Kompozisyon teknikleri

Kompozisyon teknikleri

Kompozisyon teknikleri

Kompozisyon teknikleri

Kompozisyon teknikleri

Yeni EOS 1200D Fotoğraf Makinem, Kılavuz 1: Daha iyi fotoğraflar çekme

Canon EOS'un yeni başlayanlara yönelik kılavuz serisine hoş geldiniz. Bu kılavuzlarla yeni Canon EOS 1200D fotoğraf makinenizi anlayacak ve daha iyi fotoğraflar çekeceksiniz. DSLR fotoğraf makineleriyle yeni tanışıyorsanız öğrenmeniz gereken birçok konu var ancak endişelenmeyin; fotoğraf makinenizi hemen kullanmaya başlamanın birçok yolu var.

Bu ilk kılavuzda sizi, fotoğraflarınızı daha ilginç hale getirmenin ve fotoğrafçılığınızı geliştirmenin basit bir yolu olan kompozisyonla tanıştıracağız. Bu ipuçlarını ve püf noktalarını kullandığınızda fotoğrafçılığınız doğal bir şekilde gelişecektir. Pilinizi şarj edin, hafıza kartınızı takın ve çekim yapmaya başlayın!

Bu kılavuzun sonunda kendi başınıza denemeniz için bazı fikirler önereceğiz. Fotoğraflarınızı diğer yeni Canon EOS sahiplerinin fotoğraflarıyla karşılaştırabilmeniz için özel olarak açılan Canon Facebook sayfamızda, #MyNewCanon #CanonComposition etiketlerini kullanarak sonuçlarınızı paylaşın.

Uygulamanızı indirin

DSLR fotoğrafçılığın temel bilgilerini keşfedin ve fotoğraf makinenizi daha iyi tanıyın.

Başlarken

Fotoğraf makinenizin özelliklerini öğrenmek için dışarı çıkıp fotoğraf çekmek, fotoğraf çekmeye başlamanın harika bir yoldur. Mahallenizdeki park, ilginç bir bina veya güzel bir nokta, bu iş için idealdir.

Fotoğraf makinenizdeki ayarların çoğunu bilmiyorsanız endişelenmeyin; sonraki kılavuzlarda bunlara daha yakından bakacağız. Şimdilik fotoğraf makinesini üst kadrandaki yeşil "A" karesine ayarlamayı deneyin. Bu, fotoğraf makinesini otomatik moda ayarlar; böylece hemen fotoğraf çekmeye başlayabilirsiniz.

Daha iyi fotoğraflar çekme - Canon

Fotoğraf çekmeye başlamadan önce ne tür fotoğraflar çekmek istediğinizi bilmek yardımcı olabilir. Manzara, mimari, ayrıntı vs. fotoğraflamayı düşünebilirsiniz. Fikir edinmek için aynı konumda diğer fotoğrafçıların çektiği fotoğraflara web'den bakın.

Dışarıda çekim yaparken etrafınızı inceleyin ve nelerin dikkatinizi çektiğini görün. Kendinizi hemen fotoğraf çekmeye başlamak zorunda hissetmeyin; fotoğrafçılık sadece gördüklerinizi kaydetmekten ibarettir, bu yüzden fotoğraflaması ilginç olabilecek bir sahne arayın. Harika bir fotoğraf çekme fırsatını kaçırmamak için fotoğraf makinenizi elinizin altında bulundurmayı ve açık tutmayı unutmayın.

Daha iyi fotoğraflar çekme - Canon

Yukarıdaki fotoğraf, plajda ayakta dururken çekilmiştir ve tipik bir manzara fotoğrafıdır.

Daha iyi fotoğraflar çekme - Canon

Bu fotoğraf daha alçak bir konumdan çekilmiştir ve üçte bir kuralı (bkz. Üçte bir kuralı) dikkate alınarak eklenen öğeler (sütunlar ve taşlar), çok daha ilginç bir kompozisyon oluşturmuştur.

Söylemeye gerek yokmuş gibi görülebilir ancak ekran yerine vizörü (ekranın hemen üzerinde bulunan pencere) kullanmaya çalışın; iyi bir görüntü oluşturmak, vizörden bakıldığında çok daha kolaydır. Ancak ekran, alçak açılardan yapılan çekimler veya vizörün kullanılmadığı durumlar için harikadır.

Farklı bir gözle bakmayı öğrenin

Fotoğraflarınızı daha ilginç hale getirmek, fotoğrafçılığınızı geliştirmenin ilk adımıdır. Fotoğraflarınızı oluşturan farklı öğelere dikkat etmeye başlayın ve kendinize şu soruyu sorun: "Bu fotoğrafı nasıl geliştirebilirim?"

Dikkatleri fotoğrafa çekecek ilginç şekiller ve perspektif çizgileri kullanmaya çalışın; önemli nesneleri merkez dışına yerleştirmenin genellikle daha estetik olduğu düşünülür.

Daha iyi fotoğraflar çekme - Canon

İnsan fotoğrafları çekerken çektiğiniz kişiyi görüntünün bir tarafına yerleştirmeye çalışın. Kişileri merkez dışına yerleştirmek, daha güzel bir kompozisyon oluşturur.

