VAHŞİ YAŞAM FOTOĞRAFÇILIĞI

Canon fotoğraf makinenizle olağanüstü vahşi yaşam fotoğrafları çekme

Vahşi yaşam fotoğrafçılığı becerilerinizi bir üst seviyeye taşıyacak, 10 yenilikçi ipucu ve teknik.
Kurumuş ağaç ve kopmuş çiçek yapraklarının üzerinde koşarken doğrudan fotoğraf makinesine bakan kırmızı bir sincap.

Hızlı, nadiren ve düzensiz hareket eden, ne yapacağı öngörülemeyen hayvanlar, fotoğrafını çekmesi en zor konulardandır.

Ancak doğru bilgilerle gurur duyacağınız fotoğrafları daha kolay bir şekilde elde edebilirsiniz. Spor fotoğrafçılığında olduğu gibi; etkili bir şekilde hazırlanmak, doğru konumu bulmak, hangi kite ihtiyacınız olduğunu (ve bu kiti kullanmayı) bilmek ve beklenmeyeni beklemek, vahşi yaşam çekimlerinde göz önünde bulundurulması gereken en önemli unsurlardandır.

Muhteşem vahşi yaşam fotoğrafları çekebilmeniz için en iyi 10 ipucumuzu burada derledik.

1. Konunuzu tanıyın.

İspanya'daki Andujar Ulusal Parkı'nda, bir kayanın üzerinde doğrudan fotoğrafçıya bakan bir İber vaşağı.

Hayvanların doğada nasıl hareket ettiğini ve davrandığını anlamak, fotoğraflarını en iyi şekilde nasıl çekebileceğinizi öğrenmeniz açısından faydalı olabilir. Canon EOS R7 ve Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM ile 1/1.600 sn, f/2,8 ve ISO 1.250 değerlerinde çekilmiştir. © Dani Connor

Fotoğrafını çektiğiniz hayvanın yaşam alanı ve davranışları hakkında bilgi sahibi olmak son derece önemlidir ve size sahada çok fazla zaman kazandırır. Bir türün yılın hangi döneminde aktif olduğunu bilmek, çekim planı yapmanıza yardımcı olur. Harika vahşi yaşam fotoğraflarını nadiren bilgili ve planlı olmadan çekebilirsiniz.

2. Pratik yaptıkça mükemmelleşirsiniz.

Kanatları açık bir şekilde sudan yükselen bir kuğu.

Vahşi yaşam fotoğrafçılığı sabır ve pratik gerektirse de mükemmel anı beklemek inanılmaz sonuçlar doğurabilir. Canon EOS R5 ve Canon RF 600mm F4L IS USM lens ile 1/1.600 sn, f/4 ve ISO 800 değerlerinde çekilmiştir.

Önünüzdeki şeyleri yakalayamıyorsanız doğru zamanda doğru yerde olmanın bir anlamı yoktur. Anlık sahneleri yakalamak pratik gerektirir. Ürkek hayvanları çekebilmek için işe yarayan yöntemi bulana kadar deneme yanılma yoluna başvurmanız gerekir.

Bahçenize kuşlar için yem kapları yerleştirerek pencerenin arkasından veya hazırladığınız geçici bir saklanma yerinden, Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM veya Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM gibi telefoto menzile sahip bir zum lensiyle çekim yapmayı deneyebilirsiniz. Zum lensleriyle odak uzaklığını ayarlayabilirsiniz. Örneğin, RF 100-400mm F5.6-8 IS USM lensin 400 mm'lik menzili sayesinde en küçük canlılara bile rahatsızlık vermeden zumlanabilirsiniz.

Alternatif olarak, hayvan davranışlarını daha iyi anlamak için yakınlardaki bir parkta veya barınakta fotoğraf makinenizle vakit geçirebilirsiniz. Gözünüzü ve çekim refleksi sürelerinizi ne kadar eğitirseniz vahşi doğada çekim yaparken o kadar başarılı olursunuz.

3. Konuya yaklaşın.

Daldaki kahverengi ve tüylü bir kuşun kırmızı gözünün yakın çekimi.

İzleyicinin dikkatini doğal olarak çeken nokta olduğu için hayvanların gözlerine odaklanmak genellikle en iyisidir. Canon EOS R7 ve Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM ile Kontrol Halkalı Yuva Adaptörü EF-EOS R üzerinden Canon Extender EF 1.4x III takılı şekilde 1/400 sn, f/4 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir. © Dani Connor

Muhteşem vahşi yaşam fotoğraflarının çoğunda aksiyon yakındadır. Vahşi doğada canlılara yaklaşmanız davranışlarında değişikliklere neden olabilir, daha da kötüsü onları korkutup kaçırabilirsiniz. Aksiyonu ayrıntılarıyla gösteren görüntüler elde etmek için uzun bir lens kullanmak çok önemlidir. Daha da yakınlaşmak için son görüntüyü kırpabilirsiniz.

