Image of a person from above taken using a drone

Fergus Kennedy: Canon Log ile Sınırlar Ortadan Kalkıyor

Film yapımcısı Fergus Kennedy, Canon EOS 5D Mark IV'ünü televizyon reklamı projesi için kullandıktan sonra, fotoğraf makinesi ile yaratıcılık sınırlarını ne kadar zorlayabileceğini görmek için yola çıktı. Aslında bir deniz biyoloğu olan Fergus, hala doğayla ilgili filmler çekmeye devam ediyor. Ancak çeşitli televizyon ve reklam projeleri için fotoğrafçılık ve video üzerine de gittikçe daha fazla çalışıyor ve havadan çarpıcı çekimler elde etmek için de özellikle İHA'lar kullanmaya odaklanıyor.

Fergus'un yeni projesi, kendi fikirlerini geliştirmesi için ona özgürlük tanıyan kişisel bir proje. Fergus ve kamera operatörü olan erkek kardeşi Nick, sınırları zorlamak ve neler başarabileceklerini görmek istiyordu. Fergus, EOS 5D Mark IV'ün Canon Log yükseltmesinin İHA'lar ile yapılan çekimlerde karşılaşılan bazı zorlu durumlarda avantajlı olacağını fark etmiş. Canon Log, sensörden gelen dinamik aralığın daha fazlasını yakalayabilme imkanını sunuyor ve bu özellik üretim sonrasında derecelendirme yaparken belirli bir görünüm elde etmek ve farklı fotoğraf makinelerinden alınan çekimleri eşleştirmek için kullanılabiliyor. Profesyonel sinematografların kuralı haline gelmiş olan bu çok güçlü özelliğin EOS 5D Mark IV'te yer alması, fotoğraf makinesini ciddi bir film çekimi aracı yapıyor. 

"Geçmişte Canon XC10'u İHA ile yapılan bazı 4K çekimlerde kullanmıştım." diyor Fergus. "Çok iyi, güzel ışık veren bir kameraydı. Ancak EOS 5D Mark IV aynı zamanda yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekiyor ve muhteşem, kapsamlı EF lens çeşitleri ile kullanılabiliyor. Yani kullanım alanları çok daha geniş. Eşleştirilmiş çekimler kullanarak hızlı aksiyona sahip sporları anlatan bir video çekmek istedik. Bu da, üretim sonrasında en iyi kaliteye ve derecelendirme esnekliğine ihtiyacımız olduğu anlamına geliyordu. Canon Log sayesinde EOS 5D Mark IV, bu ihtiyaçlarımızı karşıladı."

"Son derece becerikli bir video kamera olan EOS 5D Mark IV, 4K çekimler ve artık Canon Log ile ürün yazılımını yükseltme hizmeti sunuyor"

"Son derece becerikli bir video kamera olan EOS 5D Mark IV, 4K çekimler ve artık Canon Log ile ürün yazılımını yükseltme hizmeti sunuyor." diye ekliyor Fergus. "C300 Mark II'yi kullanabilirdik; bu model İHA'larımıza uyardı. Ancak EOS 5D Mark IV daha hafif olduğu için daha uzun uçuş süreleri elde ediyorduk."


Engellerin üzerinden uçmak

Fergus, bu proje aşamasında pek çok zorlukla karşılaşmış. Öncelikle, çeşitli konumlarda farklı aktivitelerin çekimlerini eşleştirmek sorunlu olacaktı. Bu işlem, bu kadar hızlı bir aksiyonda zaten yeteri kadar zor olacakken, bunu bir de sık bir ormanda İHA uçurarak yapmak daha da zor olacaktı.

