GECE FOTOĞRAFÇILIĞI TEKNİKLERİ

Süper ayı fotoğraflama: Olağanüstü Ay fotoğrafçılığı için 8 ipucu

Bu uzman Ay fotoğrafçılığı tekniklerini kullanarak gece gökyüzünün en çarpıcı manzaralarından birini nasıl fotoğraflayacağınızı keşfedin.
Canon Camera
Ay, özellikle süper ay veya kanlı ay olarak göründüğü o nadir zamanlarda dünyanın dört bir yanındaki fotoğrafçılar için büyüleyici bir konu olmaya devam ediyor. Ancak bu çekimlerin hakkını vermek zor olabilir. Çok uzakta bulunan parlak bir konuyu düşük ışıkta çekmek kadar uzun odak uzaklıklarında kadrajlama ve odaklama da zorlu bir iştir. Ancak doğru fotoğrafçılık kiti ve doğru pozlama ayarları ile mükemmel ayrıntılara sahip Ay fotoğrafları ve atmosferik Ay manzaraları çekebilirsiniz. Bu yazıda bunu nasıl yapacağınızı anlatıyoruz.

1. Ay fotoğrafçılığı ipuçları: Gözünüz takvimde olsun.

Bulutsuz bir gecede, ön planda ağaç dallarıyla Ay.

Ay'ın hareketleri saat gibi tıkır tıkır işler ancak hava durumu öngörülemez. Ay fotoğrafçılığı için bulutsuz bir gece en iyisidir. Bu nedenle, dışarı çıkmadan önce hava durumunu kontrol edin. Canon EOS RP ve Canon RF 100-500mm F4.5.-7.1 L IS USM lens ile 400mm, 30 sn, f/11 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Ağaçların üzerinde yükselen dolunay.

2021 ve 2025 arasında, yılda dört süper ay görülecek. Dolayısıyla bu heyecan verici olayı yakalamak için birçok fırsat olacak. 2021 ve 2022'nin Mayıs ayında, Kasım 2022'de, Mart ve Eylül 2025'te ve Mart 2026'da kanlı ay görülecek ve bunların bazılarını görmek için bir başka yere seyahat etmek gerekecek. Canon EOS RP, Canon RF 100-500mm F4.5.-7.1 L IS USM lens ve Extender RF 1.4x ile 700 mm, 2 sn, f/10 ve ISO 1.000 değerlerinde çekilmiştir.

Ay'ın Dünya etrafında döndüğü 27,322 günlük yörüngesinde Dünya'ya yakınlaştığı belirli zamanlar olur. Bu bir dolunaya denk geldiği zaman, yani Güneş, Ay ve Dünya'nın aynı hizaya geldiği zamanda daha büyük bir dolunay veya süper ayla karşılaşırız. Kanlı aya daha da nadir rastlanır. Kanlı ay; süper ay ile tam Ay tutulması kesiştiği zaman görülür. Öyle ki Dünya, Ay'a giden güneş ışınlarını tamamıyla engeller ve yalnızca Dünya atmosferinden yansıyan ışınlar Ay'a ulaşarak Ay'ın uçuk kan kırmızısı bir renkte görünmesini sağlar.

2. Önceden hazırlık yapın.

Telefoto lensli, tripoda yerleştirilmiş bir EOS RP, bir gölü çevreleyen ağaçların üzerindeki Ay'ı fotoğraflamak üzere ayarlanmış.

İster gökyüzündeki parlak dolunayı isterseniz hilal şeklindeki Ay'ın gümüşi rengini çekmek için yola çıkın, tam olarak aradığınız şeyi yakalamak için çekim tarihini ayın döngülerine göre planlayabilirsiniz.

Yansıyan ışık, ön plandaki gölde şeritli aydınlatmalar yaratırken ağaçların arasından çekilmiş Ay.

Önceden hazırlık yapmak kompozisyonu önceden belirlemek anlamına da gelir. Ay'ı yakınızdaki bir kalenin veya bir gölün üzerindeki yansımasında yakalayabilirsiniz. Canon EOS RP ve Canon RF 100-500mm F4.5.-7,1 L IS USM lens ile 300 mm, 1/40 sn, f/6,3 ve ISO 500 değerlerinde çekilmiştir.

Ay fotoğrafçılığı yalnızca fotoğraf makinesi becerilerinize yönelik eğlenceli bir test değildir, aynı zamanda Dünya'nın ve uydusunun hareketlerini öğrenmek için keyifli bir fırsattır. Gelecekteki uzun yıllar boyunca Ay'ın tam olarak nereden doğacağını, gökyüzünde nasıl bir yay çizeceğini ve nereden batacağını biliyoruz. Açılarınızı hassas bir şekilde ayarlamanıza yardımcı olacak birçok kullanışlı telefon uygulaması bulunuyor. Ayrıca, Ay'ın evrelerini internetten takip edebilirsiniz. Genel bir fikir vermek gerekirse dolunay batan Güneş'in tam tersi yönden doğar.

