five tips shooting cold conditions

Soğuk havalarda çekim yapmak üzerine beş ipucu

Kar, ayaz ve buz. Görkemli kış sahnelerinizin kusursuz nesneleri. Ancak çoğu kamera, 0°C veya 32°F sıcaklığın üstünde çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu yüzden sıfır derecenin altındaki sıcaklık koşullarında fotoğraf çekerken dikkatli olmanız gerekir. Karlı ve buzlu iklimlerde çekim yapmak genelde zordur ve ekipmanlarınıza da zarar verebilir. Bu nedenle sizlere soğuk ayları atlatmanıza yardımcı olacak pratik ipuçlarımızı sunuyoruz.

Borders, Jan Villim

Jan Villim, Borders

1. Tripod kullanın

Elleriniz soğuktan titrerken sabit bir görüntü elde etmek kolay olmayacaktır. Hafif ve taşınabilir bir tripod, fotoğraf makinenizi sabitleyerek dilediğiniz gibi çekim yapabilmenizi sağlar. Sıfır derecenin altındaki sıcaklık koşullarında tripoda çıplak elle dokunmayın, aksi takdirde cildinizi "yakabilirsiniz". Canon Elçisi ve kış sporları fotoğrafçısı Richard Walch, tutkulu bir kış fotoğrafçısıysanız özel tırmanma eldivenlerine yatırım yapmanızı öneriyor. Bu kullanışlı eldivenler sayesinde açıkta kalan parmak uçlarınızı çekim yapmak için kullanabilecek ve çekimler arasında ellerinizi soğuktan koruyabileceksiniz.

Jure Fundak,  Spor Fotoğrafçılığı

Jure Fundak, Sport Photography

2. Yedek pil alın

Soğuk havada pilleriniz normalden daha hızlı bir şekilde biter. Bu yüzden fotoğraf makinenizi ve pillerinizi mümkün olduğu sürece, daha sıcak kalabilecekleri çantanızda tutun. Ayrıca her zamankinden iki kat daha fazla pil alarak kusursuz çekimlerinize ara vermeden dilediğiniz kadar fotoğraf çekin.

3. Halkaları manuel olarak çevirin

Fotoğraf makinenizi dışarıda kullanıyorsanız ve odak halkasını manuel olarak çevirmediyseniz ya da bir süredir Otomatik Odaklama özelliğini kullanmadıysanız lens odağınız ve zum halkanız "donabilir". Bunu engellemek için fotoğraf makinenizi kullanmıyorken sarılı bir şekilde ve kaliteli bir çantanın içinde tutun ya da karlı havada çekim yaparken üzerini örtün. Ayrıca AF motoru kullanarak veya manuel olarak odak ve zum halkalarını sık sık çevirebilirsiniz.

Richard Walch, Patagonya'da Skijoring çekimlerinin sahne arkası

© Richard Walch, Canon Elçisi

4. Yoğunlaşmaya dikkat edin

Fotoğraf makinenizi soğuk bir ortamdan sıcak bir ortama getirmek yoğunlaşmaya ve dolayısıyla ekipmanınızda hasara neden olabilir. Bu konuda Richard Walch'ın tavsiyesi şöyle: "Yemek molasına gittiğinizde siz veya çantanız dışarıda kalmalı. Soğuktan sıcağa geçip görüntülerinizi kontrol etmeyi denerseniz makinenize elveda diyebilirsiniz. Fotoğraf makineniz ve lensiniz buğulanır. Fotoğraf makinenize hasar verirsiniz. Bu yüzden makinenizi tek bir sıcaklık bölgesinde tutmanız gerekiyor."

Richard'ın ilham verici Skijoring hikayesine buradan erişebilirsiniz.

Richard Walch, Patagonya Dağları çekimi

© Richard Walch, Canon Elçisi

5. Lens siperliğinizi kullanın

Lens siperliği, kar yağışında veya fırtınasında lensinize kar kaçmasını engelleyebilir. Richard Walch bu düşünceye katılıyor.

"Parasoley, havada uçuşan karların lense temasını önlemede inanılmaz bir önem taşıyor. İyi bir lens parasoleyi kullanmanın getirisi çoktur." sözleriyle düşüncelerini dile getiriyor Walch. Bu yüzden lens parasoleyinzi takın ve yanınızda en azından birkaç adet lens bezi taşıyın. Böylece fotoğraf makinenizi çantasına koymadan önce camı kurulayabilirsiniz.

Come and See

En yeni Canon hikayesi Skijoring'in çekimi sırasında Yönetmen Marcus Söderlund ve ekibi zorlu hava koşullarıyla karşı karşıya geldiler. Bu zorlukların üstesinden nasıl geldiklerini ve en zorlu kış sporlarının yüksek hızına nasıl yetiştiklerini öğrenmek için sahne arkasında bize katılın.