Siyah beyaz fotoğrafçılığa dair ipuçları

Siyah Beyaz fotoğrafçılık

Aslında hiçbir zaman tamamen ortadan kalkmamış olsa da siyah beyaz fotoğrafçılık yeniden canlanıyor. Peki neden bu kadar popüler olmayı sürdürüyor?

Siyah-Beyaz-Ağaçlar

© Rafał Szmidt

Siyah beyaz fotoğraflar belirli bir nostalji uyandırır; bu, yalnızca eski fotoğrafların anılarıyla değil, aynı zamanda televizyonun erken dönemleriyle de ilgilidir. Aslında siyah beyaz fotoğraflar nesnenin biçimini ve tonunu vurgulama açısından oldukça etkilidir. Siyah beyaz tonlar, renkli olduğunda daha zayıf görünen bir nesneden güçlü bir görüntü üretebilir.

Siyah beyaz fotoğrafçılığı anlamanıza yardımcı olması için bu yardımcı bilgiler bölümünde aşağıdaki alanları inceleyeceğiz:

  • Kış manzaraları
  • Portreler
  • Şehir manzaraları
  • Gece fotoğrafçılığı
  • Filtre kullanma
  • Siyah beyaz olarak "görme"
  • JPEG ve RAW dosyaları çekme

Kış manzaraları

Kış manzaraları, siyah beyaz fotoğrafçılık için çok uygundur. Yılın bu döneminde genellikle etrafta çok az renk vardır; canlı yeşiller yoktur ve az sayıda kırmızı veya sarı çiçek vardır. Karla kaplı bir manzara zaten neredeyse siyah beyazdır. Yapraksız ağaçların biçimine, taş duvarlara ve binalara odaklanabilirsiniz. Kompozisyon ve kontrast, resmin temel unsurları olur

Üçte bir kuralı, özellikle gözün dikkatini dağıtacak çok az rengin olduğu siyah beyaz fotoğrafçılıkta faydalıdır. Fotoğraf makinesinin vizörüne bir ızgara çizildiğini hayal edin; dört kesişim noktası oluşturan iki adet dikey çizgi ve iki adet yatay çizgi. Ana nesnenizi bu kesişim noktalarından birisine yerleştirmeyi hedefleyin. Bu, güçlü bir kompozisyon oluşturur.

Kompozisyon konusunda yardımcı olacak bir başka nokta da uzaklaşan perspektiftir. Bir yola veya demir yolu raylarına bakan bir fotoğraf çekerseniz bunu görebilirsiniz. Paralel olduklarını bilsek bile yolun veya rayların çizgileri birbirine yaklaşıyormuş gibi görünür. Gözün dikkati çizgilere ve resme çekilir.

Siyah beyaz ne zaman kullanılabilir?

Belirli durumlar siyah beyaz görüntülere uygundur. Aşağıda üzerinde düşünebileceğiniz örnekler yer alır.

Siyah-Beyaz-Öpücük

Portreler

Siyah beyaz fotoğrafçılık portrelere çok uygundur. Bunun nedeni kısmen geçtiğimiz yüzyıllara ait pek çok simgesel portrenin siyah beyaz olması ve bu stile aşina olmamızdır. Ancak bunun bir başka nedeni de renkler ortadan kaldırıldığında geriye karakterin ve kişiliğin kalmasıdır. Yandan aydınlatma eklemek, parlak alanlarla gölgeler arasında güçlü bir kontrast yarattığı için özellikle etkili olur.

Şehir manzaraları

Mimari fotoğraflar, binaların biçimini vurgulamak için genellikle siyah beyaz olarak çekilir. Siyah beyaz çekimle renkli çekime kıyasla elde edilen daha fazla kontrast, nesneye iyi uyar. Bu fotoğraflar, kısmen trafiğin ve insanların dikkat dağıtan etkisinden kaçınmak ancak aynı zamanda gökyüzünde henüz yükselmemiş güneşin ışıklarından da faydalanmak için genellikle sabahın erken saatlerinde çekilir. Bu ışık güçlü gölgeler oluşturur ve sert taşın veya betonun üzerine düştüğünde çekici bir doku oluşturabilir. Bu görüntüler aynı zamanda siyah beyazın basitliğinden ve yalın doğasından da faydalanabilir.

