Two people skateboard down a city street at night, lights from buildings reflecting in the wet road surface.

ŞEHİR FOTOĞRAFÇILIĞI

Şehir turu fotoğrafçılığı için 11 ipucu

Şehir turlarına çıkmak, fotoğrafçılık becerilerinizi geliştirebilmeniz için mükemmeldir. Hareketli sokaklar, muhteşem eserler ve her şehrin kendine özgü kültürel dokusu, hevesli fotoğrafçılara daha önce kimsenin gözüne takılmamış olan benzersiz ve muhteşem kareleri yakalama fırsatı sunar. Üstelik böylece sokakların yapısını, şehrin mimarisini ve seyahat fotoğrafçılığı hakkındaki değerli bilgileri bizzat keşfedebilirler. Şehir geziniz sırasında karşınıza çıkan fotoğraf fırsatlarını yakalayabilmeniz için en iyi ipucu ve püf noktalarını derledik.

1. Yanınızda fazla eşya taşımayın

A girl wearing a leather jacket and skirt gets a compact camera out of her handbag.

Şehirleri keşfetmenin en iyi yolu yürümektir. Bu da, yanınıza olabildiğince az sayıda ekipman almanız gerektiği anlamına gelir. Hafif bir fotoğraf makinesi çantasına sığacak birkaç temel ekipmanla yola çıkmak en iyisidir. Örneğin şunları alabilirsiniz:

  • Kompakt fotoğraf makinesi, örneğin Canon PowerShot SX740 HS
  • Yedek pil
  • Yedek formatlanmış hafıza kartı
  • Hareket halindeyken çektiklerinizi paylaşabilmek için mobil cihaz
  • Lens bezi
Son olarak rahat bir çift yürüyüş ayakkabısını ayağınıza geçirmeyi ve çantanıza bir şişe su atmayı da unutmayın. Keşif yürüyüşünüz saatler sürebilir.

2. Önceden gerekli araştırmaları yapın

Seyahatinize çıkmadan önce görüntüleri biraz araştırarak şehrin en popüler çekim noktalarını ve fotoğraf makinesini kapan her turistin ziyaretine henüz uğramamış olan bölgeleri bulabilirsiniz. Böylece kendi benzersiz karelerinizi çekme fırsatınız olur.

Yola koyulmadan önce popüler veya daha az gidilen bölgelerin hangileri olduğunu görmek için popüler fotoğraf paylaşım sitelerini inceleyin. Gittiğiniz saatte hava ve ışık durumunun nasıl olacağını öğrenmek de işinize yarayabilir, böylece çekim planınızı önceden belirleyebilirsiniz. 

Gideceğiniz şehir için araştırma yaparken şehrin, Canon Fotoğraf Rehberi uygulamasının Şehir Hikayeleri bölümünde yer alıp almadığına bakmanızı öneririz. Dünyanın dört bir yanından deneyimli fotoğrafçıların kadrajından gelen mükemmel görüntülerin bulunduğu fotoğraf galerilerinden ilham alın. Fotoğrafların yanı sıra tavsiyeler, seyahat hikayeleri, harita konumu ve her kare için hangi çekim ayarlarının kullanıldığını da görebilirsiniz. 15'ten fazla şehir seçeneğiyle seyahatinizin öncesi ve sırasında bilgi alabileceğiniz, kolaylıkla erişilebilen bir bilgi kaynağıdır.

3. Bilinmedik mekanları yakalayın

İlgili Makale
dskjjfkldsjfkjds

HAREKET

Olağanüstü parkur aksiyonunu yakalamak

Samo Vidic'in ipuçları ile kendi şehir aksiyonu hikayelerinizi nasıl yakalayacağınızı öğrenin.

canon-get-inspired-city-break-related-sidebar-2-185x94

DIŞ MEKAN

Munroe Moonwalker dağ manzaralarını nasıl çekiyor?

