A close-up of a snail on a leaf. Taken on a Canon EOS 77D with a Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM lens.

MAKRO FOTOĞRAFÇILIK

Bu sonbaharda nasıl makro fotoğraflar çekebilirsiniz?

Yakın çekim, makro fotoğrafçılığın özüdür. Bu şekilde insan gözünün göremediği dokular vurgulanır ve ayrıntıda gizlenen güzellik ortaya çıkarılır. Makro çekim yapmak için uzağa gitmenize gerek yok. Her gün gördüğünüz nesneler, yakın mesafeden bakıldığında yeni bir perspektif kazanır; bu nedenle bahçeniz veya yakınlardaki bir park, mükemmel bir test ortamı sunabilir.

1. Makro fotoğrafçılık için hangi kite ihtiyacınız var?

Birçok lens yakın odaklama yapabilir; ancak yalnızca gerçek bir makro lens en az 1:1 büyütme oranı veya gerçek boyutlarda çekim imkanı sunar. Bu, fotoğraf makinesi en yakın odaklama mesafesine yerleştirildiğinde, sensör üzerinde oluşan görüntünün nesneyle aynı boyutta olacağı anlamına gelir.

Bu lens türünün minimum odak mesafesi çok kısadır; dolayısıyla, küçük nesneleri fotoğraf karesini dolduracak şekilde çekmek için yakınlaşabilirsiniz. Örneğin, Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM lens 3 cm'ye kadar odaklama yapabilir. Bu lens aynı zamanda, fotoğraf makinesinin nesneye olan yakınlığı dolayısıyla nesne üzerinde oluşan gölgeyi dengeleyen dahili, akıllı LED Macro Lite özelliğine sahiptir. Canon EOS M50 ya da Canon EOS M6 Mark II gibi EOS M serisi bir fotoğraf makinesine sahipseniz aynı Macro Lite özelliğine sahip olan Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM lens kullanabilirsiniz.

A Canon EOS 77D with a Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM lens and a tripod lie on long grass.

Özel bir lens satın almadan önce makro fotoğrafçılığı deneyimlemek isterseniz standart bir lensin büyütme oranını artırabilen bazı aksesuarlar aksesuarlardan faydalanabilirsiniz. Örneğin, Canon Uzatma Tüpü EF 25 II veya Canon Uzatma Tüpü EF 12 II'yi uyumlu bir lensin arkasına takarsanız normalden daha yakına odaklama yapabilirsiniz. Alternatif olarak, bir Canon 250D 58 mm Yakın Çekim Lensi veya Canon 500D 77 mm Yakın Çekim Lensini, lensin ön filtre dişine takarak benzer bir etki elde edebilirsiniz.

Makro fotoğrafçılık için hangi yöntemi seçerseniz seçin, fotoğraf makinesinin titremesinden kaynaklı etkiler, nesneye yakınlığın arttığı oranda artar. Bu nedenle, tripod veya benzer bir destek kullanmak kitinizi sabit tutarak daha net sonuçlar elde etmenize yardımcı olur.

2. Makro fotoğrafçılık kurulumu nasıl yapılır?

Çoğu EOS fotoğraf makinesinde özel bir Yakın Çekim modu bulunur ancak daha fazla yaratıcı kontrol sağlamak için fotoğraf makinenizi Diyafram Önceliği (Av) veya Manuel (M) ayarlarında kullanmalısınız. Bu çekim modlarının her ikisi de, makro fotoğrafın görünümü, yarattığı hissin ve pozlamanın üzerinde önemli bir etkiye sahip olan diyafram açıklığını seçmenize olanak tanır.

Fotoğraf makineniz seçtiğiniz diyafram açıklığı ile dengeli bir pozlama elde etmek için enstantane hızını otomatik olarak ayarlayacağı için Diyafram Önceliği başlangıç için en kolay moddur. Ayarlarınızı tamamen kendiniz yapmaya hazır olduğunuzda, fotoğraf makinesini Manuel moda geçirin.

3. Kullandığımız sistemin avantajları (EOS 77D + 35mm f/2.8 Macro)

Canon EOS 77D fotoğraf makinesinde 24,2 MP sensör ile bir araya gelen makro lens, bu sineğin bacaklarındaki ince tüylerin ve büyük kırmızı gözlerinin son derece net olarak yakalanmasını mümkün kılar.

Canon EOS 77D, makro fotoğrafçılık için mükemmel bir seçimdir. Fotoğraf makinesinin 24,2 MP CMOS sensörü inanılmaz düzeyde ayrıntılar yakalayabilirken, değişken açılı dokunmatik ekranı, fotoğraf makinesinin yere yakın konumlandırıldığı "solucan gözü görünümü" gibi sıra dışı açılardan fotoğraf çekmeyi kolaylaştırır.

