Capturing the drama of climbing a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla Lohmann

EOS 5D Mark IV'ü dünyanın uçlarına götürmek

Ulla Lohmann
Ulla Lohmann

Kaşif


Gezi fotoğrafçısı ve foto muhabir Ulla Lohmann, EOS 5D Mark IV'ü ilk kullananlardan biri oldu ve onu hayal edebileceği en zor sınava tabi tuttu. Canon 5D ailesinin en yeni üyesini Vanuatu'daki volkanlara götürdüğünde karşılaştığı zorlukları keşfettik...

Güney Pasifik masmavi denizleri, beyaz kumsalları ve romantikleştirilmiş halkların yaşadığı adalarıyla ünlü. Ancak dünyanın bu yöresinin başka ve daha kötücül bir yanı var ve Ulla Lohmman'ın tam da böyle yerlerde vakit geçirmeyi tercih ediyor. Yeterince dikkatli bakarsanız Vanuatu Takımadaları'nı oluşturan 82 adaya yayılmış pek çok volkandan birinin tepesinde, gözü kara Canon Kaşifimizi, elinde fotoğraf makinesiyle görebilirsiniz.

"Bir atıştırmalık firması için fotoğraf makinemle orada çalışıyordum." diyor Ulla. "Oraya gitmemi ve sanki acılı tortilla cipslerinin üretimden ambalajlanmaya giden yoldaki macerasıymış gibi, hayali bir yolculuğu gösteren muhteşem görüntüler çekmem için volkan çekimleri deneyimimden faydalanmamı istediler. Elbette bunların hepsi kurguydu, ancak "ekstra acı" duygusunu vurgulamak istedikleri için fotoğraf makinemi aktif volkanın 600 metre derinliğine götürdüm ve burada aktif bir lav gölünden yalnızca 50 metre uzaklıktaydık. Şimdiye kadar gittiğim en sıcak yerdi ve ortada yenecek bir cips de yoktu!"

SICAK OLSA DA RAHATSIZ DEĞİL...

Riskli çekim koşullarıyla başa çıkma deneyiminden ötürü Ulla, bir hayli rağbet gören bir fotoğrafçı ve Canon mühendisleri EOS 5D Mark IV'ün, erimiş parlak lavı ve koyu renkli kaya ayrıntılarını yeni 30,4 Megapiksel CMOS sensörüyle tam netlikte nasıl çekeceği bir yana, aşırı durumlar ve sıcaklıklarda nasıl performans göstereceğini özellikle merak ediyorlardı.

Ulla Lohmann captures drama from a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla bu deneyimi şu sözlerle hatırlıyor: "Bu fotoğraf makinesi yüksek ISO'da çekim yapmayı gerçekten bir adım öteye taşıyor. Bu makine 100-32.000 ISO aralığına sahip (50-102.400 aralığına yükseltilebilir). Bir volkanın ortasındayken, içeride devasa bir dinamik aralık olduğunu görüyorsunuz ve bu, fotoğraf makinesi sensörünün her ayrıntıyı kaydetmesi açısından bir kabusa dönüşebilir. Daha sonra dosyaları incelediğimde, 5D Mark IV LCD ekranından bakıyor olduğum halde, hem karanlık, hem de parlak vurguların olağanüstü bir şekilde kaydedildiğini gördüm. O an, elimde çok özel bir fotoğraf makinesi olduğunu anladım..."

""Hava şartlarına karşı koruması muhteşem." diyor. "Vanuatu'daki bir volkanla başa çıkabildiyse hemen hemen her şeyle başa çıkabilir!""

Canon Kaşifi Ulla Lohmann, Vanuatu'nun aktif volkanlarının birinin altındaki bir lav gölüne zum yapıyor.

