Plotter’lar veya Plotter Yazıcılar Nelerdir? Plotter’ların Anlamı, Özellikleri ve Kullanım Alanları

Plotter veya Plotter Yazıcı Nedir?

Bir plotter, bir veya birden fazla otomatik kalemle bilgisayardan gelen emirleri kağıda çizen bir yazıcıdır. Standart bir yazıcı kullanmak yerine bir plotter ile vektör grafik dosyaları veya komutları kullanarak bir noktadan diğer bir noktaya giden sürekli çizgiler üretebilirsiniz.

Bir Standart Yazıcının Plotter Yazıcıdan Farkı Nedir?

Standart yazıcılar ve plotter yazıcılar farklı yazıcı türleridir, fakat bu ikisi arasında çok önemli bazı farkları bulunur. Plotter, bir bilgisayardan emirleri aldıktan sonra sayfanın üzerinde resimler üreten bir araçtır. Bir yazıcı ise ağdan aldığı komutları gerçekleştirip bir sayfa üzerine yazı veya grafik bastıran bir cihazdır.

Daha detaylı incelemek gerekirse, plotter’ı yazıcıların bir alt kümesi olarak düşünebilirsiniz. Plotter’lar bilgisayarlardan ne yapması gerektiğini alır ve çizim yapabilmek için kağıt ve kalem kullanır. Plotter’lar devasa grafikler, tasarımlar veya mühendislik çizimleri, iş çizelgeleri, inşaat haritaları, mimari taslaklar gibi kağıt belgeler yazdırmak için kullanılır. Bir plotter kendi işlemcisine sahip olan serbest bir cihazdır veya bir başka sisteme çevresel olarak bağlanan bir bilgisayardır. Bir yazıcıdan daha yavaş bir hızla, fiziksel kopyalar üretir. Bunların başlıca kullanım alanı mühendislik, mimari, çizim gibi teknik işlerdir.

Bir yazıcı ise temel olarak kullanıcının bir bilgisayardan yazı ve grafik çıktısı alarak bunu fiziksel bir kopya hâline getirmesini sağlayan bir donanımdır. İşin temelinde bir yazıcı zaten mevcut olan dijital kopyayı işleyerek fiziksel bir kopya hâline getirir. Bu yazıcıların dijital çıktının kalitesine, büyüklüğe, fiyata, iç yapıya ve hıza göre değişen çeşitli türleri bulunur. Bir yazıcı, plotter’la karşılaştırıldığında çok daha yüksek bir hızla fiziksel kopya üretebilir. Kağıt gibi fiziksel bir eşya üzerinde yazı ve fotoğraf üretmek için her çizgiyi tek tek yazdırır.

Plotter Yazıcıları Kimler Kullanır?

Mimarlık ve Mühendislik

Mimarlar ve mühendisler, sundukları doğruluk ve hassasiyet nedeniyle genellikle plotter yazıcıları kullanırlar. Ayrıca teknik çizimler, haritalar, kuş bakışı fotoğraflar ve renderlar da mühendislerin ve mimarların plotter yazıcılardan çıkartabilecekleri MCAD ve inşaat uygulamalarından sadece birkaç tanesi.

Kartografi ve GIS

Plotter yazıcılar, geniş formatta baskı yapabildikleri için aynı zamanda kartografi ve GIS (coğrafi bilgi sistemi) için de kullanılırlar. Plotter’lar isabetli bir şekilde yüksek kaliteli haritalar üretebilir.

Moda ve Tekstil Tasarımı

Bir plotter moda ve tekstil sektöründe aynı anda hem tasarım yazdırabilir hem de kumaş kesebilir. Plotter makineleri, büyük ölçekte baskı yapabilme kapasitelerinden dolayı genellikle büyük ölçekli kıyafet sektörlerinde kullanılır.

İmalat ve Prototipleme

Plotter yazıcılar, imalat alanında çalışan insanlara tam ölçekte üretime zaman ve kaynak ayırmadan önce ürün konseptini gösterme ve test etme imkânı sunar.

Plotter Türleri

1. Kalem Plotter’lar

Kalem plotter’lar genellikle birden çok renkte mürekkep içeren renkli kalemler kullanır. Bu mürekkep, bir kalem ve tutucuyla kullanıldığında en yüksek kalitede çok renkli tasarımlar üretir.

2. Mürekkep Püskürtmeli Plotter’lar

Mürekkep püskürtmeli plotter’lar, renkli mürekkep püskürten kalemleri vektör grafik teknolojisi ve mürekkep püskürtmeli yazıcı teknolojisiyle hareket ettirilerek çizim yüzeyine çeşitli renklerde mürekkep taneleri ulaştırmalarını sağlar.

İlgili içerik: Renkli Plotter Yazıcılar

3. Termal Plotter’lar

Yüksek kaliteli tasarım ve ürünler isteyen her sektör bu iyi bilinen Termal Plotter’ı kullanır. Çıktı üretebilmek için ısıyla oluşturulan ve çıktı olarak resim ve tasarım üreten bir elektrik pini gerekir.

