Urban nature photography tips: A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

DOĞA FOTOĞRAFÇILIĞI

Şehirde doğa fotoğrafçılığı ipuçları: Yakınınızdaki hayvanları fotoğraflama

Doğa fotoğrafçılığı yalnızca kırsal bölgelerde yaşayanların sahip olduğu bir ayrıcalık değil. Bahçenize, sokaklara, kayaların altına, göletlerin etrafına ve şehirdeki parklara baktığınızda, şehirdeki doğayı fotoğraflamak için gereken mükemmel fırsatı hemen yakınınızda bulacaksınız.

Genç Fin fotoğrafçı Ossi Saarinen, şehirdeki doğayı, doğrudan fotoğraf makinesine bakan sevimli sincaplar, fareler ve tilkiler ile ifade dolu bakışlara sahip, komik görünümlü, yuvarlak kuşları fotoğraflayarak Instagram'da yüz binden fazla takipçiye ulaştı. Tilkileri bulabileceğiniz yerler, en sevdiği fotoğraf makinesi ayarları ve gerçek hayattaki ilginç karakterleri yakalayan kompozisyonlar da dahil olmak üzere şehrin içindeki doğayı fotoğraflamaya dair en önemli ipuçlarını burada paylaşıyor.

1. Hayvanları anlayın

Ossi bazen hayvanlara Helsinki'de rastlasa da asıl önemlisi fotoğraflamaya çalıştığı hayvanların davranışlarını anlayarak ne zaman nereye bakacağını bilmesi. "Baharda, şehir merkezinden uzak ama yine de insanlara yakın olan yerlerde tilki yuvaları bulmaya çalışıyorum. Yerde yuvaları olabilecek delikler arıyorum, daha sonra tilki tüyleri ve güçlü bir tilki kokusu olup olmadığına bakıyorum," diyor Ossi.

"Bence hayvan fotoğrafçılığındaki en önemli unsurlardan biri hayvanların davranışlarını bilmek. İçinde tilki yavruları olan bir yuva bulduğumda tilkilerin tüm zamanlarını orada geçirdiklerini biliyorum bu yüzden yere yatıp tilki yavrularının oynayışını fotoğraflayabiliyorum. Yetişkin tilkiler geceleri ve bazen de öğle vakitlerinde etrafta geziyor. Genelde aynı yolları kullanıyorlar, bu sayede onları takip edip hangi yolları kullandıklarını öğrenebiliyorum. Daha sonra geldiğimde ise o yolun ortasında gidip tilkinin gelmesini bekleyebiliyorum."

2. Gün içindeki zamanı iyi belirleyin

Yoğun şehir sokakları, kalabalık yollar ve insanların sesleri doğa fotoğrafçılığına aykırı olsa da bu doğanın var olmadığı anlamına gelmiyor. Yalnızca insanların ortalıktan çekilmesini bekliyorlar. "Asla gün ortasında çekim yapmam," diyor Ossi. "Birçok hayvan geceleri daha aktif fakat karanlıkta fotoğraf çekmek zor olduğundan gün batımı ve güneşin doğduğu vakitlerde çekim yapıyorum. Bu zaman dilimlerinde ışık daha iyi ve bu sayede fotoğraflar daha güçlü görünüyor."

Canon EOS 6D gibi tam kare bir fotoğraf makinesi yüksek ISO ayarlarında daha iyi sonuç verse de Canon EOS 7D Mark II gibi kırpılmış APS-C sensörlü bir fotoğraf makinesiyle da harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz, diyor Ossi. "Çok yakınlaşamıyorsanız kuş ve arılar için kırpılmış sensörler hayvanın fotoğraf karesinde daha büyük görünmesini sağlayabilir" (kırpılmış kare sensörün kısıtlı görüş alanı sayesinde).

İlgili Makaleler
canon-get-inspired-urban-nature-photography-tips-related1-185x94

DOĞA FOTOĞRAFÇILIĞI

Ossi Saarinen'in şehirde doğa fotoğrafçılığı hikayesi

Fotoğraf makinesiyle tanışmasından yalnızca üç yıl sonra Ossi Saarinen'in ifade dolu bakışlarıyla hayvan fotoğrafları bir sosyal medya fenomeni haline geldi. Saarinen, hobisinin nasıl bu kadar ünlendiğini anlatıyor.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

VAHŞİ YAŞAM FOTOĞRAFÇILIĞI

Vahşi yaşam fotoğrafçılığına dair ipuçları

Canon fotoğraf makineleri ve lenslerinizden en iyi şekilde faydalanıp vahşi yaşam fotoğrafçılığınızı ileri seviyeye taşıyabilmeniz için ipuçları ve teknikler.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

VAHŞİ YAŞAM FOTOĞRAFÇILIĞI

Ödül kazananlardan profesyonellere

İki Yılın Genç Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı ödülü kazananı ile erken başarının onlar için ne anlama geldiği üzerine bir sohbet.

3. Yakınlaşın veya uzun bir lens kullanın

"Çok yakınlaşmak istiyorsanız genellikle hayvanların sizi görmesine izin vermeniz gerekiyor," diyor Ossi. "Buradaki en önemli nokta ise hayvanlarla birlikte zaman geçirip sizin varlığınıza alışmalarını sağlamak. Çok sakin davranmalı ve ani hareketler yapmamalısınız. Davranışlarını, hareketlerinize verdikleri tepkileri ve onları kaçırmadan ne kadar yaklaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz."

