Işık tekniklerini anlama

Işık tekniklerini anlama

Işık tekniklerini anlama

Işık tekniklerini anlama

Işık tekniklerini anlama

Yeni EOS 100D Fotoğraf Makinem, Kılavuz 5: Işığı Anlama

Bu kılavuzda ışığı ele alacağız. Işık, fotoğrafçılığın temel malzemesidir ve ışık koşullarını en verimli şekilde kullanmayı öğrenmek, fotoğrafçılığına seviye atlatmak isteyenler için olmazsa olmazdır.

Pozlamayı kontrol etme

Fotoğraf makineniz sahnedeki ışık miktarını sürekli olarak analiz eder. Bunu kendi gözlerinizle görebilirsiniz: Deklanşöre yarım bastığınızda Enstantane Hızı, Diyafram ve ISO'nun mevcut ışığa göre nasıl değiştiğini görebilirsiniz (vizördeki sayılara bakın). Bu ayarların kombinasyonu kabul edilebilir parlaklığa sahip bir görüntü oluşturur. Buna "pozlama" diyoruz.

Işığı Anlama - Canon

Bu üç görüntüye göz atın: Üstteki görüntü "yetersiz pozlanmış", ortadaki görüntü "doğru pozlanmış" ve yukarıdaki görüntü "aşırı pozlanmış"tır. Ancak bu, ortadaki görüntünün en iyi görüntü olduğu anlamına gelmez; pozlamayı yaratıcılık tercihinize göre ayarlayabilirsiniz.

Otomatik modda fotoğraf makineniz pozlamayı sizin için hesaplar ancak her zaman sahneyi yakalamak istediğiniz şekilde vermeyebilir. Örneğin, mum ışığında duran bir çocuk çok aydınlık ya da pencere önünde duran bir kişi çok karanlık çıkabilir. Pozlamayı etkilemeyi, yani görüntünüzü daha aydınlık veya karanlık çıkarmayı öğrenmek, fotoğraflarınızı daha da geliştirmek için harika bir yoldur.

Odağınızı Değiştirme Kılavuzunda (Kılavuz 3) Yaratıcı Çekim Modlarına geçmekten bahsetmiştik. Bu modları kullanmak "Pozlama Telafisi"ni kontrol etmenizi sağlar. Pozlamayı artırmak (aydınlatmak) veya azaltmak (karartmak) için "Av+-" düğmesine basın ve ana kadranı kullanın. (bkz. Kademe ve pozlama değişikliği)

Işığı Anlama - Canon

Işık ve gölge

Pozlamayı kontrol etmeyi öğrendiğimize göre, şimdi ışığın kendisine yakından bakalım. Gün ışığı tek bir kaynaktan gelse de güneş ışığı günün saati, konum ve hava koşullarına bağlı olarak çok fazla değişiklik gösterebilir. Bu faktörler ışığın kalitesini etkiler ve fotoğraflarınızın nasıl çıkacağı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Güneşin henüz gökyüzünde yükselmediği sabahın erken saatleri ve güneşin battığı akşamın geç saatleri, turuncu/sıcak tonlar üretir ve doğal renkleri zenginleştirir. Bu ışık koşulları açık hava fotoğrafçılığı için idealdir ve ışığın beyaz, renklerinse soluk ve ayrıntıdan yoksun olduğu yazın gün ortasında çekilen fotoğraflardan çok daha güzel görüntüler yaratır.

Işığı Anlama - Canon

Üstteki görüntüde, güneşin doğmasını beklemenin oluşturduğu farka dikkat edin. Yukarıdaki görüntü ise sönük görünmektedir ve renkleri soluktur.

Gölge tanımı, boyu ve yönü de gün ışığında çekilen görüntüler üzerinde büyük etkiye sahiptir. Doğrudan gelen güneş ışığı net tanımlı, koyu gölgeler oluştururken bulutlu gökyüzü, yumuşak ve dağılmış gölgeler oluşturur. Portre fotoğrafçıları göz alıcı yumuşaklıkta gölgeler oluşturduğu için bu yumuşak, dağılmış ışığı genellikle çok sever.

Işığı Anlama - Canon

Bu portre doğrudan güneş ışığında ancak gün batımından birkaç dakika önce çekilmiştir ve ışık, ince bir bulut katmanı içinden dağılmıştır. Portre çekmek için en iyi ışık koşullarından biri olan bu ışık; sıcak, zengin cilt tonları ve yumuşak gölgelerle zarif görüntüler üretir.

Çekim açımız da fotoğraflarımızın nasıl göründüğünü etkiler. Güneşe dönük olarak (ancak direkt güneşe doğru değil) portre veya güneş ışınlarıyla 90 derece açı yapan manzara fotoğrafları çekmeyi deneyin. Farklı çekim açıları kullanmak, fotoğraf makinenize farklı pozlama bilgileri gönderir. Bu çekimler üzerinde daha fazla etkiye sahip olmak için pozlama telafinizi kullanın.

