Barcelona street photographed by Christopher Anderson using the Canon EOS M5

Ana Sayfa

Fotoğrafçılığı kendi kendine öğrenen foto muhabiri Christopher Anderson, Kanada'da doğdu, Teksas'ta büyüdü ve hayatının çoğunda New York'u evi olarak bildi. Ünlü Magnum Photos'un üyesi ve yakın zamana kadar New York Magazine'in ilk misafir fotoğrafçısı olan Christopher Anderson, şimdi ailesiyle birlikte Barselona'da yeni bir ev kuruyor. Kendisiyle iletişime geçtik ve bize kendi ev konseptini yakalamak için etrafındaki yeni şeyleri nasıl keşfettiğini, sokak fotoğrafçılığına bakış açısını ve iyi bir fotoğraf makinesinde olması gerekenleri açıkladı.

Eve doğru yolculuk

Barselona sokakları Canon EOS M5 kullanan Christopher Anderson tarafından fotoğraflandıChris için ev demek; tamamen ailesiyle, sokakların sesiyle, ritmiyle ve yaşadığı yerde etrafında bulunan insanlarla arasındaki bağla alakalı. Ancak, evin gerçekten neresi olduğunu keşfetmenin peşinde uzun bir yolculuktaydı.

"Yaşadığım yerden çok erken yaşta ayrıldım ve egzotik yerlerin arayışında dünyayı dolaşarak bir çok farklı yerde yaşadım. Merak ve macera isteği beni daha ileriye taşıdı ve geriye dönüp baktığımda evin bana ne ifade ettiğini anlamama da yardımcı oldu."

"Aile kurmadan önce neredeyse her gün seyahat ediyordum, hayatı devamlı hareket halinde yaşıyordum. O gün nerede uyanırsam benim için ev orasıydı. Yaşadığım yerde kira ödüyor olsam da tam anlamıyla evsizdim çünkü kendimi bir yere ait hissetmiyordum. Ama bu sürekli hareketliliğin arkasında ait olmak istediğim yeri arama, evi bulmaya çalışma hissiyatı vardı."

"Oğlumun dünyaya gelmesi ve oğlum hakkındaki SON adlı kitabım hayatımda ilk kez etrafımdakilere bakmamı sağladı. Evin aslında bulunduğum yer, şehir veya bir ev olmadığını; daha çok sevdiğim insanlarla paylaştığım samimi alan olduğunu o zaman fark ettim."

"O noktaya kadar yaptığım yolculuklar ve çektiğim fotoğraflar beni oğlumun o fotoğraflarını çekmeye hazırladı. Bir fotoğrafta yakalamaya çalıştığım şeyi, tamamen bana ait evrensel deneyimle olan gerçek bağlantıyı bulmamı sağladı."

"Kitabım SON'dan bu yana ailemin çekirdeğinden başlayarak ve dışa doğru ortak merkezli daireler çizerek ev fikrini keşfetmenin çalışmalarımın çoğunun konusunu oluşturduğunu fark ettim. Barselona içinde olduğum kişisel yolculuğun devamı niteliğinde. Hala evimin fotoğraflarını çekiyorum. Bunu sadece farklı bir yerde yapıyorum."

Duygusal bağ oluşturmak

Chris fotoğraf çekmeyi "bağlı olduğum şeyle aramdaki köprüyü oluşturan araç" ve "bağlanma ve kendimle ilgili daha çok şey keşfetme mazereti" olarak tanımlıyor. Yeni bir evde, az rastlanan ve insanı derinden etkileyen, her zaman aradığı bu duygusal bağa ya da kaliteye yaklaşmanın biraz zaman alabileceğini de kabul ediyor.

"Benim için yabancı olan bir yerde çektiğim eski fotoğraflara baktığım zaman yeni keşiflerin izini görebiliyorum. Hayal dolu ve egzotik yeniliğin hissiyle birlikte her şey harika görünüyor. Bu noktadan ilerleyip daha zengin ve daha derin bir yere ulaştığımda fotoğraflar ortaya çıkmaya başlıyor."

Barselona'da aynasız fotoğraf makinesi EOS M5 kullanılarak çekilen güneş ve gölgeler

"Örneğin kitap haline dönüşen projem SON için fotoğraf çekmeye başladığımda projeye profesyonel açıdan yaklaşmadım, yalnızca ailesinin fotoğraflarını çeken bir babaydım. Bu fotoğrafların ne kadar organik olduğunu görünce çok şaşırdım ve bir fotoğrafta her zaman aradığım şeyin bu olduğunu fark ettim. Güzel bir fotoğraf çekmeye çalışmıyordum, fotoğrafta bağlı olduğum bir şey görüyordum. Ne çekersem çekeyim bu her zaman geçerli bir durum. Bir şeyi ne kadar iyi anlarsam fotoğraflar o kadar organik ve fotoğraflardaki duygusal gerçek de bir o kadar büyük oluyor."

