Aksiyon fotoğrafçılığına dair ipuçları

Aksiyon fotoğrafçılığı

Dünya hareketle doludur. Bunu fotoğraf makinenizi kullanarak tek bir resimde nasıl çekebilirsiniz? Bunun iki yolu vardır; hareket etkisi yaratmak için bulanık bir resim kaydedebilir veya zamandaki bir anı yakalamak için çekilecek resmi "dondurabilirsiniz."

Aksiyon-At

Başarılı aksiyon fotoğrafçılığı; fotoğraf makinenizi tanımanın, tekniğin ve çalışmanın bir araya gelmesini gerektirir. Bu yardımcı bilgilerde şu alanlar incelenmiştir:

  • Pozlama süresi
  • Diyafram açıklığının ve ISO'nun etkisi
  • Fotoğraf makinenizi gezdirme
  • Spor fotoğrafçılığı
  • Görüntü sabitleme
  • Deney yapın ve keşfedin

Pozlama süresi

Aksiyon fotoğraflarını nasıl çekeceğinizi anlamak için hareketi pozlama süreleri açısından anlamak önemlidir.

Nesneniz hareketsizse ve fotoğraf makineniz hareketsiz bir tripodun üzerindeyse kullandığınız enstantane hızı o kadar da önemli değildir. 1 saniye veya 1/1000 saniye en azından nesnenin netliği söz konusu olduğunda benzer sonuçlar verir.

Şimdi fotoğraf makinesinin önünde saatte yaklaşık 16 km hızla koşan bir köpek olduğunu hayal edin. Köpek 1 saniyede yaklaşık 5 metre yol kateder. 1 saniyelik pozlama süresi kullanırsanız köpek fotoğrafta çok bulanık çıkar.

Bu görüntü, güçlü bir hareket izlenimi vererek oldukça etkileyici olabilir. 1 saniyelik pozlama süresi bu durumda biraz fazla kaçabilir ama 1/15 saniye civarındaki enstantane hızları denemeye değerdir (bu sürede köpek yaklaşık 30 cm hareket eder). Ancak köpeğin hareketsiz gibi görünmesini istiyorsanız 1/1000 saniyelik enstantane hızını deneyebilirsiniz. Bu kısa anda köpek 0,5 cm'den az mesafe katedecektir

Aksiyon-Yüksek-Zıplama

Diyafram açıklığının ve ISO'nun etkisi

Enstantane hızını daha düşük ayarlarsanız fotoğraf makinenizin üzerindeki dijital sensöre daha az ışık gider ve görüntü yetersiz pozlanır. Bunu telafi etmek için daha geniş bir lens diyafram açıklığı ve/veya daha yüksek bir ISO hızı ayarına ihtiyacınız olur.

Aksiyon-Motosiklet

Geniş maksimum diyafram açıklığına sahip bir lens, daha yüksek enstantane hızı ayarlayıp doğru pozlama yapabilmenizi sağlar. Canon EOS fotoğraf makinelerinde kullanılan pek çok sabit lens (zumsuz), maksimum f/2,8 veya daha geniş diyafram açıklığına sahiptir ve spor fotoğrafçıları arasında popülerdir. Canon'un yeni lens sitesinden Canon lensleri hakkında daha fazla bilgi alın.

Sizde bu lenslerden birisi yoksa daha yüksek bir ISO değeri ayarlayarak sensörü ışığa karşı daha duyarlı hale getirebilirsiniz. Bunun dezavantajı "gürültünün", yani resmin üzerindeki renkli beneklerin artmasıdır. En yeni Canon kompakt dijital fotoğraf makinelerinde gürültü düzeylerini %60'a kadar azaltan HS System bulunur.

Fotoğraf makinenizi gezdirme

Düşük enstantane hızlarında bile hareketli bir nesnenin net bir fotoğrafını çekmek mümkündür. Bu, fotoğraf makinesini "gezdirerek" yapılır; fotoğraf makinesini nesne, pozlama sırasında sensörün üzerinde aynı konumda kalacak şekilde hareket ettirin. Bu yöntem en iyi tek bir yönde sabit hızda hareket eden nesnelerde (uçan bir kuş veya yarış pistindeki bir araba gibi) işe yarar.

Aksiyon-Bisiklet-Bulanık

Gezdirerek çekim, normal durumu tersine çevirir; nesne net hale gelir ancak arka plan bulanıklaşır. Bazı nesneler aynı anda hem net hem de bulanık olabilir. Örneğin uçan bir kuşun gövdesi net ancak fotoğraf makinesinin hareketine göre doğru açıda yukarı ve aşağı doğru hareket eden kanatları bulanık olur. Gezdirme için doğru konumu bulmak önemlidir; nesnenizin tüm çekim boyunca size olan uzaklığının aynı kalması gerekir.