4. Kesim Plotter’ları

Bu kesim plotter’ı devasa grafik çizimlerin ve vinil yazıların üretimini sağlayan bir büyük kesim aracıdır. Bu plotter’lar, çizimlerin oluşturulmasına yardımcı olan bir bilgisayar sistemine sahiptir. Aynı zamanda düz bir yüzeye yerleştirildiğinde kağıdı kesen otomatik plotter bıçaklarına sahiplerdir. Bu plotter’lar kullanılarak sıklıkla mükemmel grafikler, afişler, araç tasarımları, billboardlar, tabelalar üretilir.

5. Tambur Plotter’lar

Tambur plotter’lar döner bir tambur üzerinde bulunan bir kağıdın üzerine çizerken çizimin tersini üretmek için hareket eden kalemler kullanır.

Plotter Nasıl Çalışır?

Bir plotter, son fotoğrafı veya eşyayı üretebilmek için bilgisayardaki resim yazılımıyla birlikte çalışır. Plotter kullanırken ilk adım, kağıtta görüntünün nerede oluşmasını istediğinize göre doğru koordinatları girebilmektir. Kullanıcılar, modern teknolojiyi kullanarak görüntü yazılımlarıyla kolayca çizgi ve fotoğraf üretebilir. Fotoğrafın şemasının bitmesinin hemen ardından bilgisayar koordinatları plotter’a gönderir, plotter ise kodu deşifre ederek kağıt ve kalem için en verimli çizim yoluna karar verir. Yeni plotter’lar, Houston Instruments’ın geliştirdiği DMPL ve Hewlett-Packard’ın geliştirdiği HPGL2 programlama dillerini kullanır. Günümüzün plotter’larında kağıdı sabit duran bir kalemin altında hareket ettirebilmek için kayan bir rulo kullanılır. Genelde bir plotter kalemi sivri uçlu içi boş bir fiber çubuktur. Çubuğun ortası oyuktur, mürekkep ise sivri olan uç noktadan çıkar. Kağıt, çizim bitene kadar kalemin altında hem dikey hem de yatay olarak hareket eder.

Plotter Özellikleri

1. Hassasiyet ve Doğruluk

Plotter yazıcılar; ince, komplike kesim çizgileri ve yüksek kaliteli baskılar üretmeleriyle bilinir. Plotter yazıcılar vektör fotoğraflar kullandıkları için fotoğrafın büyüklüğü baskı kalitesine etki etmez. Dosya büyüklüğüne ve netliğine bağlı olarak geniş format yazıcılar farklı kalitelerde sonuçlar üretebilir.

2. Geniş Format Özelliği

Plotter’lar; teknik resimler, haritalar, kuş bakışı çizimler, renderlar gibi MCAD ve inşaatla ilgili çeşitli uygulamalarda kullanılır. Geniş formatlı bir plotter, tek yapraklı bir çıktıda açıkça görünen bir yazıya ve keskin çizgilere ihtiyaç duyan herhangi bir uygulama için uygun olacaktır. Bir diğer deyişle işletmeler plotter’ları bazen “geniş format yazıcılar” olarak da tanımlar, çünkü çok daha geniş bir yüzey üzerine baskı yaparlar.

3. Çok Sayıda Renk Seçeneği

Mürekkep püskürtmeli plotter’lar vektör grafik teknolojisi kullanarak mürekkep püskürtmeli kalemleri hareket ettirip çizim yüzeyine çeşitli renklerde mürekkep taneleri ulaştırır.

4. Baskı Hızı

Plotter, çözünürlüğüne göre 6 - 32 mm/s arasında bir çizim hızına sahiptir.

5. Dayanıklılık ve Güvenilirlik

Yüksek kaliteli baskılar ve detaylı kesilmiş çizgiler, plotter yazıcıların alametifarikasıdır. Baskı kalitesi fotoğrafın boyutundan etkilenmez çünkü plotter yazıcılar vektör görüntüler kullanır, bunlar devasa boyutta da olabilir, küçük de olabilir. Dosya boyutu ve netliği, geniş format yazıcıların üretebileceği baskının kalitesini etkiler. Bu durum sayesinde plotter’lar birçok kişi için dayanıklı ve güvenilir bir seçenek olarak karşımıza çıkar.

6. Otomatik Bakım ve Kalibrasyon Özellikleri

Otomatik bakım ve kendini kalibre etme özellikleri, plotter yazıcılarda dikkat edilmesi gereken en temel unsurlardır. Bu özellikler, yazıcınızdan aldığınız çıktılarda boşlukların, çarpmaların, hiza hatalarının önüne geçer. Buna ek olarak sizi gereksiz revizyonlardan ve tekrar baskı yapmaktan kurtararak kağıt ve mürekkep tasarrufu yapmanızı sağlar.