Essaouira - Along Dusty Roads image

Seyahat Fotoğrafçıları Tozlu Yollarda

Emily ve Andrew'un portresi

Yol ipuçları.

Birçok insan için hayatınızı bir bavula sığdırıp hayallerinizi gerçekleştirmek üzere dünyanın diğer ucuna tek yön bilet almak gerçekten de bir hayal. Ancak Andrew ve Emily için bu hayal olarak kalmadı.

Doğu Londra'da yağmurlu bir akşam vakti, fotoğrafçılık ve seyahate olan ortak tutkularını birleştirmeye karar verdiler ve böylece Along Dusty Roads doğmuş oldu.

Dünyayı gezme ve kendileri gibi bağımsız gezginlere yardımcı olacak ilham kaynakları hakkında konuştuk.

Bize biraz kendinizle, blogunuzla ve hikayenizle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Londra'da internet üzerinden tanıştık ve seyahat ile fotoğrafçılığın ortak tutkumuz olduğunu keşfettik. Muhtemelen de bu tutkumuz sayesinde ikimiz de birkaç yıllığına Londra'dan ayrılmaya "hayır" demedik ve böylece gerçekçi bir hedef haline geldi.

Along Dusty Roads, 2014 yılında yazılarımız ve fotoğraflarımız için başlattığımız bir platformdu. Meksika'ya tek yön bilet alıp nakit para dolu çoraplar, zorlu bir rota, sağlıklı dozda seyahat tutkusu ve çok fazla sayıda fotoğraf makinesi ekipmanı ile uçağa bindik. Belize'de eski püskü bir otobüsün içindeyken de bu isim ortaya çıktı.

Latin Amerika'da kendi serüvenlerine çıkan diğer gezginlere pratik bilgiler sunma ve ilham verme fikriyle yola çıktık. O zamandan beri bu proje; tüm gezginlere ilham vererek, daha iyi seyahat etmeyi öğrenmelerini veya en basit haliyle öğle aralarında bir sonraki maceralarını hayal etmelerini sağlayarak tam zamanlı işimiz ve tutkumuz haline geldi.

Hikaye mi öncelikli fotoğraf mı?

Bu aslında konuma, ne kadar araştırdığımıza ve nasıl deneyimlemeyi seçtiğimize bağlı.

Örneğin Bolivya'da seyahat ederken farklı yerli gruplar ve olağanüstü giysileri bizi adeta büyüledi. Sohbet sırasında muhteşem şapkalarıyla düzinelerce farklı grubun Sucre'nin hemen dışında her hafta sonu toplandığı bir pazar olduğunu öğrendik ve tamamen bu hikayeyi anlatma amacıyla oraya gittik. Essaouira'da (Fas), limanda çalışan balıkçıların bizi bu kadar etkileyeceğini hiç tahmin etmemiştik; ancak yine de defalarca bir fotoğraf daha çekmek için oraya geri döndük. Genellikle bulunduğumuz yerin bizi yönlendirmesine izin veriyoruz; izlenimimiz çoğu zaman önümüze çıkan manzaralar ve karşılaştığımız insanlarla şekilleniyor.

Londra'nın sokaklarından Latin Amerika'nın geniş açıklığına geçiş yaptığınızda fotoğrafçılık tekniklerinizi yeni çevrenize nasıl uyarladınız?

Kulağa garip gelebilir ama Latin Amerika macerasından önce ikimiz de İngiltere'de pek fotoğraf çekmiyorduk. Yurt dışında seyahat ederken seyahat resimlerinden oluşan bir katalog oluşturduk, hepsi de şimdi tozlu sabit disklerde duruyor. Londra'da fotoğraf makinelerimizle macera peşinde pek koştuğumuz söylenemez çünkü kendi memleketimiz çok da ilgimizi çekmiyordu.

Neyse ki bu durum artık değişti; bir insanın, bir sokak köşesinin veya sahnenin ilgi çekmesi için yabancı olmak zorunda olmadığını fark ettik. Tamamen sıradan bir şey oldukça ilgi çekici olabilir ve muhteşem görüntüler neredeyse her yerde karşınıza çıkabilir.

Marakeş – Along Dusty Roads'a ait görüntü

©Along Dusty Roads

Yeni başlayan fotoğrafçılara vermek istediğiniz ipuçları var mı?