3. Ay fotoğrafçılığı ayarları

Ay çekimi sırasında Canon EOS RP fotoğraf makinesinin çok açılı ekranını ayarlayan bir kişi.

Karanlığın ortasında bu kadar parlak bir konuyu çekerken pozlama sorunları yaşayabilirsiniz. Bu yüzden, pozlamanızı manuel olarak ayarlamayı deneyin.

Artırma ayarlarını gösteren Canon EOS RP ekranı.

Ay'a kilitlenmekte zorluk yaşıyorsanız manuel odaklamayı deneyin. Canlı Kontrol özelliğini kullanarak odak artırmayı etkinleştirin ve ayrıntıların net olmasını sağlayın.

Otomatik pozlama modları Ay'ı çekerken her zaman tutarlı çalışmayabilir. Dolayısıyla, en iyisi manuel pozlama kullanmaktır. Temelde, Ay'dan yansıyan güneş ışınlarının yoğunluğu aynı kalır, bu yüzden rehber olarak kullanabileceğimiz basit bir pozlama kuralı vardır: "Looney 11" kuralı. Diyafram açıklığını f/11'e getirin ve enstantane hızını ISO değerinin aksiyle eşleşecek şekilde ayarlayın. Yani ISO 100 değerindeyken 1/100 sn; ISO 200 değerindeyken 1/200 sn, vb. değerler kullanırız. Bu, yine de mutlak bir kural değildir. Enstantane hızınızı ve diyafram açıklığınızı, doğru görüntüyü yakalayana kadar bu değerlerin etrafında değiştirebilirsiniz.

4. Ay fotoğrafçılığı için hangi lens?

RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM lense sahip, tripod üzerindeki EOS RP fotoğraf makinesini ayarlayan bir fotoğrafçı.

Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM gibi bir zum lensi, geniş açılı Ay manzaralarının yanı sıra ayrıntılı yakın plan çekimler için de birçok seçenek sunar.

Uzun pozlama sonucu trafik izlerinin görüldüğü bir otoyolun üzerinde yükselen Ay manzarası.

Ön planda yer alan ögeleri kullanarak da başka bir ışık kaynağı yakalayabilirsiniz. Bu fotoğrafta uzun pozlama trafik izleri oluşturmuş. Bu, fotoğraflarınıza kontrast eklemek için harika bir yöntemdir. Canon EOS RP ve Canon RF 100-500mm F4.5.-7,1 L IS USM lens ile 100 mm, 8 sn, f/10 ve ISO 250 değerlerinde çekilmiştir.

Yakın plan Ay fotoğrafları için uzun lens olmazsa olmaz bir ekipmandır. Ancak hızlı ve pahalı bir lens zorunlu değildir çünkü Ay çok parlak olduğu için sınıfının en iyisi uzun lenslerin geniş diyafram açıklıklarına ihtiyaç duymazsınız. Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM gibi standart bir zum lensi bile işe yarayabilir. Bu lensle kadrajı dolduramayabilirsiniz ancak fotoğrafı daha sonra kırpabilirsiniz. Bu noktada, 26,2 MP Canon EOS RP gibi yüksek çözünürlüğe sahip fotoğraf makineleri değerlerini kanıtlar.

5. Çekim menzilinizi artırın.

Tripod üzerindeki EOS RP fotoğraf makinesinin Canon RF 800mm F11 IS STM lensini ayarlayan bir fotoğrafçı.

Canon RF 800mm F11 IS STM gibi eşsiz lenslerle son derece ayrıntılı ay fotoğrafları yakalamak için çok para harcamanıza gerek yok.

Bulutsuz bir gecede neredeyse dolunay evresindeki Ay'ın yakın plan çekimi.

Burada son derece ayrıntılı Ay fotoğrafları çekmek üzere Canon RF 800mm F11 IS STM lens ile 1.600 mm'lik muazzam bir çekim menzili sunan 2x tele dönüştürücüyü bir arada kullandık. EOS RP, Canon RF 800mm F11 IS STM lens ve Extender RF 2x ile 1.600 mm, 1/50 sn, f/22 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

6. Zamanınızı ayarlayın.

Ağaçların arasından yükselen parlak sarı bir dolunay.

Uzun lens kullanarak konunuzu Ay'ın önünde olacak şekilde kadraja almak istiyorsanız oranları uyumlu hale getirmek için konunuzdan en az 800 metre uzakta olmanız gerekir. Canon EOS RP ve Canon RF 100-500mm F4.5.-7.1 L IS USM lens ile 500 mm, 0,5 sn, f/8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Dolunayın önünde uçan bir uçak silüeti.

