Canon’un objektifinden çevre bilinci ve sorumluluğu da görünüyor

Canon son yıllarda gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle gelecek nesillere yaşanacak yeşil bir dünya bırakma ve gençlerde çevre bilinci yaratma konusunda çok önemli adımlar attı.

IMG_6202.JPG IMG_7508.JPG

Görüntüleme çözümlerinde dünya lideri Canon, son yıllarda Türkiye’de önemli sosyal sorumluluk projelerinin altına imzasını attı ve atmaya da devam ediyor. Canon, bu projelerle gelecek nesillere yaşanacak yeşil bir ülke ve dünya bırakma konusundaki duyarlılığını gösterirken, özellikle gençler ve öğrenciler arasında çevre bilinci ve farkındalık yaratmayı da hedeflemiştir.

Canon Ağaçlandırma Programı

Kağıt elde etmek için milyonlarca ağacın kesildiği bir dünyada, Canon Eurasia olarak bizde işin ucundan biraz tutmak ve dökümanları dijital ortama aktararak, binlerce ağacı kurtarmak istedik.. “Dokümanlarınızı Tarayın, Ağaçlar doğada kalsın” sloganıyla 2011 yılında yola çıkan Canon Eurasia, “Canon Hatıra Ormanı” projesi’nin ilk adımını İstanbul Göçbeyli’de fıstık çamı dikimi ile attı. İlk hatıra ormanımız, 2012 yılında Canon çalışanlarının da katıldığı “Fidan Dikme Etkinliği” ile tamamlandı. Tüm çalışanlar, projeye gönülden destek vererek Göçbeyli’deki hatıra ormanına kendi elleriyle binlerce ağaç diktiler.

2012 yılında ağaçlandırma çalışmalarımız, Trabzon’daki “Canon Objektifinden Çevre” sosyal sorumluluk projesi ile paralel olarak Trabzon şehir merkezine yürütüldü ve Trabzon ilinin güzelleşmesine katkıda bulunuldu.  Trabzon Belediyesi, bu çalışmamızı yakından izleyerek Canon Euroasia’ya büyük destek vermiş ve minnettarlığını dile getirmişlerdir.

Türkiye’nin dört bir yanına dokunabilmek amacıyla, 2013 yılı ağaçlandırma çalışmalarımızı, 2011 yılında büyük bir depremle yıkılan Van iline bağlı Gevaş ilçesi seçildi. Program kapsamında “Yahya Kemal Beyatlı İlkokulu” öğretmen ve öğrencileri bize büyük destek verdi.  Bir bayram şenliği edasında, genç nesillerle  Gevaş’ta binlerce ağaç diktik ve Gevaş’taki arkadaşlarımızın artık köylerinde dikili birer ağacı var.

Satılan her bir yüksek hızlı doküman tarayıcısı karşılığında bir adet fidan dikmek amacıyla yola çıkan Canon, bundan sonra da ağaç dikmeye devam edecektir. Canon Eurasia, söz konusu projelerle sadece yeniden ağaçlandırma yapmamakta, aynı zamanda çalışanlarının, bayilerinin, iş ortaklarının ve müşterilerinin de çevre ve sosyal farkındalığını da arttırmayı hedeflemektedir.

Canon Objektifinden Çevre programı

Canon Eurasia, Türkiye’de, çevrenin korunması ve sürdürülebilirlik konusunda çocukları bilinçlendirmek ve bilgilendirmek için “Canon Objektifinden Çevre” konulu bir okul programını 2011 yılında hayata geçirdi. Program kapsamında çocuklara fotoğrafçılık derslerinin verilmesi, sahada fotoğraf çalışmalarının yaptırılması, “Canon Objektifinden Çevre” konulu bir fotoğraf yarışmasının düzenlenmesi ve projenin sonunda da seçilen fotoğraflardan oluşan bir serginin düzenlenmesi amaçlandı. Tüm bu belirlenen amaçları yerine getirmek için Canon sürdürülebilirlik takımı T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak, 2011-2012 yılı eğitim öğretim yılında İstanbul Maltepe’de sınırlı imkana sahip, Atatürk İlköğretim Okulu, 2012-2013 eğitim öğretim yılında Türkiye’nin kuzey doğusunda yer alan, Trabzon iline bağlı, Araklı ilçesine 30 km uzaklıktaki bir bölge yatılı ilköğretim okulu ve 2013-2014 yılında Türkiye’nin güney batı kısmında bulunan Muğla ilçesindeki, Denizova Ortaokulu seçildi ve her bir program büyük bir başarı ile tamamlanmıştır.

Canon Eurasia, 2012-2013 yılında Muğla’da Avrupa Birliği tarafından desteklenen, “Çevre Eğitimi-Sağlıklı Yaşam Yolu” Comenius Bölgesel Ortaklık Projesinde, Kavaklıdere ilköğretimi okulun’da “Canon Objektifinden Çevre” programını ilave etmiştir. Program kapsamında öğrencilere çevre ve fotoğrafçılık eğitimleri verilerek, Muğla’da ikinci bir sosyal programa destek verilmiştır.

“Canon Objektifinden Çevre” Programında; fotoğraf makinası satın alma veya fotoğraf çekme imkanı bulunmayan öğrencilere Canon’un profesyonel eğitmenleri tarafından önce teorik fotoğrafçılık eğitimi verildi, ardından sahada fotoğraf çekme çalışmaları yaptırılmakta ve bu eğitimlerin ardından Canon Objektifinden Çevre” konulu fotoğraf yarışması için çocuklara dört-sekiz haftalık süre tanındı. Yarışmada derece alan fotoğraflar ile programdaki her çocuğa ait en az bir fotoğraf programın yürütüldüğü ilin merkezindeki uygun sergi alanlarında çocuklar, aileleri ve tüm yöre halkına sergilendi.

Herbir program, gerek yerel otoriteler, gerekse basın tarafından yakinen takip edilmiş, programa katılan çocukların ve ailelerinin gönlünde ise, Canon Eurasia taht kurmuştur. “Canon Objektifinden Çevre” programı ile hem çocuklara yeni bir beceri kazandırılmış, hemde genç nesillere çevre bilinci aktarılmıştır.