AYDINLATMA TEKNİKLERİ

Düşük ışıkta fotoğrafçılık için en iyi 7 ipucu

Canon fotoğraf makinenizi en iyi şekilde nasıl kullanacağınızı ve güneşin batışından doğuşuna kadar nasıl büyüleyici görüntüler oluşturacağınızı öğrenin.
Kıyı şeridinin üzerinde dolaşan rengarenk ışık huzmeleri.

Şafak vakti ve alaca karanlık, büyülü anlardır. Bu anlar festivallerin canlandığı, şehrin ruh halinin değiştiği ve fotoğraf fırsatlarının ortaya çıktığı anlardır. Ancak ışığın az olduğu zamanlarda ayrıntıları yakalamak, özellikle de akıllı telefonunuzun kamerasını kullanıyorsanız zor olabilir.

DSLR, aynasız veya gelişmiş kompakt fotoğraf makinelerinin yaratıcı modları, düşük ışıklı ortamlarda başka türlü kolaylıkla elde edemeyeceğiniz net, ayrıntılı çekimler elde etmenizi sağlar.

1. Olabildiğince fazla ışığın girmesini sağlamak için geniş bir diyafram açıklığı (düşük f numarası) kullanın.

Pembe ruj ve far süren koyu saçlı bir kadının yüzünün düşük ışıkta yakın plan çekimi.

Daha geniş diyafram açıklığına sahip lensler, görüntü sensöründen daha fazla ışık geçirerek ayrıntıyı ve donan hareketi yakalamak için daha hızlı enstantane hızları sunar. Böylece görüntünün kumlanmasına sebep olabilecek ISO ayarınızı ultra yüksek seviyelere çıkarma işlemini yapmanıza gerek kalmaz. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/1.250 sn, f/1,8 ve ISO 1.250 değerlerinde çekilmiştir. © Ejiro Dafé

Manuel ayarlara sahip bir fotoğraf makineniz varsa Diyafram Önceliği (Av) modunu kullanarak diyafram açıklığını kontrol edebilirsiniz. Diyafram açıklığı ayarı, fotoğraf makinenizin ne kadar ışık alması gerektiğini belirler. Düşük ışık koşullarında, iyi bir pozlama elde etmek ve sahnedeki ayrıntıyı yakalamak için olabildiğince fazla ışığın girmesini sağlamanız gerekir. Bunu yapmak için geniş bir diyafram açıklığı (düşük f numarası) kullanın. Çekiminiz hala yetersiz pozlanmışsa (fazla karanlık) alternatif olarak daha düşük bir enstantane hızı kullanmak, her ne kadar bulanıklaştırma ihtimali olsa da pozlama süresini artırarak daha fazla ışığın girmesini sağlar.

Ancak diyafram açıklığı ayarı yalnızca pozlamayı etkilemekle kalmaz. Geniş bir diyafram açıklığı, aynı zamanda sığ alan derinliğine neden olur. Bu da, düşük bir f numarasında, sahnenin yalnızca dar bir kısmının net bir şekilde odaklanacağı anlamına gelir. Şafak vaktinden önce portre çekimi yapıyorsanız ve hoş, bulanık bir arka plan istiyorsanız bu durum sizin için ideal olabilir. Ancak alaca karanlıkta bir şehir manzarasının özel ayrıntılarını yakalamak istiyorsanız daha dar bir diyafram aralığı (daha yüksek bir f numarası) kullanarak daha fazla alan derinliği elde edebilirsiniz. Böylece sahnenin daha büyük bir kısmı odaklanmış olur. Daha iyi bir pozlama içinse daha düşük bir enstantane hızı kullanmayı denemeniz gerekir.

