Günlük yaşantıyı günlük olarak fotoğraflayan sokak fotoğrafçısı Erik Witsoe ile tanışın.

Erik Witsoe

@ewitsoe

Beklenmedik anlar, sokak fotoğrafçısı Erik Witsoe'nun bir sonraki hikaye arayışı için ilham kaynağıdır. Erik'in günlük yaşamın büyüsünü nasıl yakaladığını öğrenmek için daha detaylı bir araştırma yürüttük.

Varşova sokaklarında değişen mevsimlerin stil değişimlerini nasıl fotoğrafladığını keşfedin.

En baştan başlayalım Erik. Fotoğrafçılığa nasıl başladın?

Büyürken etrafımda her zaman fotoğraf makineleri vardı. Hem büyükbabamın hem de anne ve babamın fotoğraf makinesi vardı. Fakat hiçbiri fotoğraf makinesine özel bir ciddiyetle yaklaşmıyordu. Aslında yola sanatçı olarak başladım. Sanat okuluna gittiğimde aldığım derslerden biri de fotoğrafçılıktı. Büyükannem o zaman bana ilk fotoğraf makinemi aldı. Dolayısıyla her şeyi güzel sanatlar perspektifinden öğrendim.

Fotoğrafçılığa yönelik asıl tutkum yaklaşık 12 yıl önce gelişti. O sıralar yaratıcılık açısından bir çöküş yaşamıştım, çizim ya da resim yapmıyordum. Nişanlım tutkulu bir fotoğrafçıdır. Bana sadece "Fotoğrafçılığı denemelisin" dedi ve fotoğraf makinesini nasıl kullanacağım konusunda özlü birkaç ipucu verdi. İşte o andan itibaren fotoğraf çekmeye başladım ve bu uğraşa aşık oldum.

Özellikle sokak fotoğrafçılığı yönünü merak ediyoruz. Seni bu hikayeleri fotoğraflamaya çeken şey hakkında biraz daha bahsedebilir misin?

Kendimi yaparken hayal ettiğim bir şey değildi ve aslında kendimi hala sokak fotoğrafçısı olarak görmüyorum. Kısa anlar ve yanımızdan geçip giden hatıra kesitleri daha çok ilgimi çekiyor. Hayatımın bir film olduğu, benimse içinden küçük kareler yakaladığım fikrini seviyorum.

Eskiden başka insanların görmek isteyeceğini düşündüğüm şeyleri fotoğraflardım ancak bu beni tatmin etmedi. Beni gülümseten şeyleri görmezden gelmek moralimi bozmaya başladı. Dışarı çıktığımda kafamda neler keşfedeceğime dair yerleşmiş bir düşünce olmuyor, neyle karşılaşırsam onu keşfediyorum.

Sadece beni etkileyen kesitleri göstermeye çalışıyorum. Bu, birinin gölgesi veya başının arkası gibi küçük bir detay olabilir. Dikkatimi çeken şeyler, bu tür anlık bakışlar oluyor.

Karşıdan karşıya geçen kadın

@ewitsoe

Şehirlerde hikayeleri fotoğraflamaya başladığından beri moda ve stillerin değiştiğini fark ettin mi?

Yabancı bir ülkede yaşamanın en güzel yanı gözlemci olmak. Her şey bana ilginç geliyor, bu sayede küçük değişiklikleri fark edebiliyorum.

Polonya trendleri çabuk kapıyor. Özellikle de gençler. Fakat pazar sabahı dışarı çıkıp kiliseye giden daha yaşlı kuşaklara bakacak olursanız bu kuşaklar genellikle eski moda giyiniyor. Burada farklı yaş grupları arasındaki karşıtlıklar gerçekten birbiriyle yan yana.

Canon EOS 6D Mark II dışında başka hangi kiti kullanıyorsun?

Sokak fotoğrafçılığında kit konusunda tam bir minimalistim. Sürekli hareket halindeyken büyük çantaların size ağırlık yapmasını istemezsiniz.

Canon EF 50mm f/1.2L USM lens kullanıyorum. Seyahat ediyorsam ve sabit çekim yapmak istiyorsam da bazen tripod kullanıyorum.

Hikayelerinde sinematik bir kalite olduğunu fark ettik. Bilinçli bir tercih mi?

