Night Shops Lights

Gece Fotoğrafçılığına Dair İpuçları

EOS'nizle gece vakti

Gün sonunda fotoğraf makinenizi kaldırmayın, gece vakti çekime devam etmeniz için pek çok fırsat sunar.
Bu yardımcı bilgilerde bazı faydalı teknikler ve özellikler yer alır.

  • Kış manzaraları
  • Portreler
  • Şehir manzaraları
  • Gece fotoğrafçılığı
  • Filtre kullanma
  • Siyah beyaz olarak "görme"
  • JPEG ve RAW dosyaları çekme

© Yasen Tsonev

Fotoğraf makinesinin sarsılması

Açıkça görülebileceği gibi ilk fark edeceğiniz şey ışık düzeylerindeki düşüştür. ISO değerini artırarak fotoğraf makinenizin dijital sensörünü ışığa daha duyarlı hale getirebilirsiniz. Ayrıca sensöre ulaşan ışık miktarını artırmak için geniş lensli diyaframlarla çekim yapabilirsiniz. Ancak muhtemelen doğru pozlamayı elde edebilmek için daha uzun enstantane hızları kullanmanız gerekecektir.

Daha uzun enstantane hızlarıyla ilgili sorun, fotoğraf makinesinin sarsılmasıdır. Fotoğraf makinesini elinizde tamamen hareketsiz bir durumda tutamazsınız. Daha uzun enstantane hızları, fotoğraf makinesinin sarsılma miktarını değiştirmez ancak bunun gerçekleşme olasılığını artırır. Daha uzun bir odak uzaklığı da fotoğraf makinesinin sarsılma efektini artırır, bu nedenle gece fotoğrafçılığına dair ipuçlarından birisi, 18 mm veya 24 mm gibi kısa odak uzaklığına sahip bir lens kullanmaktır.

Tripodlar

Hareketsiz durmak için ne kadar uğraşırsanız uğraşın yine de bir yandan diğerine veya önden arkaya doğru hareket edersiniz. Sert bir yüzeye yerleştirilmiş olan sağlam bir tripod, fotoğraf makinesi sarsılmadan birkaç dakika süren pozlama sürelerine olanak sağlar.

Fotoğraf makineniz bir tripodun üzerindeyken temel hareket riski, pozlamayı başlatmak için deklanşör düğmesine bastığınız andır. Fotoğraf makinesine dokunduğunuzda hafif bir sarsıntı olabilir. Bu sarsıntının durması bir iki saniye sürebilir ve birkaç saniyelik veya daha uzun süreli pozlamayı etkileyebilir.

Bundan kaçınmak için EOS'nizde bulunan dahili kendinden zamanlayıcıyı kullanabilirsiniz. Bu, deklanşör düğmesine bastığınızda ortaya çıkan tüm hareketin pozlamadan önce ortadan kalkmasını sağlar. Fotoğraf makineniz bir tripodun üzerine yerleştirilmiş durumda hareketsiz nesneleri çekerken 2 saniyelik bir gecikme idealdir.

Umut ışını - © Marco Lieberwirth 2010, Canon EOS 400D

Uzaktan harekete geçirme

Hareketli bir nesnenin fotoğrafını çekiyorsanız ve deklanşöre belirli bir anda basmanız gerekiyorsa Canon Uzaktan Kumanda kullanabilirsiniz. Kumandada fotoğraf makinesinin uzaktan kumanda soketine bağlanan fişli kısa bir kablo bulunur. Kablonun diğer ucunda düğmeli küçük bir ünite yer alır. Düğmeye bastığınızda fotoğraf makinesi hareket etme riski olmadan çalışır.

Gece aslan,- © Pierre Morlon 2010, Canon EOS 400D

Ayna kilitleme

Pek çok EOS fotoğraf makinesinde bir Özel İşlev kullanılarak ayarlanan ayna kilitleme özelliği bulunur. Fotoğraf makinesinin içinde bulunan refleks ayna, ışığı vizöre yansıtır. Pozlamanın başında ışığın fotoğraf makinesinin arkasındaki sensöre ulaşması için ayna yukarıya doğru döner. Ancak ayna hızlı gezinme hareketinin sonunda köpük tamponlara vurduğunda fotoğraf makinesinde küçük sarsıntılar meydana gelebilir.

Ayna kilitleme özelliğiyle deklanşör düğmesine bir kez basıldığında ayna yükselir. Ardından deklanşörü harekete geçirmek için deklanşör düğmesine basmadan önce titreşimlerin ortadan kalkması için bir iki saniye bekleyebilirsiniz.

Manuel Moda Geçme

Gece çekimlerinde doğru pozlama zor olabilir. Bunun nedeni kısmen çekeceğiniz yerdeki büyük karanlık alanlar ve kısmen de farklı pozlamaların eşit derecede iyi sonuçlar verebilmesidir.

Başlangıç olarak önerilen pozlamayı kullanarak bir fotoğraf çekin. Artık pozlama değerlerinden birisini (genellikle enstantane hızını) ayarlayabilir ve bir başka fotoğraf daha çekip bunun görüntüyü iyileştirip iyileştirmediğine bakabilirsiniz. Yalnızca birkaç çekim yaparak beğendiğiniz bir çekim elde edebilirsiniz. Bu noktada durmayın. Başka memnun edici sonuçlar elde edip edemeyeceğinizi görmek için farklı pozlarla deneyler yapmaya devam edin.