Elbette bazı lensler diğerlerinden daha geniş veya "daha hızlı" bir diyafram açıklığına sahiptir. Gece şehir manzaralarının geniş açılı çekimleri ve diğer düşük ışıklı manzaralar için harika bir seçim olan Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, Canon EOS R6 ve EOS RP gibi EOS R Sistemi tam kare aynasız fotoğraf makineleri için mükemmel kompakt seçeneklerden biridir. Daha standart bir bakış açısı (insan gözüne benzer) sağlayan Canon RF 50mm F1.8 STM, gece çekilen doğal sokak fotoğrafçılığı manzaraları için idealdir. Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM lensinin daha uzun telefoto menzili ise bu lensi, düşük ışıklı portre fotoğrafçılığı için daha üstün kılar.

Bir DSLR kullanıyorsanız Canon EF 35mm f/2 IS USM gibi bir lens, doğal bir bakış açısı ve elde çekim için görüntü sabitleme (IS) özelliği avantajı sunar. Canon EF 35mm f/1.4L II USM, daha da geniş maksimum diyafram açıklığıyla olağanüstü düşük ışık özelliklerine sahiptir. Canon EOS 850D gibi APS-C formatlı sensöre sahip bir DSLR fotoğraf makineniz varsa Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM gibi bir EF-S lensi, doğal perspektif için harika bir seçenektir. EOS M50 Mark II gibi APS-C sensörü de olan bir EOS M aynasız fotoğraf makinesi için benzer geniş açılı ve doğal bir perspektif arıyorsanız ultra kompakt Canon EF-M 22mm f/2 STM pankek lens ve süper hızlı Canon EF-M 32mm f/1.4 STM tam size göre.

2. Daha iyi ışık hassasiyeti için ISO ayarını yükseltin.

Düşük ışıkta tepeler ve dağlar ile çevrelenmiş büyük bir su kütlesi.

Geniş diyafram açıklığı kullanmanıza rağmen görüntünüzün parlaklığı eksikse fotoğraf makinenizin ISO ayarını yükseltmeyi deneyin. Bu, sensörün ışık hassasiyetini artırır ve gece vakti flaş olmadan çekim yaparken kullanışlıdır. ISO değeri ne kadar yüksek olursa hassasiyet de o kadar yüksek olur. Canon DSLR, aynasız ve geliştirilmiş kompakt fotoğraf makinelerinde daha geniş sensörler bulunur, bu nedenle akıllı telefon kameraları gibi küçük sensörlü makinelere kıyasla daha iyi yüksek ISO'lu fotoğraflar üretirler.

Canon EOS RP ve EOS R6 gibi aynasız Canon fotoğraf makinelerindeki tam kare CMOS sensörler, kolayca fark edilebilir çok az miktarda veya sıfır kumlanma ya da grenle olağanüstü yüksek ISO değeri kalitesi sunmalarını sağlar. Canon'un en yeni APS-C formatlı fotoğraf makinelerindeki sensörler biraz daha küçüktür ancak buna rağmen çok yüksek ISO ayarlarında bile ayrıntılı ama düşük kumlanmaya sahip kalite sunarak fotoğraf makinelerini gece vakti elde çekim için ideal kılar.

3. Fotoğraflarınızın netliğini koruma

Düşük ışıkta elde çekim yaparken çekimleriniz bulanık çıkabilir. Bu, genellikle daha fazla ışık yakalamak için daha uzun pozlama süresi (daha düşük enstantane hızı) kullandığınızda olur. Daha geniş bir diyafram açıklığı kullanmanın bir diğer avantajı da lensinize daha fazla ışık girdikçe daha yüksek enstantane hızları kullanabilmenizdir. Bu önemlidir çünkü daha yüksek enstantane hızları hareketi dondurur. Ayrıca yakalamak istediğiniz hareketin hızı arttıkça hareket bulanıklığını önlemek için enstantane hızınız da daha yüksek olmalıdır. İyi ışıkta, makul bir seviyede sabit olan konular genellikle 1/50 sn. civarında bir enstantane hızıyla çekilebilir. Yürüyen konular 1/250 sn. civarında biraz daha hızlı bir değer gerektirir. Daha hızlı hareketleri yakalamak içinse 1/1.000 sn. veya daha yüksek hızlardan faydalanılabilir. Düşük ışıklı koşullarda daha yüksek enstantane hızları gerekir.

