Joseph Penney

Paris'in kenar mahallelerindeki sesler
Joseph Penney

Paris'in kuzey ucunda bulunan Seine-Saint-Denis bölgesi, savaş sonrası Fransa'yı yeniden inşa etmek için eski Fransız kolonilerinden yardıma gelen göçmen ailelerinin nesline ev sahipliği yapıyor. Burası aynı zamanda şehrin en yoksul bölgesi.

Fransa'nın kenar mahalleri, buralarda marjinalleştirilen birçok kişiye rağmen ülkenin en popüler bazı aktör, sanatçı ve müzisyenlerini ortaya çıkarmıştır. Bu kişilerin arasında, kemikleşmiş stereotiplere karşı savaş açmalarıyla önüne çıkan aktör Omar Sy ve komedyen Jamel Debbouze da bulunuyor.

Ailesinin Kamerun'dan göç ettiği ve Seine-Saint-Denis bölgesindeki Montreuil mahallesinde büyüyen 25 yaşındaki rapçi Ichon, müziğinin metropol Paris şehri ve unutulan kenar mahallelerinin arasındaki ayrımı aşmasını istiyor.

Joseph Penney

Ichon, "Burada birlikte büyüdüğüm arkadaşlarım, onlara Paris'te yaşadığımı söylediğimde sanki çok önemli bir şeymiş gibi 'Paris mi!' diye tepki verirlerdi," diyor. "Paris'in onlar için olmadığını düşünürlerdi. Ancak bana göre bu seçim tamamen size bağlı."

Ichon'un müziği, rap ve diğer müzik türlerini birbiriyle harmanlıyor. Müziğin yanı sıra, Montreuil'de restoran işleten ailesinden gelen bir tutku olarak yemek yapmaktan keyif alıyor.

Joseph Penney

Ichon, "Hayat bir müzik klibi gibi. Bir bakıma her şey sahte. İmajını sen belirliyorsun. Böylece kendi hayatını ve kendi müzik klibini seçmiş oluyorsun," diye ekliyor.

Joseph Penney

Ailesi Cezayirli olan Worms-T de Seine-Saint-Denise bölgesinde yaşayan bir rapçi. Yerli halk tarafından apartman numarası olan "le 9-3" ismi ile çağrılıyor.

Worms-T, eşi ve babasıyla birlikte yaşıyor. Kızını her gün okuldan alıyor, alkol veya sigara kullanmıyor. Ancak, 28 yaşındaki rapçinin şarkı sözleri kenar mahallelerdeki çok daha farklı hayatları konu ediniyor.

"Farklı topluluklarımız 9-3'te gerçekten bir araya geliyor. 9-3'te yaşayan insanların tümü şiddet, suç ve kolay para peşinde olsaydı burada yalnızca zengin kişiler görürdünüz. Ancak zengin insanlar bu çeperin diğer tarafında," diyor, Paris metropolünü çevreleyen otoyolu kastederek.

Joseph Penney

Worms-T, bildiği konular üzerine rap yapıyor: kenar mahallelerin oluşturduğu engeller, kendi tayfası La Rue La Vraie (Gerçek Sokak), suç ve rap oyununda planladığı yükselişi.

Joseph Penney

Yazdığı melankolik sözler, birçok Fransız'ın bu kenar mahalleleriyle ilgili inandığı tehlikeli imajla ilgili. Ancak rapçi, bu mahalleleri aile ve arkadaşlarından oluşan bir yer olarak düşündüğünü belirtiyor.

Worms-T, "İnsanlar kenar mahalleler hakkında ne duymak isterler? Şiddetle ilgili şeyler duymak istiyorlar, ben de onlara bunu veriyorum," diyor. "Bu kalbini insanlara açmak gibi ama aslında kalbin karanlık. Kalplerimize koyduklarını reddediyoruz."

Joseph Penney

Gelecek yılın başkanlık seçimleri yaklaşırken Fransa gündeminin merkezindeki konular, göç ve kimlik. Fransa'nın aşırı sağ partisi Front National (Ulusal Cephe) dahil olmak üzere göç karşıtı partiler tüm Avrupa'da güç kazanmakta.

"Le 9-3" bölgesinin genç sanatçı nesli, farklı sosyal çevrelerden gelmekle birlikte, kenar mahallelerinin genel toplumdan uzaklaştırıldığı ve medyada yanlış temsil edildiği görüşünü paylaşıyor.

Joseph Penney

Tasarımcı Aisse N'diaye, Moritanya köklerini Afrikanista adlı giyim markasıyla ifade ediyor.

N'adiaye'nin son koleksiyonu, Fransa'nın milli özdeyişini göçmenlerin kimlik belgelerini almakta yaşadığı zorluklarla bir araya getiriyor: "Liberte, Egalite, Affaire de papiers". Bu koleksiyondaki tişörtler, Paris'teki Afrika mahallelerinin adlarını, örme PVC alışveriş torbalarından yapılan kırmızı püsküllü apoletlerle birleştiriyor.

Joseph Penney

N'diaye, "Afrikalı kadınlar güçlüdür. Bu nedenle, kökenleriyle gurur duyan ve nereye gittiğini bilen kadınların gücünü ve bağımsızlığını göstermek istedim," diyor.

"Ben Fransızım. Ancak bugün Fransa'da insanlar beni tamamen Fransız olarak görmüyor. Kötü bir olay olduğunda her zaman göçmenler veya Müslüman insanlar suçlanıyor."

Joseph Penney