Siyah-Beyaz-İstasyon

Gece fotoğrafçılığı

Gece fotoğrafçılığı, renkli olduğu kadar siyah beyaz olarak da denemeye değer. Genellikle şehir ışıklarının sarı parlaklığı manzaraya canlılık katar. Buna alternatif olarak bir manzaradaki doku ve biçimler, siyah beyaz çekimde daha iyi etkileyici olur.

Rengin önemi

Siyah beyaz film fotoğrafçılığında görüntünün tonlarını değiştirmek için genellikle filtreler kullanılır. Örneğin sarı ve kırmızı filtreler mavi ışığı emerek, görüntüdeki mavi gökyüzünün daha koyu görünmesini sağlar.

Siyah-Beyaz-İnsanlar-İskele

Filtre kullanma

Bu yalnızca manzarayı daha dramatik hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda beyaz bulutlarla gökyüzü arasındaki kontrastı da artırır. Tüm EOS fotoğraf makineleri ve PowerShot G12 ve Product_PowerShot SX30 IS gibi çeşitli PowerShot'lar filtreleri kabul edebilir. Buna alternatif olarak Canon EOS dijital fotoğraf makinelerinin Resim Stili ayarlarında bir filtre efekti bulunur. Filtre efektini simüle etmek amacıyla siyah beyaz tonları değiştirmek için sarı, kırmızı, turuncu veya yeşil rengi seçebilirsiniz. Ayrıntılar için fotoğraf makinenizin kullanım kılavuzuna bakın.

Siyah beyaz olarak "görme"

Çekimi siyah beyaz olarak yapmanız gerekmez; renkli fotoğraflar çekip daha sonra görüntüyü kopyalayabilir ve dosya bilgisayarınıza aktarıldıktan sonra onu siyah beyaz görüntüye dönüştürebilirsiniz. Ancak renkli olarak güzel görünen bir manzara, siyah beyaz olarak güzel görünmeyebilir veya bunun tersi olabilir.

Örneğin kırmızı çiçekler renkli çekimde yeşil bir arka planla öne çıkar. Ancak aynı nesneyi siyah beyaz olarak çektiğinizde hem kırmızının hem de yeşilin birbirine yakın gri tonlarına dönüştüğünü görebilirsiniz.

Pratik yapmak siyah beyaz olarak "görmenize" yardımcı olabilir ancak öğrenmenizi hızlandırabilirsiniz. Genellikle siyah beyaz görüntülerin aynı nesnenin renkli görüntüsüne göre daha fazla kontrast gerektirdiğini görürsünüz. Aynı nesneyi önce renkli, daha sonra da siyah beyaz olmak üzere iki kez çekin. Bu iki görüntüyü fotoğraf makinenizin LCD ekranında karşılaştırabilirsiniz.

JPEG ve RAW dosyaları çekme

Görüntüler çeşitli formatlarda kaydedilebilir. Doğru formatı seçmek, onlarla ne yapmak istediğinize bağlıdır.

Siyah- Beyaz-Otomobil-Paris

Leonardo da Vinci, © Alessandro Sciascia 2010, Canon EOS 20D

Fotoğraf makinesi görüntüyü hafıza kartına yazarken gürültünün büyük bölümünü ortadan kaldırır. Bununla birlikte fotoğraf makinesinin bunu yapması gerçek pozlama kadar uzun sürer, dolayısıyla iki dakikalık bir pozlamanın önizleme ekranınızda çıkması için iki dakika daha gerekir. Bu sırada başka çekim yapamazsınız.

