Filming with the EOS 5D Mark IV on a beach

Christian Anderl

Net ve hassas çekim

Christian Anderl
Christian Anderl

Kaşif


Reklam fotoğrafçısı, film yapımcısı ve Canon Kaşifi Christian Anderl, EOS 5D Mark IV'ün film çekimindeki üstünlüğü ve sahne arkasında hızlı ve etkili bir şekilde fotoğraf çekebilmesi üzerine görüşlerini anlatıyor.

"Bu fotoğraf makinesinde ihtiyacım olan her şey var; hem düşük ışık teknolojisine ve rahat tutuşa sahip hem de yaptığım işten keyif almamı sağlıyor." Christian'ın EOS 5D Mark IV tutkusu konuşmaya başladığı an belli oluyor. Uzun zamandır bir 5D serisi kullanıcısı olan Christian, film çekimine 5D Mark II ile başlamış ve o zamandan beri Canon'daki teknolojik gelişmeleri takip etmiş.

"Canon, benim gibi insanların neye ihtiyacı olduğunu biliyor," diyor. "Tam bir fotoğraf makinesi daha iyi olamaz diyorum, onlar gidip daha iyisini yapıyor! Şunu söylemem gerekir ki bu şimdiye kadar olan atılımların en büyüğü. Gerçekten olağanüstü."

Christian'a göre, onun iş akışına en büyük etki eden şeyler EOS 5D Mark IV'teki küçük ve ince değişiklikler. Örneğin, fotoğraf makinesinin arkasında, tam da fotoğraf çekerken başparmağın geleceği yere, LCD ekranın sağına konumlandırılmış yeni otomatik odaklama değiştirme düğmesi gibi. "Benim için bu fotoğraf makinesindeki en önemli şey buydu!" diyor. "Bir müzik tanıtımı için tamamen otomatik odaklamayla sahne arkası fotoğrafları çekiyordum. Bunu daha önce hiç yapmamıştım. Çekime başladığım anda hayran kaldım. İşe yarıyordu! Arkada, LCD'nin yanında yer alan yeni AF kolunu kullanarak yüz algılama odak konumlarını bir kişiden diğerine değiştirebiliyordum. Bu beni gerçekten çok ama çok etkiledi."

Sözlerine devam ediyor: "Çok düşük ışık koşullarında film çekimi yaparken odağın bozulacağını düşündüğümde bile bu fotoğraf makinesi muhteşem bir performans sergiledi. Fotoğraf açısından baktığımda, Dual Pixel RAW da inanılmazdı. Gerçekten çok hoşuma giden bir fotoğraf vardı ama gözler yeterince net değildi. Daha sonra fotoğrafı Canon Digital Photo Professional yazılımında düzenledim ve gözlerime inanamadım; mükemmel bir çekim olmuştu!"

"Bence bu Canon'un muhteşem devriminin sadece başlangıcı," diyor heyecanla. "Yeni 30 Megapiksel sensörün olağanüstü bir dinamik aralığı var. Fotoğraf makinesinin süper net LCD ekranında görüntüler arasındaki farkı anında görebiliyordum."

"Bence bu Canon'un muhteşem devriminin sadece başlangıcı."

Işık, kamera, motor!

Christian EOS 5D Mark IV kullanarak sahne arkası fotoğraf ve videoları çekerken, bunun zor bir iş olduğunu fark etti. Her iki işi de tek bir fotoğraf makinesiyle yapmak kolay olmayacaktı. "Normalde biri film çekimi, diğeri fotoğraf çekimi için iki farklı gövde kullanırdım ama bu film setinin dar alanında hızlı hareket edebilme yetimi kısıtlayan çok fazla yüküm olacağından zor bir deneyim olurdu. Fotoğraf makinesinin, hızlı tepki verme ve anında odaklanmanın hem fotoğraf hem de video için kilit öneme sahip olduğu böylesine hızlı tempolu bir durumda kullanılabilme özelliği karşısında çok şaşırdım."