Ossi, şehirde doğa fotoğrafçılığı için zum lensler kullanmayı seviyor ve nedenini de şöyle açıklıyor: "Çünkü içinde bulunduğunuz durum sürekli değişiyor; hayvan çok yakınınızda olsa da aniden hareket edebilir. Canon EF 70-200mm f/2.8L USM lens ile hem çok yakından hem de 200 mm odak uzaklığı sayesinde uzaktan çekim yapabiliyorum. Özellikle doğa fotoğrafçılığına yeni başlıyorsanız hayvanlara yaklaşmak zor olabiliyor. Bu yüzden 300 mm veya 400 mm gibi uzun bir lensle başlamak en iyisi." Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III lens, birçok özelliği olan popüler bir kompakt lens. Daha bütçe dostu ve kompakt bir çözüm için ise 40x optik zum özelliğiyle hızlı ve kolay bir yakınlaştırma ve uzaklaştırma sağlayan Canon PowerShot SX740 HS tercih edilebilir.

4. ISO ayarını artırın ve geniş diyafram açıklığıyla çekim yapın

Doğa, en etkileyici görüntüleri, güneş doğarken veya gün ışıklarının azaldığı akşam saatlerinde sergiliyor. Bu görüntüleri yakalayabilmek için düşük ışıkta fotoğraf çekebilme kabiliyeti çok önemli ve Ossi bu yüzden, şehirde doğa fotoğrafçılığı için Canon EOS 6D gibi bir tam kare fotoğraf makinesi kullanıyor. Net çekim yapabilmeyi sağlayan, ay ışığında çalışabilecek kadar hassas 11 noktalı otomatik odaklama sistemi ile geniş bir ISO aralığına sahip. Yeni versiyonu Canon EOS 6D Mark II ise 45 çapraz tip otomatik odaklama noktası ve daha da geniş ISO aralığıyla bunu ileriye taşıyor.

Ancak Ossi'nin tekniği kırpılmış kare fotoğraf makineleriyle de çalışabiliyor. Ossi, fotoğrafı yakalayabilmek için ISO'yu artırmayı ve geniş diyafram açıklığı kullanmayı öneriyor. "Zorunda kaldığımda ISO'yu çok yüksek olarak ayarlıyorum. Fotoğrafı hiç çekememektense biraz kumlu olarak çekmeyi tercih ederim," diyor. Ossi fotoğraf makinesini 10.000 ISO ayarının altında kullanmayı tercih ettiğini ancak tüm fotoğraf makinesi modelleri farklı koşullarda değişiklik gösterdiğinden önemli olanın fotoğraf makinenizle birlikte yaşadığınız bölgede neler yakalayabileceğinizi deneyerek öğrenmek olduğunu ekliyor.

5. Hızlı odaklanın ve hayvanları hareket ederken yakalayın

Ossi, şehirdeki doğayı fotoğraflamak isteyen fotoğrafçılara, hızlı bir otomatik odaklama ("ne kadar hızlıysa o kadar iyi") ve görüntü sabitleme özelliği olan bir fotoğraf makinesi tercih etmelerini öneriyor. Canon EOS 7D Mark II, 65 noktalı tam çapraz tip AF sistemine ve düşük ışıkta bile hareketli nesnelere odaklanmayı kolaylaştıran Dual Pixel CMOS AF teknolojisine sahip. Lensinizin en geniş diyafram açıklığını kullanmak, en yüksek seviyede ışığın toplanmasını sağlar ve enstantane hızlarını artırır. "Geniş diyafram açıklığına sahip lensleri tercih ediyorum çünkü hareket halindeki hayvanların fotoğrafını çekmek için yüksek enstantane hızlarına ihtiyacınız var," diyor Ossi.

6. Nesnenizin öne çıkmasını sağlayın

Ossi, nesnelerinin çok net gözükmesini ve kalabalık arka planda öne çıkmasını sağladığı imzası haline gelmiş tarzını elde etmek için Diyafram önceliği modu (Av modu) ve geniş diyafram açıklığı kullanıyor. Ayrıca fotoğraflarını geliştirmek için üretim sonrası teknikleri de kullanıyor: "Parlaklık, kontrast ve renk ayarlama gibi temel düzenlemeleri yapıyorum. Genelde hayvanları daha parlak veya arka planı daha karanlık yaparak, hayvanları arka plan önünde daha iyi şekilde öne çıkmasını sağlamaya çalışıyorum. Fotoğraflarımın olabildiğince gerçekçi kalmasını istiyorum."

İlgili Makaleler

İlham Alın bölümü; kullanışlı fotoğrafçılık ipuçları, alıcı kılavuzları ve bilgilendirici röportajlar dahil olmak üzere en iyi fotoğraf makinesini veya en iyi yazıcıyı bulmanız ve bir sonraki yaratıcı fikrinizi hayata geçirmeniz için ihtiyacınız olan her şeyi içeren temel bir kaynaktır.

Tüm makaleleri görüntüleyin

İlgili Ürünler