A baby sits upright, playing with coloured beads on an abacus.

BEBEK FOTOĞRAFÇILIĞI

Bebek fotoğrafçılığıyla ilgili hemen kullanabileceğiniz 12 ipucu

Bebeklerin fotoğrafını çekmek, ailenin yeni üyesi gelir gelmez pek çok çocuğuna düşkün ebeveynin, aile üyelerinin ve arkadaşların hemen tadına varmak isteyecekleri bir şeydir. Bunun nedenini anlamak zor değil: Bebekler aşırı derecede şirindir ve büyüdükçe kişilikleri de kendini iyice göstermeye başlar. Bebeklerin gülerken, meraklı veya düşünceli bakarken, kıpır kıpırken bebeklerin fotoğrafını çekmek, çok hızlı ve özel şekilde gelişimlerini takip etmenin ve korumanın en iyi yollarından biridir.

Herkes fotoğraf çekebilir ancak bu teknikler, böylesine değerli anları gerçekten yakalayan muhteşem görüntüler oluşturmanıza yardımcı olacak ve bunları yakın veya uzaktaki aileniz ve sevdiklerinize paylaşmanızı sağlayacak.

1. En iyi zamanı seçin

Yenidoğanlar hariç bebekler, alışkanlık edinen varlıklardır. Neredeyse tüm bebekler günün belirli saatlerinde belirli şeyleri yapmaya alışırlar. Bebeğinizin ne zaman en keyifli olduğunu anlarsınız; bu anlarda çekim yapmaya çalışın. Örneğin bebeğiniz, mamasını yedikten hemen sonra en sakin anlarında olabilir. Öğleden önce uykusundan hemen sonra da sakin olabilir.

2. Göz hizasında çekim yapın

Klasik yenidoğan çekimleri arasında minik ayaklar ve ellerin yakın çekimleri veya annenin ya da babanın omuzunda uyudukları anlar yer alır. Yürümeye başlayan veya daha ileri yaşlardaki çocuklar için ise onları oyun oynarken veya gündelik hayatlarındaki hallerinde yakalayan hareket içerikli fotoğraflar adeta zamana meydan okuyan anlardır. Bu tarz çekimlerin en önemli kuralı, yakınlık hissi oluşturmak için göz hizalarından çekim yapmaktır.

Çekimlerinizi planlamak her zaman iyi bir fikirdir. Bebeğinizin ruh halinin ne zaman değişeceğinizi asla bilemezsiniz, bu nedenle zamanınız azalıyorsa daha az önemli olan çekimleri atlamaya hazır olun.

3. Çekim yapmadan önce fotoğraf makinenizi ayarlayın

Bebeklerin fotoğrafını çekerken kaybedecek zamanınız yoktur. Sakin anlarda fotoğraf çekmek için 10 dakikanız olabilir. Geri sayım başladığında bebeğiniz mutluyken onunla mümkün olan en fazla zamanı geçirebilmek için ekipmanınızın hazır olduğundan emin olun. Elbette ışıklar değişir ve bebekler hareket eder. Bu nedenle çekim sırasında ayarlarınızı düzenlemek zorunda kalmanız kaçınılmazdır. Ancak lensinizi, pozlama modunu, beyaz dengesini, sürücü modunu ve diğer temel öğeleri önceden ayarlamak, çekime daha fazla zaman ayırmanızı sağlar.

4. Doğal ışıkla çalışın

Bebeğinizin fotoğraflarına canlılık katmanın en hoş ve samimi yolu, doğal ışıktan olabildiğince faydalanmaktır. Basit tekniklerden biri, pencereden gelen ışığı etrafa yansıtmak için reflektör kullanmaktır. Profesyonel bir reflektör gerekli değildir; beyaz bir çarşaf veya büyük beyaz bir kağıt ya da karton da işinizi görür. Çocuğunuzu pencerenin yanına oturtun ve pencereden gelen ışığın, bebeğin yüzünün pencereye dönük olmayan tarafındaki gölgeleri aydınlatması için bir arkadaşınızdan veya aile üyenizden reflektörün açısını ayarlamasını rica edin.

5. Lenslerinizi hazırlayın

Kullanacağınız lensler çekmek istediğiniz fotoğraf türüne bağlıdır. Genel çekimler için yatak odaları gibi düşük ışıklı ortamlara kolaylıkla uyum sağlayan Canon EF 50mm f/1.8 STM gibi bir sabit lens veya emeklerken ya da mama yerkenki gibi hareketli anları yakalamanıza yardımcı olan otomatik odaklama hızına sahip Canon EF 85mm f/1.8 USM gibi bir portre lensi deneyin.

