Eddie Keogh racing

Spor fotoğrafçılığına Dair ipuçları

Yardımcı Bilgiler: Spor Fotoğrafçılığı

Tüm hareketi yakalayın

Büyük etkinliklere yol kenarında bilet bulma olasılığınız düşük olsa da bazı yerel parklarda, parkurlarda ve sahalarda çok güzel spor görüntüleri çekebilirsiniz. Bu yardımcı bilgiler, Canon fotoğraf makinenizi daha iyi nasıl kullanabileceğinizi göstermek için aşağıdaki konuları kapsar:

  • Planlama
  • Etkinlikleri kapsama
  • Lensler
  • Nesnenize odaklanma
  • Manuel odaklanma
  • Karar anı
  • Dondurma veya kaydırma
  • Kompozisyon
  • Son öneri

Planlama

İlk adım, sporunuzu tanımaktır. Tüm sporların fotoğrafını çeken fotoğrafçılar olsa da çoğu uzmanlaşmıştır. Bir sonraki hareketi veya eylemi tahmin edebilmek için oyunun kurallarını öğrenin. Bir takımı takip ediyorsanız oyuncuları tanımaya ve herhangi bir durumda ne yapacaklarını öğrenmeye başlarsınız. Takımın birlikte nasıl çalıştığını göstermeye çalışın ve ardından bir ya da iki kişiye odaklanın.

Etkinlikleri kapsama

Futbol veya rugby maçları gibi yerel etkinlikler veya kulüp etkinlikleri ile başlayın. Bunlar genellikle erişimin halka açık olduğu sahalarda oynanır ve buralarda fotoğraf çekmek için taç çizgisinin etrafında dolaşabilirsiniz. İzinlerini almak için kendinizi her iki takımın yöneticilerine veya koçlarına tanıtın. Basit bir takım fotoğrafı gibi etkinliğe dair bazı ücretsiz fotoğraflar teklif edin.

Parkur ve saha etkinlikleri oldukça öngörülebilirdir. Atletleri dönüş yapmadan önce fotoğraf makinesine doğru gelirken çekebileceğiniz bir viraj, parkur etkinlikleri için iyi bir konumdur. Bitiş çizgisinde muhtemelen yandan çekim yapmanız gerekir. Bitiş çizgisiyle aynı hizadaysanız koşucular çizgiyi geçerken son hızlı adımlarını yakalayın. Sırıkla atlama veya uzun atlama gibi müsabakalar, atletleri küçük bir alanda tutar, bu da atletler birden fazla denemede bulunurken onları çekerek becerilerinizi geliştirebilmenizi sağlar.

Motor sporlarıyla ilgili temel zorluk, iyi bir görüş noktası bulmaktır. Tüm pistler birbirinden farklıdır, bu nedenle oraya mümkün olduğu kadar erken gidin ve pistin çevresini dolaşın.

Lensler

Profesyonel spor fotoğrafçıları, kendilerini süper telefoto lenslerle donatırlar. Odak uzaklıkları 400 mm, 600 mm veya hatta 800 mm olan lensler, kareyi çıplak gözle zor görülebilen nesnelerle doldurur.

Şu anda sahip olduğunuz lensler daha ılımlı bir odak uzaklığına sahip olabilir. Ancak genellikle EOS fotoğraf makinesi ile birlikte sağlanan EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II gibi standart bir zum yine de nesneleri yaklaştırabilme özelliğine sahiptir; tek yapmanız gereken, nesnenin çok uzakta olmadığı bir spor veya etkinlik seçmektir. Bu tür durumlarda çok uzun odak uzaklığına sahip lensler genellikle çok güçlüdür ve standart zumunuz bu iş için mükemmeldir.

Aksiyonun daha da uzakta gerçekleştiği sporları çekiyorsanız EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM gibi odak uzaklığı daha uzun olan bir telefoto zum lens faydalı olur.

Maksimum diyaframları geniş (örn. f/2,8 veya daha hızlı) olan lenslerin birçok avantajı vardır. EOS'nizin sensöründen daha fazla ışık geçmesine izin vermek, daha geniş enstantane hızları kullanabileceğiniz anlamına gelir. Buna ek olarak geniş diyafram açıklıklarında çekim yapmanın nesneyi arka plandan soyutlama gibi bir avantajı vardır. Dar bir alan derinliği elde edebilirsiniz, bu da nesnenizin arka planından ayrı duracağı anlamına gelir.

Nesnenize odaklanma

EOS'niz hızlı ve doğru odaklanma yapabilse de onu spor fotoğrafçılığına uygun şekilde donatmak için AF Modunu AI Servo AF olarak değiştirebilirsiniz. Ardından deklanşör düğmesine yarısına kadar bastığınızda siz nesnenizi takip ederken fotoğraf makinesi sürekli olarak odağı ayarlar.