En büyük zorluklardan biri, uçurtma sörfçüsünü aksiyon halinde çekerken ortaya çıkmış. "Beşinci uçuşumuzdaydık." diyor Fergus. "İHA gücünün bir kısmını kaybettiğinde yaklaşık 5 metre yükseklikte ve denizden 200 metre açıklıktaydı. Gaz kolunu kaldırdığımızda tepki vermedi ve bir daha görülmemek üzere yavaşça suya battı." diyen Fergus, ana uçuş pilindeki hücrelerden birinin arızalandığını tahmin ediyor. Neyse ki sigorta talebi sonrasında yeniden uçuşa geçebiliyorlar. "Yeni İHA'da bir yerine altı pil bulunuyor." diye ekliyor Fergus. "Yani artık pillerden biri arızalandığında araç düşmeyecek!"

Kitesurfer

Fergus, "Bu çekim; İHA pilotu, kamera operatörü ve çekimini yaptığımız sporcudan oluşan üç kişinin aktivitelerinin çok dikkatli bir şekilde planlanmasını gerektiriyordu." diye ekliyor. "Üçünün de zamanlamayı iyi yapması gerekiyordu ve bu zorlu bir işti. Aksiyonu mükemmel biçimde yakalamak için her bir çekimi yaklaşık 20 kez yapmak zorunda kaldık." EOS 5D Mark IV'ün güvenilirliği ve esnekliği paha biçilemez sonuçlar vermiş ve Fergus ile ekibi, üçünün yürüttüğü her bir çekimin fotoğraf makinesi tarafından güzel bir şekilde yakalanacağından eminlermiş.

"Işık koşulları birçok potansiyel sorun ortaya çıkardı." diye ekliyor Fergus. "Orman, derin gölge benekleri ve oldukça parlak vurgularda kaplıydı. Arazinin üzerinde makul ölçüde parlak bir gökyüzü varsa zemin gölgede kalır; bu nedenle vurguları yok etmeden gölgelerin arasına dalmanız gerekir. Denizin üzerinde ise çok sayıda yansıyan parlak ışık noktaları bulunur. Tüm bunlar fotoğraf makinesindeki dinamik aralık, enlem ve kodekten çok fazla şey beklenmesine yol açıyor çünkü belirli bir pozlama, parlak alanlarda işe yarasa da gölgelerde işe yaramayabilir ya da tam tersi gerçekleşebilir. Fotoğraf çekiyorsanız RAW çekimle bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. Ancak video çekiminde, üretim sonrasında dinamik hareketlerin güzel görünmesi için mümkün olduğu kadar fazla enleme ihtiyaç duyarsınız. EOS 5D Mark IV'te bulunan Canon Log, işte tam bu noktada faydalı oldu çünkü ihtiyacınız olan o enlemi size sunuyor."

Drone flying over a vintage car

Derecelendirme serüveni

Fergus ve Nick'in İHA'ya yerleştirdikleri EOS 5D Mark IV, ikilinin tüm ihtiyaçlarını karşılayan tek bir Canon EF 16-35mm f/4L IS USM lensine sahipti. "Video 4K'da, saniyede 30 kare hızda ve 1/50 enstantanede çekildi." diye ekliyor Fergus. "Genel ışık seviyesine göre çeşitli diyafram açıklıkları kullansak da çok parlak koşullarda lense ND filtresi eklendi."

"Çoğunlukla ISO 400'de çekim yaptık. Ancak ışık azaldığında yaklaşık 3200 ISO seviyesine ulaştık." diyor Fergus. "Canon Log ile ISO 400'te 12 kademeye kadar optimum enleme sahip oluyorsunuz. Ancak Canon Log'un kullanımını daha da kolaylaştıran özellik, derecelendirme sonrasında çekimlerin nasıl görüneceğiyle ilgili bir fikir edinmek için Görünüm Yardımı önizlemesini etkinleştirebilmenizdir. Bu özelliği aynı zamanda fotoğraf makinesinin HDMI çıkışından halkaya doğru besleyebildik ve zemindeki monitörlere 1080p'de kablosuz olarak aktarabildik. Canon Log'u görüntülerken gölgeleri veya vurguları yok edip etmediğinizi anlamanız zor olur; bu nedenle Görünüm Yardımı, kullandığınız son derecelendirme biraz farklı olsa bile bundan kaçınmak için gerçekten faydalıdır."

