Rocks Coastline Sea

Fotoğraflarınızın kompozisyonunu iyileştirin

Kompakt fotoğraf makinesine dair ipuçları

Fotoğrafçılığın güzel yanlarından biri de sunduğu yaratıcılık özgürlüğü ve duygusal ifade olanağı. Bu nedenle, özellikle de yaz tatilinizin tadını çıkarıyorsanız kompozisyon kurallarını tartışmak biraz kısıtlayıcı gibi görünebilir. Yine de bazı basit kompozisyon kurallarını bilmek fotoğraflarınızı daha hoş hale getirmenize yardımcı olabilir. Şimdi, kompozisyonun fotoğraflarınızdaki şeyleri düzenlemenize nasıl yardımcı olabileceği ve kuralları kullanarak bunları nasıl kontrol edebileceğinizi tartışacağız.

• İlginize göre katmanlar oluşturun
• Nesneleri farklı konumlarda kadraja alın
• Farklı bir bakış açısı deneyin
• Sahneyi doğal bir şekilde kadraja alın
• Spiraller
• Üçgenler

Enys Dodnan, Armed Knight and Longships - Shirolazan
Haklar: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

İlginize göre katmanlar oluşturun

Kompakt fotoğraf makineleri hem kendilerine yakın hem de uzak olan detayları keskin odaklamayla yakalayabildiklerinden, manzara çekimleri için muhteşemdir.

Biri ön planda, biri ortada, diğeri de arka planda olacak şekilde üç farklı ilgili nesneyle kompozisyon yaparak bu özellikten faydalanabilirsiniz. Bu üç nesne fotoğrafınızda görsel bir yol oluşturur.

Nesneleri farklı konumlarda kadraja alın

Fotoğraf makinelerinde resmin merkezinde genellikle bir gösterge veya AF karesi bulunur, ancak, nesnelerinizi tam ortaya konumlandırmak yalnızca bazı resimlerde işe yarar.

Koyu yeşil yaprakların arasındaki canlı renkte bir çiçek gibi basit nesnelerde merkezi konumlandırma işe yarayabilir. Bir fotoğrafın merkezi, bakan kişinin dikkatini koruyacak kadar güçlü olmalıdır. Dolayısıyla, yalnızca yüzün aydınlatıldığı ve arka planın daha koyu olduğu resimlerde de nesnenin merkezde olması işe yarayabilir.

Vein of light- Jeroen Bennink
Telif Hakkı Bilgileri: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Farklı bir bakış açısı deneyin

Fotoğraflar genellikle kişinin göz hizasına göre çekilir. Ancak fotoğraf makinenizi daha yüksekte veya aşağıda tutarak daha yaratıcı bakış açıları yakalayabilirsiniz.

Çocuklar fotoğraf çektiğinde ortaya çıkan sonuçlar yetişkinlere farklı bir dünya gösterir. Aşağıdan çekilen fotoğraflarda binalar, ağaçlar, bitkiler ve yetişkinler çok daha büyük görünür.

Fotoğraf makinenizin değişken açılı bir LCD ekranı varsa veya makinenizi Wi-Fi üzerinden akıllı telefonunuza bağlayabiliyorsanız fotoğraf makinenizi yere koyarak çekim yapabilirsiniz. Yine benzer şekilde, binaların üstünden veya makineyi başınızın üzerinde tutarak daha yüksek bir bakış açısıyla çektiğiniz fotoğraflarla da güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.

Sahneyi doğal bir şekilde kadraja alın

Fotoğrafınızın kompozisyonunu doğal bir kadrajla oluşturmayı deneyin. Fotoğraf çekerken resminizin ana nesnenizi nasıl çerçevelediğini inceleyin. Koyu kenarlar ilgi odağını kadrajdaki diğer aydınlık yerlere kaydırdığından, sahneyi kadraja alırken bir kapı aralığı veya pencere kullanmak iyi bir seçim olabilir. Örneğin bir şehir manzarası fotoğrafı çekerken bir otel odası veya apartman dairesinin kapı aralığını kullanabilirsiniz. Camdaki yansımalardan kaçınmak için pencere veya kapının açık olması iyi olabilir.

Snagging barrels - Chris Kuga
Haklar: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

İleri düzey üçte bir kuralı: spiraller

Altın Oran (Fibonacci Spirali olarak da bilinir) olarak bilinen kompozisyon tekniği güçlü ve etkili fotoğraflar sunan doğal bir kompozisyon yaklaşımıdır. MS 1200'lü yıllarda İtalyan matematikçi Fibonacci, doğada birçok yerde bulunan ve insan gözüne hoş gelen bir oran olduğunu ilk kez fark etti. Genelde üçte bir kuralı olarak basitleştirilse de esas oran 1'e 0,618'e 1'dir.

Bu oranın arkasındaki fikre göre kadraj, resme bakan kişiyi spiral bir yoldan ana nesneye ulaştıracak bir çizgi içerecek şekilde düzenlenebilirse bir kompozisyon daha güçlü hale gelir. Bu teori, manzaradan, portreye ve daha birçok farklı görüntü türünde işe yarayabilir.

Üçgenler

Sahnenizin kompozisyonunu oluştururken aklınızdan üçgenler kullanmak fotoğraflarınızı iyileştirebilir. Sokak kenarlarının uzaklara doğru gözden kaybolarak kadrajın kenarında üçgenler oluşturduğu kompozisyonlar deneyin. Masada oturan birinin portresini çekerken bile, ondan dirseklerini açıp ellerini çenesinin altına koyarak bir üçgen oluşturmasını isteyin. Kompozisyon estetik olarak çok daha hoş görünecektir.

Haberdar Olun

Sıradaki: Dünyayı vizör olmadan görmek