Zamanı hassas bir şekilde ayarlayarak Ay'ın önünde uçan bu uçak gibi etkileyici fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Canon EOS R5 ve Canon RF 800mm F11 IS STM lens ile 1/1.000 sn, f/11 ve ISO 1.600 değerlerinde çekilmiştir. © Tibor Szövetes

Süper ayın en etkileyici olduğu an muhtemelen ufukta ilk göründüğü andır. Işık, Dünya'nın atmosferinden size doğru yatay olarak yol alır ve bu, Ay'a sıcak ve kırmızı bir ton kazandırır. Ayrıca, her ne kadar göz yanılsaması olsa da Ay'ın en büyük göründüğü an bu andır. Ay, aslında gece boyunca aynı büyüklükte kalır ancak atmosferin kavisli yapısı büyüteç işlevi görür.

7. Ay'ı ön planla birlikte çekin.

Bir gölün üzerindeki Ay'ı fotoğraflamak üzere tripoda yerleştirilmiş bir EOS RP fotoğraf makinesi düzeneği. Eski bir tramplen suyun üzerinde yükseliyor.

Ay fotoğraflarınıza ön plan ayrıntıları dahil etmek Ay'ı kadraja almaya yardımcı olabilir ve fotoğrafınızı daha ilginç kılabilir.

Ay, bir gölün üzerinde yansıyor. Eski bir tramplen suyun üzerinde yükseliyor.

Tripod kullanıp enstantane hızınızı bir saniye veya daha düşük bir değere getirerek neredeyse gündüz çekilmiş gibi görünen Ay manzaraları ve gerçek üstü görüntüler yakalayabilirsiniz. Canon EOS RP ve Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens ile 46 mm, 2,5 sn, f/5,6 ve ISO 800 değerlerinde çekilmiştir.

Ufuktaki göz alıcı ayrıntılara yer vererek ay kompozisyonlarımızda yaratıcılığımızı ortaya koyabiliriz. Ancak yerinizi almanız ve hızlı hareket etmeniz gerekir. Ay, birkaç dakika içinde ufku terk edecek ve gökyüzüne doğru yükselecektir.

8. Dolunayı unutun.

Yüzey özelliklerini ve ayrıntılarını gösteren bir yakın plan Ay fotoğrafı.

Küçülen veya büyüyen şişkin bir Ay (dörtte üçü görünür haldeyken) yüzeydeki ayrıntıları yakalamak için ideal bir evrededir. Canon EOS RP, Canon RF 800mm F11 IS STM lens ve Extender RF 2x ile 1.600 mm, 1/50 sn, f/22 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Dolunay muhteşem olsa da, kraterler gibi yüzey şekillerini yakalamak istiyorsanız, fotoğraf çekmek için en iyi zaman olmayabilir. Fotoğraf makinesinin açılır flaşının bir yüzü aydınlatması gibi dolunay sırasında ön cepheden gelen güneş ışığı gölgelerin çoğunu ortadan kaldırır. Ayın başka günlerinde güneş ışığı yan taraftan gelebilir. Bu şekilde, Ay'ın yüzeyindeki konturları ve ayrıntıları yakalamak için gereken vurgular ve gölgeler oluşturulur.

Profesyonel fotoğrafçı Andrew Fusek Peters'ın sunduğu ipuçları ve ilham kaynakları ile Ay fotoğrafçılığınızı bir üst seviyeye taşıyın*.

*Yalnızca belirli dillerde.


Yazan: Phil Hall

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

  • Yıldızlı gökyüzü fotoğrafları nasıl çekilir?

    DIŞ MEKAN FOTOĞRAFÇILIĞI

    Yıldızlı gökyüzü fotoğrafları nasıl çekilir?

    Yıldızlı gökyüzünü yakalama konusunda bu en iyi ipuçlarını keşfedin.

  • Gece Fotoğrafçılığına Dair İpuçları

    GECE FOTOĞRAFÇILIĞI

    Gece fotoğrafçılığına dair ipuçları

    Işık azalsa da yararlanabileceğiniz yepyeni fırsatlar ortaya çıkmaya devam edecektir.

  • MANZARA FOTOĞRAFÇILIĞI

    Kuzey Işıklarını Yakalama

    Markus Morawetz ve ailesinin Canon EOS R ile 9.000 km'lik seyahatine katılın.

  • Get creative in your garden: three techniques to master

    BAHÇE FOTOĞRAFÇILIĞI

    Bahçenizde yaratıcılığınızı konuşturun: Uzmanlaşabileceğiniz üç teknik

    Işıkla boyamadan yıldızları fotoğraflamaya kadar evde denenebilecek eğlenceli projeler.