Canon EOS R7 ve tam kare Canon EOS R6 fotoğraf makinelerindeki hayvan takipli AF özelliği; konunun vücudunu, yüzünü veya gözünü tespit edip köpek, kedi ve kuşları tanıyabilir. Böylece hareket halindeki hayvanların son derece net görüntülerini yakalayabilirsiniz.

4. Doğru lensi seçin.

Ağacın yüksek bir dalına tünemiş kızıl sincap.

Konularınızla aranızda belirli bir mesafe bulunması gerektiğinden bir uzun telefoto lens, vahşi yaşam fotoğrafçılığının olmazsa olmazıdır. Canon EOS R5 ve Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM lens ile 200 mm, 1/320 sn, f/4 ve ISO 5.000 değerlerinde çekilmiştir. © Robert Marc Lehmann

Konu lens olunca doğru seçim yapmak önemlidir. Yeni RF 100-400mm F5.6-8 IS USM lens, güçlü zoom aralığı sayesinde çok yönlülük sunar. Canon EOS RP gibi tam kare aynasız bir fotoğraf makinesiyle daha geniş bir süper telefoto menzili elde etmek için Canon RF 600mm F11 IS STM ve RF 800mm F11 IS STM sabit lensleri kullanabilirsiniz.

Canon EOS R7 gibi APS-C formatlı bir fotoğraf makineniz varsa ve hem yapı hem de bütçe açısından küçük bir başlangıç yapmak istiyorsanız RF-S 18-150MM F3.5-6.3 IS STM lensini göz önünde bulundurabilirsiniz.

APS-C fotoğraf makinelerindeki sensör, tam kare fotoğraf makinelerindeki sensörden daha küçük olduğu için aynı lensin tam kare bir fotoğraf makinesinde oluşturacağı görüntünün tüm genişliğini yakalamaz. Yaklaşık 1,6x'lik bir "kırpma faktörü" vardır ve bu durum, konunuz kadrajda tam olarak bu büyüklükte olduğu için sahneyi yakınlaştırma etkisine sahiptir. Örneğin, RF 100-400mm F5.6-8 IS USM lensini Canon EOS R7 ile eşleştirin ve 160-640 mm'lik "etkin odak uzaklığından" yararlanın.

Fotoğraf makinenizdeki lensin etkin odak uzaklığını bulmak için Etkin Odak Uzaklığı hesaplayıcılı ücretsiz Canon Fotoğraf Rehberi uygulamasını kullanın.

5. Fotoğraf makinesini sabit tutun.

Yosunlu tepede duran bir tilki yavrusu.

Vahşi yaşam fotoğrafları çekerken genelde tripodunuzu kurmaya vaktiniz olmaz. Bu durumlarda, görüntü sabitleme özelliği yardımınıza koşarak uzun telefoto ve makro lenslerle bile istikrarlı bir şekilde elde çekilmiş net fotoğraflar elde etmenizi sağlar.

Telefoto lens kullanırken fotoğraf makinesinin titremesi, net çekimlerin önündeki en büyük engeldir.

Canon'un telefoto lenslerinin büyük bir çoğunluğu, bunun önüne geçmek için genellikle 3 ila 5 stop'luk bir pozlama değerine eş değer etkili optik görüntü sabitleme özelliğine sahiptir. Doğrudan güneş ışığında yapılmayan çekimlerde her zaman yüksek enstantane hızları kullanılamadığı için bu özellik, elde çekilen vahşi yaşam fotoğraflarında büyük bir fark yaratabilir. Canon RF 600mm F11 IS STM lensin 5 stop'lu Görüntü Sabitleyicisi, 1/640 yerine 1/20 sn'de istikrarlı bir şekilde net çekimler sağlar.

Telefoto ve makro fotoğrafçılık için özellikle fotoğraf makinesini elinizde tutarak çekim yaparken Görüntü Sabitleyiciyi kullanın. Ancak fotoğraf makineniz bir tripodun üzerindeyse Görüntü Sabitleyiciyi kapatmak genellikle daha iyi olur.

6. Odağı koruyun.

Gökyüzünde süzülen bir yırtıcı kuş.

