Kablosuz Baskının Avantajları

MAXIFY_MB5350_Feature_Wireless Printing Mobile

Kablosuz Baskı Nedir?

Kablo bağlantısına ihtiyaç duymadan herhangi bir bilgisayar, tablet, telefon veya farklı bir cihazla kullanılabilen yazıcıya kablosuz yazıcı denir. Bağlantıda herhangi bir kablo kullanılmasa da kablosuz yazıcılar aslında tamamen kablosuz değildir çünkü hâlâ bir güç kaynağına bağlanmak zorundalardır. Eğer yazıcınızı herhangi bir bağlantı kablosunun (yazıcınızı bilgisayara veya başka bir cihaza bağlayan kablo) uzunluğuna takılı kalmadan ofisteki herkesin rahatça kullanabileceği bir yere yerleştirmek istiyorsanız kablosuz yazıcılar sizin için en iyi seçeneklerdir.

Kablosuz yazıcınızın çalışması için masaüstü bilgisayarlarınızın, dizüstü bilgisayarlarınızın ve mobil cihazlarınızın yazıcıyla aynı kablosuz yönlendiriciye bağlı olması veya Bluetooth ile bağlanması gerekir. Kablosuz yazıcınızı ofisinizin iç ağının bir parçası hâline getirmek için yapmanız gereken tek şey tıpkı bilgisayarınızı veya mobil cihazınızı bağladığınız gibi yazıcınızı da kablosuz yönlendiriciye bağlamak olacaktır. Böylece ofisinizdeki interneti kullanan herkes yazıcıya erişebilir ve herhangi bir kabloya ihtiyaç duymadan işini görebilir.

Kablosuz Baskı Türleri

Kablosuz baskı yapmanın iki farklı türü bulunur: Bluetooth ve Wi-Fi.

Bluetooth, düşük güçlü bir kablosuz bağlantı teknolojisi kullanarak genelde aralarında maksimum 10 metre mesafe bulunan, yakın cihazları birbirine bağlar. Modern dizüstü bilgisayarların çoğunda Wi-Fi ve Bluetooth özellikleri hazır olarak bulunsa da Bluetooth bazı eski bilgisayarlarda bulunmayabilir. Eğer bilgisayarınızda Bluetooth özelliği yoksa USB portuna takabileceğiniz küçük bir adaptörle bu sorunu çözebilirsiniz. Bluetooth ağlarının avantajı sadece Bluetooth uyumlu bir bilgisayar ve yazıcıya ihtiyaç duyduğunuz için işleri yönetmenin oldukça kolay olmasıdır. Bluetooth kullanırken herhangi bir yönlendiriciye veya başka bir ağ donanımına ihtiyaç duymazsınız.

Bir Wi-Fi ağı, Wi-Fi yazıcılara erişim imkânı sunar. Wi-Fi genellikle Bluetooth’tan daha güçlü bir radyo spektrumu kullanır. Wi-Fi bağlantısı kullanan bir cihazla bir merkezi kablosuz erişim noktası arasındaki maksimum uzaklık 100 metre civarındadır, fakat yineleyiciler bu uzaklığı önemli oranda artırabilir. Genelde bütün bilgisayarlarınızın yeterli Wi-Fi erişimi varsa yazıcı modemin erişim menzilinde olduğu sürece yazıcı kullanımında sorun yaşamazsınız. Eğer ofisiniz nispeten daha büyükse ve çalışan sayısı fazlaysa yazıcıya Wi-Fi üzerinden bağlanmak sizin için iyi bir seçenek olabilir. Eğer iş yerinizde Wi-Fi yoksa güçlü bir parola ve güncel şifreleme ayarları gibi doğru güvenlik ayarlarını kullanarak bir Wi-Fi yönlendirici kurmanız gerekecektir.

İlgili içerik: Canon kablosuz yazıcınızı nasıl kurabilirsiniz?

