Şehirleri fotoğraflamak: Daha iyi çekimler için beş ipucu

Şehirler, enerjik ve büyülü yerlerdir. İnsanlar, binalar, nehirler ve farklı sokaklar, sınırsız sayıda fotoğraf fırsatı sağlar. Neden fotoğraf makinenizi alıp size yakın bir şehri keşfetmeye çıkmıyorsunuz? Size, gurur duyacağınız görüntüleri yakalamanıza yardımcı olacak beş ipucu sunuyoruz. Kompozisyonunuzu geliştirmeyi, azalan ışıkta çekim yapmayı ve şehrinizin hikayesini anlatmayı nasıl başaracağınızı öğrenmek için yazıyı okumaya devam edin.


1. Şehrin bir hikayesini anlatın

Chef-at-market-stall-Miguel-Virkkunen-Carvalho.jpg

Pazar Tezgahı Başındaki Şef – Miguel Virkkunen Carvalho

Tüm şehirler, binlerce farklı hikaye barındıran, tarihsel ve kültürel buluşma noktalarıdır. Bir şehri keşfederken, hangi hikayelerinin ilginizi çektiğini düşünün ve daha sonra biraz daha derine inin. Bilinen manzaralarla ilgilenmeyin; fotoğrafınıza bakan kişiyi, fotoğrafınızın dünyasına davet edecek benzersiz bir anlatı noktası bulmaya çalışın. Bu, restore edilmekte olan tarihi bir Berlin binası, Roma'da çalışan bir şef ya da gece dışarı çıkan bir grup yerli insan olabilir. Amacınız, tek bir görüntüyle şehir hakkındaki hissinizi ifade etmek ve şehrin ruhunu yakalamak olmalıdır. Fotoğrafınıza bakan kişilerin gördükleri manzara karşısında merak duymasını ve daha fazla bilgi almak istemesini sağlamaya çalışın.


2. Hareket halindeki şehri çekin

Blurred-commuters-london-James-Blunt.jpg

İşe Gidip Gelenlerin Flu Görüntüsü - James Blunt

Çoğu şehrin kalbi insanların, malların veya taşıma araçlarının hareketinde atar. Amsterdam'ı bisikletle dolduran işten çıkış saatlerini, Bangkok'un yüzer pazarlarını veya Dubai'nin durmak bilmeyen trafiğini aklınıza getirin. Hareket halindeki şehri yakalamak için yürüyüşe çıkın, kalabalık bir kavşağa geldiğinizde durun ve ilginç bir noktadan birkaç çekim yapın. Fotoğraf makineniz izin veriyorsa enstantane hızını ayarlayın. Yavaş bir enstantane hızını seçtikten sonra (ör. 1/60 saniye veya daha yavaş) fotoğraf makinenizi sabit tutun ve sabit manzara önünde hareket eden insanların flu efektli fotoğrafını çekin. Alternatif olarak hareketli çekim yapmayı deneyin: Fotoğraf makinenizi bisiklet veya araba gibi hareketli bir nesneyle aynı anda hareket ettirin. Buna alışmak biraz zaman alır ama başarılı sonuçlar sunar ve her fotoğraf makinesiyle denenebilir.


3. Şehri gece veya düşük ışıkta yakalayın

City-in-motion-Carl-Drougge.jpg

Hareket Halindeki Şehir - Carl Drougge

Çoğu şehir karanlık çöktüğünde bambaşka bir hale bürünür ancak azalan ışık nedeniyle atmosferi yakalamak kolay olmayabilir. Alacakaranlıkta çekim yapıyorsanız tripod kullanmak işe yarayabilir. Tripodunuz yoksa sokak sahnelerini net bir şekilde yakalamak için duvara yaslanıp fotoğraf makinenizi sabit tutun. Şehir manzaralarını Prag'ın Noel pazarları veya Londra'nın West End bölgesi gibi parlak ışıklı yerlerde çekmeyi deneyin. Işık izlerini çekmek de güzel sonuçlar verebilir. Neden köprü veya çatı katı terası gibi yüksek bir noktaya çıkıp aşağıdaki sokağı yakalamıyorsunuz? DSLR'niz varsa fotoğraf makinenizin pozlama süresini 20 saniye civarında ayarlayıp denemeler yapın. Fotoğraf makinenizin veya cihazınızın ISO ayarlarını ayarlamak (varsa), harika gece çekimleri yapmanıza da yardımcı olabilir. İstenmeyen bulanıklıkları önlemek için fotoğraf makinenizi sabit tutun ve 1600 veya 3200 değerinde ISO'ya geçin. Fotoğraf makinenizin sensörü, gece bile olsa daha fazla ışık yakalar. Alternatif olarak neden fotoğraf makinenizdeki ayarları kurcalayıp karanlık çöktükten sonra benzersiz şehir çekimleri yapmıyorsunuz?


4. Şehrin tezatlarını gösterin

don’t-forget-martinenaite.jpg

Unutma - Martinenaite

En etkileyici şehir görüntülerinden bazıları, şehrin kozmopolit toplulukları arasındaki yeni ve eski, uyum ve anlaşmazlık gibi tezatları gösterir. Bu temayı kendi yorumunuzu katarak yakalamayı deneyin. Örneğin, Şanghay'daki kalabalık bir parkta meditasyon yapan birini, Londra'da yeni bir gökdelenin gölgesinde kalmış tarihi bir binayı ya da New York'taki bir hipster mahallesinde yaşanan koşuşturmacayı çekebilirsiniz. Farklı atmosferleri yakalamak için aynı yeri günün farklı saatlerinde ziyaret etmeyi deneyin. Şehir meydanındaki kafelerde sabah sakinliği, güneş battıktan sonra yerini çılgın bir partiye bırakabilir.


5. Ayrıntılar fark yaratabilir

Pavement-Tim-Cowlishaw.jpg

Kaldırım – Tim Cowlishaw

Bir şehre kimliğini kazandıran şey, küçük ayrıntılardır. Aslında gözümüzün önünde olan bu ayrıntıları yakalayarak etkileyici fotoğraflar oluşturabilirsiniz. Londra'nın Victoria dönemi stilindeki süslü sokak lambalarını, Paris Metro'sunun Art Nouveu istasyon işaretlerini veya Lizbon'un kendine has kaldırım karolarının desenlerini düşünün. Ziyaret ettiğiniz bir sonraki şehirde bu küçük ve benzersiz ayrıntıları arayın ve bunları ilginç bir şekilde çekmenin yollarını arayın.


İlham aldınız mı? Fotoğraflarınızı paylaşın

Daha iyi şehir fotoğrafları çekmeye yönelik ipuçlarımız, sizi fotoğraf makinenizi alıp dışarı çıkmaya teşvik ettiyse neden fotoğraflarınızı Gallery'mizde paylaşmıyorsunuz? Eserlerinizi tüm dünyaya sergilemenin yanında, diğer fotoğrafçıların fotoğraflarına göz atabilir ve aylık fotoğraf yarışmamıza katılabilirsiniz.


Kapak Görüntüsü: Sutton'ın Hareketliliği - Gregory Rinaldi