Bebeğinizin minik elleri, ayak parmakları ve kirpiklerini yakından çekmek istiyorsanız Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM gibi DSLR'lere uygun veya Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM gibi aynasız fotoğraf makinelerine uygun bir makro lens muhteşem bir seçim olacaktır.

Genellikle 50 mm veya 85 mm gibi sabit odak uzaklığına sahip lensler, yüksek miktarda ışık aldıkları için karanlık ortamlara uygundur. Ancak bebeğinizin hareketli olduğu durumlar için zum lens tercih etmeniz daha iyi olabilir. Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM gibi bir zum lens, bebeğiniz hareket ederken kadrajı korumanızı sağlar ve çekimi daha kısa bir zaman diliminde gerçekleştirme şansınızı artırır.

6. Sessiz olun! Sessiz bir şekilde çekim yapın

İlgili Makaleler
canon-get-inspired-baby-photography-related-article-1

AİLE FOTOĞRAFLARI

'Ev Yapımı' Hikayeler

Mükemmel hikayelerin bazıları evde başlar. Aile fotoğrafçısı ve hikaye anlatıcısı Caroline Holt ile ailelerin evde güzel anlarını nasıl yakaladığı hakkında konuştuk.

canon-get-inspired-baby-photography-related-article-2

YAZICILAR

Bir yazıcıya gerçekten ihtiyaç duyan beş farklı insan: Siz de onlardan biri misiniz?

İster bir ebeveyn ister bağımsız iş sahibi isterseniz de güzel sanatlar fotoğrafçısı olun, size uygun bir yazıcı mutlaka vardır. Hangisi olduğunu keşfedin

A baby wears a shirt and lies on its front on a green, pink and white blanket.

Yüksek "bip" veya deklanşör sesleri bebeklerin dikkatini dağıtabilir hatta korkmalarına neden olabilir. Bu noktada sessiz çekim modu yardımınıza koşar. Canon EOS M50'ye sahipseniz sahne modları arasından sessiz modu seçebilirsiniz. Canon PowerShot fotoğraf makinesine sahipseniz deklanşör halihazırda diğer fotoğraf makinesi modellerinden daha sessizdir. Bir diğer seçenek, hedeflediğiniz ruh haline bağlı olarak yatıştırıcı veya neşeli bir müzikle deklanşör sesini maskelemektir.

7. Enstantane önceliği modunda çekim yapın

Tv (Enstantane Önceliği) modunda istediğiniz enstantane hızını seçebilirsiniz. Fotoğraf makinesi de en iyi diyafram açıklığını buna uygun şekilde hesaplar. Bu mod, çekim ortasında bir sürü ayar yapma telaşı olmadan hızlı ve yaratıcı bir şekilde çalışma özgürlüğü sunar. Örneğin, hareketin bulanıklaşmaması için enstantane hızının yeteri kadar yüksek olması gerekir. Bu nedenle hareketli bir bebeğin fotoğrafını çekerken 1/250 saniye iyi bir başlangıçtır. Bu noktadan başlayın ve aktiviteye göre ayarlama yapın.

Genellikle bebeğinizin yüzünün tamamına odaklanmak isteyeceğiniz için alan derinliğinizin çok sığ olmamasına dikkat etmek önemlidir. ISO'yu otomatik ayara almak, istediğiniz enstantane hızı ve diyafram açıklığı ayarlarını elde etmenize yardımcı olacaktır; ancak ISO ne kadar düşükse görüntü kalitesinin o kadar yüksek olacağını unutmayın.

8. Sürekli çekim modunu kullanın

Diğer fotoğrafçılık çeşitlerinde muhtemelen her seferde tek kare çekim yapıyorsunuzdur. Ancak bebek portrelerinde fotoğraf makinenizin sürücü modunu sürekli çekim ayarına geçirmeniz gerekir. Sürekli çekim (seri çekim modu olarak da bilinir), özellikle de hareketli bir bebeğiniz varsa oldukça kullanışlıdır! Bu mod, hiçbir bebek dilediğiniz pozu koruyamayacağı için bebeğinizin ani hareketlerini takip etmenize yardımcı olacak ve o mükemmel anı yakalama şansı sunacaktır.

9. Odak noktalarıyla denemeler yapın

Genelde portre çekimlerde nesnenin gözlerine odaklanılır. Ancak bebek portrelerinde arada sırada bu kuralı yıkarak çarpıcı fotoğraflar çekebilirsiniz.

Bebekler minicik olduğundan vücutlarının eller ve ayaklar gibi bölgeleri ilginç nesneler olabilir. Fotoğraf makinenizin dokunmatik ekranı varsa odaklamak için ekranda el veya ayak parmaklarını gördüğünüz kısma dokunmanız yeterli olur. Geniş diyafram açıklığı kullanmak fotoğraftaki diğer nesneleri bulanıklaştırır ve odağı, vurgulamak istediğiniz özellikte tutar.