Kablosuz Baskının 7 Faydası

1. Rahatlık

Bir kablosuz yazıcı kullanarak çok sayıda bilgisayarın aynı cihazdan çıktı almasını sağlayan bir sistemi rahatlıkla kurabilirsiniz. Bu cihazların kablosuz olması, kullanıcının cihaza yakın olduğu sürece istediği zaman baskı yapabilmesi anlamına gelir. Eğer yazıcı kablosuz değilse kullanıcı kendi bilgisayarını getirip yazıcıya bağlamalı veya dosyayı bir USB flaş belleğe kaydedip yazıcıda flaş belleği kullanmalıdır. Oysaki dosyanızı kablosuz bir şekilde kolayca yollamak ve işinize devam etmek çok daha kolay! Daha da iyisi, kablosuz yazıcılar fotoğrafların veya diğer materyallerin bilgisayara indirilmesini beklemek zorunda değiller, bu dosyaları taşınabilir cihazlar üzerinden doğrudan yazdırabilirler.

2. Kolay Kurulum ve Bağlantı

Bir kablosuz yazıcı, kurulumu en kolay olan cihazlardan bir tanesidir. Tek yapmanız gereken yazıcıyı güç kaynağına bağlayıp Wi-Fi şifrenizi girmek veya Bluetooth’u aktif hâle getirmektir. Kablosuz yazıcılar kolay kurulumları ve bağlantı özellikleriyle bilinirler.

3. Hareketlilik

Kablosuz yazıcılar hareket hâlinde çalışabilmeyi mümkün kılar. Bu durum birçok farklı sektörde kullanıcılara kolaylık sağlar. Mesela perakende sektöründe çalışanlar meşgul saatlerde ekstra kasalar kurabilir veya lojistik sektöründeki nakliye sürücüleri tırlarının yükünü kontrol edebilir.

Sağlık ve güvenlik müfettişleri, imalat, inşaat ve mobil işgücüne sahip diğer sektörler, fatura, kayıt ve bulguları ofise gitmeye gerek kalmadan anında yazdırabilir.

4. Daha Az Dağınıklık

Kablosuz yazıcılar Wi-Fi bağlantısı sayesinde kablolu bir bağlantıya ihtiyaç duymadan çalışabilir. Kablosuz yazıcılar, çok fazla kablo bağlantısı gerektiren ve ortalığı dağıtan kablolu alternatiflere göre daha güvenli ve temiz bir hizmet sundukları için meşgul ofis ortamlarında her geçen gün daha da çok tercih ediliyorlar.

5. Birlikte Çalışabilme İmkânı

Eğer kablosuz yazıcı çeşitli belgeler üzerinde çalışan çok sayıda kişinin bulunduğu bir ofise bağlıysa çalışanların her biri projelerini istedikleri yerden yazdırabilir. Cep telefonu ve tablet gibi mobil cihazlarınız da bir kablosuz yazıcıya bağlanabilir. Bu durum birlikte çalışabilmeyi daha kolay kılar ve belge yazdırırken gecikmelerin önüne geçer.

6. Mobil Baskı Desteği

Kablosuz yazıcılar işleri bir bilgisayar olmadan da yürütebildikleri için baskı sürecini hızlandırırlar. Telefonunuz veya tabletiniz gibi elinizde taşıdığınız bir cihazı kullanarak belge yazdırabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan şey Bluetooth veya Wi-Fi.

7. Uzaktan Yönetim

Basitçe anlatmak gerekirse yazıcınızı uzaktan yönetmek mürekkep miktarı, toner ve markör gibi önemli yazıcı parçalarının durumunu kontrol edebilmektir. Sadece yazıcı performansıyla ilgili problemleri düzeltmekle kalmaz, aynı zamanda yerel ağınızdaki ve LAN erişiminizdeki bütün yazıcıların yüksek bir verimlilikle çalışmasını sağlar. Güvenilir bir uzaktan yönetme programı kullanarak yazıcılarınızı kontrol altında tutabilirsiniz.

Sonuç

Sonuç olarak, yazıcı ve modeminiz arasında güçlü bir sinyal olduğu sürece istediğiniz yere bir kablosuz yazıcı kurabilirsiniz. Tek bir uygun noktadan birçok farklı yerde bulunan cihazlardan belge yazdırabilmenizi sağladıkları için kablosuz yazıcılar oldukça pratiktir. Wi-Fi yazıcılar ve kablosuz hepsi bir arada yazıcılar sayesinde rahatsız edici kablolardan biraz da olsa kurtulabilirsiniz, bu da akıllı telefonlardan ve tabletlerden baskı yaptırmayı kolaylaştırır.