Yemek fotoğrafı çekmenin 10 altın kuralı!

Canon Eurasia, son dönemde Instagram ile popülerliği artan yemek fotoğraçılığı konusunda fotoğraf meraklılarına ipuçları veriyor. Hamburger ve tatlıda zemine paralel fotoğraf çekilirken, zeminde ahşap kullanımı yemeğin öne çıkmasını sağlıyor.

1470992108_1.jpg 1470992110_2.jpg 1470992184_3.jpg
1470992195_4.jpg 1470992210_5.jpg 1470992237_10.jpg
1470992284_8.jpg 1470992373_6.jpg 1470992383_7.jpg
1470992387_11.jpg 1470992401_9.jpg 1470992410_12.jpg
1470992415_13.jpg

İstanbul, 11 Ağustos 2016 – Dünyanın görüntüleme teknolojileri lideri Canon, son dönemde Instagram ile popülerliği artan yemek fotoğrafçılığıyla ilgili ipuçları veriyor. Yemek fotoğrafçılığında kamera ve lens seçiminden ışığa, zeminden açıya kadar en küçük detaylar bile şaheser yaratabiliyor. Yemek fotoğrafçısı Barış Can Delice’nin meraklıları yemek fotoğrafçısı yapabilecek ipuçları şöyle:

1. Doğru kamera seçimi şart
    Kamerada iki farklı seçenek var. Biri ‘full frame’ yani tam kare diğeri ise odak uzaklığı çarpanlı yani crop. Full frame sensörler daha fazla derinlik sağlıyor. Crop sensör ise giriş seviyesi kameralarda yer alıyor. Full frame’de 5D Mark III, EOS 6D, EOS 5DS ve EOS 5DS R seçenekleri bulunuyor. Crop makinalarda ise Canon EOS 760D veya 80D tercih ediliyor.

2. 50 mm ve üzeri lens kullanın
    50mm ve üzeri açılara sahip lensler tercih edilmeli. Diğer önemli nokta ise lensin optik kalitesi. Canon’daki L Serisi lensler bu konuda başarılı örnekler ortaya koyuyor.

3. Temel ayarları unutmayın
    Diyafram: Fotoğrafta net alanın artırılıp azaltılması için diyafram ayarı kullanın. Diyafram sensöre düşecek ışık miktarını belirler.
    Enstantane: Sensöre düşen ışığın ne kadar süreyle düşeceğini ayarlar. Fotoğrafı çekilen nesnenin dondurulabilme kabiliyetidir.
    ISO yani ASA: Sensörün kullanılacak ışığa karşı hassasiyetini ifade eder. Çok düşük ışıklarda bile yüksek ISO değeriyle daha aydınlık fotoğraf çekilebilir.
    Beyaz ayarı: Doğru renk sıcaklığında fotoğraf çekmeyi sağlayan ayardır.
  4. En iyisi pencere ışığı
    Kullanımı en kolay ve masrafsız ışık kaynağı doğal pencere ışığıdır. Güneş ışınlarının pencereye direkt olarak gelmediği, dışarıdan yansıyan ışığın düştüğü bir pencere fazlasıyla iş görür.

5. Işık yandan gelmeli
    Işığın düştüğü pencereyi bulduk. Bu pencere ana ışık kaynağı olacak. Ana ışık olarak yandan veya arkadan gelebilir.

6. Beyaz köpük ya da tül ile yansıtma
    Öne çıkarılmak istenen nesneler için yansıtıcılar mevcut. Anacak bunun için elektronik eşyaların taşınmasında kullanılan beyaz köpükler kullanılabilir. Işığı dağıtmak için ise beyaz tül ve kumaştan faydalanabilirsiniz.

7. Moda tepeden bakış
    Yemek fotoğrafçılığında 3 açı seçeneği var. Sosyal medya ve bloglarda yukarıdan bakış moda oldu. 45 derecelik açı ise yemek servisinde sıkça kullanılıyor. Yemeğin bulunuğu zemine paralel açı da tercih ediliyor. Hamburger ve tatlı fotoğraflarına uygun bir açı.

8. Ahşap zemin öne çıkarıyor
    En zor konulardan biri kompozisyondur. Yemekle uyumlu renk ve dokuda yardımcı materyal kullanılmalı. Sıklıkla eski tahta ve ahşap zemin tercih ediliyor. Bu doku yemeğin kurgusuna güç katıyor ve öne çıkarıyor.

9. Altın orana dikkat
    Fotoğraf karesini 2 yatay 2 dikey çizgi ile 9 parçaya böldüğünüzü düşünün. İlgi noktası bu çizgilerin kesiştiği noktalarda olmalı. Fotoğrafa canlılık hissini veren ise derinliktir.

10. Pencere ışığında tripod
    Pencere ışığında çekim için düşük enstantane kullanımı gerekiyor. Bunun için de fotoğraf makinasının titrememesi gerek. Yani tripod kullanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

Images [ZIP, 75 MB]