Doğa fotoğrafçılığı yalnızca kırsal bölgelerde yaşayanların sahip olduğu bir ayrıcalık değil. Bahçenize, sokaklara, kayaların altına, göletlerin etrafına ve şehirdeki parklara baktığınızda, şehirdeki doğayı fotoğraflamak için gereken mükemmel fırsatı hemen yakınınızda bulacaksınız.
Genç Fin fotoğrafçı Ossi Saarinen, şehirdeki doğayı, doğrudan fotoğraf makinesine bakan sevimli sincaplar, fareler ve tilkiler ile ifade dolu bakışlara sahip, komik görünümlü, yuvarlak kuşları fotoğraflayarak Instagram'da yüz binden fazla takipçiye ulaştı. Tilkileri bulabileceğiniz yerler, en sevdiği fotoğraf makinesi ayarları ve gerçek hayattaki ilginç karakterleri yakalayan kompozisyonlar da dahil olmak üzere şehrin içindeki doğayı fotoğraflamaya dair en önemli ipuçlarını burada paylaşıyor.
Ossi bazen hayvanlara Helsinki'de rastlasa da asıl önemlisi fotoğraflamaya çalıştığı hayvanların davranışlarını anlayarak ne zaman nereye bakacağını bilmesi. "Baharda, şehir merkezinden uzak ama yine de insanlara yakın olan yerlerde tilki yuvaları bulmaya çalışıyorum. Yerde yuvaları olabilecek delikler arıyorum, daha sonra tilki tüyleri ve güçlü bir tilki kokusu olup olmadığına bakıyorum," diyor Ossi.
"Bence hayvan fotoğrafçılığındaki en önemli unsurlardan biri hayvanların davranışlarını bilmek. İçinde tilki yavruları olan bir yuva bulduğumda tilkilerin tüm zamanlarını orada geçirdiklerini biliyorum bu yüzden yere yatıp tilki yavrularının oynayışını fotoğraflayabiliyorum. Yetişkin tilkiler geceleri ve bazen de öğle vakitlerinde etrafta geziyor. Genelde aynı yolları kullanıyorlar, bu sayede onları takip edip hangi yolları kullandıklarını öğrenebiliyorum. Daha sonra geldiğimde ise o yolun ortasında gidip tilkinin gelmesini bekleyebiliyorum."
Yoğun şehir sokakları, kalabalık yollar ve insanların sesleri doğa fotoğrafçılığına aykırı olsa da bu doğanın var olmadığı anlamına gelmiyor. Yalnızca insanların ortalıktan çekilmesini bekliyorlar. "Asla gün ortasında çekim yapmam," diyor Ossi. "Birçok hayvan geceleri daha aktif fakat karanlıkta fotoğraf çekmek zor olduğundan gün batımı ve güneşin doğduğu vakitlerde çekim yapıyorum. Bu zaman dilimlerinde ışık daha iyi ve bu sayede fotoğraflar daha güçlü görünüyor."
Canon EOS 6D gibi tam kare bir fotoğraf makinesi yüksek ISO ayarlarında daha iyi sonuç verse de Canon EOS 7D Mark II gibi kırpılmış APS-C sensörlü bir fotoğraf makinesiyle da harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz, diyor Ossi. "Çok yakınlaşamıyorsanız kuş ve arılar için kırpılmış sensörler hayvanın fotoğraf karesinde daha büyük görünmesini sağlayabilir" (kırpılmış kare sensörün kısıtlı görüş alanı sayesinde).