Bokeh fotoğrafçılık ipuçları ve en iyi lensler

DSLR fotoğrafçıları, fotoğraflarındaki odak dışı alanlara bayılırlar. Bu alanlar, fotoğraflarını aşırı odak dışı alanlar elde etmenin zor olduğu giriş düzeyi fotoğraf makineleri ve akıllı telefonlardan ayırmanın bir yoludur. Bokeh, bu odak dışı alanların kalitesi ve özelliğini tarif etmek için kullanılan terimdir ve en iyi göründüğü yer bulanık vurgulardır.

Bokeh miktarı, görüntünüz sığ alan derinliğine veya daha fazla odak dışı alana sahip olduğunda artar. Bu yüzden, görüntülerinizde bokeh miktarını kontrol etmek, bulanık alanları artırmaya bağlıdır. Aşağıda, görüntülerinize bokeh efekti ekleyen alan derinliğini azaltma işlemiyle görüntülerinize bulanıklık eklemenin birkaç yolu bulunmaktadır.

1. Hızlı bir lens kullanın – Bu, maksimum diyafram aralığı geniş lensleri tarif eder. EF 85mm f/1.8 USM veya EF 50mm f/1.8 STM modellerini öneririz

2. Geniş diyafram aralığıyla çekim yapın – Alan derinliğini azaltıp odakladığınız nesneden odak dışı azalmayı artırmak için fotoğraf makinenizdeki Diyafram önceliği (Av) modunu veya Manuel (M) Modu kullanarak geniş bir diyafram aralığı (küçük f/sayısı) seçin.

3. Nesneniz ile arka plan arasındaki mesafeyi artırmak, arka planı daha bulanık hale getirir.

4. Yaklaşın – Nesneyle aranızdaki mesafeyi en aza indirmek, arka planın bulanıklık miktarını artırır.

5. Daha uzun odak uzaklıkları kullanarak fotoğraflarınızdaki odak dışı alanın miktarını artırın. Yakınlaştırma lensiniz varsa maksimum odak uzaklığına yakınlaştırın. 200 m veya daha yüksek odak uzaklığına sahip lensler, daha da bulanık alanlar üretir.

6. Odak dışı alanda görünür vurgulara sahip nesneleri seçin. Vurgular görüntüdeki ışık kaynaklarını tarif eder; yani küçük süs ışıkları veya ağaç yapraklarının arasından geçen güneş ışığı, bulanık ışık veya bokeh efektinden güzel küreler ve efektler oluşturur.

7. Ön planı unutmayın – Görüntülerinizin ön planında da odak dışı alan elde edilebilir. Nesnenizi görüntüde arkaya yerleştirin ve fotoğraf makinesi lensine yakın bazı ön plan ayrıntılarını ekleyin.

8. Ayrıca kartona şekiller açıp lensinizin önüne yerleştirerek ilginç efektler elde edebilirsiniz; şuradaki videoyu izleyin:

Bokeh efektinin niceliği yerine niteliğini geliştirmek, kullandığınız lense bağlıdır. Özellikle odak dışı vurgularda görünür olan bulanık ışık beneklerinin şekli diyafram açıklığı, yani lensinizin diyafram kanatları tarafından oluşturulan delik tarafından üretilir. Genellikle daha fazla diyafram kanadına sahip olan lensler, daha dairesel bir diyafram açıklığı ve daha güzel bokeh efektleri oluşturur.

Bokeh efektli kadın portresi

Bay Tom La tarafından çekilen bu kış portresinde, arka plan vurgusu işlevi gören ağaç ışıklarında bokeh efektini net bir şekilde görebilirsiniz. Daha geniş bir diyafram açıklığı seçmek, bu efekti artırabilirdi.

Bokeh efektli gelincik tarlası

Bay Dan Mihai Balanescu, gelincik tarlası fotoğrafında güzel bir bokeh efekti elde etmiş. Sığ alan derinliği, odak dışı ön plan, daha uzun odak uzaklığı ve "altın saatin" arka plan vurgularının kullanılması, harika bir atmosfere sahip görüntüler üretir.

Bokeh efektli denizkestanesi

Silvan Meienberger, kumsaldaki bu kabuğu harika şekilde fotoğraflamış. Arka planın nesneden uzak olması için eğilmek, çok hoş bir odak dışı alan oluşturur. Sudan yansıyan güneş ışığı, bokeh efektini güçlü bir şekilde sergileyen vurgu alanları oluşturmuş. Kullanılan lensteki diyafram açıklığının şeklinden kaynaklanan bokeh vurgularının altıgen yapısına dikkat edin.

Bokeh efektli kırda kız

Bay Marco Müller'in bu fotoğrafı, doğal ışığı ve bu ışığın bokeh üzerindeki etkisini en iyi şekilde kullanıyor. Nesnenin çiçeklerin arkasına, uzaktaki ağaçların önüne yerleştirilmesi, hem ön planda hem de arka planda bokeh efekti olan bir görüntü oluşturmuş. Yaprakların arasından fotoğraf makinesine doğru gelen güneş ışığının nasıl göze hoş gelen bokeh vurguları oluşturduğuna dikkat edin.

Bokeh efektli makro

Bu, bokeh efektinin etkileyici bir görüntü oluşturmak için kullanılmasının bir başka harika örneği. Görünüşe göre Bay Олег Кашаев, nesneyi yakınlaştırmak için bir makro lens kullanmış ve bol miktarda arka plan bulanıklığı üretmiş. Güneşin gökyüzünde henüz yükselmediği "altın saatte" çekim yapmak, arka planda güzel, sıcak ve yumuşak bir parıltı oluşturmuş.

İlham aldınız mı? Bokeh efektli kış fotoğrafınızı çekin ve buradaki galerimize yükleyin>