Sinemaya büyük dozda maruz kalarak büyüdüm. Babam beni o zamana kadar yapılmış tüm filmleri izlemeye götürürdü. Bu, onun için erkek kardeşim ve benimle bağ kurma yoluydu. Dolayısıyla işlere doğal olarak dinamik bir biçimde bakıyorum ve şimdi bile film kareleriyle düşünüyorum. Bu sebeple insanların omuzları üzerinden veya kafa arkası gibi başkahramanın bakış açısını yansıtan açılardan fotoğraf çekmeyi seviyorum. Bu yabancılar, işime dahil ettiğim karakterler haline geliyorlar.

Otobüste oturan kadının kafasının arkası

@ewitsoe

Erik, Amerika'da büyüdün fakat şimdi Polonya'da yaşıyorsun. Bu yer değişikliği sokakları çekme biçimini etkiledi mi?

Stilim kesinlikle değişti. Polonya'ya ilk geldiğimde insanları fotoğraflamayı sevmiyordum. Sokaklarda kimse kalmayana dek beklerdim. Bunun beni sıktığını fark ettim. Karakteri, başkahramanı kaçırıyordum.

Polonya'da sokaklarda çok yaya var. Oysa Amerika'da araba kullanma saplantısı hakim. Sanırım başlarda yürüyen insanları fotoğraflarken rahatsız hissetmemin sebebi buydu, onları görmeye alışık değildim. Ben kendimi daha rahat hissettikçe bu durum kesinlikle değişti.

Çoğunlukla şimdi yaşadığın şehir olan Varşova'da fotoğraf çekiyorsun. Bundan önce ise Poznan'daydın. Fotoğraflamak için yeni hikayeleri nasıl buluyorsun?

Polonya hakkında sevdiğim şeylerden biri mevsimlerle birlikte çok değişmesi. Her ay aynı sokakta fotoğraf çekebilir, yeni görünmesi ve hissettirmesi sebebiyle her seferinde farklı bir şey yakalayabilirim. Ayrıca insanlar da mevsimlik değişimleri yansıtacak şekilde farklı giyinirler. Aynı yerleri tekrar tekrar çektiğim zamanlar oldu. Aynı açıdan çekilmiş ve her biri farklı görünen bir dizi fotoğrafım var.

En çok gurur duyduğun hikaye veya şehir hikayeleri koleksiyonu hangisi ve neden?

This Morning (Bu Sabah) adlı muhtemelen en tanınmış olan hikayem. Fotoğraf, sokakta ilerleyen bir tramvayın görüntüsünden oluşuyor. Mor tonlarındaki fotoğraf akşam vaktinde çekilmiş gibi görünüyor ama aslında sabah. Fotoğraf 1950'li yıllarda çekilmiş gibi duruyor oysaki 2012'de çekildi. Polonya'nın ne kadar nostaljik bir ülke olduğunu fark etmemi sağladı. O anın kendim için ve yeni evimi nasıl gördüğüm konusunda bir dönüm noktası olduğunu hissettim.

Yabancıları fotoğraflarken özel anlarına ortak olduğunu hissediyor musun?

Başkalarının kişisel alanlarına karşı son derece hassasım. Onlara yeterince alan tanımak için elimden geleni yapıyorum. İnsanlara kalabalık etmiyor, duyarlı olmaya çalışıyorum.

Bununla birlikte özgün, gündelik ve çoğu zaman anlık anları yakalamak için çabalıyorum. Çizmesi zor bir sınır.

Otobüste camdan dışarı bakan kadın

@ewitsoe

Sokak fotoğrafçılığına başlayanlara verebileceğin herhangi bir tavsiye var mı?

Beni gülümseten herhangi bir şeyi ve her şeyi fotoğraflıyorum. Size ilginç gelen şeyleri bulun ve size yol göstermelerine izin verin. Kompozisyon hakkında bilgi edinin ve kadrajlamayı öğrenin. Fotoğraf makinenizden en iyi şekilde nasıl yararlanacağınızı öğrenin ve lensinizi anlayın. Bunların yaptığınız takdirde stiliniz doğal olarak gelişecektir.

Sokak fotoğrafçılığı tarafının ne yönde gelişeceğini düşünüyorsun?

Daha proje bazlı görüntüler çekmeyi düşünüyorum. On yıldan uzun süredir sokaklarda fotoğraf çektikten sonra daha düz bir çizgide ilerleyen ve daha güçlü bir hikaye anlatım tarzına sahip olan sergilere veya projelere doğru büyüme fikri hoşuma gidiyor.

Erik'in Kit Çantası

Canon EOS 4000D

Canon EF 50mm f/1.2L USM

Canon EOS 6D Mark II

Yanıtlar daha net ve akıcı olması için düzenlenmiştir.



Röportaj: Sasha Newbury tarafından yazıldı