A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

AİLE FOTOĞRAFÇILIĞI

Doğal aile portreleri çekmek için Christian Anderl'in ipuçları

Avusturyalı profesyonel fotoğrafçı Christian Anderl için aile yaşamının değerli anlarını kayıt altına almak, işlerinde olduğu kadar evinde de önem kazanmış durumda. Canon Elçisi, profesyonel hayatında samimi ve içten portreleriyle tanınıyor. Aynı zamanda ailesinin şefkatli anlarını Instagram hesabında paylaşıyor ve dünyayı küçük oğlu tarafından keşfedildiği gibi gösteriyor.

Baba olmanın hayatını değiştirdiğini kabul ediyor. Baba olmak aynı zamanda, babaların deneyimleri hakkında konuştuğu, inişleri ve çıkışları paylaştığı ve diğer kişilere tavsiyelerde bulunduğu Fatherhood (Babalık) projesine ilham vermiş. İnsanlar, uzun süredir Christian'ın çalışmalarının temelini oluşturdular ancak aile anlarını yakalamanın onun için ayrı bir önemi var.

"Yaşlandığımda ve oğlum evden ayrıldığında artık burada olmadığı için çok üzüleceğim." diyor. "Koltuğuma oturabilir ve tüm bu bebeklik fotoğraflarına bakabilirim. Bu yaz altı yaşına girecek. Oğlum bir yaşındayken çektiğim bazı fotoğrafları buldum ve bu kadar hızlı büyüdüğü için şimdiden yaşlı hissetmeme neden oluyor. Zaman hızla akıp gidiyor... Bence fotoğraf çekerek evden ne kadar hızlı gittiklerini kendimize hatırlatmalıyız. Bu fotoğraflara bakıp bu gerçeği hatırladığınızda çocuklarınıza karşı daha sabırlı oluyorsunuz."

Christian, ailenizle eğlence dolu samimi anları çekmenize yardımcı olacak en iyi beş ipucu ve tekniği paylaşıyor. Doğal, samimi aile portreleri çekmek için önerilerini uygulayın.

1. Telefonunuzu cebinizden çıkarmayın

Fotoğraf makinesiyle daha düşünülmüş fotoğraflar çekmek için telefonunuzu bir kenara koymayı savunan Christian, "Fotoğraf makinenizi elinize aldığınızda fotoğraf çektiğinizin daha fazla farkında olursunuz." diyor. "Akıllı telefonunuzla yaptığınız gibi her ne oluyorsa tek elle o anı çekivermektense daha fazla çaba gösterirsiniz ve bence daha iyi fotoğraflar çekersiniz."

Ayrıca fotoğraf makinesine geçiş yapmak ekrana bakarak geçirdiğiniz zamanı azaltıyor. Bu, Christian'ın son zamanlarda dijital detoks yaparak odaklandığı bir konu. "Tüm gün ekrana bakmak istemiyorum ve yalnızca akıllı telefonlarla fotoğraf çekersem ekrana bakarak geçirdiğim zaman artıyor. Gözümü vizöre yerleştirmek ve o anın farkında olmak istiyorum."

Christian aynı zamanda telefon yerine fotoğraf makinesi kullanmanın, enstantane hızı ve diyafram açıklığı dahil ayarları değiştirmek için fiziksel kontrol imkanı gibi teknik faydaları olduğuna da inanıyor. Ayrıca genellikle fotoğraf kompozisyonu için vizörü tercih ediyor. "Gerçek bir lensi simüle eden pek çok yazılım var ancak aynısı olmuyor... Bana kalırsa büyük bir sensörü ve lensi geçemezsiniz." Canon EOS M50 gibi başlangıç seviyesine yönelik fotoğraf makineleri bu fiziksel kontrollere sahip olsa da şu anda eş değer kategorideki ortalama bir akıllı telefon bu özelliklere sahip değil.

2. Samimi an için hazır olun

Çocukların fotoğraflarını çekerken her şeye hazır olmalısınız. Canon EOS R, EOS 80D veya EOS M50 gibi hızlı otomatik odaklama ve odak izleme özellikli bir fotoğraf makinesine sahip olmak, kritik nesnenin bulanık olması konusunda endişelenmeden anı öngörebileceğiniz ve hızlı aksiyonu yakalayacağınız anlamına gelir.