"...EOS 5D Mark IV, Canon Sinema EOS kameraların yanı sıra ikinci bir kamera olarak kolaylıkla kullanılabilir."

Fergus için EOS 5D Mark IV'ün gelişmiş video çözünürlüğü, fotoğraf makinesini satın almasının ilk nedeniymiş. Ancak nedenler, Canon Log'un eklenmesiyle daha da artmış. "Müşteriler gitgide 4K talebinde bulunuyor." diye açıklıyor. "Ancak üretim sonrasında kırpma işlemi için ekstra alana da sahipsiniz. Canon Log'a sahip olmak, bu esnekliği daha da artırıyor. C100 ve C300'de benzer Taramalı Tablolar (LUT'ler) kullanabilirsiniz. Bu LUT'ler, farklı kameralardan alınan çekimleri birleştirmeniz gerektiğinde görüntülere önceden tanımlanmış derecelendirme uygular. Hatta aynı LUT'yi C300 olarak kullanmayı denedik ve çekimler gerçekten çok iyi eşleşiyor. EOS 5D Mark IV, Canon Sinema EOS kameraların yanı sıra ikinci bir kamera olarak kolaylıkla kullanılabilir."

Fergus bu çekimle, EOS 5D Mark IV ile çekilen doğal 4K M-JPEG görüntülerini ProRes biçimine dönüştürmüş ve daha sonra bunları daha net bir oynatma için Adobe Premiere Pro düzenleme yazılımına aktarmış. Doğal 4K dosyası son derece uygun olan 500 Mbit/sn veri hızında kaydedilmiş ve ProRes bunu daha yönetilebilir bir şeye dönüştürerek düzenleme donanımı ve yazılımının işlemi kolaylıkla gerçekleştirmesini sağlamış. Fergus hayranlıkla "ProRes'in daha yüksek kaliteli sürümüne dönüştürdüğünüzde hiçbir şey kaybetmiyorsunuz; çünkü orijinal çekim gerçekten çok iyi." diye açıklıyor.

"Premire Pro'da bulunan Lumetri derecelendirme araçlarını kullanıyorduk. Aşırı değişken ışık koşulları nedeniyle her bir çekimi ayrı olarak derecelendiriyorduk ancak başlangıç noktası olarak geniş dinamik aralıklı LUT'yi kullandık. Ardından kavisler, gölgeler, vurgular, beyazlar ve doygunluğa dokunuş kattık. Çekimler üzerinde çalışırken karmaşık veya yoğun iş gücü gerektiren bir çalışma gerçekleştirmedik. Kaybolmuş şeyleri kurtarmaya ihtiyacımız olmadığını düşündük, aynı zamanda çok biçimlendirilmiş bir görünüm de istemedik. Daha doğal bir yaklaşımdı, bu nedenle her bir çekimin en iyi halini ortaya çıkarmaya odaklandık."

Uzun ve faydalı bir ilişki

Fergus, gelecek projelerde EOS 5D Mark IV'ün gelişmiş özelliklerinden büyük ölçüde faydalanmayı planlıyor. "Benim için bu fotoğraf makinesi tüm işin temeli. Gün içerisinde fotoğraf çekimi, şimdi ise İHA üzerinde fotoğraf ve video çekimi için kullanıyorum. Orijinal modelden bu yana EOS 5D modelleri kullandım ve hepsi benimle birlikte dünyayı gezdiği için her zaman tamamen güvenilir olduğunu kanıtladı. Bu hafta su altı muhafazası satın alacağım. Böylece Mark IV, yılın ilerleyen aylarında benimle birlikte Endonezya'da dalışa gelebilir. Su altındaki ışık ve gölge kontrastı nedeniyle Canon Log modu, orada da paha biçilemez bir değerde olacak."

Fergus Kennedy Video

FLOW, Fergus Kennedy

Videoyu İzleyin

İlgili İçerik