Sonbahar ışığından faydalanmak

Kompakt fotoğraf makinesine dair ipuçları

Sonbaharın renklerine geçiş, fotoğraf makinenizle yürüyüşe çıkmak için en uygun zamanın geldiğini gösteriyor. Güneşin daha alçaktan yükselmesi, ışığın genelde sıcak ve yumuşak olması anlamına gelir; bu da gün içinde fotoğraf çekmek için ideal koşulu sağlar. Soğuk geceler ise sabah sis olması ihtimalini artırır. Bu nedenle güneş araya girmeden önce dışarı çıkın ve puslu şehrin veya kırsal kesimin fotoğraflarını çekin.

• Zumlama
• Tek bir yüz seçme
• İç mekan portre ipuçları
• Rengi doygun hale getirme
• AF noktanızı seçme
• Gölgede çekim yapma

Zumlama

Sonbahar başlangıcında ortaya çıkan ışıklarda portre fotoğrafı çekmek istiyorsanız yapmanız gereken nesnenizi en iyi şekilde yakalamaktır. Nesnenize zumlarsanız ve hatta gerekirse ondan biraz uzaklaşırsanız sonuçlar çok daha hoş olur. Daha uzun zum ayarı, yüz hatlarını düzleştirerek daha memnun edici sonuçlar sunar.

Tek bir yüz seçme

Fotoğraf makinesinin Yüz Algılama sistemi, fotoğraflarınızda bulunan birden fazla yüzü algılar. Seçtiğiniz portre nesnesi bir grup insanla kalabalıklar içindeyse asıl takip edilecek yüz olarak nesnenizin yüzünü seçtiğinizden emin olun. Seçim işleminden sonra fotoğraf makinesi, siz karenin kompozisyonunu yeniden oluştururken nesnenizi takip eder ve nesnenize odaklanılmasını ve onun doğru şekilde pozlanmasını sağlar.

İç mekan portre ipuçları

Bazen sonbahar havası öngörülemez olur ve iç mekanda çekim yapmanız gerekebilir. Bir pencere bulun ve beyaz bir tül veya benzer bir malzemeyi difüzör olarak kullanın. Portre nesnenizi, pencereden gelen ışık nesnenizin yüzünün bir tarafına vuracak şekilde yerleştirin ve pencereden dışarı bakmak üzere kafasını hafifçe çevirmesini isteyin. Yumuşak ışık, nesnenizin yüzünü eşit şekilde aydınlatacaktır. Fotoğraf makinenizin flaşını kapatın ve en iyi sonuçları elde etmek için fotoğraf makinesini sabit tutun.

Sonbahar-Yapraklar-Renkler Maple Basin, Catherine
Haklar: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Renkleri doygun hale getirin

Sonbahar başlangıcında cesur, göz alıcı görüntüler yakalamak için fotoğraf makinenizi güçlü, doygun renkler sunacak şekilde ayarlayın. Sonbahar renkleriyle dolu manzaraların sarı, kırmızı ve altın rengi tonları, yeşil tonlara kıyasla daha yansıtıcıdır. Bu nedenle fotoğraf makinesi pozlama telafisini -1/3 veya -2/3 kademeye kadar düşük pozlanacak şekilde ayarlayarak daha güçlü, doygun renkler elde edebilirsiniz. Aynı zamanda varsa fotoğraf makinenizin "Renklerim" özelliğini deneyebilirsiniz. Güçlü, doygun renkler için Canlı özelliğini seçin.

AF noktanızı seçin

İster portre, manzara isterseniz de şehir manzaraları çekin; fotoğraf makinenizin nereye odaklanacağı konusunda kontrolü elden bırakmamalısınız. Çok noktalı AF kullanmak birçok nesnede işe yarar; ancak son derece belirli olmak ve nesnenizin gözüne net bir şekilde odaklanmak istiyorsanız tek bir nokta çok daha güvenilir olur. IXUS veya PowerShot cihazınızda bulunan Ayarlar moduna gidin ve kullanabileceğiniz farklı odak noktalarıyla denemeler yapın.

Gölgede çekim yapın

Sonbaharda akşam güneşinin ışığı, oldukça güçlü gelerek portre nesnenizin rahatsız olmasına neden olabilir. Aynı zamanda fotoğraflarınızda daha sert kontrast ve derin gölgeler oluşturabilir. Nesneniz gözlerini kısmak zorunda kalmayacağından ağaç altı veya binanın gölgesi gibi gölgeli alanları tercih ederek çok daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Ek olarak, nesnenizin arkasındaki parlak arka plan, fotoğrafınızdaki dramatik efekte katkı sağlar.