"Gözümü vizöre yerleştirmek ve o anın farkında olmak istiyorum."

"Çocukların fotoğraflarını çekmek için hızlı bir otomatik odaklamaya ihtiyacınız var." diyor Christian. "Fotoğraf makinesinde aradığınız özellik bu olmalı. Geri kalan her şey bütçenize bağlı. Herkes bana sürekli hangi fotoğraf makinesini almaları gerektiğini soruyor; ben de her zaman önce lensleri düşünmeleri gerektiğini söylüyorum. Belki de yeni bir fotoğraf makinesi yerine yeni bir lense ihtiyacınız vardır çünkü lensin hızı ve optik kalitesi, fotoğraf makinesinden bile önemlidir."

Aile fotoğrafçılığı bir miktar pragmatizm de gerektiriyor. "Birinin artık fotoğrafının çekilmesini istemediğini hissettiğimde fotoğraf makinelerimi bir kenara koyuyorum." diyor Christian. "Biri fotoğrafını çekmenizi istemiyorsa o kişinin asla güzel bir fotoğrafını çekemezsiniz. Özellikle de çocuklar söz konusuysa... Çocukları fotoğraflarını çekmeye zorlayamazsınız; bu yüzden durumu kabul edip sonra bir daha deneyin."

A boy smiles as bubbles float around him. Photo by Christian Anderl.

3. Farklı odak uzaklıklarıyla denemeler yapın

Christian, "Aile fotoğraflarında bence en az iki farklı odak uzaklığına ihtiyacınız var." diyor. "Bence Canon EF 85mm f/1.8 USM lens, portre çekimler için ideal. 85 mm ile sığ alan derinliği elde edersiniz; böylece yüzü arka plandan ayırabilirsiniz. "Doğru" olması için yeterli uzunlukta: 35 mm veya 50 mm kullanırsanız bozulma olur ve burun daha büyük durur. Portre fotoğrafçısı olarak insanların fotoğraflarını çekerken onlarla konuşmam gerekir. Bu nedenle 85 mm, iyi bir orta seviye seçeneğidir; onunla hata yapmanız imkansız."

Christian portre çekimler için EF 85mm f/1.8 USM lensi tercih etse de 35 mm'de harika görüntüler elde edilebileceğini düşünüyor. "Bence Canon EF 35mm f/1.4L II USM lens neredeyse her şey için ideal bir lens. Cevabın sizde olmadığını düşündüğünüz anlarda 35 mm'yi alıp bir şeyler, hatta bir portre bile ortaya koyabilirsiniz. Yüzde biraz bozulma olacağını unutmamanız gerekir ancak diğer yandan yüze daha yakın olacağınız için samimi bir bakış yakalarsınız."

İlgili Makaleler
A baby plays with an abacus.

BEBEK FOTOĞRAFÇILIĞI

Bebek fotoğrafçılığıyla ilgili hemen kullanabileceğiniz 12 ipucu

Bebek fotoğrafçılığını eğlenceli hale getiren ve harika sonuçlar sunan akıllı yöntemlerimizle değerli anları koruyun ve bebeğinizin gelişimini yakalayın.

A mother and child play in a corridor of mirrors.

AİLE FOTOĞRAFÇILIĞI

Aile fotoğraflarınızı anında geliştirmeniz için 10 ipucu

Bu profesyonel fotoğrafçının önerilerini uygulayarak sevdiklerinizin daima değer vereceğiniz görüntülerini yakalayın

A girl holds a frisbee in front of her like a picture frame around her face.

AİLE FOTOĞRAFÇILIĞI

Daha iyi portreler çekin: Aile fotoğrafçılığının eğlenceli zorlukları

Aile blogu yazarı Katja Gaskell, akıllı telefonu yerine Canon EOS M50'yi kullandı ve sonuçlar karşısında büyülendi: Bu teknikleri de deneyerek kendinizi şaşırtın.

A man stands in the sea and throws his son in the air. Photo by Christian Anderl.

4. Önce daima arka planı düşünün

Christian, dikkatinizin muhtemelen nesnelerinizin (özellikle de hızlı hareket eden çocuklar) üzerinde olacağını ancak yine de neye karşı çekim yaptığınızı düşünmenin önemli olduğunu söylüyor: Arka plan, kompozisyonunuzun temel bileşenidir ve genelde gözden kaçırılır.

