VAHŞİ YAŞAM FOTOĞRAFÇILIĞI

Canon PowerShot ZOOM ile kendinizi doğaya bırakın

Kompakt, güçlü ve kullanımı kolay: Bu taşınabilir fotoğraf makinesinin hiçbir şeyi kaçırmak istemeyen vahşi yaşam fotoğrafçıları için neden ideal olduğunu öğrenin.
PowerShot ZOOM kullanan, ağaçların arasında duran bir adam.

Her vahşi yaşam tutkunu mesafenin ne kadar önemli olduğunu bilir. Çok uzaktaysanız hareketi kaçırabilirsiniz; çok yakındaysanız hayvanı korkutup kaçırma riski vardır. Ancak, büyük bir telefoto lense sahip bir profesyonel değilseniz bu nefes kesici manzaraları evinize taşımakta zorlanabilirsiniz. Canon PowerShot ZOOM tam da burada işinize yarar. Bu monoküler fotoğraf makinesi, ihtiyacınız olan her şeye sahiptir. Sessiz ve sadedir ve olağanüstü zum kapasitesiyle, vahşi yaşamı fotoğraflayıp filme almanın yanı sıra daha fazlasını görmenizi sağlar. Tek elle tutulabilecek kadar küçük ve tam otomatik bu fotoğraf makinesi, kendinizi deneyime kaptırmanıza izin vererek fotoğraf çekme işini üstlenir.

Genç çevreci, blog yazarı ve foto muhabiri Tolga Aktaş, Canon PowerShot ZOOM'u yanına alarak memleketi Gloucestershire'da Severn Nehri çevresinde gezintiye çıktı. Aslen Güney Londralı olan ve şu anda Gloucestershire Üniversitesi'nde Uygulamalı Ekoloji alanında yüksek lisans öğrenimi gören 28 yaşındaki Tolga, Wildlife ACT ve The Mammal Society gibi koruma gruplarıyla araştırma projelerine katıldı. Doğaya olan tutkusunu, Ways of the Natural World adlı blogunda yayınladığı yazı ve fotoğrafları aracılığıyla dünyayla paylaşıyor. "Doğal yaşamdan, size anlatabileceğimden çok daha fazla şekillerde ilham aldım" diyor. "Doğaya ayrılmaz bir şekilde bağlıyız ve bazen bunu unutuyoruz."

Vahşi yaşamın olmazsa olmazı: hafif seyahat

Elinde Canon PowerShot ZOOM ile kanalın yanında duran bir adam.

Hafif ve kompakt PowerShot ZOOM tek elle tutulabilir veya bilek askısına asılabilir. Bu, kullanımı çok hızlı hale getirir ve kitinizi minimumda tutmanızı sağlar.

Bir ağaç kütüğünün üzerinde duran bir Canon PowerShot ZOOM'un üzerine dinlenen bir çiçek sineği.

Canon PowerShot ZOOM tam otomatiktir, böylece büyülü bir şey gördüğünüzde, makinenizi basitçe çekmek istediğiniz kareye yöneltip fotoğrafı çekebilirsiniz. Tolga, "Fotoğraf makinemle dışarı çıkıp anıları yakalamayı seviyorum," diyor. "Özellikle, nadir görülen bir vahşi yaşam manzarasıyla karşılaştığımda veya nefes kesici doğal manzaralarla çevrili olduğumda."

Tolga sahadayken hafif seyahat etmeyi tercih ediyor. "Çantamdakilere değil, çevreme odaklanmamı sağlayan minimalist bir kite bağlı kalmayı tercih ediyorum" diyor. Vazgeçilmezleri arasında sağlam bir çift ayakkabı, yağmurluk, defter ve kalem, karışık çerez, su, kahve ve çok amaçlı çakı bulunuyor. Elbette yanına çoğu zaman bir dürbün seti ve fotoğrafçılık ekipmanlarını da alıyor.

Canon PowerShot ZOOM ile Gloucestershire'ın kanallarını, tarlalarını ve doğal koruma alanlarını keşfeden Tolga, kitin esnekliği sayesinde kit çantasını küçük tutabiliyor. "PowerShot ZOOM hem fotoğraf makinem hem de dürbünüm olarak iş görüyor; bu da beni bir ton ağırlıktan kurtarıyor."