Manuel odaklanma

Bazı sporlarda manuel ön odaklanma ayarlamak en iyisidir. Örneğin yüksek atlama fotoğrafı çekiyorsanız atletin çıtanın üzerinden tam olarak nerede geçeceğini bilirsiniz. Lensi manuel odaklanmaya ayarlayıp çıtaya odaklanabilirsiniz. Atlet bu noktadan geçerken deklanşör düğmesine basabilirsiniz.

Karar anı

Sporda "karar anını" yakalamak diğer nesnelerin çoğuna göre daha önemlidir.

Bu, koşucunun çizgiyi geçtiği an veya bir tenis oyuncusunun raketi topa değdirdiği an olabilir. Bazı fotoğrafçılar anı yakalamak için fotoğraf makinelerinin kesintisiz çekim modunun avantajından faydalanırlar.

Yine de karar anını tek bir çekimde yakalamak büyük bir tatmin hissi verir. Bunun sırrı anı öngörmekten geçer ve bunu yapmanın en iyi yolu ise alıştırma yapmaktır. Bir arkadaşınızdan bir tenis topunu raketin üzerinde zıplatmasını isteyin ve kaç defa top rakete değerken fotoğraf çekebildiğinize bakın. Daha sonra birisinin bir futbol topuna vurması gibi daha zor durumlara geçin. Ayakkabının topla temas ettiği anı yakalayabiliyor musunuz?

Dondurma veya kaydırma

Aksiyon nesnelerini çekerken hareketi "dondurmak" için yüksek (kısa) enstantane hızlarının gerektiği gayet açıktır. 1/1000 saniyelik enstantane hızına sahip bir çekim, 1/100 saniyelik enstantane hızına sahip bir çekimden çok daha net görünür.

Peki "donmuş" bir görüntü ister misiniz? Böyle bir görüntü cansız görünür ve duygudan yoksundur. Resme bulanıklık katmak, hareketsiz bir fotoğrafa hareket etkisi verebilir.

EOS'nizdeki Mod Kadranını Tv'ye (Enstantane önceliği AE'si) ayarlayın ve farklı enstantane hızlarıyla deneyler yapın. Hızların etkilerini görmek için çektiğiniz her resme tek tek bakın.

Görüntüyü "dondurmanın" bir başka yolu da nispeten düşük bir enstantane hızı (örneğin 1/30 saniye) kullanmak ve fotoğraf makinesini nesnenin hareketini takip edecek şekilde döndürmektir. Bu, "kaydırma" olarak bilinir. Bunun amacı, nesnenin net görünmesi için onu vizörde aynı yerde tutmaktır. Fotoğraf makinesini kaydırdığınızda arka plan bulanıklaşarak güçlü bir hareket hissi oluşturur.

Lensinizde Görüntü Sabitleme özelliği varsa lense bağlı olarak silindirin yan tarafında kaydırma çekimlerinizi iyileştirebilecek bir anahtar olabilir. Normalde anahtar, dikey ve yatay yönde dengeleme sunan Mod 1'dedir. Mod 2'ye geçtiğinizde dengeleme yalnızca dikey yönde gerçekleştirilir, bu da aksiyon çekimlerinde kaydırma yapmak için mükemmeldir.

Kompozisyon

Spor fotoğrafçılığıyla özellikle ilgili çeşitli noktalar olsa da temel faktörlerden birisi olan kompozisyonu unutmayın.

İstediğiniz etkiye sahip fotoğraflar çekmek için iyi bir görüş noktası bulun ve nesnenizi çerçeveye dikkatli bir şekilde yerleştirin. Etkinliği kapsam içine almak için belirli bir mesafeden çekmeyi ve aksiyonun küçük bir parçasını izole etmek için yakınlaşmayı (veya lensinizle zum yapmayı) deneyin. Olayın gerçekleştiği yerin ve bu yerdeki ayrıntıların fotoğrafını çekin. Köşe bayraklarının veya çıkış takozlarının, basketbol potalarının ya da tenis topu yığınlarının fotoğraflarını çekin. Sporun önemli unsurlarını soyutlamaya çalışın.

Son öneri

Oyuna saygı duyun. Oyunculara saygı duyun. Fotoğraf makinesinin sesinin dikkat dağıtma olasılığı varsa deklanşör düğmesine basmayın. Bir tenis oyuncusu servis atışı yapmak üzereyken veya bir golfçü sopasını sallamak üzereyken çok sessiz olun. Ancak alıştırma yapmayı sürdürdüğünüzde harika fotoğraflar çekeceksiniz.