Düzenleme aşamasında fotoğraflara göz attığımda mükemmel ışığı, kompozisyonu veya pozlamayı aramıyorum. Yumruk etkisi yaratıp beni duygusal anlamda vuran bir fotoğraf arıyorum. Bir fotoğraf yalnızca bu şekilde benzer hisler yaratıyorsa bir başkası için de ilgili çekici hale geliyor."

Christopher Anderson EOS M5 kullanarak çiçekli elbise giymiş orta yaşlı bir kadını fotoğraflıyor

Işık kombinasyonları ve renk oyunları aslında yalnızca göze hitap eden kısımlardır. Bir kişinin fotoğrafla bağ kurmasına neden olmaz; yalnızca işin vitrin kısmını oluşturur. Fotoğrafın gerçek kalbi herkesin bağ kurabileceği bir şeydir. Her zaman açıklayamadığınız, dile getiremediğiniz, işaret edemediğiniz ama orada olduğunu bildiğiniz bir şeydir. Bir fotoğrafın diğerlerinden ayrılıp tüm dikkatleri üzerine çekmesini sağlayan büyü işte budur. Herkes güzel fotoğraflar çekebilir ama benim için bu yeterli değil. Ben fotoğraflarımın daha derin bir bağ kurmasını istiyorum."

"Savaş fotoğrafçılığından portreye, farklı görsel dil kullanan her alanda çalışmalarım oldu. Tüm bunları birleştiren ortak bir duygusal bağın olduğuna inanıyorum."

Sokakların şiiri

Barselona'nın yabancı insanları ve yerleriyle bağ kuran Chris, amacının sokaklardaki duygusallığı ve şiiri tanımlayan özü fotoğraflamak olduğunu açıklıyor:

 Islak bir kaldırımda Canon aynasız EOS M5 kullanılarak fotoğraflanan yansımalar

"Sokak fotoğrafçılığının güzel tarafı size gözlemleme ve bağlantı kurma imkanı veriyor. Pratik yapmak, tıpkı bir müzik enstrümanı çalmak gibi disiplin gerektiren bir iş. Belirli sıklıklarla gözlem yaptıktan sonra fark etmeye başlarsınız. Bunu radyoyu bir kanala ayarlamak gibi görüyorum. Önce kulağınızda o statik gürültüyü duyarsınız, sonra birden radyo sesi yakaladığında müziği duyar ve bulunduğunuz yerin ritmini hissedersiniz. Bunu yalnızca duygusal bir hazla açıklayabiliyorum."

Sokaklarda her fotoğrafta görebileceğiniz büyülü bir iz var. Buna ister ışık deyin ister ortaya çıkan kompozisyon. Ancak özellikle ışık, sahneyi kendi yöntemiyle değiştiren bir faktördür. Renklerin, eylemin veya bulunduğunuz yerin konumunun ötesinde, başka bir dünyaya aitmiş gibi parıldayan bir durum oluşturur. Fotoğraflarda ışığı bulmaya çalışıyorum ama ışığın gözle görülebilen bir şey değil içgüdüsel olarak hissedilebilen bir şey olduğunu düşünüyorum. Işık anın ötesine geçer."

 Christopher Anderson M5'i kullanarak Barselona sokaklarındaki kırmızı saçlı bir kızı fotoğraflıyor

"Fotoğraflarım aslında yaşadığım deneyimin bir yansıması. Dışarıya çıktığımda haber raporlamayı değil sokaklardaki şiirin fotoğraflarını çekmeyi umuyorum! Tüm bunlar bir araya geldiğinde, siyah beyaz bir tişört giymiş, çarpıcı kırmızı saçları olan bir kızın dar bir sokağın sıcak ışığı altında bilinmeyene doğru siyah gölgelere yürümesi, işte bu bir şiirdir."

İyi fotoğraf makinesi

Chris, Barselona sokaklarının şiirini fotoğraflamak için Canon'un kullanım kolaylığı, rahat taşınabilir ve mecazi anlamda çivi gibi bir performansa sahip olması gibi Chris'in bir fotoğraf makinesinde olması gerektiğini düşündüğü özelliklerin çoğuna sahip yeni kompakt ve hafif aynasız fotoğraf makinesi EOS M5'i kullandı.

"İyi bir fotoğraf makinesinin kullanımı doğal olmalı. Bir fotoğrafın büyüsünü bozan teknik detayları düşünmek zorunda kalmadan sahneye hızlı bir şekilde odaklanmak istiyorum. Duygusal bağları fotoğraflayabilen bir fotoğraf makinesi teknik özelliklerden daha önemlidir. EOS M5 gibi küçük ve hafif bir fotoğraf makinesi uzun süre yürümem gerektiği zamanlar için ideal. Örneğin Barselona çekimi için 8 kilometre yürüdüm!"

"Önceden inşaatta çalışıyordum. Herkesin elinde bildikleri bir çekiç vardı ve çekiç ellerindeyken güvende hissederdi. Bu durum fotoğraf makinesi için de aynı. Nasıl yanıt vereceğini ve tepki göstereceğini bilmeliyim ve rahat hissetmeliyim Böylece gözlerimin ve ellerimin bir uzantısı olacağına güvenebilirim. Çiviye tam isabet edeceğini bilmeliyim! EOS M5 bunu başardı."