Konu hareketine ek olarak makinenin titremesi de hesaba katılmalıdır. Odak uzaklığı arttıkça elde çekim yaparken fotoğraf makinesinin titremesini önlemek de bir o kadar zorlaşır. Uymanız gereken temel kurallardan biri, odak uzaklığına karşılık gelen bir diyafram açıklığı ayarıyla başlamaktır. Dolayısıyla 50 mm bir lensle en az 1/50 sn. veya daha hızlı bir değer; 600 mm bir lensle 1/600 sn. değerini kullanın. Optik görüntü sabitleme (IS) özelliğine sahip bir lens kullanarak daha düşük enstantane hızlarından faydalanılabilir ve yine de aynı netlik elde edilebilir.

Canon EOS R6, elde çekim yaparken ultra net uzun pozlama elde etmek için IS donanımlı lenslerle birlikte çalışan dahili bir görüntü sabitleme (IBIS) sistemine sahiptir. Fotoğraf makinesinin hareketini azaltmak için çevrenizi de kullanabilirsiniz: Bir duvara yaslanmayı veya fotoğraf makinenizi sert bir zemine koymayı deneyin. Varsa bir tripod kullanarak maksimum esneklik elde edin.

4. Beyaz dengesi seçeneklerinden en iyi şekilde yararlanın.

Bath Abbey'nin akşam vakti sıcak tonda spot ışıkları ve yanan bir sokak lambasıyla aydınlatılmış görüntüsü.

Beyaz dengesini ayarlama, görüntülerinizin son görünümlerini önemli oranda değiştirmek için yaratıcı bir yöntemdir. Canon EOS 7D (Canon EOS 7D Mark II'nin eski modeli) ve Canon EF 17-40mm f/4L USM lens ile 2,5 sn, f/11 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Marcus Hawkins

Daha soğuk renkler ve koyu tonda mavi bir gökyüzüyle gece vakti fotoğrafı çekilmiş Bath Abbey.

Aynı çekimin bu versiyonunda beyaz dengesi değiştirilerek daha doğal taş renkleri elde edilmiş ve gökyüzü daha koyu tonda bir maviye dönüştürülmüştür. Canon EOS 7D ve Canon EF 17-40mm f/4L USM lens ile 21 mm, 2,5 sn, f/11 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Marcus Hawkins

Canon fotoğraf makinelerinin Otomatik beyaz dengesi, gün ışığında çekim yaparken tutarlı bir şekilde doğru sonuçlar sunar ve düşük ışıkta fotoğrafçılık sırasında iyi performansı korur. Ancak belirli bir modu yansıtmak için beyaz dengesi ayarlarının alternatif ön ayarını kullanarak düşük ışıklı görüntülerinize kendine has bir yön katabilirsiniz.

Örneğin, alaca karanlıkta şehir ışıklarının bulunduğu bir ortamda yapılacak bir çekim söz konusu olduğunda, Tungsten beyaz dengesi ayarı genellikle yapay olarak aydınlatılmış alanlara daha nötr bir renk sıcaklığı katmanın yanı sıra uçsuz bucaksız gökyüzünün koyu mavi tonunu güçlendirir. Alternatif olarak, yapay ışıklandırmanın sıcaklığını ön plana çıkarmak isterseniz Güneş ışığı beyaz dengesi ayarına geçmeyi deneyin.

Canon PowerShot G5 X Mark II gibi kompakt fotoğraf makineleri dahil olmak üzere çoğu Canon fotoğraf makinesi, RAW dosya formatında çekim yapabilir. Bunu seçtiğinizde, Canon'un güçlü ve ücretsiz Digital Photo Professional yazılımı dahil olmak üzere tercih ettiğiniz RAW işleme yazılımını kullanarak görüntülerinizi çekim sonrası işlerken beyaz dengesini değiştirebilir veya beyaz dengesinde ince ayar yapabilirsiniz.

