ALICI KILAVUZU

Vahşi yaşam fotoğrafçılığına yönelik en iyi giriş seviyesi lensler

Vahşi yaşamın harika görüntülerini yakalamak amacıyla EOS R7 ve EOS R10 gibi Canon EOS R Sistemi fotoğraf makineleri için ideal olan en iyi ve en uygun maliyetli lensleri keşfedin.
Büyük bir kayanın üstünde durmuş, doğrudan fotoğraf makinesine bakan bir İber vaşağı.

Vahşi hayvanların ve kuşların doğal ortamlarında samimi fotoğraflarını yakalamak; hayvan davranışlarını anlamayı, sahada çalışma yetenekleri, sabır ve kararlılık gerektirir. Ancak bu yeteneklerin tamamına sahip olsanız da telefoto lensiniz yoksa amacınıza ulaşmanız zordur.

İyi haber ise vahşi yaşam fotoğrafçılığına başlamak için profesyonel bir lensle bütçenizi zorlamaya gerek yoktur. Canon EOS R7 ve EOS R10 gibi EOS R Sistemi aynasız fotoğraf makinelerine uygun, sabit lens ve zoom lensi seçeneklerine sahip çok sayıda hafif, yüksek performanslı vahşi yaşam lensi arasından seçim yapabilirsiniz.

Uzun otlar ve yeşil bitkilerle çevrili bir dalın üzerindeki ağaçkakan.

Zoom lensleri size daha fazla kadraj seçeneği sunarak hayvanları doğal ortamlarında yakalayan geniş açılı çekimlerden, belirli özellikleri vurgulayan daha dar açılı portrelere kadar her türlü çekimi yapabilmenizi sağlar. Canon EOS R6 ve Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM lens ile 400 mm, 1/50 sn, f/8 ve ISO 800 değerlerinde çekilmiştir.

Kafasında yeşil tüyleri, yeşil-mavi kanatları ve parlak turuncu gövdesi olan renkli bir papağanın yakın çekimi.

Telefoto lensler, tehlikeli olmaları veya onları rahatsız etmek istemememiz sebebiyle yaklaşamadığınız hayvanların ayrıntılı fotoğraflarını çekmenizi sağlar. Canon EOS R6 ve Canon RF 600mm F11 IS STM lens ile 1/350 sn, f/11 ve ISO 1.600 değerlerinde çekilmiştir.

Vahşi yaşam fotoğrafçılığı için telefoto lense ihtiyacım var mı?

Her zaman değil. Vahşi hayvanları kendi ortamlarında fotoğraflamak için (genellikle 35 mm veya daha düşük odak uzaklığına sahip lensler şeklinde tanımlanan) geniş açılı bir lens de kullanabilirsiniz. Ancak böyle fotoğraflar için sahneye yaklaşmanız gerekir. Kadrajınızı dolduran vahşi yaşam fotoğrafları istiyorsanız genellikle telefoto (85 mm veya daha yüksek bir odak uzaklığı) veya süper telefoto (300 mm ve sonrası) aralığında olan bir lense ihtiyaç duyarsınız. Bu lensler dar görüş alanlarıyla önünüzdeki sahnenin yalnızca çok küçük bir dilimine odaklanarak, uzak mesafedeki hayvanları ve kuşları kadrajınıza daha büyük şekilde yansıtır.

Vahşi yaşam fotoğrafçılığı için zum lensi mi yoksa sabit lens mi kullanmalıyım?

Telefoto zum lensleri, konumunuzu değiştirmek ya da lens değiştirmek için çekiminizi durdurmak zorunda kalmadan fotoğrafınızın kadrajını değiştirebilmenizi sağlamaları açısından daha kullanışlıdır. Sabit lensler ise yalnızca bir odak uzaklığı sunarlar ancak denk zum lenslerine göre genellikle daha hafiftirler. Ayrıca daha büyük odak uzaklıklarında bulunabilen sabit lensler, zum lenslerinizin bile yeterli yakınlaştırma sağlamadığı durumlarda fiziksel olarak daha fazla yaklaşamadığınız vahşi yaşam sahnelerini fotoğraflamanızı kolaylaştırırlar.

Durgun suda yüzen bir Kanada kazı.