Ulla, EOS 5D Mark IV'ün dokunmatik ekranının ne kadar iyi olduğunu ve hayatı ne derece kolaylaştırdığını keşfettiğinde volkanın derinliklerindeydi. "Dokunmatik Canlı Kontrol ekranı benim için son derece muhteşemdi. Sıcaklığa karşı koruyucu eldiven giymek, parmak becerilerini azalttığı için çalışırken sorunlara yol açıyor; ancak yeni dokunmatik ekran sayesinde, yalnızca LCD'ye dokunarak fotoğraf makinesinin arkasından ayarlamalar yapabiliyor ve odağı ve netliği belirleyebiliyorum. Bana göre bu, hızlı çekim yapmayı daha sezgisel bir hale getiriyor ve videolar için daha da iyi bir özellik, çünkü film çekerken içeri odaklama yapabiliyorsunuz ve bu gerçekten kullanışlı. Üstelik Canlı Kontrolde EV-4'e kadar odaklama yapabiliyor olmak düşük ışıkta çalışırken son derece işlevli.

"Ayrıca fotoğraf makinesinin arkasında vizörden bakıyorken odak noktalarını değiştirmenize imkan tanıyan yeni bir düğme bulunuyor. Tüm bu iyileştirmeler, 5D Mark III'ün akıllıca bir devamı olmuş. Ayrıca elde çok iyi duruyor. Eski modele göre daha hafif ve özellikle bir volkana inerken veya tırmanırken bu büyük bir fark yaratıyor!"

SEZGİSEL BİR İLİŞKİ

Bir fotoğraf makinesini ve ondan en iyi sonuçların nasıl alınacağını anlamak, pek çok fotoğrafçının üzerinde kafa yorduğu bir mesele. Ancak Canon Kaşifleri çok özel bir grup insan ve Canon mühendisleriyle ilişkileri, bir gelişim modelini neredeyse anında edinme, kullanma ve ondan en iyi sonuçları alma imkanları olmasına büyük değer verildiğini gösteriyor. Ulla için de durum farklı değil. "Vanuatu'ya gitmeden bir veya iki gün önce elime geçmişti ve oraya varır varmaz kendimi, aktif bir volkanın içinde makineyi kullanırken buldum. EOS 5D Mark III'ten 5D Mark IV'e geçişi son derece kolay buldum, çünkü gövde aynı ve kontroller de neredeyse aynı; dolayısıyla EOS 5D serisi fotoğraf makinelerini kullanmış biri için son derece sezgisel bir makine."

Ulla, fotoğraf makinesinin yağmur ve nemin yanı sıra volkan tozu ve küllerle erkenden teste tabi tutulmuş olan hava şartlarına dayanıklılığının üstünlüğünü hemen methetti. Özel sızdırmazlık contalarının kart kapaklarını ve lastik kanatların fotoğraf makinesinin HDMI, USB, kulaklık ve mikrofon bağlantı noktalarını 5D serisinin önceki DSLR'lerinden daha gelişmiş bir şekilde koruyor olması, 5D serisinin foto muhabirlerin tercihi olmaya devam edeceği anlamına geliyor. "Hava şartlarına karşı koruması muhteşem." diyor. "Vanuatu'daki bir volkanla başa çıkabildiyse hemen hemen her şeyle başa çıkabilir!"

"Kendimi bildim bileli tüm seriyi kullanıyorum. Benim için mükemmel bir sistem. Kalitesi inanılmaz ve keşif fotoğrafçılığında kullanışlı olan hafifliğiyle mükemmel, çok yönlü bir fotoğraf makinesi. Onu geri vermeyi istemedim!"

4K FİLM YAPIMINI KEŞFETMEK

Ulla, esasen bir fotoğrafçı olsa da, pek çok çağdaşı gibi becerileri arasına film yapımını katmanın imkanlarını araştırıyor. EOS 5D Mark IV'ün 4K çekim yapabilmesi, film yapımından anlamayı her zamankinden daha cezbedici kılıyor.