5. Işık efektleri

Loş bir odada ön patilerini iki kitabın üzerine yerleştirmiş bir kedi.

Net görüntü kalitesini korurken daha fazla ışık yakalamak için fotoğraf makinenizi bir tripoda yerleştirerek daha düşük enstantane hızlarını kullanabilirsiniz. Elbette ki çok fazla hareket etmeyerek sizinle iş birliği yapacak bir konunuzun olması da yardımcı olacaktır. Canon EOS 850D ve Canon EF 50mm f/1.2L USM lens ile 1/160 sn, f/2,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Gece vaktinde otomobillerin ön farlarının net bir şekilde ışık izleri yarattığı bir yol ağı.

Uzun pozlama, gece vakti trafiğinden ışık izleri elde ederek sıradan manzaraları büyüleyici derecede yaratıcı görüntülere dönüştürmek için idealdir. Canon EOS R6 ve Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM lens ile 61 sn, f/16 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir. © Lorenz Holder

Hareket halindeki araçların arka lambalarından neon ışıklarla aydınlatılmış fuar alanlarına kadar her türlü olanağı kullanarak ışık izleri oluşturabilir ve gece çekimlerine dinamizm kazandırabilirsiniz. Fotoğrafınızda ışık hareketi elde etmek istiyorsanız uzun pozlama yapmanız gerekir. Bu, tripod veya sağlam bir zemin üzerindeki fotoğraf makinesinde birkaç saniyelik veya daha uzun süreli enstantane hızları tercih etmeniz gerektiği anlamına gelir. Farklı süreli pozlamalarla denemeler yapın. Deklanşöre basarken fotoğraf makinesini sallamadığınızdan emin olmak için makinenin otomatik zamanlayıcı veya uzaktan yakalama özelliğini kullanın. Çoğu Canon fotoğraf makinesi, Wi-Fi ile donatılmıştır ve akıllı telefonunuzdan Canon Camera Connect uygulamasını kullanarak ayarları değiştirmenizi ve deklanşörü uzaktan tetiklemenizi sağlar.

6. Seri çekim modunu deneyin.

Alaca karanlık gökyüzü altında arazi motosikletiyle tepenin üzerinden atlayan bir figür silüeti.

Düşük ışıkta bir aksiyonun fotoğrafını çekmek için sürekli çekim veya seri çekim modu mükemmeldir ve her zaman mükemmel anı yakalamanızı sağlar. Canon EOS 7D Mark II ve Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM lens ile 35 mm, 1/1.600 sn, f/8 ve ISO 3.200 değerlerinde çekilmiştir.

Sürekli çekim modu (bazı fotoğraf makinelerinde seri çekim modu olarak da bilinir) birkaç salisede bir dizi hızlı görüntü yakalar. Hareketli konuyu çekmek veya anlık hareketi yakalamak için kullanışlıdır. Fotoğraf makinenizde bu özellik varsa etkin hale getirin ve deneyin. Aradığınız muhteşem düşük ışıkta aksiyon çekimini elde etme şansınızı artıracaktır.

7. Düşük ışıkta fotoğrafçılık için en iyi fotoğraf makineleri

Bir Canon EOS R6 fotoğraf makinesi.

İhtiyaçlarınız ve bütçeniz ne olursa olsun Canon EOS R6 dahil olmak üzere düşük ışıkta fotoğrafçılık için ideal pek çok fotoğraf makinesi vardır.