Bir makro lensin ve yüksek çözünürlüklü CMOS sensörün ayrıntıları zenginleştirme gücünden en iyi şekilde yararlanmak için fotoğraf makinesinin pozlama sırasında sabit durmasını sağlamak önemlidir. Küçük titreşimler bile görüntü kalitesini etkileyebileceğinden, fotoğraf makinesi tripoda sabitlendikten sonra otomatik zamanlayıcıyı kullanarak fotoğraf çekebilirsiniz. Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM lens Görüntü Sabitleme özelliğine sahiptir. Bu özellik hareket halindeyken çekim yapmak için idealdir; ancak hareketi engellemek için tasarlanan dahili mekanizma herhangi bir hareket algılanmadığında tam tersi etkiyi yaratabileceğinden, fotoğraf makinesini tripoda sabitlerken Görüntü Sabitleme özelliğini kapatmayı unutmamalısınız. (Bazı lenslerde "tripod algılama" özelliği bulunur; ancak bu özellik tüm lenslerde bulunmadığından, özellikle uzun pozlamalar için IS'yi manuel olarak kapatmak en güvenli seçenektir.)

Mekanik titreşimleri daha aza indirgemek için fotoğraf makinesinin ana menüsünden Ayna Kilitleme özelliğini etkinleştirebilir veya fotoğraf makinesini Canlı Kontrol moduna ayarlayarak aynanın otomatik olarak yerine kilitlenmesini sağlayabilirsiniz. Akıllı telefonunuza veya tabletinize yüklü Canon Camera Connect uygulamasıyla fotoğraf makinesini uzaktan kontrol etmek için Canon EOS 77D'nin Wi-Fi bağlantısından da yararlanabilirsiniz.

4. Diyafram açıklığı

İlgili Makaleler
See glorious autumn through fresh eyes

SONBAHAR FOTOĞRAFÇILIĞI

Sonbaharın büyüleyici güzelliğine yepyeni bir perspektiften bakın

Doğa fotoğrafçısı Theo Bosboom, sonbaharın tüm güzelliğini benzersiz bir perspektifle yakalamanın sırlarını paylaşıyor.

How to capture nature in the city

DOĞA FOTOĞRAFÇILIĞI

Şehir içindeki doğa fotoğrafları nasıl çekilir?

Ossi Saarinen, şehirde doğa fotoğrafları çekerken kullanılması gereken en iyi fotoğraf makinesi ayarlarını ve yaratıcı teknikleri paylaşıyor.

Macro photography how-to

MAKRO FOTOĞRAFÇILIK

Makro fotoğrafçılık kılavuzu

Yakın çekim fotoğrafçılığına başlamak için neler yapabileceğinizi bu kılavuzla öğrenin.

Düşük f sayısında salyangoz odaktadır ve arka plan yumuşak bir şekilde bulanıklaşır.

Diyafram açıklığı seçimi, "alan derinliğini" veya makro nesnenizin ne kadarının net görüneceğini etkiler. F/2,8 ve f/4 gibi düşük f sayıları sığ alan derinliği oluştururken (yalnızca küçük bir alanda net odaklanma sağlanır), f/11 ve f/16 gibi yüksek f sayıları daha geniş bir alan derinliği sağlar (nesnenin daha büyük bir kısmı odaktadır).

Yakın çekim fotoğrafçılığında, geniş alan derinliği bile yalnızca birkaç milimetreye karşılık gelebilir; bu nedenle, odaklama sırasında hataya yer yoktur. Arka plan her iki şekilde de odak dışı kalabilir. Bununla beraber, diyafram açıklığını küçültmek (daha yüksek bir f sayısı kullanmak) nesnenizin daha büyük bir alanın net olmasını, büyütmek (düşük f sayısı kullanmak) ise nesnenin daha küçük bir kısmına odaklanmanızı ve kalan kısımlarını odağın dışına çıkarmanızı sağlar.

5. Enstantane hızı

Bu diyafram açıklığındaki sığ alan derinliği çok dar bir odak alanı oluşturduğundan, yaprağın bazı kısımları odak dışında kalır.

Diyafram açıklığını değiştirdiğinizde, tutarlı bir pozlama elde etmek için enstantane hızı veya ISO'yu değiştirmelisiniz. Ancak ISO'yu değiştirmek görüntü kalitesini etkileyebilir; bu nedenle, ISO'yu değiştirmeden önce diyafram açıklığınızı ve enstantane hızınızı elde etmek istediğiniz sonuca uygun şekilde ayarlamak iyi bir fikirdir.