"Yüksek ayrıntılı fotoğrafların yanı sıra, aynı seviyede 4K çekim yapabilen bir fotoğraf makinesine sahipseniz fotoğrafçı olmak heyecan verici bir fırsat haline geliyor. Ekstra kart yuvasının, fotoğraf çekimine devam ederken lavı 4K olarak filme almaya imkan verecek şekilde olmasını sevdim. 4K'nın sensör üzerinde kırpma özelliğinin film çekmek için uzun lensler kullanmamı gerektirmemesi hoşuma gitti."

"İlerideki işlerde bu seçeneği kullanmak için can atıyorum. Son derece net ve ayrıntılı olan muhteşem Canlı Kontrol ekranıyla film yapımcılığı çok kolay ve gerçekten de bir düğmeye basmanıza bakıyor."

Patlayan lavın düşük enstantane hızıyla çekilmiş görüntüsüyle gösterilen aktif bir volkanın tam boyutu ve görünümü.

GÖRÜNTÜYÜ KORUMA

EOS 5D Mark IV'ün yeniliği, EOS-1D X Mark II'den alınan gelişmiş görüntü işleme teknolojileridir ve deklanşöre basıldığı anda üstün sonuçlar vermek üzere tasarlanmıştır. Canon'un üstün Digital Photo Professional yazılımında gördüğümüz Dijital Lens Optimizasyonu işlevi ve EOS 5DS ve 5DS R yüksek çözünürlüklü fotoğraf makinelerinde gördüğümüz Hassas Ayrıntılı Fotoğraf Resim stili; gelişmiş çevresel parlaklık, bozulma ve kromatik sapma düzeltmesi işlevlerinin yanı sıra Otomatik Beyaz Dengesi ayarlarıyla bir araya geliyor. Bir de gerçekten özel Dual Pixel RAW özelliği var.

"Dual Pixel RAW hakkındaki her şeyi öğrendim." diyor Ulla. "Bu benim için ilginç bir teknoloji. Yerel halkın asmalarla atladığı (bungee jumping'in kökeni) çekimlerimde olduğu gibi, odağın sürekli değiştiği, portre çekmek için fazla zamanınızın olmadığı anlarda gerçekten kullanışlı bir yenilik. Anı koruyor. Fotoğraf makinesi sahneyi iki fotodiyot üzerinden kaydediyor ve böylece görüntüye iki katman veriyor. Aslında bu gerçekten şahane bir özellik. Çünkü duruma göre maksimum netlik noktasını sonradan düzeltebiliyorsunuz. Bu, netliğin üretim sonrasında dikkatlice kontrol edilebileceği anlamına geliyor."

"Bu, ne kadar hırpalansa da performansını koruyacak bir fotoğraf makinesi."

"GPS'i de kullandım; adalardaki konum bilgilerimi kaydedebilmek harikaydı. Fazla pil de tüketmedi ve keşif gezisindeyken gerçekten kullanışlı olan bir 5D Mark IV yeniliği. Aslına bakılırsa bu fotoğraf makinesinin asla işime yaramayacağını düşündüğüm tek bir özelliği yok. IPTC sayesinde açıklama verilerimi doğrudan görüntü dosyasına yazabiliyor ve Wi-Fİ üzerinden tabletim veya akıllı telefonumla görüntüler paylaşabiliyorum. Bağlantı seçenekleri tek kelimeyle muhteşem."

"Bana bu modele geçilmesi için bir sebep soracak olanlara cevabım basit: Bu, ne kadar hırpalansa da performansını koruyacak bir fotoğraf makinesi."

Vanuatu'yu oluşturan adalar geleneksel festivaller ve ritüelistik törenler bakımından zengindir.

Elçiler ve Hikayeleri

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

İlham

EOS 5D Mark IV'ın profesyonel fotoğrafçıların ellerinde nasıl performans gösterdiğini keşfedin

Daha fazlasını keşfedin