Işık, diyafram açıklığı, kadrajlama ve düzenleme hakkında bilgi edinin; otomatik moddan çıkın ve RAW çekim yapın. Seyahat fotoğrafçılığının Instagram akışınızda gördüklerinizden ibaret olduğunu sanmayın. Farklı yaklaşımları ve tarzları denemeye zaman ayırarak tutkularınızı nelerin harekete geçirdiğini ve nelerde iyi olduğunuzu bilmek önemli. Fotoğraflarınız yalnızca dijital ekranda kalmasın. Bazılarını basarak farklı bir bakış açısı edinin ve çalışmanızı "hissedin".

Bir yerin ruhunu ve ziyaret ettiğiniz yerleri en iyi yansıtan şeyi nasıl yakalıyorsunuz?

Geziyoruz. Hem de fazlasıyla geziyoruz. Şehirlerde ve tepelerin arasındaki kasabalarda kaybolarak hayatı geldiği gibi yakalıyoruz. Bazen yeni bir varış noktasının fotoğrafını çekerken temayı fark etmeyiz ancak eve geldiğimizde, kendimizi o ortamdan soyutladığımızda ve görüntülere birkaç hafta veya ay sonra baktığımızda bunu görürüz.

Yerleşmiş bir fikirle yola çıkmaktansa bulunduğunuz yerin, hikayesini göstermesine izin vermek önemli.

Seyahat fotoğrafçılığı kolay görünse de doğru fotoğrafı elde etmek zordur; sizinkilerin öne çıkmasını nasıl sağlıyorsunuz?

Instagram dünyasında seyahat fotoğrafçılığı, var olan insanlar ve yerlerin yerine uçuşan elbiseli ve muhteşem şapkalı kadınlarla ilişkilendiriliyor. Örneğin Marakeş'te herkes aynı riadda kalıyormuş, aynı spa'ya gidiyormuş ve popüler mekanlarda aynı pozları veriyormuş gibi. Gereklilikten dolayı kendi akışımız ve blogumuzda bu beğeni almaya yönelik fotoğraflara yer vermiş olsak da de birkaç ay önce değerlerimize ve sevdiğimiz fotoğrafçılık türüne sadık kalmaya karar verdik.

Seyahat ederken insanların fotoğrafını çekme konusunda bazı ipuçları verebilir misiniz?

İnsanların fotoğrafını nasıl çektiğimiz hep soruluyor; önce mi yoksa sonra mı izin alıyoruz? Dürüst olmak gerekirse nadiren izin istiyoruz. Güzel bir portre çekimi ile harika bir sokak fotoğrafçılığı arasındaki fark budur. İnsanlar fotoğraflarının çekildiğini bildiklerinde tüm vücut dilleri değişiyor ve görüntü tüm varlığını yitiriyor.

Elbette bu çekimi bir amaç, çevreye karşı saygı ve anlayış çerçevesinde yapmak çok önemli. İçinde bulunduğumuz durumu her zaman değerlendiriyor ve %90'ında "kalça hizasından çekim" yapıyoruz.

Günün hangi saatinde çekim yaptığınız önemli mi?

Çok önemli. Güzel bir fotoğraf ile muhteşem bir fotoğraf arasındaki fark genellikle fotoğrafın çekildiği saattir. Altın saatte çekim yapmak, son çekiminizi iyileştirmeniz için en kolay yöntemlerden biridir ama seyahat ediyorsanız (özellikle de zamanınız kısaysa veya hava şartları kötüyse) bu her zaman mümkün değildir.

Ancak fotoğrafçılar altın saatin peşinde koştukça bizim gibi seyahat blogger'larının, seyahat fotoğrafçılığının yalnızca bitmek bilmeyen güneşli günler ve deneyimleri yansıtmadığını fark etmesi gerekiyor; bazen hava şartları kötü olur, bazen de bir yere gidemeyecek ve umduğunuz gibi çekim yapamayacak durumda olursunuz.

Ancak mükemmel çekimi elde etmek, güzel bir maceraya atılmanın tek nedeni değildir.

Seyahat ederken para kazanmak birçok insanın gerçekleştirmek istediği bir hayal. Seyahat etmeyi bir meslek haline getirmek isteyenler için neler önerirsiniz?

İlk önerim; yazılan abartılı şeylere kanmayın. X, Y ve Z yaparak başarılı bir seyahat blogger'ı olacağınızı iddia eden yüzlerce farklı kurs ve makale var. Bu elbette doğru değil. Genellikle bahsetmedikleri şey ise sarf edilecek büyük miktarda çaba ve bu sektörde başarılı olmanız için gereken bol şans.

Bunu meslek haline getirecek kadar tutkuluysanız fotoğrafçılığınızı nasıl kaleme alacağınızı ve iyileştireceğinizi öğrenin. Seyahati tüm yönleriyle sevdiğinizden emin olun. Seyahat yalnızca 5 yıldızlı otellerden ve sonsuzluk havuzlarından ibaret değil. Meraklı olun, tutkulu olun ve makale yazarken 1 kişi okuduğunda sanki 10.000 kişi okumuşçasına mutlu olun.