Renkli makrolardan sisli dağ tepelerine kadar Alan Rowan'ın mükemmel doğa fotoğraflarını yakalamak için Canon PowerShot SX740 HS'yi nasıl kullandığına dair bilgiler işte burada.

A person walks through a wide white and black tunnel with a purple light.

Paris'teki Eyfel Kulesi veya Roma'daki Kolezyum gibi ünlü yapıları fotoğraflamak heyecan verici olsa da çoğu fotoğrafçı, en benzersiz ve sıra dışı fotoğraflarını turistik bölgelerden uzak mekanlarda çekebildiğini düşünüyor. 

Evlerin yoğunlukta olduğu semtlerdeki kafeler, pazarlar, parklar ve arka sokaklarda şehrin ruhunu keşfedebilirsiniz. Farklı duvar resimleriyle sokak tabelalarını, ilginç araçları ve günlük hayatları sırasında birbirleriyle iletişim kuran insanları bulmaya çalışın. Biraz kaybolmaktan zarar gelmez. Böylece seyahatinizden, çevrenizdekilerin daha önce kesinlikle görmediği yerlerin fotoğraflarıyla dönebilirsiniz!

4. Kamera modlarından yardım alın

Fotoğraf makinenizin özel mod veya ayarları varsa en iyi sonuçları elde etmek için bunlardan sonuna kadar yararlanın. Çoğu Canon PowerShot modelinde, şehrin sürekli hareketini yakalayabilmesi için fotoğraf makinesini optimize eden sahne modları vardır. 

Örneğin spor modunda ISO değeri artırılır ve enstantane hızı yükselir. Böylece kalabalık bir alandaki hareketi bir anlığına dondurabilirsiniz. Sahne (SCN) seçenekleri, fotoğraf makinenizin üstündeki mod kadranında yer alır.

5. Şehrin gerçek hissini yansıtın

A man leans over some railings to take a picture. Below him is a canal with canal boats moored up.

Şehri gerçek anlamıyla tanımak için orada yaşayan insanları gözlemleyin. Şehir sakinlerinin habersiz çekimlerini yaparak son derece etkileyici görüntüler elde edebilirsiniz. Tam anlamıyla spontane anları yakalayabilmek için hız çok önemlidir. Bu nedenle çok iyi zum yapabilen kompakt bir fotoğraf makinesiyle sahneyi anında ölümsüzleştirebilirsiniz. Daha ihtiyatlı yaklaşmak ve kontrolü elden bırakmamak istiyorsanız daha ilgi çekici bir nesne bulmayı deneyin. Kendisinden izin isteyin ve sokakta portre çekimi konusunda kendinizi deneyin.

6. Görüntü sabitleme çok önemlidir

Şehir turunuzdaki çekimlerinizi çoğunlukla elde yaparsınız. Katedraller, karanlık sokaklar veya ışığın az olduğu diğer mekanlarda çekim yaparken bu durum, net fotoğraflar çekmenizi zorlaştırabilir. Bu nedenle fotoğraf makinenizin iyi bir görüntü sabitleme (IS) özelliğine sahip olması son derece önemlidir. 

Canon PowerShot G7 X Mark II, güçlü bir 4 kademeli optik görüntü sabitleyiciyle donatılmıştır. Bu özelliği sayesinde, elde çekimle nesnenize yakınlaştırma yaparken bile düşük ışıkta keskin görüntüler elde edebilirsiniz.

7. Hareket bulanıklığıyla yaratıcılığınızı konuşturun

Red brick buildings have market stalls and food stalls set up in front of them. Many people walk by, most of them blurred.

Fotoğraf makinenizin hareket dondurma ayarlarına iyice aşina olduktan sonra biraz yaratıcı davranarak bu özelliği tersine çevirebilirsiniz. Yaratıcı bulanık fotoğraflarla şehrin yüksek nabzını karenize yansıtmayı deneyin. 

