hero-header.jpg

Şehir Manzarası Fotoğrafçılığı Üzerine İpuçları

Güneş batarken farklı türlerde şehir manzarası fotoğrafçılığını deneyin. Milyonlarca ışık size büyüleyici gece şehir manzaralarını yakalama olanağı sunar.

Gece Londra'nın fotoğraflarını çekerken farklı teknikleri gösteren bu fotoğrafçıyı izleyin.

Alacakaranlık ve gece fotoğrafçılığı özellikle şehirde iyi sonuçlar verir. Ancak düşük ışıkta çekim yapmak, özel ekipmanlar ve biraz bilgi birikimi gerektirir.

Öncelikle iyi bir yüksek nokta bulun, ufuk çizgisi görünümü için çatılara çıkmayı deneyin; şehir seviyesindeyseniz şehrin fotoğrafını nehir veya liman gibi bir noktada su üzerinden çekmek, etkileyici yansımalar yaratır.

Genellikle gece çekimi yapmak için en iyi zaman, güneşin batışından sonra; göğün tamamen kararmasından öncedir. Bu çekimler gökyüzüne mavimsi bir ton verir ve genellikle siyah veya sadece şehrin ışıklarıyla aydınlanan bir gökyüzünden daha hoştur.

Londra şehir manzarası8 sn, f/5.6, ISO 100, 24 mm'de çekim
Geniş açılı bir lens ve saniyelik enstantane hızı kullanılarak şehrin ışıltısı ve gökyüzünün büyük bir kısmı yakalanır.


Gürültüyü en aza indirmek ve görüntü kalitenizi yüksek tutmak için düşük bir ISO ayarı ve f/5,6 civarında diyafram değeri kullanın. Bu, düşük bir enstantane hızı kullanmak anlamına gelir. Bu nedenle, pozlama sırasında hareketi önlemek için kameranızı desteklemeniz gerekir.

Londra ufuk çizgisi4 sn, f/5.6, ISO 100, 50 mm'de çekim
50 mm'lik odak uzaklığına sahip bir lens kullanmak, şehir ışıklarını odaklamanıza olanak tanır. Enstantane hızını düşürmek gökyüzünü karartır ve Londra ufuk çizgisini daha fazla vurgular.


Canlı kontrol ekranını kullanarak kompozisyon oluşturun; aydınlatılmış ekran karanlıkta görebilmek için mükemmeldir. Pozlama Telafisini kullanarak veya tam Manuel Modda ekranı kontrol ederek pozlamanızda ayarlamalar yapabilirsiniz.

Odaklamak için canlı kontrol AF'yi seçin veya lensinizi manuel odağa geçirip büyütülmüş canlı kontrolü kullanın.

Kameranın sallanmasını önlemek için bir deklanşör kablosu veya uzak deklanşör kullanın. Alternatif olarak, deklanşörü çalıştırdıktan sonra ancak patlamadan önce kameranın sabitlenmesi için 2 saniyelik zamanlayıcıyı kullanın. Kameranızda dahili Wi-Fi varsa ayarları ve pozlamayı kontrol etmek ve çekim yapmak için Canon Connect akıllı telefon uygulamasını kullanabilirsiniz. Ardından görüntüyü anında telefonunuzdan sosyal medyada veya bir blogta paylaşmak üzere indirebilirsiniz.

Gece Şehir Manzarası Işıkları Jackie Tran'e ait olan bu büyüleyici çekimde, ışık yansımaları katmak ve şehir manzarasında ön plana ilgi çekmek için su üzerinde çekimden mükemmel biçimde faydalanılıyor.


Beyaz dengenizi çeşitlendirmek farklı efektler oluşturur; soğuk mavi tonlar için Tungsten, sıcak bir parıltı için Gün Işığına ayarlayın. En iyi görüntü kalitesi ve esneklik için RAW formatında çekim yapın ve üretim sonrasında beyaz dengesini seçin.

Londra Şehir Manzarası Mavi Sarı Londra ufuk çizgisinin bu iki fotoğrafında da aynı pozlama kullanılıyor; ancak yaratıcı efekt için farklı beyaz dengeleriyle çekim yapılıyor. Soldaki çekimde Tungsten, sağdaki çekimde Gün Işığı kullanılıyor.


Belirgin kent simgelerinin önünden geçen araçlar gibi hareketin olduğu bir yeri seçerek uzun pozlamalardan faydalanın. Pozlamanızı birkaç saniyelik enstantane hızına göre ayarlayın. Deklanşör tuşuna basmadan önce trafiğin akmaya başlamasını bekleyin. Farlar ve stop lambaları kadrajdan yaratıcı desenlerle geçerken araçların neredeyse görünmez olana kadar nasıl bulanıklaştığını görün. Efekti değiştirmek için çeşitli enstantane hızlarını kullanın.

Amsterdam ışık izleri Adrie van Bijsterveldt'e ait olan bu çekimde, Amsterdam'daki bir kanalda hareket eden botun ışık izlerini yakalamak için uzun pozlama kullanılıyor.


Şehrin ışıklarını fon olarak kullanmak, göz alıcı portre fotoğrafları üretmenin harika bir yolu olabilir. Bunun için kameranızı tripod üzerine yerleştirmeniz ve kameranızda flaşı etkinleştirmeniz ya da harici flaş yerleştirmeniz gerekir. Şehrin ışık izlerini çekmek için benzer pozlama ayarlarını kullanın; ancak modelinizin daha kısa süre hareketsiz kalması için ISO'nuzu enstantane hızını bir veya iki saniyeyle sınırlandıracak şekilde artırmak isteyebilirsiniz. Alternatif olarak, fotoğraf makinenizi böyle bir özelliği varsa benzer bir kurulum için Gece Portre Modunu kullanın.

Portre ışık izleri2 sn, f/14, ISO 200, 35 mm'de çekim
Şehrin ışıklarıyla flaşınızın ışığını dengelemek, ilgi çekici gece portre fotoğrafları çekmenin harika bir yoludur.


Şehir sonsuz yaratıcı olanak ve yılın herhangi bir zamanı kullanabileceğiniz yerler sunar. Güzel yansımalar için yağmur durduktan sonra ıslak akşamları seçin veya ışık kirliliğinin en az olduğu berrak gecelerde çekim yapın.

Koşullar ne olursa olsun şehre bir sonraki ziyaretinizde gece fotoğrafçılığı becerilerinizi deneyin. En iyi düşük ışıklı fotoğraflarınızı Canon Gallery'ye yüklemeyi unutmayın.

Bu makalenin faydalı olduğunu düşünüyor ve nasıl daha iyi fotoğraflar çekeceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek mi istiyorsunuz? Yeni ipuçlarına ve yardımcı bilgilere erişmek için Canon iletişimlerine kaydolun

Bazı durumlarda fotoğraflar için belirtilen değerlerin, farklı çekimleri örneklemek üzere temsili nitelikte olduğunu lütfen unutmayın.