panning shot of bike in the air

Hareketi fotoğraflama

Fotoğrafta hareketi nasıl yansıtabilirsiniz?

Aksiyon fotoğrafçılığı tamamen heyecanı, hareketi ve hız hissini yakalamakla ilgilidir. Bununla birlikte bir fotoğrafta hareketi yansıtmak, fotoğrafçılar için bir ikilem oluşturur.

Hareketi dondurmak ve net görüntüler elde etmek için yüksek enstantane hızı gerekir. Bununla birlikte, örneğin saatte 200 mil hızla giden bir arabanın fotoğrafını çekerken çok yüksek bir enstantane hızı kullanıldığında araba hareketsiz görünebilir. Fotoğrafa bakan bir kişinin bu görüntüde hareketi hissetmesi zordur.

Enstantane hızını azaltmanızı ve çekim esnasında konuyu takip etmenizi sağlayan kaydırma tekniği hakkında bu makaleyi okuyabilirsiniz. Bu teknik, hareket hissini vermek için çok iyi bir yöntem olsa da yalnızca belirli durumlar için uygundur. Ayrıca her seferinde iyi sonuçlar elde etmek için biraz pratik yapmanızı gerektirir.

Kaydırma prensiplerinden yararlanarak, tam bir kaydırma yapmadan hareket hissini yansıtabilmek için enstantane hızını kullanabilirsiniz. Enstantane hızınızı 1/1000 sn'den 1/640 sn'ye düşürmeyi deneyin. Enstantane hızının biraz azaltılması bile arabanın dönen tekerlekleri veya bir kuşun kanat uçları gibi konunuzun daha hızlı hareket eden kısımlarına bir miktar bulanıklık ekleyebilir. Bunun yanı sıra çekim yaparken konuyu vizörden takip etmeyi alışkanlık haline getirin. En yüksek enstantane hızlarında bile bu teknikten faydalanarak bir miktar hareket elde edebilirsiniz ancak bu teknikte en önemlisi enstantane hızınızı düşürmektir.

Enstantane hızını değiştirmenin yanı sıra hareket hissini yansıtmak için başka teknikler de kullanabilirsiniz. Etkinlikteki ana aksiyonu arayın. Etkinlikteki tek bir konuyu çekmek klasik bir görüntü oluşturur ancak beraber hareket eden iki konu, hızlı hareketin ve aksiyonun gerçekleştiği fikrini pekiştirebilir.

Rekabet halindeki aksiyonların yanı sıra etkinlikteki hız ve hareket nedeniyle meydana gelen unsurları da yakalamaya çalışın. Hareket hissini yakalamanın örnekleri arasında lastikten çıkan duman, su sporlarında hareketin su üzerinde bıraktığı iz, at yarışlarında çıkan toz veya çamur sayılabilir.

Fotoğrafınızı bilinçli olarak da bulanıklaştırabilirsiniz. Konuya odaklanın, kısa bir pozlama süresi uygulayın ve fotoğraf makinesini hareketin tersi yönde hareket ettirin. Bu şekilde, renkleri bulanıklaştırarak hareket hissini yansıtabilirsiniz.

İlgili Makaleler
Learn to use panning for better action photos

TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BİLGİLERİ

Daha iyi aksiyon fotoğrafları için kaydırma tekniğini kullanmayı öğrenin.

Amacınız ne olursa olsun kaydırma tekniğini bilmek daima işinize yarar. Mükemmel çekimler yapmak için fotoğraf makinenizi nasıl kontrol edeceğinizi öğrenin.

Capturing motion photography

TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BİLGİLERİ

Hareket fotoğrafları yakalama

Fotoğraflarda hareketi yakalamak için aksiyonu dondurma VEYA yaratıcı bulanıklık ile fotoğraflarınızda hareket hissini gösterme arasında bir seçim yapmanız gerekir. Canon eğitmeni Brian Worley, hareketi yakalamaya ilişkin en iyi ipuçlarını paylaşıyor.

Shoot sharper fast-moving action

SPOR FOTOĞRAFÇILIĞI

Hızlı hareket eden nesneleri daha net çekin

Şehirdeki nehir sörfçüleri, snowboard yapanlar veya koşucular gibi nesnelerin muhteşem aksiyon çekimlerini yapmak, önceden düşünmeyi gerektirir. Öncelikle ne yakalamak istediğinizi, nesnenizin ne kadar hızlı hareket ettiğini, kurulumunuzu ve çekiminizi nereden yapacağınızı düşünmeniz gerekir.