Sahne modunuzu Kaydırma'ya ayarlayın veya mod kadranını Enstantane Önceliği'ne (Tv) getirip enstantaneyi 1/30 saniyeye ayarlayın. Ardından, kalabalıkların ve akan trafiğin hareket bulanıklığını yansıtın. Benzersiz ve yaratıcı kareler çekmenize yardımcı olacak başka modlar olup olmadığını görmek için fotoğraf makinenizin kullanım kılavuzunu inceleyin.

8. Yakınlaşın

Some lizard-shaped sculptures cast shadows on a grey wall.

Soyut desenler ve binaların karmaşık süslemeleri gibi, şehirlerin gizli kalmış cevherlerini yakalarken zum lensler en büyük yardımcınızdır. Canon PowerShot SX740 HS, 40x optik zum özelliğine sahiptir. ZoomPlus teknolojisi ise optik zumu dijital olarak iki katına çıkararak diğer dijital zumlara kıyasla kaliteden neredeyse hiç ödün vermeden 80x zuma ulaşır. Bu da yüksek binaların tepesindeki veya uzaklardaki detayları net ve keskin görüntülere aktarabileceğiniz anlamına gelir.

9. Hava koşulları fark etmeksizin çekim yapın

Kötü hava koşullarını mazeret gösterip evde kalmayın. Her havanın tadı başkadır. Yağmurda çekilmiş güzel bir siyah beyaz fotoğraf, mükemmel bir his yaratabilir. Fotoğraf makinenizin Siyah Beyaz modunu kullanmak, yağmurlu havalardaki donuk ışıklardan kaçınmanızı sağlayabilir. 

Hava güneşliyken size sıradan gelen bir bina, kapkara bulutların altındayken ilgi uyandırıcı veya kasvetli bir karenin nesnesi olabilir. Hava kapalıysa ışık daha dağınık olur. Bu havalarda, özellikle de dahili flaşın desteğiyle, sokaktaki portre çekimleriniz çok daha hoş sonuçlar verebilir. Renklerden ve gece yağmurla ıslanmış sokaklarda yansıyan ışıklardan da sonuna kadar yararlanın. Fotoğraf makinenizi mutlaka neme ve toza karşı korumayı da unutmayın.

10. Ölçeğiniz insanlar olsun

A shot taken from the top of a high building shows a pretty old courtyard with patterned tiled floors and a staircase. On the left and right are yellow and white building fronts.

Ünlü bir binayı veya sanatsal bir heykeli çekerken, içinizden önünden kimsenin geçmediği bir anı beklemek gelebilir. Ancak şehrin mimari yapılarını önündeki insanlarla çekerek fotoğrafa yapının büyüklüğünü aktarabilirsiniz. Bu da, özellikle de muazzam büyüklükteki yapıları önünde küçük görünen insanlarla resmettiğinizde, fotoğraflarınızı çok daha göz alıcı hale getirebilir. Ayrıca gelip geçen insanları da dahil ettiğinizde, nesnenizi belki de tıpkı mimarının hayal ettiği gibi, şehrin sakinleri tarafından kullanılan canlı bir yapı olarak yansıtabilirsiniz.

11. Seyahat sırasında fotoğraflarınızı paylaşın

Fotoğraflarınızı aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşarak onları da maceranıza dahil edebilirsiniz. Yeni Canon fotoğraf makinelerinin dahili bağlantı özelliği sayesinde artık fotoğraflarınızı çektiğiniz anda paylaşabilir, yazdırabilir ve depolayabilirsiniz. Canon PowerShot SX740 HS ve Canon EOS M50'nin Bluetooth® ve Wi-Fi özelliği, fotoğraf makinenizden görüntüleri konum bilgisiyle gönderebilmenizi sağlar. Canon Camera Connect uygulamasıyla telefonunuza gönderilen bu görüntüleri istediğiniz blog veya sosyal medya platformunda arkadaşlarınız, aileniz ve takipçilerinizle paylaşabilirsiniz.