İslam Sanatları Müzesi,- © Rhandy Pelaez 2010, Canon EOS 550D

Bulb pozlamalar

EOS'nizde 30 saniyeye kadar pozlama süreleri ayarlayabilirsiniz. "Bulb" (B) modu, çok daha uzun pozlamalar yapabilmenizi sağlar. "B" modunun ayarlanma şekli modele göre değişir, bu nedenle tam ayarlama ayrıntıları için Kullanım Kılavuzunuza bakın.

"B" modunda deklanşör düğmesini basılı tuttuğunuzda deklanşör açılır ve siz düğmeyi bırakıncaya kadar açık kalır. Uzun pozlama sırasında düğmeyi basılı tutmak zorunda kalmamanız için bir uzaktan kumanda, deklanşörü açık konumda kilitleyebilmenizi sağlar.

Ayna kilitleme özelliğiyle deklanşör düğmesine bir kez basıldığında ayna yükselir. Ardından deklanşörü harekete geçirmek için deklanşör düğmesine basmadan önce titreşimlerin ortadan kalkması için bir iki saniye bekleyebilirsiniz.

Gürültü azaltma

Uzun pozlamalar bir görüntünün "gürültüsünü" artırabilir. Bu da görüntüyü parçalamaya başlar ve ayrıntılara zarar verir. Tüm yeni EOS fotoğraf makinelerinde makinenin ayarlar menüsünden açılabilen bir Uzun Pozlama Gürültü Azaltma özelliği bulunur.

Tan vakti ve huş ağaçları - Norveç, © Stein Nilsen

Fotoğraf makinesi görüntüyü hafıza kartına yazarken gürültünün büyük bölümünü ortadan kaldırır. Bununla birlikte fotoğraf makinesinin bunu yapması gerçek pozlama kadar uzun sürer, dolayısıyla iki dakikalık bir pozlamanın önizleme ekranınızda çıkması için iki dakika daha gerekir. Bu sırada başka çekim yapamazsınız.

Gece fotoğrafçılığı için RAW modunda çekim yapılması önerilir, çünkü bu mod, Canon'un Digital Photo Professional (DPP) yazılımı kullanılarak JPEG kalitesinde dosyalarla mümkün olandan daha fazla ayarlama yapılabilmesini sağlar. Ayrıca Uzun Pozlama Gürültü Azaltma özelliğini kapalı tutabilmenizi ve gürültü azaltma işlemini DPP'de uygulayabilmenizi de sağlar.

Nesneler

Artık teknikleri anladığınıza göre aydınlatmanızı ve nesnelerinizi seçmeniz gerekir.

Güneş battıktan hemen sonraki kısa alacakaranlık dönemi oldukça etkili olabilir. Güneş artık gözden kaybolmuş olsa bile ufuk çizgisinin çevresindeki gökyüzü hala aydınlıktır. Güneş gökyüzünde alçaldığında yukarıdaki haline göre daha yumuşak bir ışık verir, alacakaranlıkta genellikle harika renkler görmenizin nedeni budur. Şafak zamanında da benzer efektler meydana gelir, dolayısıyla nesneniz alacakaranlıktan faydalanmak için doğru konumda değilse sabah erken kalkıp güneş karşı taraftayken çekim yapmanın iyi olup olmayacağına bakın.

Şehirlerde ışıklar sık sık nesne haline gelir. Neon ışıklarını, aydınlatmaları ve ışıklandırılmış binaları çekmeyi deneyin. Tüm olası sonuçları görmek için farklı pozlarda çekim yapın. Bir yağmur fırtınasının hemen ardından çekim yapmak, ışık ıslak caddelerden ve su birikintilerinden yansıdığı için ilgiyi iki katına çıkarır.

Havai fişekler de çok iyi nesne olabilirler. Buradaki standart prosedür, izleri ve patlamaları yakalayabilmek için uzun bir enstantane hızı ayarlamaktır. Fotoğraf makinesini manuel (M) moda alın ve f/8 - f/16 arasında bir diyafram açıklığı ve 5 - 10 saniye arasında bir enstantane hızı seçin. Enstantane hızı, büyük oranda havai fişeklerin patlama sıklığına bağlı olacaktır

Fotoğraf makineniz otomatik odaklanma yapabilse de karanlıkta bu konuda sorun yaşayabilir, bu nedenle en iyisi lensi manuel (MF) olarak ayarlamak ve havai fişeklerle aynı uzaklıktaki bir şeye odaklanmaktır.

Havai Fişekler - © Maciej Blum 2010, Canon EOS 350D

Daha fazla bilgi alın

Bu yardımcı bilgilerin gece nasıl fotoğraf çekeceğinizi iyi bir şekilde anlamanızı sağladığını ve size neleri çekmeniz gerektiği hakkında bazı fikirler verdiğini umuyoruz. Daha fazla ilham için çok büyük bir bilgi kaynağı sunan Canon Professional Network'ü (CPN) ziyaret edin. Örneğin Alessandro Della Bella'nın, ülkesi İsviçre'deki dağların gece fotoğraflarını çekme konusundaki tutkusunu okuyun.

Haberdar Olun

Sıradaki: Dünyayı vizör olmadan görmek