Çığır açan EOS R Sistemi, Canon RF 800mm F11 IS STM gibi yenilikçi ve hafif lens tasarımlarına olanak tanır. Bu lens, 1.260 g'lık ağırlığı ve geri çekildiğinde yalnızca 281,8 mm'lik boyutuyla kolayca taşınabilir. Canon EOS RP ve Canon RF 800mm F11 IS STM lens ile 1/500 sn, f/11 ve ISO 1.250 değerlerinde çekilmiştir. © Ben Hall

Zoom lensi takılmış bir Canon EOS R7 fotoğraf makinesini tutan eller.

Zum lensi, lens değiştirmeye zamanınız olmadığında sahneyi yakalamak için çekiminizin kompozisyonunu yeniden oluşturma esnekliği sunar.

Vahşi hayvanlar ve kuşlar için hangi odak uzaklıkları idealdir?

Diğer vahşi hayvanlara kıyasla kuşlar genellikle daha küçüktür ve yaklaşılmaları daha zordur, bu sebeple kuşları fotoğraflamak için genellikle daha yüksek odak uzaklıklarına ihtiyaç duyarsınız. 300 mm veya 400 mm lensleri kullanarak genellikle büyük memeli hayvanların kadrajınızı dolduran fotoğraflarını çekebilirsiniz ancak bazı kuş fotoğrafçılığı türleri için 500 mm, 600 mm ve hatta 800 mm odak uzaklığındaki lenslere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bu noktada fotoğraf makinenizin sensör boyutu da size avantaj sağlayabilir. EOS R7 ve EOS R10 gibi APS-C aynasız fotoğraf makinelerinin içindeki sensörler, EOS R6 gibi EOS R Sistemi serisindeki diğer fotoğraf makinelerinde bulunan tam kare sensörlerden daha küçüktür. Yani pratikte, lensten gelen görüntüyü kırparak konunun kadrajınızın daha büyük bir bölümünü doldurmasını sağlarlar. Bu 1,6x kırpma faktörü, lensin menzilini artırır. Örneğin, APS-C fotoğraf makinesi ile kullanılan RF 50mm F1.8 STM lens, tam kare fotoğraf makinesiyle kullanılan 80 mm lens ile elde edilen görüş alanını sağlar. Standart 100 mm lens kullanıldığında ise tam kare fotoğraf makinesiyle kullanılan 160 mm lens ile aynı görüş alanı elde edilir. EF-EOS R Yuva Adaptörleri serisinden herhangi bir adaptör yardımıyla EOS R7 veya EOS R10 ile EF lens kullanırken aynı avantajı elde edersiniz.

Canon EOS R10 fotoğraf makinesi ve RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens kullanarak yakın plan fotoğraf çekimi yapan bir kişi.

Canon EOS R10 modelinin otomatik odaklama özelliği, -4 EV'lik 1 pozlama değerine kadar, neredeyse tam karanlıkta çalışmaya devam eder. EOS R7 bundan da düşük bir değere, -5 EV'ye 1 kadar iner.

Lens ve fotoğraf makinesi teknolojisi daha iyi vahşi yaşam fotoğrafları çekmenize nasıl yardımcı olabilir?

Odak uzaklığı büyük olan lensleri sabit tutmak daha zordur ancak lensteki tümleşik optik Görüntü Sabitleyici (IS) fotoğraf makinesinin sallanmasından kaynaklanan bulanıklıkların telafi edilmesine yardımcı olabilir. EOS R7 ve Canon EOS R6, uyumlu bir lensle kullanıldığında 7 stop'a kadar dahili görüntü sabitleme özelliği de sunar.

Vahşi yaşam fotoğrafçısı Ben Hall'un aşağıdaki soyut vahşi yaşam fotoğrafçılığında yaratıcı olma başlıklı videosunda belirttiği gibi bulanıklık her zaman kötü bir efekt değildir.2.

Siz çekim yaparken güçlü odaklama motoru hızlı hareket eden hayvanları takip etmenize yardım eder ve ne kadar sessiz çalışırsa bir hayvanı ürkütme ihtimaliniz de o kadar düşer. EOS R Sistemi fotoğraf makinelerindeki RF yuvası, ultra yüksek ve güvenilir odaklama hızları için fotoğraf makinesi ile lens arasında süper hızlı bağlantı sağlar. Canon EOS R7, EOS R10 ve EOS R6 aynı zamanda bir lensin doğal otomatik odaklama hızından en iyi şekilde faydalanır ve hayvanlar ile kuşları olağanüstü hız ve verimlilikle tanımak ve takip etmek için derin öğrenme teknolojili yapay zeka kullanan bir işlemciyi paylaşır. Aksiyona dayalı vahşi yaşam fotoğrafçılığında istediğiniz fotoğrafı çekebilmenizi garanti etmek için seri çekim yapmak en iyisidir. EOS R7 ve EOS R10 da AF takibi ile birlikte sırasıyla 30 kare/sn ve 23 kare/sn'ye kadar3 olağanüstü sürücü hızları sunar.

