Aksiyon fotoğrafçılığınızı yepyeni bir düzeye taşıyın

EOS ile ilgili yardımcı bilgiler

EOS DSLR'niz için ipuçları ve teknikler

  • Spor modu
  • Depolama ve pil
  • Optik vizör
  • Enstantane hızını ayarlayın
  • Kaydırma
  • Odağınızı daraltın

Sports-Action-Basketball
Phil Roeder – Iowa State Basketball Tournament
Haklar: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

Spor modu

Spor modunu kullanırken dinamik spor olaylarını daha kolay yakalayabilirsiniz. Bu modu kullandığınızda, yüksek hızlı sahneleri takip ederken deklanşörü basılı tutabilirsiniz. Fotoğraf makinesi, hareketi takip etmek için takipli odağı kullanır, en iyi AF noktasına dinamik olarak geçiş yapar ve bir yandan da her bir karenin net olmasını sağlar.

Depolama ve pil

Uzun süreli sürekli çekimler yapmak için yüksek hızlı bir hafıza kartı kullanın. Standart hafıza kartları çok hızlı dolar, çünkü fotoğraf makinesi geçici depolama için arabelleğini kullanır. Sürekli Çekim Motoru modu pili de hızlı tüketir, bu yüzden pilinizin bitmemesine dikkat edin. Yanınızda yedek pil yoksa fotoğraf makinesini kullanmadığınız zaman kapatın veya Otomatik güç kapatma özelliğini etkinleştirin.

Optik vizörle iki gözünüz de oyunda olsun

Nesnenizi optik vizörün otomatik odağıyla takip edip izleyerek hiçbir anı kaçırmamak için iki gözünüzü de açık tutun.

İpucu: İki gözünüzü de açık tutma çalışmaları yapın; bir gözünüzle vizörden bakarken diğer gözünüzü sahnenin üzerinde tutun. Böylece önemli anları kaçırma ihtimaliniz azalır.

Sports-Action-Concentration
Jackson Lavarnway
Haklar: https://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Enstantane hızını ayarlayın

Mod kadranınızı Enstantane önceliği AE (Tv) moduna getirin ve doğru enstantane hızını seçin. Örneğin, enstantane hızının önünüzde hareket eden yarış arabaları için en az 1/1000 sn, bahçede futbol oynayan çocuklar içinse en az 1/500 sn olması gerekir. Doğru ayarı yaptıktan sonra fotoğraf makinesi uygun diyaframı otomatik olarak seçer. Enstantane önceliğinin kilit noktası, çekeceğiniz sahneyi önceden tahmin edebilmektir. Yüksek hızlarda Otomatik ISO ayarını kullanarak nesnenizi düşük ışıkta bile yakalayabilirsiniz.

İpucu: Fotoğraf makinenize yaklaşan insanları odakta tutun: Hareketi yakalamak için yüksek bir enstantane hızı kullanın. Bu yan çizgide dururken, hızlı bir futbol mücadelesinin yaklaştığı durumlar için idealdir.

Kaydırma çalışması yapın

Kaydırma tekniğinde size paralel hareket eden bir nesneyi izlemek için fotoğraf makinesi lensini hareket ettirirsiniz. Bu teknik genellikle yavaş enstantane hızlarıyla kullanılır, böylece nesne netliğini korurken sabit ön plan ve arka plan bulanık çıkar. Bu tekniği çalışmak için optik vizörü kullanın ve kesintisiz bir şekilde vücudunuzu kalçanızdan döndürün. Lensinizde Görüntü Sabitleyici (IS) varsa lensin yanındaki IS Modu düğmesini bulun ve IS Modu 2'ye ayarlayın.

Odağınızı daraltın

Spor fotoğraflarının arka planı ve ön planında, genellikle renkli ve kontrast yaratan nesneler bulunur. Nesnenizin bu kalabalık sahnelerde net çıkması için AF noktaları bölgesini daha küçük seçmeyi deneyin. Nesneyi bu bölgede tutmak için beceri gerekir fakat alacağınız sonuç, çabalarınıza değecektir.

İpucu: Fotoğraf makinenizin menüsünde AI SERVO AF özelliğini bulun. AI SERVO AF etkinken fotoğraf makinesi hareketli nesneleri sürekli olarak takip ederek odakta tutmaya çalışır. Nesneyi biraz erken seçip ideal noktaya ulaşmadan önce takip etmeye çalışmak işe yarar.