Çalışma prensibi şu şekildedir: F sayısı arttıkça lensin diyafram açıklığı küçülür. Sonuç olarak fotoğraf makinesine daha az ışık girer ve bu nedenle, görüntünün çok karanlık olmaması için enstantane hızının düşürülmesi gerekir. Daha düşük bir f sayısı seçtiğiniz takdirde lensin diyafram açıklığı büyür ve böylece, görüntünün çok parlak olmasını önlemek için enstantane hızının daha yüksek olması gerekir.

F/4 gibi düşük bir f sayısı ile elde edilen diyafram açıklığının f/16 gibi yüksek bir f sayısıyla elde edilenden daha geniş olması size tuhaf gelmiş olabilir. Ancak bu değerlerin kesir olduğunu düşündüğünüzde bunun sebebini anlamak daha kolaydır; çünkü 1/4, 1/16'dan daha büyüktür.

Yukarıdaki çekim, Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM lensteki en düşük diyafram açıklığı ayarı olan f/2,8 diyafram açıklığında gerçekleştirilmiştir. Gördüğünüz gibi, bu diyafram açıklığındaki sığ alan derinliği daha küçük bir odak alanı ve güzel bir arka plan bulanıklığı oluşturur.

6. ISO

ISO hassasiyetini ayarlamak size daha küçük diyafram açıklıklarını daha yüksek enstantane hızlarıyla bir arada kullanma özgürlüğü sağlar.

En iyi görüntü kalitesi için ISO 100, ISO 200 ve ISO 400 gibi düşük ISO ayarlarını kullanmayı deneyin. Bu hassasiyet değerlerinde, küçük bir diyafram açıklığı değeri kullanır ya da düşük ışıkta çekim yaparsanız enstantane hızınız net sonuçlar elde etmek için çok yavaş kalabilir.

ISO'yu yükseltmek daha yüksek bir enstantane hızında çekim yapmanızı sağlar; ancak ISO hassasiyetlerinin yüksek olması görüntüde kumlanmanın, yani bir nevi dijital grenin artmasına neden olabilir. Bunu azaltmak için fotoğraf makinesinin Yüksek ISO Hızı Kumlanma Azaltma özelliğinin gücünü artırabilirsiniz. Bu seçeneği fotoğraf makinesinin kırmızı çekim menüsünde bulabilirsiniz.

7. Yaratıcılığınızı konuşturun

Bu diyafram açıklığında (f/2,8), odak bambu sapındadır ancak arka plan bulanıktır.

Makro fotoğrafçılığın avantajlarından biri, çarpıcı görüntüler elde etmek için evden uzaklaşmak zorunda kalmamanızdır. Her gün gördüğünüz nesneleri yeni bir ışık altında etkileyici fotoğraf nesneleri haline getirirken fotoğraf makinesi ayarlarını özgürce deneyebilirsiniz.

Bunu yapmanın en basit yollarından biri, farklı diyafram açıklığı değerlerinde denemeler yapmaktır. Yukarıdaki örnekte diyafram açıklığı f/2,8 olarak ayarlanmıştır. Bu görüntü yumuşak, bulanık bir arka plana sahip olmasına rağmen ön plandaki bambu çubuğu mükemmel bir şekilde odaktadır.

Diyafram açıklığını küçülterek arka plandaki ayrıntıların daha fazlasını görebilirsiniz.

Bu sonraki çekim (yukarıda) f/5'te yapılmıştır. Burada, f/2,8'de çekilen görüntüye kıyasla daha fazla arka plan ayrıntısı görülebiliyor.

Diyafram açıklığını daha da azaltmak, arka planda daha fazla detayın görünür olmasını sağlar.

Son olarak, yukarıdaki görüntü daha küçük bir diyafram açıklığı değeri olan f/8'de çekilmiştir. Pozlama diğer çekimlerle benzer olmasına rağmen, arka plan artık çok daha ayrıntılı. Bu, küçük ayarlamaların makro fotoğrafçılık dünyasında nasıl büyük bir fark yaratabileceğini gösteriyor.

Sonbahar, makro fotoğrafçılık konusunda pratik yapmak için harika bir zaman. Yeşiller kahverengine döner ve doğa kendini kışa hazırlarken detaylardaki güzelliği keşfedeceksiniz. Neden kapınızın dışına çıkıp yakından bakmıyorsunuz?

Ian Wade ve Marcus Hawkins tarafından yazıldı