Avusturyalı profesyonel fotoğrafçı Christian Anderl için aile yaşamının değerli anlarını kayıt altına almak, işlerinde olduğu kadar evinde de önem kazanmış durumda. Canon Elçisi, profesyonel hayatında samimi ve içten portreleriyle tanınıyor. Aynı zamanda ailesinin şefkatli anlarını Instagram hesabında paylaşıyor ve dünyayı küçük oğlu tarafından keşfedildiği gibi gösteriyor.
Baba olmanın hayatını değiştirdiğini kabul ediyor. Baba olmak aynı zamanda, babaların deneyimleri hakkında konuştuğu, inişleri ve çıkışları paylaştığı ve diğer kişilere tavsiyelerde bulunduğu Fatherhood (Babalık) projesine ilham vermiş. İnsanlar, uzun süredir Christian'ın çalışmalarının temelini oluşturdular ancak aile anlarını yakalamanın onun için ayrı bir önemi var.
"Yaşlandığımda ve oğlum evden ayrıldığında artık burada olmadığı için çok üzüleceğim." diyor. "Koltuğuma oturabilir ve tüm bu bebeklik fotoğraflarına bakabilirim. Bu yaz altı yaşına girecek. Oğlum bir yaşındayken çektiğim bazı fotoğrafları buldum ve bu kadar hızlı büyüdüğü için şimdiden yaşlı hissetmeme neden oluyor. Zaman hızla akıp gidiyor... Bence fotoğraf çekerek evden ne kadar hızlı gittiklerini kendimize hatırlatmalıyız. Bu fotoğraflara bakıp bu gerçeği hatırladığınızda çocuklarınıza karşı daha sabırlı oluyorsunuz."
Christian, ailenizle eğlence dolu samimi anları çekmenize yardımcı olacak en iyi beş ipucu ve tekniği paylaşıyor. Doğal, samimi aile portreleri çekmek için önerilerini uygulayın.
Fotoğraf makinesiyle daha düşünülmüş fotoğraflar çekmek için telefonunuzu bir kenara koymayı savunan Christian, "Fotoğraf makinenizi elinize aldığınızda fotoğraf çektiğinizin daha fazla farkında olursunuz." diyor. "Akıllı telefonunuzla yaptığınız gibi her ne oluyorsa tek elle o anı çekivermektense daha fazla çaba gösterirsiniz ve bence daha iyi fotoğraflar çekersiniz."
Ayrıca fotoğraf makinesine geçiş yapmak ekrana bakarak geçirdiğiniz zamanı azaltıyor. Bu, Christian'ın son zamanlarda dijital detoks yaparak odaklandığı bir konu. "Tüm gün ekrana bakmak istemiyorum ve yalnızca akıllı telefonlarla fotoğraf çekersem ekrana bakarak geçirdiğim zaman artıyor. Gözümü vizöre yerleştirmek ve o anın farkında olmak istiyorum."
Christian aynı zamanda telefon yerine fotoğraf makinesi kullanmanın, enstantane hızı ve diyafram açıklığı dahil ayarları değiştirmek için fiziksel kontrol imkanı gibi teknik faydaları olduğuna da inanıyor. Ayrıca genellikle fotoğraf kompozisyonu için vizörü tercih ediyor. "Gerçek bir lensi simüle eden pek çok yazılım var ancak aynısı olmuyor... Bana kalırsa büyük bir sensörü ve lensi geçemezsiniz." Canon EOS M50 gibi başlangıç seviyesine yönelik fotoğraf makineleri bu fiziksel kontrollere sahip olsa da şu anda eş değer kategorideki ortalama bir akıllı telefon bu özelliklere sahip değil.
Çocukların fotoğraflarını çekerken her şeye hazır olmalısınız. Canon EOS R, EOS 80D veya EOS M50 gibi hızlı otomatik odaklama ve odak izleme özellikli bir fotoğraf makinesine sahip olmak, kritik nesnenin bulanık olması konusunda endişelenmeden anı öngörebileceğiniz ve hızlı aksiyonu yakalayacağınız anlamına gelir.
"Çocukların fotoğraflarını çekmek için hızlı bir otomatik odaklamaya ihtiyacınız var." diyor Christian. "Fotoğraf makinesinde aradığınız özellik bu olmalı. Geri kalan her şey bütçenize bağlı. Herkes bana sürekli hangi fotoğraf makinesini almaları gerektiğini soruyor; ben de her zaman önce lensleri düşünmeleri gerektiğini söylüyorum. Belki de yeni bir fotoğraf makinesi yerine yeni bir lense ihtiyacınız vardır çünkü lensin hızı ve optik kalitesi, fotoğraf makinesinden bile önemlidir."
Aile fotoğrafçılığı bir miktar pragmatizm de gerektiriyor. "Birinin artık fotoğrafının çekilmesini istemediğini hissettiğimde fotoğraf makinelerimi bir kenara koyuyorum." diyor Christian. "Biri fotoğrafını çekmenizi istemiyorsa o kişinin asla güzel bir fotoğrafını çekemezsiniz. Özellikle de çocuklar söz konusuysa... Çocukları fotoğraflarını çekmeye zorlayamazsınız; bu yüzden durumu kabul edip sonra bir daha deneyin."
Christian, "Aile fotoğraflarında bence en az iki farklı odak uzaklığına ihtiyacınız var." diyor. "Bence Canon EF 85mm f/1.8 USM lens, portre çekimler için ideal. 85 mm ile sığ alan derinliği elde edersiniz; böylece yüzü arka plandan ayırabilirsiniz. "Doğru" olması için yeterli uzunlukta: 35 mm veya 50 mm kullanırsanız bozulma olur ve burun daha büyük durur. Portre fotoğrafçısı olarak insanların fotoğraflarını çekerken onlarla konuşmam gerekir. Bu nedenle 85 mm, iyi bir orta seviye seçeneğidir; onunla hata yapmanız imkansız."
Christian portre çekimler için EF 85mm f/1.8 USM lensi tercih etse de 35 mm'de harika görüntüler elde edilebileceğini düşünüyor. "Bence Canon EF 35mm f/1.4L II USM lens neredeyse her şey için ideal bir lens. Cevabın sizde olmadığını düşündüğünüz anlarda 35 mm'yi alıp bir şeyler, hatta bir portre bile ortaya koyabilirsiniz. Yüzde biraz bozulma olacağını unutmamanız gerekir ancak diğer yandan yüze daha yakın olacağınız için samimi bir bakış yakalarsınız."