PowerShot ZOOM USB kablosuyla şarj edildikten sonra, yeniden şarj edilene kadar 150 kareye kadar fotoğraf çekimi veya 60 dakikaya kadar video çekimi (bir seferde 10 dakika) yapabiliyor ve depolayabiliyor. MicroSD kart, microSDHC veya microSDXCon kullanmanıza bağlı olarak daha fazla görüntü çekebilir ve depolayabilirsiniz.

Ayrıca PowerShot ZOOM'unuzu taşınabilir şarj cihazıyla şarj edebilir ve hatta yoldayken USB kablosuyla* arabanızda şarj edebilirsiniz. Canon Camera Connect Uygulamasını kullanarak fotoğraflarınızı akıllı telefonunuza aktarabilirsiniz.

Farkındalık dolu vahşi yaşam karşılaşmaları

Bir elinde PowerShot ZOOM tutarak uzun otların ve ağaçların arasında yürüyen bir adam.

Tolga, koruma çalışmaları sırasında, acele etmek ve gördüğünüz her şeyi fotoğraflamak yerine, çevreyi içinize çekmenin daha önemli olduğunu tecrübeyle öğrenmiş. "Bir yere ne zaman geri dönebileceğini asla bilemezsin, o yüzden önce onu özümse" diyor.

Yakın plan dişi yeşilbaşlı ördek.

Tolga, bu dişi yeşilbaşlı ördeği bir kanalın yanında dinlenirken görmüş. "Ördekler, tüm yıl boyunca bölgeyi kısaca ziyaret eden veya bu bölgede yaşayan birçok su kuşu türünden bazılarıdır" diyor. Dahili görüntü sabitleme özelliğine sahip Canon PowerShot ZOOM, hareket halinde çekim yaparken net görüntüler üretir ve kendinizi ana kaptırmanıza izin verir. Canon PowerShot ZOOM ile 800 mm, 1/500 sn, f/6,3 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Tolga Aktaş

Tolga'ya göre vahşi yaşamı gözlemlemek, yavaşlamak ve dikkatli olmak anlamına geliyor. "Zamanınızın çoğunu sadece etrafınızdaki doğal dünyayı gözlemleyerek geçirmenin önemli olduğunu düşünüyorum" diye açıklıyor Tolga, "Sesleri dinlemek, çevreden gelen farklı kokuları koklamak veya her biri benzersiz bir his veren farklı biyolojik yapılara dokunmak."

Bunu, nesli tükenmekte olan türleri araştırmak için 2018'de Güney Afrika'ya yaptığı gezide fark etmiş. "Orada olmak beni çok heyecanlandırmıştı; kelimenin tam anlamıyla her şeyi fotoğraflıyordum! Bunu yaparken başka birçok güzel anı kaçırabilirsiniz" diyor.

Tolga, bir yıl sonra yaban köpekleri ve aslanların korunması üzerine bir proje için Güney Afrika'ya döndüğünde çok daha hazır durumdaydı. "Kendime çok fazla kiti yük yapmadan dolaştım ve doğal dünyayla bağlantı kurarak Güney Afrika'nın bana sunduğu tüm o güzelliklere tanık olabildim."

PowerShot ZOOM kolay kulanım ve vahşi yaşamı gözlemlemek için daha sürükleyici bir deneyim sunuyor.

Uzaktan gözlem

Bir göletin üzerinde yüzen nilüfer yaprakları.

PowerShot ZOOM, ürkek ve tahmin edilemez vahşi yaşamı çekmek için ideal olarak yaklaşmadan küçük ayrıntılara odaklanmanıza olanak tanır. Canon PowerShot ZOOM ile 100 mm, 1/640 sn, f/5,6 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Tolga Aktaş

Yeşil bir yusufçuk, nilüfer yapraklarıyla kaplı durgun bir gölet üzerinde yüzen bir dalda dinleniyor.