Quilotoa Loop, Ekvador - Along Dusty Roads'a ait görüntü

©Along Dusty Roads

Seyahat felsefeniz keyif alma, kabul etme ve sınırları zorlama ile ilgili on iki fikirden oluşuyor. Biraz daha anlatabilir misiniz?

Küçük seyahat felsefemiz, hiç kimse yaptığımız şeyleri umursamasa ya da gördüğümüz muhteşem şeyleri duymak istemese de dünyanın küçük bir kısmını daha önce kimsenin deneyimlemediği şekilde deneyimlediğimizi daima bilecek olmak. O an, o yer, o zaman... Tamamen bize aitti.

Temelde seyahat etmek bir ayrıcalık ve bunu asla unutmamalıyız.

Fotoğraf makinenizle yakaladığınız favori hikayelerinizden birini anlatabilir misiniz?

Şüphesiz olay Ekvador'da gerçekleşti. And Dağları'nda beş günlük bir yürüyüşün son gününde, Quilotoa Loop'taydık. Emily nezle olmuştu ve ayaklarımız su toplamıştı. Latacunga'ya giden son otobüsü yakalamamız için son birkaç kilometrede bir kamyon gelip bizi alacaktı ancak otobüsün dört saat sonra kalkacağını öğrendik. Yürümeye karar verdik. Bir saat sonra yolun ortasına bir futbol topu zıpladı ve topun ardından en fazla 5 veya 6 yaşlarında birkaç genç çocuk geldi. Meğer kasaba okuluna rast gelmişiz.

Devam eden birkaç saat boyunca bu çocuklar ve öğretmenleriyle keyifli bir öğleden sonrası geçirdik. Futbol oynadık, İspanyolca konuştuk, hikayeler paylaştık ve fotoğraf makinelerimizle nasıl fotoğraf çekileceğini gösterdik. Çoğunun ilk defa bir fotoğraf makinesi tuttuğundan emindik. Bizim fotoğraflarımızı ve kendi fotoğraflarını çekmekten çok mutlu oldular ve sonuçlara bakıp kıkırdadılar. Latin Amerika'ya ait en sevdiğimiz hikayelerden ve en sevdiğimiz seyahat anılarımızdan biri bu.

Seyahat sırasında olmazsa olmaz dediğiniz kit parçası hangisi?

Kesinlikle Canon EF 50mm f/1.4 lens. Görüntü kalitesi şahane. Genellikle saniyelik sürede fotoğraf çekmek zorunda kalıyoruz ve kaliteli bir lense sahip olduğumuz için gördüğümüz sahneyi yakalamak üzere daima nerede durmamız gerektiğini biliyoruz. Özellikle sık kullandığımız bir teknik olan kalça hizasından çekim yapma sırasında işe yarıyor.

Whitstable - Along Dusty Roads'a ait görüntü

©Along Dusty Roads

Along Dusty Roads için ufukta neler görünüyor?

Genel dünya görüşümüz bağımsız, düşünceli ve meraklı seyahati teşvik etmek. Ancak seyahat fotoğrafçıları ve hikaye anlatıcıları olarak kendimizi geliştirmek için 2018 yılını biraz farklı kılmak istiyoruz.

Her zamanki makalelerimize ek olarak biraz daha derine inmek istiyoruz. Yolda tanıştığımız insanların, seyahat deneyimlerimizi mümkün kılan insanların hikayelerini anlatmak istiyoruz. Bu, portre ve belgesel çekim stilimizi iyileştirecek ve seyahat rehberleri olarak insanların seyahatin bir yer üzerindeki olumlu etkisini düşünmelerini sağlamamızda bize destek olacak.

Varış noktaları olarak ise Letonya, Brezilya, Karayipler, Hollanda, Faroe Adaları ve İspanya listede. İngiltere'yi de biraz daha derinlemesine keşfetmek istiyoruz.

Along Dusty Roads hikayesini takip etmek istiyorsanız bloglarına buradan ulaşabilirsiniz.

Along Dusty Roads'un Kit Çantası

Fotoğraf makinesi:

Canon EOS 70D

Lensler:

Canon EF 50mm f/1.4 USM

Canon EF-S 24mm f/2.8 STM

Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS

Tripod ve Canon RC-6 Kablosuz Uzaktan Kumanda

Yanıtlar daha net ve akıcı olması için düzenlenmiştir.



Röportaj: Dan Castle tarafından yazıldı