Örneğin, güneşe doğru çekim yaparken ön plandaki nesnenize daha fazla ışık vermek için pozlamayı artırmayı deneyin. Gün batımında görüntülerinize daha zengin, sıcak tonlar kazandırmak için pozlamayı azaltmayı deneyin. Birkaç pozlama seçeneği deneyin; memnun kalmadıklarınızı istediğiniz zaman silebilirsiniz.

Işık sıcaklığı

Işık rengi veya sıcaklığından bahsettik ve güneş ışığının gün sonunda turuncu/sıcak, gün ortasında mavi/soğuk olduğunu anlattık. Fotoğraf makineniz bu renk sıcaklıklarını tanımada çok başarılıdır ve farklı renk çeşitlerini dengelemek için beyaz dengesi adı verilen bir sisteme sahiptir.

Fotoğraf makineniz varsayılan olarak "otomatik beyaz dengesi"ne (AWB) ayarlıdır ve geniş renk sıcaklığı değişikliklerini işlemede çok başarılıdır. Beyaz dengesi ayarını ön ayarlardan birine (gün ışığı, gölge, bulutlu, tungsten veya floresan) değiştirmeyi deneyin ve bu değişikliğin görüntünüzü nasıl etkilediğini görün. Bu ayarlardan birini kullanmayı tercih ediyorsanız konumunuzu değiştirdiğinizde ayarı otomatiğe geri döndürmeyi unutmayın.

Işığı Anlama - Canon

Beyaz dengesi, renk sıcaklıklarının önemli oranda değişebileceği ve fotoğraf makinenizin aklını karıştırabileceği kapalı alanlarda çekim yaparken çok kullanışlı bir araçtır. Kapalı alanlarda çektiğiniz görüntüler aşırı turuncu çıktıysa bu durumu yaşamışsınız demektir (bu durumda fotoğraf makinenizi "Tungsten"e ayarlayın).

Işığı Anlama - Canon

Bu çekimde, doku ve ayrıntı dahil olmak üzere bulutlu koşullardan en iyi şekilde yararlanılmış ve görüntüdeki gökyüzü miktarı en aza indirilmiştir. Raw formatında çekilen bu görüntüye uygulanan Floresan beyaz dengesi, soğuk bir mavi ton yaratmıştır.

"RAW" formatında çekim yaptığınızda, görüntüyü bilgisayarınızda görüntülerken Digital Photo Professional'da açıp beyaz dengesi ayarlarından herhangi birini deneyebilirsiniz. (bkz. RAW çekim yapma)

Bu kılavuzun ve bu serideki diğer tüm kılavuzların, görüntülerinizi geliştirmek için iyi bir başlangıç yapmanızı sağladığını umuyoruz. Çok yönlü ve becerikli bir fotoğraf makinesine sahip olmanıza rağmen, biraz bilginin fotoğrafçılığınızda büyük fark yaratabileceğini görmüş olmalısınız. Elbette öğreneceğiniz çok şey var fakat güzel fotoğraflar çekmenin en iyi yolu, dışarıya çıkıp bu kılavuzlarda açıklanan teknikleri denemektir. Bu teknikleri ne kadar çok kullanırsanız o kadar çok benimsersiniz ve kısa süre içinde bunları düşünmeden kullanıp harika fotoğraflar çekmeye hazır olursunuz.

Uygulamanızı indirin

Guide 5 - Image 7.jpg

DSLR fotoğrafçılığın temel bilgilerini keşfedin ve fotoğraf makinenizi daha iyi tanıyın.

Kademe ve pozlama değişikliği

"Kademe" terimi, ışık miktarındaki göreceli değişikliği ifade etmek için kullanılır. 1 kademelik artış ışık miktarını iki katına çıkarır; sonraki bir kademelik artış, ışık miktarını yeniden iki katına çıkarır. Pozlama telafisini kullanarak 3 + veya - kademeye kadar ayar yapabilirsiniz. Daha fazla pozlama kontrolü istiyorsanız Manuel moda geçmeniz gerekir.

RAW çekim yapma

RAW, dijital görüntüyü standart jpeg formatı gibi sıkıştırmayan bir dosya formatıdır. Bu yüzden görüntülerin dosya boyutları çok büyük olur.

Raw dosyasını işlemek için fotoğraf makinenizle birlikte verilen yazılım CD'sinde bulunan Canon Digital Photo Professional (DPP) gibi bir yazılım gerekir.

#MyNewCanon #CanonUsingLight etiketleriyle çekim yapın, paylaşın ve görüntüleyin

Fotoğraf makinenizle çektiğiniz en iyi fotoğrafları Canon'un özel Facebook sayfasında paylaşmayı unutmayın. Bu sefer aynı sahneyi günün farklı saatlerinde çekmeyi deneyin ve farklı ışık seviyelerinin fotoğrafı nasıl etkilediğini görün. Günün en sevdiğiniz saatinde çektiğiniz fotoğrafı #MyNewCanon #CanonUsingLight etiketleriyle yükleyin.

Sonuçlarınızı paylaşın

Aynı sahneyi günün farklı saatlerinde çekmeyi deneyin ve en iyi fotoğrafınızı bizimle paylaşın.