Konumunuzu değiştirmek sahneye farklı gözle bakmanın harika bir yoludur. Eğilerek veya nesnenizin etrafında hareket ederek ilginizi çekecek bir açı bulmaya çalışın. İlgi çekici ayrıntıları ayırmak ve dikkat dağıtıcı öğeleri sahneden çıkarmak için görüntüyü yakınlaştırın ya da sahneye etki ve bağlam kazandırmak için görüntüyü uzaklaştırın.

İlgi çekici fotoğraflar çekmek için nesne ve yapıları görüntüde bir araya getirin. Fotoğrafınıza ekstra unsurlar eklemek için sahneye insanları dahil edebilirsiniz. (bkz. Ölçekleme hissi ekleyin)

Daha iyi fotoğraflar çekme - Canon

Mimari ayrıntıları yakınlaştırmak görüntüyü ilgi çekici hale getirirken, yürüyen bir yayayı sahneye eklemek fotoğrafa ek odak sağlamıştır.

Dikkati nesnenizden uzaklaştıracak vinçler, işaretler ve çöpler gibi dikkat dağıtıcı öğelere karşı dikkatli olun. Deklanşöre basmadan önce sahneye bakın, görüntüyü fotoğraf makinenizin ekranında kontrol edin ve sonuçtan memnun kalmazsanız tekrar deneyin. (bkz. Kılavuz ve yok olan çizgiler)

Hava koşullarından faydalanın. Parlak güneş ışığı canlı renkler için harikadır ancak gri, sisli, hatta yağmurlu günlerde de ilgi çekici görüntüler yakalayabilirsiniz. Hava bulutluysa bakış açınızı gökyüzünü daha fazla gösterecek biçimde değiştirin. Bulutu havalarda ayrıntılara ve dokulara odaklanın.

Sabreden derviş muradına ermiş

Yağmurlu sahnenizde şemsiyeli bir yayanın geçmesini beklemek veya bir kuş sürüsüyle gökyüzünü daha ilginç hale getirmek, fotoğraflarınıza ustalık katabilir. Her zaman mükemmel görüntüyü yakalayamayabilirsiniz ancak görüntüler üzerinde biraz düşünmek ve çekimi analiz etmek, dünyayı bir fotoğrafçı gibi görme yolunda olduğunuzu gösterir.

Daha iyi fotoğraflar çekme - Canon

Binayı ağaç dalları silüeti arasında kadrajlamak, dikkati görüntünün ortasına toplamış ve gökyüzünü daha ilginç hale getirmiştir.


Kompozisyon nedir?

Kompozisyon, bir fotoğraftaki öğelerin düzenlenmesini ifade eder. Kompozisyon, fotoğraflarınızın diğer fotoğraflardan bir adım öne çıkmasında çok önemli olabilir. Birçok kompozisyon tekniği vardır ancak en basit teknik, nesnenizle aranızdaki mesafeyi değiştirmek ya da zumunuzu kullanmaktır.

Üçte bir kuralı

Bunu fotoğraflarınızın kompozisyonunu oluşturmak için bir kılavuz gibi düşünün. Ayarlar menüsünden kılavuz çizgilerini açabilir ve fotoğraf çekerken nesnelerinizi çizgilerden biriyle veya çizgilerin kesiştiği bir noktayla hizalayabilirsiniz.

Ölçekleme hissi ekleyin

Özellikle manzara veya mimari çekimler gibi çok geniş sahnelerde görüntülerinize çeşitli öğeler dahil etmek, gerçek bir ölçekleme hissi kazandırabilir. Gözümüz otomatik olarak bu öğelere gider, bu yüzden deklanşöre basarken insanların kompozisyonunuzun neresinde olduğuna dikkat edin.

Kılavuz ve yok olan çizgiler

Yolun binaya doğru nasıl kıvrıldığını veya tırabzanın bükülerek nasıl gözden uzaklaştığını görüyor musunuz? Görüntünün içine doğru giden perspektif çizgileri eklemek, gözü bu çizgilere çeker ve çok ilginç fotoğraflar ortaya çıkarabilir.

#MyNewCanon #CanonComposition etiketleriyle çekim yapın, paylaşın ve görüntüleyin

Makaleyi okuduğunuza ve yeni fikirler edindiğinize göre şimdi bunları deneyin! Birçok farklı açı kullanın; beğenmediklerinizi istediğiniz zaman silebilirsiniz. Bahsettiğimiz tekniklerden birini, örneğin üçte bir kuralını veya kılavuz çizgileri kullanmayı deneyin.

Eve döndüğünüzde fotoğraflarınızı gözden geçirin, en iyilerini seçin ve Facebook sayfasında diğer fotoğraf makinesi sahipleriyle paylaşın. Şimdiden ne kadar iyi olduğunuzu gördüğünüzde şaşırabilirsiniz!

Sonuçlarınızı paylaşın

Bu kılavuzda açıkladığımız bir veya birden fazla kompozisyon tekniğini içeren en iyi fotoğraflarınızı bize gönderin ve fotoğrafçılığınızı şimdiden ne kadar geliştirdiğinizi gösterin.