Gezdirme hareketiyle iyi sonuçlar yakalamak için bol miktarda alıştırma gerektirir. Bunun için bir ipucu da deklanşöre bastıktan sonra gezdirme hareketine devam etmektir, böylece gezdirme daha yumuşak bir hareket haline gelir.

Spor fotoğrafçılığı

Genellikle bol miktarda hareketin ve aksiyonun olduğu bir alan da spordur.

Aksiyon-Motosiklet-Çöl

Pist yarışmaları öngörülebilirdir; atletlerin nerede koşacağını bilirsiniz. Piste doğru açıda duruyorsanız atletler görüş alanınızdan geçerken onların netliğini korumak için gezdirme hareketini kullanabilirsiniz. Atletler size doğru koşarken piste yaklaşır ve fotoğraf makinenizi aşağıya şeritlere doğru yönlendirirseniz daha düşük bir enstantane hızı kullanabilirsiniz.

Futbol, rugby ve sahada oynanan diğer maçlarda çekim yapmak daha zordur çünkü aksiyon büyük bir alanda hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bir taç çizgisine yakınsanız oyuncular bir an çizgiye çok yakın bir kaç saniye sonra ise sahanın uzak bir köşesinde olabilirler. Yakındayken hareketler daha hızlı gibi görüneceği için yakın çekimlerde daha yüksek bir enstantane hızı kullanın.

İyi fotoğraflar çekmek için büyük spor etkinliklerinde olmanız gerekmez. İzleyicilerin taç çizgisinin üzerinde durup tezahürat yaptıkları yerel karşılaşmalar bulun. Burada hem aksiyon büyük spor etkinliklerinde olduğu kadar güçlü olabilir hem de daha iyi görüş açıları yakalayabilirsiniz.

Görüntü sabitleme

Görüntü sabitleme, telefoto lenslerle çekim yaparken oldukça faydalıdır çünkü daha uzun odak uzaklıkları kullanırken daha fazla fark edilen fotoğraf makinesi sarsıntılarını azaltır.

Adam-Platform-Tren

© Manuel Teixeira

Canon'un Optik Görüntü Sabitleyicisi (IS), lenste "yüzer" bir elemana sahip olarak çalışır. Sistemdeki cayrolar fotoğraf makinesinin hareketini algılar. Bu hareket, dahili işlemci tarafından analiz edilir ve yüzer elemanı yukarı ve aşağı ya da bir yandan diğerine hareket ettirmek için talimatlar gönderilir. Bu, fotoğraf makinesi hareket ediyor olsa bile nesnenin görüntüsünü sensörün üzerinde tek bir yerde tutar. Sistem o kadar hassastır ki bir otomobilden veya helikopterden çekim yapıyor olsanız bile motor titreşiminin üstesinden gelebilir.

Deney yapın ve keşfedin

Fotoğrafçıların çoğu, ister çocuklarının oyun oynaması ister yerel bir spor karşılaşması isterse de tatildeki yoğun cadde sahneleri olsun mutlaka bir noktada aksiyon fotoğrafları çekerler. Aksiyonun hızını, fotoğraf makinesine göre yönünü, fotoğraf makinesinden mesafesini ve lensin odak uzaklığını tahmin ederek aksiyonu "dondurmak" için gerekli enstantane hızını hesaplamak mümkündür. Ancak bu hesaplamayı yapıncaya kadar çekimi kaçırmış olursunuz.

Bunun yerine ideal olarak farklı pozlamalarda bir sürü fotoğraf çekip zamanınız olduğunda sonuçları incelemeniz çok daha iyi olur. Dijital görüntüler pozlama sırasında enstantane hızını kaydeder ve çoğu görüntüleme yazılımı size bu bilgileri gösterir (diyafram açıklığı, ISO ayarları ve diğer verilerle birlikte). Başarılı deneyimlerinizden bir şeyler öğrenin ve fotoğraf makinenizin ayarlarını yapmak doğal bir eyleme dönüşsün.

Galeriye Gir

Hepimizin etrafında bir hayli aksiyon gerçekleşiyor ve bununla ilgili harika fotoğraflar çekme fırsatı ortaya çıkıyor. Bu yardımcı bilgilerdeki önerileri kullanın, çok iyi bazı fotoğraflar çekin ve ardından en sevdiğiniz fotoğrafı Galeriye girin. Gelecek ay, fotoğrafınız en iyilerden birisi olarak sergilenebilir!