Fotoğraflarınızın kompozisyonunu iyileştirin

EOS ipuçları

Fotoğrafçılığın güzel yanlarından biri de sunduğu yaratıcılık özgürlüğü ve duygusal ifade olanağı. Bu nedenle, özellikle de yaz tatilinizin tadını çıkarıyorsanız kompozisyon kurallarını tartışmak biraz kısıtlayıcı gibi görünebilir. Yine de bazı basit kompozisyon kurallarını bilmek fotoğraflarınızı daha hoş hale getirmenize yardımcı olabilir. Şimdi, kompozisyonun fotoğraflarınızdaki şeyleri düzenlemenize nasıl yardımcı olabileceği ve kuralları kullanarak bunları nasıl kontrol edebileceğinizi tartışacağız.

• Deklanşöre basmadan önce bekleyin
• Üçte bir kuralı
• Kılavuz çizgiler
• Kompozisyonunuza yardımcı olması için bir pencere kullanın
• Izgara çizgilerinden en iyi şekilde yararlanın
• Yukarı bakın

Deklanşöre basmadan önce bekleyin

Bir hafta sonu kaçamağına çıktığınızda doğal olarak, ziyaret ettiğiniz yerleri en iyi şekilde gösteren muhteşem fotoğraflar çekmek istersiniz. O halde, sadece deklanşöre basıp geçmek yerine deklanşöre basmadan önce kısa bir süreliğine duraklayarak vizörünüzde veya LCD ekranınızda nasıl bir görüntü olduğunu düşünün.

Kadrajınızdaki görüntüye kısaca göz atıp değerlendirmek, resimde gerekli olmayan kısımları görmenize yardımcı olur. Makinenizi hafifçe hareket ettirerek veya zumunuzu değiştirerek gereksiz kısımlardan kurtulabilir, daha güçlü ve hoş bir görüntü elde edebilirsiniz.

Surfer-Wave
Snagging barrels - Chris Kuga
Haklar: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Üçte bir kuralı

İlginç bir görselliğe sahip fotoğraflarda genellikle ana nesneye yer ayıran net bir kompozisyon vardır.

Aşağı yukarı üçe bölünmüş resimler, insan gözüne doğal olarak daha ilgi çekici geldiğinden ana nesnenizi hafifçe merkezin dışına kaydırmak kompozisyonunuza yardımcı olur.

Bunu yapmak için vizörünüzün veya LCD ekranınızın dört çizgiyle bölünen 3 x 3'lük bir ızgarayla bölündüğünü hayal edin. Nesnenizi tam ortaya konumlandırmak yerine sağdaki veya soldaki üçüncü kareye yerleştirin. Bu sayede, nesneleri en ortaya koyduğunuz fotoğraflara kıyasla genellikle daha ilginç ve çekici görüntüler elde edersiniz.

Pier-Sunset-Rule-Of-Thirds
Kılavuz Çizgileri - Andrew Thackway
Haklar: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

Tatile çıktığınızda manzara veya şehir manzarası fotoğrafları çekerken gözü ön plandan arka plana doğru yönlendiren güçlü kompozisyon çizgilerini fotoğrafınıza dahil etmeye çalışın. Patikalar, nehirler, tren rayları veya yol şeritleri bu çizgilere birer örnektir.

Bir fotoğrafta doğal çizgileri yakalamak için fotoğraf makinenizi uygun bir görüş açısına konumlandırmanız gerekir. Bunu yaparken efektin en üst düzeyde olması için de makineyi yukarıda veya aşağıda tutmanız gerekebilir.

Mountain-Window-Frame
Framed - A Gude
Haklar: Haklar: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Kompozisyonunuza yardımcı olması için bir pencere kullanın

Bir kasabada veya şehirde tatile çıktığınızda etrafınızdaki binaların pencerelerini inceleyin. Pencereler kompozisyonlar için muhteşem bir yardımcıdır ve eşsiz bir görüntü yakalamanıza yardımcı olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken, sahnenin penceredeki yansımasında kompozisyon öğelerinin mümkün olduğunca yer almasını sağlamaktır.

Izgara çizgilerinden en iyi şekilde yararlanın

Üçte bir kuralına aşina olduktan sonra daha iyi fotoğraf kompozisyonları oluşturmak için ızgara çizgilerini kullanmayı deneyin. Pek çok EOS modelinin vizöründe veya arka LCD ekranında ızgara görüntüleme seçeneği vardır. Daha etkili fotoğraf kompozisyonları elde etmek için ızgara özelliğini açın. Ufuk çizgisi olan bir manzara resmi çekiyorsanız ufuk çizgisini kadrajın tam ortasına yerleştirerek resmi ikiye bölmek yerine üç parçanın en üstte veya en altta olanına konumlandırın.

Skyscraper - Perspective
Scraping the Sky - Michel Filion
Telif hakkı bilgileri: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

Yukarı bakın

Yüksek binalarla dolu bir şehirde geniş açılı veya standart bir lens kullanarak gökyüzüne doğru yukarı bakın. Diyafram Önceliği modunu (Av) kullanın ve diyafram değerini f/8 veya f/11 olarak seçin. Daha sonra fotoğraf makinesini gökyüzüne doğrulttuğunuzda binaların birleşiyor gibi göründüğü sahneleri kadraja alın. Bu resimlerde genellikle çok geniş bir gölge ve aydınlık alan aralığı olduğundan, pozlama telafisini kullanarak parlaklığı ayarlamanız gerekebilir. Fotoğraf makinesindeki HDR işlevini kullanmak da işe yarayabilir.