The Milky Way arcs across the sky above the rocky shores of a lake.

DIŞ MEKAN FOTOĞRAFÇILIĞI

Yıldızlı gökyüzü: Gece gökyüzünü çekmek için 5 ipucu

Gece başınızı göğe kaldırıp yıldızlara bakmak, tek kelimeyle sihirli bir deneyimdir. Fotoğraf makinesi teknolojisindeki gelişmeler sayesinde, artık dışarı çıkıp muhteşem fotoğraflar çekmek her zamankinden daha kolay hale geldi.

Astrofotografide şansınızı denemek ister misiniz? Yıldızlı gökyüzünü en güzel şekilde yakalamanızı sağlayacak en iyi ipuçlarını sizin için derledik.

1. Hava durumunu kontrol edin

Çekim yapmaya çıkmadan önce hava durumuna bakmayı unutmayın; harika yıldız fotoğrafları çekebilmek için gece gökyüzü açık olmalıdır. Ancak parçalı bulutlu hava gece gökyüzü fotoğraflarınıza atmosfer kazandırabilir; yaratıcılığınızı konuşturun ve bu durumu avantaja çevirin. Bulutlar hareketsizse uzun pozlama kullanırken net çıkacakları için daha az sorun yaşarsınız. Tüm uzun pozlama ayarlarında olduğu gibi fotoğraf makinesini sabit tutmak, istenmeyen ışık izlerinin çıkmaması veya görüntünün bulanık olmaması açısından çok önemlidir. Yıldızlı gökyüzünün canlı, net görüntülerini yakalamak için tripod kullanın ve bulutları hareket ettirip çekiminizi bozabilecek rüzgara karşı dikkatli olun.

İlgili Makaleler
A child watches a burst of gold and pink fireworks.

HAVAİ FİŞEK FOTOĞRAFÇILIĞI

Havai fişek fotoğraflarını daha iyi çekmenize yardımcı olacak 10 ipucu

En iyi fotoğraf makinesi ayarlarından, ailenizi ve arkadaşlarınızı kadraja dahil etmeye kadar havai fişeklerin coşkusunu ve büyüsünü nasıl fotoğraflayabileceğinizi burada bulabilirsiniz.

People skateboard down a brightly-lit city street at night.

SEYAHAT FOTOĞRAFÇILIĞI

Bir şehir turunda fotoğraf makinenizi en iyi şekilde kullanmanın yolları

Kent hayatının ruhunu yakalayabilmeniz için 11 ipucu ve püf noktası.

The Milky Way in a star-filled sky, above rugged cliffs in the foreground.

2. Yıldız fotoğrafçılığı için en iyi konumu bulun

En iyi çekimleri yapabilmek için şehrin dışına çıkıp ışık kirliliğini arkanızda bırakmalısınız. Şehir ışıkları, dolunay ve hatta yarım ay yıldızları bastırır. Dünyada Samanyolu'nun inanılmaz fotoğraflarını çekebileceğiniz bazı bilindik yerler vardır (örneğin Arizona'daki Ölüm Vadisi); ama yapay ışık olmayan, uygun bir alan bulmak için yaşadığınız şehrin dışına çıkmanız yeterlidir.

3. Farklı ayarlar deneyin

Yıldızlı gökyüzünü çekebilmek için fotoğraf makinenizin kontrolü sizde olmalıdır; bu yüzden Manuel moda geçin ve aşağıda açıklanan farklı ayarlardan bazılarını deneyin.

  • Odak: Lensinizi sonsuza odaklayın. Bunu yapmak için önce lens düğmesini manuel odağa geçirin. Sonra mesafe göstergesini kullanarak (lensinizde varsa) veya vizörden bakarak uzaktaki bir nesne netleşinceye kadar odak halkasını çevirin. Lens 6 metreden uzağa odaklandığında hiper odak mesafesi sonsuz olur ve yıldızlar net çıkar.