Düşüncelerini aktarmaya şöyle devam ediyor: "Aslında başta bu grubun yalnızca portrelerini çekeceğimi düşünüyordum ama ekip, film çekimi de yapmamı istedi. Böylece hem fotoğraf hem de video çekmek zorunda kaldım. Bu benim için en zorlu testti."

"Sahne arkası video ve fotoğraf çekimi zorlu bir iştir. Deli gibi çekim yapmanız gerekir ve böyle bir durumda otomatik odaklama gerçekten çok işe yarar. Ben sadece kadrajlamayla ilgilendim, AF kendi kendine çalıştı, bense tabii ki fotoğraf makinesinin arkasındaki değiştirme koluyla odağı istediğim yere yönlendirebiliyordum."

EOS 5D Mark IV on a handheld rig

Christian fotoğraf makinesini çok standart bir kamera tutucuyla kullandı. Hem video hem de fotoğraf çekimi yaptığı için yalnızca film çekerken kullandığı büyük kafeslerden birini kurması imkansızdı.

"O küçük tutucu da gayet yeterli oldu," diyor. "Eski Mark III'ümde en sevdiğim şeylerden biri kolay kavranabilmesiydi. EOS 5D Mark IV'ün tutuşunu daha da çok sevdim. Bir önceki modele göre daha hafif ve bu hafiflik çok önemli bir fark yaratıyor. Tıpkı başka bir yenilik gibi: Wi-Fi!"

Şöyle devam ediyor: "Bir DSLR'de Wi-Fi olması önceden çok da büyük bir şey değildi. Artık bu gerçekten çok kullanışlı bir özellik. Film çekimi yaparken otomatik odaklamayı uzaktan kontrol edebilmek için fotoğraf makinesini bir tablete bağladık. Bu oldukça güzeldi. Böylece bazen bir yardımcım yalnızca odaklama ile ilgilenirken ben de kadrajlamaya odaklandım. İkimiz de işlerimizi birbirimizden bağımsız olarak ama aynı anda yapıyorduk. Gecikme yok, karışıklık yok. Sonuç mükemmel!" "EOS 5D Mark III'ü daha geçen yıl aldım çünkü 5D Mark II'yi çok sevmiştim ve ihtiyacım olan her işi yapabiliyordu. Peki ya Mark IV? İşte onu hemen almam gerekiyor. Siparişimi çoktan verdim bile!"

"Yeni 30 Megapiksel sensörün olağanüstü bir dinamik aralığı var. Fotoğraf makinesinin süper net LCD ekranında görüntüler arasındaki farkı anında görebiliyordum."

Filming handheld with the EOS 5D Mark IV

Düşünceler ve sonuç

Çekimden elde ettiği görüntülere dönüp bakan Christian, EOS 5D Mark IV'ün avantajlarını anında fark etti. "Bir film çekim aracı olarak, önceki iki nesil fotoğraf makinesinin tüm iyi özelliklerine sahip. Üstelik, 4K video özelliği ve Dijital Lens Optimizasyonu, lens sapması düzeltme ve Hassas Ayrıntılı Resim Stili gibi hareket halindeyken kullanabileceğiniz pek çok mükemmel düzeltme aracı da eklenmiş. Masanıza döndüğünüzde ise Dual Pixel RAW modu gerçekten inanılmaz."

"Video modundaki otomatik odaklama, yüksek ISO kapasitesi ve grenin düşük olması en çok beğendiğim şeyler arasında. Renkler gerçekçiydi ve 6400 ISO'da düşük ışık gürültüsü gerçekten inanılmazdı. Güzel bir film greni gibi görünüyordu. O kadar iyi ki üretim sonrasında ekleyebileceğiniz bir filtre gibi!"

"Ben pek teknoloji kurdu bir fotoğrafçı değilim," diyor. "Ancak bu tam da istediğim şekilde çalışan bir araç. Önceki fotoğraf makinelerim böyle değildi. Bunu hemen kullanmaya başlayabilirim. Geri verirken gerçekten çok üzüldüm!"

Elçiler ve Hikayeleri

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

İlham

EOS 5D Mark IV'ın profesyonel fotoğrafçıların ellerinde nasıl performans gösterdiğini keşfedin

Daha fazlasını keşfedin