Sessizce hareket ederseniz ve kuşları veya diğer hassas canlıları korkutup kaçırmamayı başarırsanız becerilerinizi geliştirmek için farklı çekim teknikleriyle pratik yapabilirsiniz. Canon EOS R5 ve Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM lens ile 451 mm, 1/8.000 sn, f/6,3 ve ISO 4.000 değerlerinde çekilmiştir. © Robert Marc Lehmann

Vahşi yaşam fotoğraflarında konunuzun doğru bölgede net olmasını sağlamak önemlidir. Canon'un aynasız EOS R fotoğraf makineleri serisinde son derece etkili olan Dual Pixel AF sistemi bulunur. Bu sistem, doğrudan görüntü sensöründe hızlı faz algılamalı otomatik odaklama sağlar ve kadrajın çoğunu kapsar. Dual Pixel AF, en yeni EOS DSLR modellerinin çoğunda bulunur ve Canlı Kontrol modunda çekim yaparken kullanılabilir.

Genellikle gözler olmak üzere konunun en önemli noktasına odaklanın. Canon EOS R7 ve EOS R6 modelleri, otomatik olarak sahnedeki gözleri arayan ve gözlere kilitlenen bir hayvan gözü algılamalı otomatik odaklama moduna sahiptir. AI Servo otomatik odaklama modu, net çekimler için çok hızlı hareket eden vahşi hayvanları bile sürekli olarak takip eder. Anı tam olarak yakalamak için fotoğraf makinenizin desteklediği en hızlı sürücü modunda seri çekim yapmayı deneyin.

7. Hız önemlidir.

Çayırda koşan bir zebra.

Fotoğraflarınızda hareketi nasıl yakalayabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi için hareket fotoğrafçılığına yönelik en iyi ipuçlarımıza göz atın.

Vahşi yaşamı en iyi haliyle yakalamanın önemli bir adımı da doğru enstantane hızını belirlemektir. Hızlı hareket eden konuları çekerken enstantane hızını artırmak mantıklı bir adımdır. Bununla birlikte, hareket hissi kazandırmak için daha yavaş bir enstantane hızıyla fotoğrafınıza, örneğin bir kuşun kanadının ucuna biraz bulanıklık ekleyebilirsiniz.

Ekipmanlarınız konusunda becerilerinizi geliştirdikçe enstantane hızını 1/10 sn'ye kadar düşürüp bu hareket hissini daha da artırmak için panlama tekniğini de kullanabilirsiniz.

Uymanız gereken temel kurala göre enstantane hızı, en az tam kare odak uzaklığı değerinin çarpma işlemine göre tersi kadar yüksek olmalıdır. Örneğin, Canon RF 600mm F11 IS STM gibi 600 mm'lik bir lens kullanıyorsanız IS kapalıyken en azından 1/600 sn'lik bir enstantane hızına ihtiyaç duyarsınız. Çoğu fotoğraf makinesinde bu değer 1/640'tır.

8. Işığı göz önünde bulundurun: Arka aydınlatmadan en iyi şekilde yararlanın.

Uzun otların arasında duran bir geyik.

"Altın saat", isminin hakkını veriyor. Doğduktan sonra ve batmadan önce bir saat boyunca gökyüzünde alçak bir konumda duran güneş, ışık kalitesine altın rengi bir sıcaklık katar. Canon EOS RP ve Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM lens ile 373 mm, 1/1.250 sn, f/8 ve ISO 1.250 değerlerinde çekilmiştir. © Ben Hall

Konularınızın fotoğrafını çekerken doğru ışık koşullarını seçerek fotoğraflarınızı iyileştirebilirsiniz. Hayvanların davranış biçimlerini göz önünde bulundurarak, zengin renkler ve derin gölgeler elde etmek için güneşin sıcak ve düşük bir ışık yaydığı sabahın ilk, akşamın son saatlerinde çekim yapmayı deneyin.

9. Alan derinliğinizi kontrol edin.

Bulanık görünen eğrelti otlarının üzerinden başını uzatan bir geyik.

Telefoto lensler "hızlı" bir diyafram açıklığı derecesine sahip olmasa da uzun odak uzaklığı sayesinde nispeten dar diyafram açıklıklarında bile oldukça sığ bir alan derinliği izlenimi vererek arka planı bulanık fotoğraflar üretebilir. Bu efekt, telefoto lenslerin uzaklığı sıkıştırarak bulanık ve odaksız arka planları konunuza daha yakın gösterebilme becerisinden kaynaklanır. Canon EOS RP ve Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM lens ile 400 mm, 1/60 sn, f/8 ve ISO 1.250 değerlerinde çekilmiştir. © Ben Hall

Bu çok önemli bir ipucudur. Standart fotoğrafçılıkta Diyafram Önceliği çekim modu (fotoğraf makinenizin kadranında AV) yaygın olarak kullanılır. Makro lenslerde, yakın çalışma mesafeleri nedeniyle alan derinliğini en üst düzeye çıkarmak ve tüm fotoğrafın odaklı olmasını sağlamak için diyafram açıklığı; f/16, f/22 veya daha yüksek bir seviyeye kadar kapanır.