Sudaki bu yusufçuk 400 mm zumla çekildi ancak PowerShot ZOOM daha da yakınlaşabilir. Canon PowerShot ZOOM ile 400 mm, 1/500 sn, f/6,3 ve ISO 125 değerlerinde çekilmiştir. © Tolga Aktaş

Tolga, ister uzak bir yerde, isterse kendi yöresinde olsun, vahşi hayvanlara aynı saygıyla yaklaşıyor. Bu, onları korkutabilecek ani seslerden veya hareketlerden kaçınmak, yaşam alanlarını asla taciz etmemek ve onlara her zaman alan tanımak anlamına geliyor. Bu yaklaşımı, "Sadece kendi yararımız için hayvanlara dokunmaya veya bir türün güvenliğini olumsuz yönde etkilemeye asla gerek yok" sözleriyle açıklıyor. "Bir şeylere çok yaklaşmak yerine uzaktan hayranlıkla izlemek en iyisidir."

Bir göletin yüzeyindeki bir çubuğa yaslanan, kanatları havada yeşil bir yusufçuğun yakın plan çekimi.

Maksimum zum kapasitesinde, PowerShot ZOOM 800 mm'de çekim yapabilir ve bu yusufçuğu 100 mm'de çekilen görüntüye kıyasla daha net ve ayrıntılı hale getirir. Canon PowerShot ZOOM ile 800 mm, 1/500 sn, f/6,3 ve ISO 160 değerlerinde çekilmiştir. © Tolga Aktaş

Bir elinde Canon PowerShot ZOOM tutan bir adam.

PowerShot ZOOM, vizörün gözünüze göre ayarlanması için diopter düzeltmesi ile birlikte gelir ve kompakt kit elle veya gözle kullanılabilir. Makine böylece daha fazla insan için daha erişilebilir hale gelir.

Tolga, Canon PowerShot ZOOM'un kompakt boyutuna rağmen 800 mm'ye kadar dijital zum seçeneğiyle 400 mm telefoto lense eşdeğer güçlü zum özelliklerine sahip olmasından çok etkilenmiş. "Zum, hafif ve açıldığı andan itibaren kullanıma hazırdı. Böylece vahşi yaşamı rahatsız etmek durumunda kalmıyordum. Üstelik tek düğmeyle 100 mm, 400 mm ve 800 mm arasında zum yapabilme imkanı inanılmaz bir özgürlük sunuyordu!"

Her detayı yakalayın

Bir çatıda oturan iki martının yakın plan çekimi.

Tolga'nın söylediği gibi, "Doğal dünyada etrafımızdaki her şeyin bizim kadar burada olmaya hakkı var." Konunuz yüksekte ve uzaktaysa, bir ağaca veya çatıya tünemiş olsa bile, bu kompakt kitin yakınlaştırma özellikleri sayesinde ayrıntılı çekimler yapabilirsiniz. Canon PowerShot ZOOM ile 800 mm, 1/640 sn, f/6,3 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Tolga Aktaş

PowerShot ZOOM'un elde taşınabilir boyutu ve sezgisel işlevselliği, Canon'un aynasız fotoğraf makinelerine uygun elektronik vizör ile görüntüleri izlemek ve yakalamak için büyük bir potansiyel sunuyor. Bu, Tolga'nın yüksekte tünemiş hayvanların veya ağaçlardaki karmaşık desenlerin yüksek çözünürlüklü görüntülerini yakalayabileceği anlamına geliyordu. "Mesela 400 veya 800 mm zumla bir martıyı çatıda sorun yaşamadan yakalayabilirim. Ya da bir çam ağacının üzerindeki bir çam kozalağının ayrıntılarını yakalamak istediğimde, bu küçük fotoğraf makinesi beni yarı yolda bırakmadı" diyor. "En sevdiğim tarafı, son derece net fotoğraflar yakalamamı ve video çekimler yapmamı sağlayan optik görüntü sabitleme özelliği oldu. Ellerim genellikle titrer, dolayısıyla Canon'un bana arka çıktığını bilmek güzeldi."

Anda kal

Dışarıda oturmuş bir adam, bir elinde Canon PowerShot ZOOM ile telefonundaki vahşi yaşam fotoğraflarına bakıyor.

Akıllı telefonunuzu Canon Camera Connect uygulamasıyla bağlayarak fotoğraflarınızı sahadayken görüntüleyebilir, indirebilir ve paylaşabilirsiniz.