Gece fotoğrafçılığı için RAW modunda çekim yapılması önerilir, çünkü bu mod, Canon'un Digital Photo Professional (DPP) yazılımı kullanılarak JPEG kalitesinde dosyalarla mümkün olandan daha fazla ayarlama yapılabilmesini sağlar. Ayrıca Uzun Pozlama Gürültü Azaltma özelliğini kapalı tutabilmenizi ve gürültü azaltma işlemini DPP'de uygulayabilmenizi de sağlar.

Nesneler

Artık teknikleri anladığınıza göre aydınlatmanızı ve nesnelerinizi seçmeniz gerekir.

Güneş battıktan hemen sonraki kısa alacakaranlık dönemi oldukça etkili olabilir. Güneş artık gözden kaybolmuş olsa bile ufuk çizgisinin çevresindeki gökyüzü hala aydınlıktır. Güneş gökyüzünde alçaldığında yukarıdaki haline göre daha yumuşak bir ışık verir, alacakaranlıkta genellikle harika renkler görmenizin nedeni budur. Şafak zamanında da benzer efektler meydana gelir, dolayısıyla nesneniz alacakaranlıktan faydalanmak için doğru konumda değilse sabah erken kalkıp güneş karşı taraftayken çekim yapmanın iyi olup olmayacağına bakın.

Şehirlerde ışıklar sık sık nesne haline gelir. Neon ışıklarını, aydınlatmaları ve ışıklandırılmış binaları çekmeyi deneyin. Tüm olası sonuçları görmek için farklı pozlarda çekim yapın. Bir yağmur fırtınasının hemen ardından çekim yapmak, ışık ıslak caddelerden ve su birikintilerinden yansıdığı için ilgiyi iki katına çıkarır.

Havai fişekler de çok iyi nesne olabilirler. Buradaki standart prosedür, izleri ve patlamaları yakalayabilmek için uzun bir enstantane hızı ayarlamaktır. Fotoğraf makinesini manuel (M) moda alın ve f/8 - f/16 arasında bir diyafram açıklığı ve 5 - 10 saniye arasında bir enstantane hızı seçin. Enstantane hızı, büyük oranda havai fişeklerin patlama sıklığına bağlı olacaktır.

Fotoğraf makineniz otomatik odaklanma yapabilse de karanlıkta bu konuda sorun yaşayabilir, bu nedenle en iyisi lensi manuel (MF) olarak ayarlamak ve havai fişeklerle aynı uzaklıktaki bir şeye odaklanmaktır.

Tüm Canon dijital fotoğraf makineleri JPEG dosyaları üretebilir. Bunlar fotoğraf makinesinde işlenerek istenmeyen görüntü verileri atılır. Bir JPEG dosyasını Canon fotoğraf makinenizle birlikte sağlanan yazılımda açabilir ve üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin renkli bir dosyayı siyah beyaza dönüştürmek gibi. Ancak tüm verilerle çalışamazsınız ve bu da yapabileceğiniz değişiklikleri kısıtlar.

Bilgisayarınıza indirildikten sonra görüntüler üzerinde çalışmak hoşunuza gidiyorsa RAW dosyaları çekmek daha iyidir. Tüm EOS ve bazı PowerShot fotoğraf makineleri RAW görüntüleri yaratabilirler. Bunlar fotoğraf makinesinin çektiği tüm verileri korur ve bu da fotoğrafınızı ayarlamak için size daha geniş seçenekler sunar. Kontrastı artırmak için kırmızı, sarı veya yeşil bir filtre efekti uygulayabilir veya hatta bir sepya, mavi veya mor ton ekleyebilirsiniz.

Galeriye Gir

Her yerde siyah beyaz fotoğraf fırsatları vardır. Artık bu yardımcı bilgilerde yer alan önerileri okuduğunuza göre fotoğraf makinenizi alıp dışarı çıkın ve harika fotoğraflar çekmek için yaratıcılığınızı serbest bırakın. Ardından favori resminizi Galeriye girin. Gelecek ay, fotoğrafınız en iyilerden birisi olarak sergilenebilir!