Bokeh efektiyle konunuzu fotoğrafın odak noktası haline getirerek vahşi yaşam fotoğrafçılığınızı geliştirebilirsiniz. Ancak vahşi hayvanları doğal ortamlarında yakalamak istiyorsanız arka planı bulanıklaştırmaktan kaçınmalısınız.

Daha uzun bir odak uzaklığı kullanarak arka planda daha güçlü bir bulanıklık elde edebilirsiniz. Telefoto zumların konuyu izole etmek ve arka planı daha az ayrıntı gösterecek şekilde bulanıklaştırmak için kullanılmasının nedeni budur. Bokeh efektini artırmak için biraz geriye gidip daha uzun bir odak uzaklığı kullanarak zumlanın.

10. Aşırı yakın çekimler

Bir dalın üzerinde duran kahverengi zıplayan örümcek.

Canlı konularda makro fotoğrafçılık zorlayıcı olabilir. Bu yüzden gerçek anlamda etkileyici görüntüler elde edebilmek, doğru ekipmanları ve son derece sabırlı olmanızı gerektirir. Canon EOS 90D ve Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM lens ile 1/250 sn, f/8 ve ISO 500 değerlerinde çekilmiştir. © Pierre Anquet

Sahneyi belirleyerek ve konunuzu doğal ortamına yerleştirerek çarpıcı bir vahşi yaşam fotoğrafı çekebilirsiniz. Bunun için geniş açılı bir lense ihtiyacınız olacaktır. Kuşlar ve hatta böcekler gibi küçük konularda, konunuzun geniş bir çekimde kaybolmaması için aşırı yakın çekim yapmanız, ortaya daha etkili bir son görüntü çıkaracaktır. Bunun için özel bir makro lense ihtiyacınız olacaktır. Her ne kadar bir makro lens olmasa da 0,41x büyütme ve yakın odaklama özelliğiyle makro çekimlere çok yakın fotoğraflar üretebilen Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM lensi bile kullanabilirsiniz.

Canon'un mevcut makro lenslerinin çoğu, daha sık görülen açısal titremeye ek olarak x ve y eksenlerinde kaymayı da düzelten "hibrit görüntü sabitleme" özelliğine sahiptir. Böylece bu lensler, elde yapılan aşırı yakın çekimlerde yüksek performans sunar. En yakın odaklama mesafelerinde makro çekimler için 0,5x büyütme faktörü sunan Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO STM ve RF 85mm F2 MACRO IS STM lensler, buna mükemmel birer örnektir.

Makro lensin güzelliği, konunuzu ekranda veya basılı halde normalde olduğundan daha büyük gösteren fotoğraflar çekebilmenize olanak sağlamasıdır. Böylece minicik böcekleri patlak gözlü devasa canavarlar gibi gösterebilir veya normalde insan gözünden kaçacak ince ayrıntıları ortaya çıkarabilirsiniz.

Vahşi yaşam fotoğrafçılığı için doğru lensi arıyorsanız kapsamlı rehberimize göz atmaya ne dersiniz?


Yazan: Matthew Richards

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

  • VAHŞİ YAŞAM FOTOĞRAFÇILIĞI

    Vahşi yaşam fotoğrafçılığı için en iyi lensler

    Bu sabit lenslerle ve zoom lensleriyle vahşi hayvanların ve kuşların nefes kesen fotoğraflarını çekin.

  • VAHŞİ YAŞAM

    Monoküler ve dürbünler: Kuş gözlemciliği için en iyisi hangisi?

    Canon PowerShot ZOOM, kuş gözlemciliği için ideal olan cep boyutunda monoküler bir kameradır. Peki Canon dürbünlere kıyasla ne gibi özelliklere sahip?

  • VAHŞİ YAŞAM

    Kuşları fotoğraflama

    Kuş fotoğrafçılığı için tavsiyeler ve en iyi başlangıç kiti.

  • VAHŞİ YAŞAM FOTOĞRAFÇILIĞI

    Vahşi yaşamı fotoğraflamak için ipuçları

    Profesyonel fotoğrafçı Dani Connor, genç bir vahşi yaşam fotoğrafçısıyla sektörde başarılı olmak için en iyi tavsiyelerini paylaşıyor.