Ormanda bir adam gömleğinin cebine bir Canon PowerShot ZOOM koyuyor.

Kompakt Canon PowerShot ZOOM, vahşi yaşamda yürüyüş yapmak için idealdir ve çantanıza, hatta cebinize kolayca sığabilir.

Monoküler şekilli Canon PowerShot ZOOM'u şık bilek askısı sayesinde ellerinizi kullanmadan taşıyabilirsiniz. Ayrıca yalnızca 145 g ağırlığıyla bu fotoğraf makinesi birçok akıllı telefondan daha hafiftir. Kullanım kolaylığı için tasarlanmış tam otomatik bu fotoğraf makinesi en ürkek vahşi hayvanların bile net ve keskin fotoğraflarını çekmenize yardımcı olacak otomatik odak izleme özelliğine sahiptir.

Canon PowerShot ZOOM, akıllı telefonların aksine, sizi o andan uzaklaştırabilecek, dikkat dağıtıcı uygulamalara sahip değildir. Ancak, telefonunuzu yanınıza alırsanız fotoğraf makinesini kullanan kişi vizör aracılığıyla her şeyi görürken deneyiminizi başka bir gözlemciyle paylaşmak için Canon Camera Connect uygulamasındaki canlı kontrol özelliğini kullanabilirsiniz.

Görüntülerinizi PowerShot ZOOM'un elektronik vizöründe de görüntüleyebilir, dahili Bluetooth ve WiFi bağlantısı üzerinden yeniden bağlanmaya hazır olduğunuzda yakaladığınız anları sosyal medya üzerinden anında tüm dünyayla paylaşabilirsiniz.

Herkese hitap eden özellikler

Dağ yürüyüşü yaparken Canon PowerShot ZOOM'dan bakan bir adam.

Tolga, PowerShot ZOOM'u doğa yürüyüşünde yanında götürmekten keyif aldı. Makine, deneyimine katkıda bulundu ve hiçbir hayvanı ürkütmeden doğayı yakından görmesini sağladı. "Makineyi basitçe açabilir ve sizin için en önemli anları yakalayarak makinenin sizi nereye götürebileceğinin tadını çıkarabilirsiniz" diyor.

Canon PowerShot ZOOM'un kullanışlı özelliklerinden faydalanmak için profesyonel bir çevreci veya deneyimli bir fotoğrafçı olmanıza gerek yok. Tolga, "Bir doğa aşığı ve kuş gözlemcisinin bakış açısından, bu fotoğraf makinesi yanınızda getirdiğiniz diğer ekipmanların yanı sıra deneyiminizi geliştiren harika bir araç" diyor. "Ancak hiçbir şekilde profesyonellere özel değil: açık havayı seven herkese tavsiye edebileceğim çok yönlü bir kit parçası."


Yazan: Rachel Segal Hamilton


*USB Tip C ile şarj edilebilir/güç sağlanabilir. Fotoğraf makinesi ile birlikte şarj cihazı verilmez. Minimum şarj gereksinimleri, USB Tip C çıkışıyla minimum 5 V, 1,5 A güç sağlayan ve verilen USB Tip C - Tip C kablosunu kullanan USB PD uyumlu bir güç kaynağıdır.

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

  • TAŞINABİLİR FOTOĞRAF MAKİNELERİ

    Daha uzağı görün: PowerShot ZOOM

    Bu cep boyu kompakt fotoğraf makinesinin aile maceraları için neden ideal olduğunu öğrenin.

  • VAHŞİ YAŞAM

    Monoküler ve dürbünler: Kuş gözlemciliği için en iyisi hangisi?

    Canon PowerShot ZOOM, kuş gözlemciliği için ideal olan cep boyutunda monoküler bir kameradır. Peki Canon dürbünlere kıyasla ne gibi özelliklere sahip?

  • DOĞA FOTOĞRAFÇILIĞI

    Siyah-beyaz doğa

    PowerShot G7 X Mark III ile çarpıcı siyah-beyaz doğa görüntüleri oluşturun.

  • VAHŞİ YAŞAM

    Kuşları fotoğraflama

    Kuş fotoğrafçılığı için tavsiyeler ve en iyi başlangıç kiti.