Wildlife Horse Sunrise

Vahşi Yaşam Fotoğrafçılığına Dair İpuçları

Canon'un Eğitmeni Brian Worley'den vahşi yaşam fotoğrafçılığı teknikleri

Sabah vakti at

© Photophilde tarafından Canon EOS 30D ile çekilmiş "Sabah vakti at"

Çok iyi bir vahşi yaşam fotoğrafçısı olmaya yönelik anahtar noktalardan biri, hayvanların davranışlarını anlamak ve çekim yaptığınız durumlar ve elde etmek istediğiniz sonuçlar için doğru ekipmanları kullanmaktır.

Her tür Canon fotoğraf makinesini kullanarak çok iyi sonuçlar elde edebilirsiniz ve bir DSLR kullanıyorsanız daha fazla olasılıklar yaratan daha büyük bir lens seçeneğine sahip olursunuz

İlham almanız için vahşi yaşam konusunda uzmanlaşmış Canon Elçilerinin ve Kaşiflerinin çalışmalarına bir göz atın. Bunların bazıları Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı yarışmasını kazandı veya çektikleri fotoğraflarla büyük övgü topladı. Bu kişiler arasında Charlie Hamilton-James, Brent Stirton ve Michael "Nick" Nichols yer alıyor.

Brent Stirton ve Michael "Nick" Nichols.

EOS'yi kullanarak doğayı çekme

EOS DSLR, solucanlardan fillere kadar her şeyin fotoğrafını çekme konusunda son derece esneklik sunar. Burada olağanüstü görüntüler çekmenize yardımcı olacak setler ve teknikler konusunda bazı faydalı ipuçları yer almaktadır.

Bir telefoto veya zum lens kullanmayı deneyin

Bir telefoto veya zum lens kullanmak, güvenli bir çalışma mesafesinden hayvanların fotoğraflarını çekebilmenizi sağlar, bu özellikle aslanların, boz ayıların veya timsahların aksiyon fotoğraflarını çekmek istiyorsanız önemlidir.

Zaten bir EOS DSLR'niz varsa ikinci bir lens olarak bir telefoto zum lens satın almak faydalı olur. Ayrıca fotoğrafçılıkta yeniyseniz standart bir zum ve telefoto zum lens içeren ikili zum lens setine sahip bazı Canon fotoğraf makineleri mevcuttur.

Sabit çekimler için yüksek bir enstantane hızı kullanın

Telefoto veya tele zum lenslerin kullanılması, kesin ayrıntılar içeren net görüntüler elde etmek için daha yüksek enstantane hızları (en az 1/50) kullanmanız gerekeceği anlamına gelir. Bazı hayvanlar çok hızlı hareket eder ve sizin de onlara yetişmeniz gerekir!

Giriş düzeyindeki ve orta sınıftaki EOS fotoğraf makinelerinde bulunan Spor modunu kullanmak, ister çitaları ister tembel hayvanları çekiyor olun net görüntüler elde etmenize yardımcı olur. Son olarak her defasında net resimler çekebilmek için telefoto lenslerinizdeki Görüntü Sabitleyici özelliğini açmayı unutmayın.

Gelişmiş teknikler: Makro fotoğrafçılığı

Makro lensin güzelliği, bir şeyi normalde ekranda veya basılı halde olduğundan daha büyük gösteren fotoğraflar çekebilmenize olanak sağlamasıdır. Böylece minicik böcekleri patlak gözlü devasa canavarlar gibi gösterebilir veya normalde insan gözünden kaçacak karmaşık ayrıntıları ortaya çıkarabilirsiniz.

Canlı nesnelerin makro fotoğrafçılığı zorlayıcı olabilir, bu yüzden gerçek anlamda etkileyici görüntüler elde edebilmek için doğru ekipmanlara ve bol miktarda sabra ihtiyacınız olur.

Alan derinliğinizi kontrol etme

Alan derinliğini kontrol etmek, makro vahşi yaşam fotoğrafçılığı açısından gerçekten önemlidir. Standart fotoğrafçılıkta Diyafram Önceliği çekim modu (fotoğraf makinenizin kadranında AV) yaygın olarak kullanılır. Makro lensler için genellikle tersi doğrudur. Yakın çalışma mesafeleri nedeniyle alan derinliğini en üst düzeye çıkarmak ve tüm fotoğrafın odak noktası içinde olmasını sağlamak için diyafram, f/16, f/22 veya daha fazlasına kadar kapanır.

Telefoto ve makro fotoğrafçılığı için özellikle fotoğraf makinesini elinizde tutarak fotoğraf çekerken Görüntü Sabitleyiciyi kullanın. Ancak fotoğraf makineniz bir tripodun üzerindeyse bu durumda genellikle Görüntü Sabitleyiciyi kapatmak daha iyi olur.

Grand Teton Ulusal Parkı

© James Chang tarafından Canon EOS 5D Mark II ile çekilmiş "Grand Teton Ulusal Parkı"

Nesneleri odak alanına almak

Hayvanların oldukça öngörülemez olduklarını söylemek yalan olmaz. Dolayısıyla fotoğraf makinenizde etkin odak noktasını nasıl değiştireceğinizi ve tekli çekimle AI Servo odak modları arasında nasıl geçiş yapacağınızı öğrenmek iyi bir fikirdir. Böylece dışarıda sahadayken tek bir anı bile kaçırmazsınız. Suda yuvarlanan bir su aygırı veya salınarak yürüyen bir fil gibi yavaş hareket eden ya da statik nesneler için manuel odaklanmayı kullanarak denemeler yapmak faydalı olabilir.

Daha fazla faydalı ipuçları için diğer yardımcı bilgilere de göz atın.

Haberdar Olun

Sıradaki: Dünyayı vizör olmadan görmek