10. Flaşı yansıtın

Işığı flaşla kontrol etmek istediğiniz durumlarda flaşı doğrudan bebeğinizin gözlerine tutmamak önemlidir çünkü flaştan yayılan ışık, bebekler ve çocuklar için son derece şiddetli olabilir. Bunun yerine harici flaş kullanın ve ışığını tavandan veya karşı duvardan yansıtın. Canon Speedlite 470EX-AI*, hoş bir aydınlatma için doğru açıyı otomatik olarak ayarlayan motorlu yansıtma özelliği ve döner başlığı sayesinde kolaylık sağlar. Bu sayede daha doğal sonuçlar elde etmenin yanı sıra motorlu başlık sayesinde bebeğinizin ilgisini çekebileceksiniz.

11. Tripod kullanın

A baby wearing a headband faces the camera. Her dad holds her up above his shoulder in one hand, facing away from us as he looks at her.

Bebekler ani hareketler yaptıklarından tripod çok ideal bir aksesuar olmayabilir; ancak bebeğinize poz verdirmek veya bebeğinizin dikkatini dağıtmak ve dilediğiniz yüz ifadelerini ortaya çıkarmak için ellerinizin serbest kalmasını sağlar.

Tripod kullandığınızda siz de fotoğrafa dahil olabilir ve ellerinizle bebeğinizin elleri veya ayaklarına daireler çizdirerek zamana meydan okuyan, klasik çekimler yapabilirsiniz. Fotoğraf makinenizi tripoda yerleştirin ve sürücü modunu otomatik zamanlayıcıya ayarlayın. Genellikle 2 veya 10 saniyelik seçenekler olur. 10 saniyeliği seçin. Önce kendinizi çekerek test edin ya da eşiniz veya arkadaşınızdan durmayı düşündüğünüz yerde durmasını isteyin. Bu sayede odak ve pozlama ayarlarını doğru bir şekilde yapabilirsiniz. Sonuçtan memnun olunca deklanşöre basın ve yerinizi alın!

12. Uygulamalardan faydalanın

Çekim yapmayı, öğrenmeyi ve paylaşmayı daha kolay ve daha eğlenceli hale getiren pek çok kullanışlı uygulama mevcuttur.

Wi-Fi özellikli fotoğraf makineniz varsa makinenizi Android veya iOS cihazından kontrol ederek fotoğraf makinesinin titreme ihtimalini ortadan kaldırmak için ücretsiz Canon Camera Connect uygulamasını kullanabilirsiniz. Fotoğraf makinenizi tripoda yerleştirerek doğrudan bebeğinizle ilgilenebilir, fotoğraf makinenizin Canlı Kontrol özelliğini telefonunuzdan takip edebilir ve istenen an geldiğinde deklanşöre basabilirsiniz. Ayrıca fotoğraflarınızı hızlı bir şekilde doğrudan telefonunuza aktarıp kolayca paylaşmak için de uygulamayı kullanabilirsiniz.

Lifecake, fotoğrafları ve videoları tek bir yerde tutmak ve çocuğunun gelişiminin güzel bir zaman çizelgesini oluşturmak isteyen küçük çocuk sahibi ebeveynler için özel olarak tasarlanmış bir uygulamadır. Görüntüleri kullanışlı şekillerde sınıflandırabilir ve basılı fotoğraf albümleri oluşturmak için uygulamayı kullanabilirsiniz. Aileniz ve arkadaşlarınız Lifecake zaman çizelgenizi akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlardan takip edebilir ve bu sayede Lifecake, bebeğinizin büyükannesi, büyükbabası, teyzesi, dayısı ve diğer akrabalarının çocuğunuza daha yakın hissetmelerine yardımcı olur.

Canon Fotoğraf Rehberi uygulaması, fotoğraf makinesi modelinize uygun kişiye özel ipuçları ve alıştırmalar sunar. İstendiğinde EOS fotoğraf makinesi modelinizi seçmeniz yeterlidir. Seçtikten sonra, fotoğrafçılık becerilerinizi geliştirmenizi ve hareket halindeyken öğrenmenizi sağlayan, çocukların fotoğrafını çekmek gibi çeşitli konularla ilgili pek çok video eğitimi, ilham veren makaleler ve ipuçları parmak uçlarınızda olacak.

Yazan: Jeff Meyer

*Not: Tam otomatik yansıtma flaşı özelliği yalnızca 2014'ün ikinci yarısında veya daha sonrasında piyasaya sürülen EOS fotoğraf makinelerinde mevcuttur. EOS 1300D, EOS 2000D, EOS 4000D, EOS M10, EOS M3, EOS M5, EOS M6, EOS M100 modelleri hariçtir.