"Fotoğrafçılıkta öğretmeye çalıştığım kurallardan biri "önce arka plan" kuralıdır çünkü bu, çoğu insanın gereken önemi vermediği veya unuttuğu bir konudur. Ön plana, nesneye, odağa, ışığa, pozlamaya ve bu tür şeylere o kadar odaklanırlar ki arka planın çok iyi görünmediğini unuturlar. Oyun oynayan çocuklar söz konusu olduğunda bu zor olabilir ancak önce arka planı bulmayı ve ardından nesnenizi buna karşı konumlandırmayı deneyin."

Portrelerde doğru veya yanlış arka plan yoktur; bu durum arka planın nesnenize nasıl uyum sağladığına bağlıdır ancak ortam, çekim yaparken düşünmeniz gereken bir şeydir. "Her şey kötü bir arka plan veya iyi bir arka plan olabilir. Birbirine uyum sağlayan ve sağlamayan renkleri fark etmeye çalışın. Arka plan çok çirkinse geniş bir diyafram açıklığı ve uzun bir lens kullanarak daha az keskin hale gelmesini sağlayın; bu sayede arka planda yalnızca renkler olur. Etrafındaki diğer her şeyin karamsar olduğu kırmızı bir araba gibi bir noktadan kaçınmaya çalışın."

A small boy stands on top of a hill, seagulls flying in an arc above him. Photo by Christian Anderl.

Fotoğraf makinesiyle çekim yapmak, daha iyi düzenleme imkanından fotoğrafları büyük ölçekte basma olanağına kadar fotoğraflarınızdan en iyi şekilde faydalanmanız için benzersiz fırsatlar sunar. Christian, Yeni Zelanda'da kum sörfü yaparken karısının ve oğlunun etrafta oynadığı o en sevdiği fotoğrafı büyük ölçülerde bastırmış ve evindeki duvara asmış.

"Kumdan aşağı koşarlarken birkaç şanslı çekim yaptım." diyor. "Oğlum kahkahalar atıyordu. Bu fotoğrafı çok seviyorum. Her gördüğümde gülümsüyorum ve Yeni Zelanda'daymışım gibi hissediyorum." Aile anılarını, A2 veya poster boyutunda baskıya imkan tanıyan yüksek çözünürlüklü görüntülerle paylaşmak daha kolaydır; bunu telefonla çekilen bir fotoğrafta henüz elde edemedim.

Konu yalnızca baskı değil; aynı zamanda düzenleme süreci de var. "Telefondan JPEG formatında görüntüler almaktansa fotoğraf makinesinden RAW dosya ile çok daha fazla düzenleme olanağına sahip oluyorsunuz. Yalnızca doğru renkleri seçerek bir fotoğrafın hissini ve modunu belirleyebilirsiniz. Düzenleme yapmadan fotoğrafın yalnızca yaklaşık %50'sini kullanırsınız."

Son olarak, modern fotoğraf makinelerinde bulunan bağlantı özelliği, görüntüleri doğrudan makineden aktarabileceğiniz anlamına geliyor. Dilerseniz tabletinize aktarıp anında görüntüleyebilir veya telefonunuza aktarıp internette paylaşabilir ve sosyal medya akışınızı daha kaliteli hale getirebilirsiniz. Mobil cihazınızda ve uyumlu Canon yazıcınızdaki Canon Print uygulaması ile yüksek kaliteli baskıları kablosuz olarak alabilirsiniz.

A mother runs down a sand dune, pulling her son along, both of them laughing. Photo by Christian Anderl.

Christian, akıllı telefonunu bırakıp Canon EOS M50 ile yeni bir dünyaya adım atarak aile fotoğrafçılığı becerilerini geliştirmesi için aile blogu yazarı Katja Gaskell'e zorlu görevler verdi. Globetotting'te seyahat yazarlığı yapan Katja, dünyanın dört bir yanında üç çocuğunun fotoğraflarını çekmek için telefonunu kullanıyordu. Şimdi ise fotoğraf makinesiyle elde ettiği pek çok yeni tekniği deniyor. Nasıl ilerleme kaydettiğini öğrenin ve bu aile fotoğrafçılığı zorluklarını kendiniz deneyin.

Yazan: Lucy Fulford