EOS DSLR'nizle fotoğraf gazeteciliğini keşfetme

Fotoğraf gazeteciliği tekniklerinin üstesinden gelmek, Brian Worley, Canon Tutor

Fotoğraf gazetecileri genellikle aksiyonu çekmek için profesyonel düzeydeki Canon DSLR'lerden daha küçük boydaki Canon kompakt makinelere kadar çeşitli fotoğraf makineleri kullanırlar. Bir EOS DSLR kullanmak size daha fazla esneklik ve görüntüleriniz üzerinde daha fazla kontrol sağlar, buna karşılık bir Canon kompakt fotoğraf makinesi kullanmak, daha az dikkat çekici olabilir ve aynı zamanda mükemmel sonuçlar da üretebilir. Hangi fotoğraf makinesini kullanırsanız kullanın en iyi fotoğraf gazeteciliğinin, her gün tüm dünyadaki haber sitelerinde yayınlanan görüntülerin ötesine geçen bir derinliğe ve dayanıklılığa sahip olduğunu aklınızda tutmak önemlidir.
Aşağıdaki teknik önerilerin haricinde iyi bir fotoğraf gazetecisinin insanlarla iletişimde son derece yetenekli olacağını ve lens arkasında da çok iyi becerilere sahip olacağını unutmayın. Fotoğrafınızı dikkatli bir şekilde oluşturabilmek kadar duyguyu, enerjiyi veya sıra dışı olanı yakalayabilmek de önemlidir. Ayrıca en iyi fotoğraf gazeteciliğinin bir kısmı, beklenmeyen anları yakalamakla ilgilidir; dolayısıyla çantanızda IXUS veya PowerShot gibi kompakt bir Canon fotoğraf makinesi bulundurmak, kendinizi çekim yapmak için doğru yerde ve zamanda bulmanız durumunda akıllıca bir fikir olabilir.

© Geraint Rowland

© Geraint Rowland, bu fotoğrafı bir EF 85mm f/1.8 USM lens ile Canon EOS 5D Mark II'de çekmiştir

Geniş açılı lenslerden en iyi şekilde faydalanın

Pek çok fotoğraf gazetecisi, tek bir fotoğrafta tüm öyküyü anlatabilmek için 35 mm gibi geniş açılı bir lens kullanır.

© Jimmy Baikovicius

© Jimmy Baikovicius, bu fotoğrafı bir EF 15mm f/2.8 balık gözü lens ile Canon EOS 5D Mark II'de çekmiştir

Bu fotoğrafçıların genellikle lensleriyle öykülerinin ana nesnesine yakın olarak çekim yaptıklarını görürsünüz, bu nedenle öykünüzün merkezinde yer alan kişilere yaklaşmaktan korkmayın, üstelik böylece onlarla sohbet başlatma şansı da yakalarsınız.

Daha geniş bir lens kullanmak, daha fazla alan derinliği sunar, bu sayede ana nesneyle birlikte öykünün ortamını da çekebilirsiniz; örneğin bir kişiyi karenin ortasında tutarken bir protesto yürüyüşünün büyüklüğünü gösterebilirsiniz.

Pek çok Canon EOS fotoğraf makinesinde 18 mm'den başlayan bir zum lens bulunur. Lensinizin odak uzaklığını 22 m civarında ayarlamayı deneyin ve lensi bu ayarda tutma alıştırması yapın. Nesnelerinizi kare içine almak için zum kullanmak yerine konumunuzu ve fotoğraf makinesinin yerini değiştirebilirsiniz. Bu ilk başta zor görünebilir ancak hareket halindeyken bir öykü yakalama ve hatta aynı zamanda formunuzu da koruma konusunda daha fazla esneklik elde edersiniz.

Kompozisyonunuza yardımcı olması için otomatik odaklanmayı kullanın

Doğası gereği özgün fotoğraf gazeteciliğinin karedeki duruma dair gerçek ve doğru bir kayıt sağlaması gerekir. Bir resmin gerçeklere dayalı olarak kabul edilmesi için kırpılmaması ve kesinlikle Photoshop'ta üzerinde oynanmaması gerekir. Görüntünüzü daha sonra değiştiremeyeceğiniz için DSLR'nizin vizöründe eksiksiz olarak oluşturmanız gerekir.

Bunu yapmak için fotoğraf makinenizi, merkezi AF noktası yerine tek bir otomatik odak noktası kullanacak şekilde ayarlayın. Sahnenizi oluşturmanıza yardımcı olması için üçler kuralını (bu, karenizin üçe bölündüğünü hayal ederek iyi bir şekilde oluşturulmuş çekimler yapmanın basit bir yoludur) kullanarak otomatik odak noktasını karenin soluna veya sağına ayarlayın. Bu da bir gösteri, ödül töreni veya festival kalabalığı gibi içinde insanlar olan bir sahneyi çekerken drama ve ilgi oluşturmaya yardımcı olur.

© Jimmy Baikovicius

© Jimmy Baikovicius, bu fotoğrafı bir EF 15mm f/2.8 balık gözü lens ile Canon EOS 5D Mark II'de çekmiştir

Siyah beyaz fotoğraflar oluşturma

Renk önemli olsa da pek çok fotoğraf gazeteciliği görüntüsü siyah beyazdır. Siyah beyaz Resim Stilinin seçilebilmesi için Yaratıcı otomatik modu veya yaratıcı bölge modlarından birini kullanın. Bunun üzerine fotoğraf makinesi siyah beyaz görüntüler üretir.

Fotoğraf makinenizi ve lensinizi tanıyın

Fotoğraf gazetecilerinin temel becerilerinden birisi, fotoğraf makinelerini ve lenslerini zamanda bir anı ona zarar vermeden yakalayacak bir alet haline getirmektir. Bu nedenle fotoğraf makinenizi hazır tutmanız ve ayarlarda ekrana bakmadan hızlı değişiklikler yapabilmeniz önemlidir. Bir öykünün fotoğrafını çekme işlemine başlamadan önce yalnızca dokunarak fotoğraf makinenizin ayarlarını değiştirme alıştırması yapın. Bunu yapmanın yollarından birisi EOS DSLR'nizi bir çantaya koymak ve kadranı ona bakmadan hızlı bir şekilde değiştirmektir. Böylece hızlı bir şekilde değişiklik yapmayı öğrenir ve önünüzde gerçekleşen olayların hiçbir anını kaçırmadan resimler çekebilirsiniz.

Sabit odak uzaklığına sahip bir lens kullanmayı deneyin ve alıştırma yaparak çekmeden önce vizörden bakarak fotoğrafınızın neye benzeyeceğini anlar hale gelirsiniz.

Siyah beyaz resimler

Temel konularda uzmanlaştıktan sonra EOS DSLR'nizi siyah beyaz Resim Stiline ayarlamayı deneyin. Bu, size renklerin yarattığı dikkat dağınıklığı olmadan LCD'de nesnenizin siyah beyaz bir görünümünü sunar. LCD'nizde siyah beyaz bir görüntüyü gözden geçirmek, size renklerin yarattığı dikkat dağınıklığı olmadan fotoğrafın kompozisyonunu net bir şekilde gösterir. Bu, sahadayken faydalı bir referans noktası olabilir.

© Geraint Rowland

© Geraint Rowland, bu fotoğrafı bir EF 50mm f/1.4 USM lens ile Canon EOS 500D'de çekmiştir

Daha gelişmiş EOS DSLR'ler RAW görüntüyü doğrudan fotoğraf makinesinde işleyebilir. RAW görüntü işleme menüsünü bulun, ardından RAW görüntüleri siyah beyaz veya renkli görüntülere dönüştürün.