  • Diyafram: Yıldızların ışık izleri şeklinde değil de noktalar şeklinde çıkmasını istiyorsanız daha geniş bir diyafram ayarı kullanmalısınız. Bu, pozlama süresini nispeten kısa tutarken fotoğraf makinesine olabildiğince fazla ışık girmesini sağlar. Unutmayın: Geniş diyafram ayarı alan derinliğini sığlaştırır, yani ön plandaki tüm nesneler odak dışı olur.
  • Enstantane hızı: Yıldızların her zaman yanıp söndüğünü unutmayın. Yıldızlar veya Samanyolu'nun fotoğraflarını olabildiğince sabit çekebilmek için enstantane hızınızı en fazla 20 saniyeye ayarlayın. Enstantane hızınızı bundan daha uzun tutmanız yıldız izlerinin görünmesine neden olur.
  • ISO: Fotoğraflarınızın pozlamasını etkileyen dördüncü faktör ISO ayarınızdır. ISO ayarı ne kadar yüksek olursa sensörünüz diyaframdan giren ışığa karşı o kadar hassas olur. Elde etmek istediğiniz efekt için diyafram ve enstantane hızı ayarlarınızdan memnun kaldığınızda ISO ayarlarıyla denemeler yapmaya başlayın. İşe ISO 1600'den başlayın ve görüntüleri inceleyerek istediğiniz görüntüleri yakalamak için fotoğraf makinenizin, diyafram ayarınız ve pozlama sürenizden yeterli miktarda ışık alıp almadığını kontrol edin. Daha sonra sonuçlarınızı nasıl etkileyeceğini görmek için ISO seviyesini artırabilirsiniz (3200 veya fotoğraf makinenizin izin verdiği seviyeye).

A rock formation standing stark against a sky filled with stars.

4. Kompozisyon oluşturun

Yıldızlarla dolu gökyüzü, fotoğraflayabileceğiniz en etkileyici sahnelerden biridir. Ancak fotoğrafınızı daha ilginç hale getirmek için kadrajınızı ayarlarken binalar, dağlar, manzara öğeleri veya ışığın aksettiği bir göl gibi başka öğeleri sahneye dahil etmeyi düşünebilirsiniz. Bazen yıldızlar tek başına perspektiften veya kişilikten yoksun olur, bu yüzden mutlaka sahneye ekleyebileceğiniz özel bir nesne arayın.

5. Yıldız izlerini yakalayın

Yıldız izleri etkileyici ve ilgi çekici görüntüler yaratabilir. Bunun için bol bol zamana, sabra, tripoda ve uzak enstantane kontrolüne ihtiyacınız olacak. Aslında bu efektin nedeni yıldızların hareketi değil, dünyanın dönüşüdür!

Bu harika ışık çizgilerini yakalamak kolay olmasa da olağanüstü sonuçlar verebilir. Önce Kuzey Kutbu'nun nerede olduğunu tespit etmelisiniz. Bunu akıllı telefonunuza indirebileceğiniz herhangi bir yıldız haritası uygulamasıyla yapabilirsiniz. Fotoğrafınızın odak noktasına Kuzey Kutbu'nu koyarak ve uzun bir pozlama kullanarak çekim yapmak, merkezi bir konum çevresinde dairesel bir desen oluşturur. Bu efekti buradaki görüntüde görebilirsiniz.

Yıldızların ışığı fazla değildir, bu yüzden hareketlerini yakalamak için yüksek bir ISO (800, 1600 veya daha fazla) kullanın. ISO arttıkça görüntünüzde "kumlanma" oluşması ihtimali de artacağı için dikkatli olun ve uzun bir pozlamaya teşebbüs etmeden önce denemeler yapın.

Çoğu fotoğraf makinesinde maksimum enstantane hızı 30 saniyedir, bu yüzden daha uzun bir pozlama için Manuel moddaki bulb pozlama ayarını kullanın. Bu, enstantaneyi açmak veya kapatmak için deklanşöre basarak enstantaneyi istediğiniz kadar açık tutmanızı sağlar. Odağınızı sonsuza ayarlayın. Denemeler yapıp çekimlerinizi inceledikten sonra 30 dakika gibi daha uzun bir pozlamayı deneyin. Sonra çekiminizi yeniden inceleyin. İstediğiniz başarılı sonuçları almadan önce birkaç deneme yapmanız (ve birkaç gece sabretmeniz) gerekebilir.