Canon EOS R6 - Düşük ışıkta fotoğrafçılık için kusursuz bir tam kare aynasız fotoğraf makinesi

  • Son derece etkili dahili görüntü sabitleme özelliği
  • Neredeyse tamamen karanlık ortamlarda çalışan, sınıfında lider otomatik odaklama sistemi
  • Yüksek ISO ayarlarında etkileyici görüntü kalitesi

Canon EOS RP - Gece fotoğrafçılığı için bütçenize uygun, üstün aynasız fotoğraf makinesi

  • Etkileyici düşük ışık kalitesi için tam kare görüntü sensörü
  • Düşük ışıkta geliştirilmiş otomatik odaklama performansı
  • Bir tam kare aynasız fotoğraf makinesi için rekabetçi fiyatlandırma

Canon EOS M50 Mark II - Akıllı telefonla yapılan fotoğrafçılıktan bir üst seviyeye atılan ideal adım

  • APS-C formatlı görüntü sensörüne sahip şık, hafif bir gövdede aynasız model avantajları
  • -4 EV'ye kadar çok loş ışıkta AF performansı ve ISO 25.600'e varan değerlerde çekim
  • Değiştirilebilir, kompakt EF-M lenslere yönelik özel seri

Canon EOS 850D - Yaratıcı kontrolde atılan bir sonraki adım: hafif bir DSLR

  • Hafif 515 gram ağırlığında gövde, gece vakti sokak fotoğrafçılığı için mükemmeldir.
  • 24,1 MP APS-C sensör, olağanüstü görüntü kalitesi sunar.
  • Klasik DSLR ergonomik özellikleri ve optik vizör, sahneye doğrudan bağlantı sağlar.

Canon PowerShot G5 X Mark II - Küçük, şık ve son derece gelişmiş

  • 24-120 mm'ye eş değer güçlü dahili 5x zoom aralığı
  • Küçük ancak yüksek kaliteli 1,0 tipi görüntü sensörü
  • Yıldız Portresi, Yıldız Gece, Yıldız İzleri, Zaman Atlamalı Yıldız Videosu ve Elde Gece Çekimi dahil olmak üzere çok çeşitli gece çekimi modları

Redline Challenge rehberi Lorenz Holder'ın düşük ışıkta fotoğrafçılığa yönelik ek ipuçlarını* okuyun.



Yazan: Matthew Richards



*Belirli dillerde mevcuttur.

İlgili ürünler

  • Aynasız Fotoğraf Makineleri

    EOS R6 Mark II

    Fotoğraf veya video, aksiyon veya portre çekimlerinde performans ve görüntü kalitesini bir araya getiren EOS R6 Mark II, yaratıcılığınızın gelişmesine olanak tanır
  • Aynasız Fotoğraf Makineleri

    EOS R8

    Tam kare fotoğrafçılığa ve videoya geçerek yaratıcılık hedeflerinizi gerçekleştirin.
  • Standart Lens

    RF 50mm F1.8 STM

    Geniş f/1,8 diyafram açıklığına sahip kompakt, sessiz ve hafif 50 mm RF sabit lens, yaratıcılığınızı çalışmalarınıza dökmek için idealdir.
  • RF Lensler

    RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

    Geniş açılı perspektif, yakın odaklama ve Hibrit IS için hızlı diyafram açıklığına sahip 35 mm f/1,8 MAKRO lens.
  • Geniş Açılı Sabit Lens

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Manzara fotoğrafçılığı, vlog çekimi, iç mekan çekimi ve harika makro görüntüler için ideal olan kompakt, hafif 24 mm sabit lens.
  • İlgili makaleler

  • GECE FOTOĞRAFÇILIĞI

    Ay'ı fotoğraflama

    Yaratıcı Ay fotoğrafları için adım adım kılavuz.

  • AYDINLATMA TEKNİKLERİ

    Mevcut ışıkta çekim

    Fotoğraflarınızın daha iyi görünmesi için en iyi ışığı nasıl bulacağınızı ve yakalayacağınızı öğrenin.

  • VİDEO TEKNİKLERİ

    Gece video çekimi yapmak için ipuçları

    Gece video çekimi kılavuzumuzla yepyeni bir yaratıcılık dünyasına adım atın.

  • VAHŞİ YAŞAM FOTOĞRAFÇILIĞI

    Düşük ışıkta vahşi yaşam

    En iyi gece fotoğrafçılığı ipuçlarımızla hayvanların gizli yaşamlarını ortaya çıkarın.