Daha yüksek bir maksimum diyafram açıklığı değeri (daha düşük bir f sayısı), lensin fotoğraf makinesine daha fazla ışık aktararak hızlı hareket eden hayvanları düşük ışık şartlarında fotoğraflamanıza yardımcı olabilir. Bu senaryoda özellikle EOS R6 gibi tam kare aynasız fotoğraf makineleri çok iyi çalışır.

Son olarak, yanınızda kompakt ve hafif bir lens taşıma olasılığınız daha yüksek olduğu için lensinizin boyutunu ve ağırlığını göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin, 300 g ağırlığında fakat 28,8-240 mm'lik güçlü ve etkili zoom aralığına sahip RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, vahşi yaşam fotoğrafçılığı için karşınıza çıkan tüm fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar.

Vahşi yaşam fotoğrafçılığı için en iyi Canon lensler nelerdir?

Vahşi hayvanların ve kuşların yüksek kaliteli fotoğraflarını çekebilmenizi sağlayan ve kullanımı kolay sabit lenslerden ve zum lenslerinden oluşan bir yelpazeyi burada bulabilirsiniz.

Vahşi yaşam fotoğrafçılığı için en iyi giriş seviyesi RF kompakt lens: Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens takılmış bir Canon EOS R7 fotoğraf makinesinin büyük bir kaya üzerinde yapılan dış mekan ürün çekimi.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM'nin 28,8-240 mm'lik "etkili" zoom aralığı, büyük resmi görmek için görüntüyü uzaklaştırmanıza (muhteşem bir manzaranın oluşturduğu arka planla vahşi yaşamı yakalamak için idealdir) veya ayrıntıları yakalamak için görüntüyü yakınlaştırmanıza olanak tanır.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, EOS R7 ve EOS R10 gibi APS-C EOS R Sistemi fotoğraf makineleri için özel olarak tasarlanmış ilk lenslerden biridir. Geniş görüntüleme açısından telefoto menzile kadar uzanan güçlü bir 8,33x zoom aralığına sahiptir. Bu, tozlu ortamlarda çekim yapıyorsanız veya lens değiştirirken bir çekimi kaçırabileceğiniz farklı vahşi yaşam fotoğrafı fırsatlarını hızlı bir şekilde yakalamanız gerekiyorsa size belirgin bir avantaj sağlayabilir.

Bu fotoğraf makinelerindeki 1,6x kırpma faktörü sayesinde lens, 28,8-240 mm'lik lensin tam kare fotoğraf makinelerinde sahip olacağı etkili zoom aralığına sahiptir ancak yalnızca 300 g ağırlığıyla nispeten kompakt ve hafiftir.

Vahşi yaşam fotoğrafçılığı için en iyi giriş seviyesi zoom lensi: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Ormandaki boş alanda duran büyük boynuzlu bir geyik, yüzünü fotoğraf makinesine çeviriyor.

Odak uzaklığının iki katına çıkarılması (örneğin 200 mm'den 400 mm'ye), hayvanların ve kuşların fotoğrafta iki kat daha büyük görünmesi ve bu sayede odak noktanız olan konunuzdan en iyi şekilde yararlanmanız anlamına gelir. Canon EOS RP ve Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM lens ile 400 mm, 1/40 sn, f/8 ve ISO 800 değerlerinde çekilmiştir. © Ben Hall

Küçük boynuzlu bir geyik, yemyeşil bir ormandaki eğrelti otlarıyla çevrelenmiş bir şekilde duruyor.

Telefoto lenslerin görüntüyü dar açıyla yakalaması, hayvanları kadrajda ön plana almak için mükemmel yumuşak arka planı seçmeyi kolaylaştırır. Canon EOS RP ve Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM lens ile 373 mm, 1/50 sn, f/8 ve ISO 1.250 değerlerinde çekilmiştir. © Ben Hall

Canon'un EOS R Sistemi için ürettiği RF lensler çeşitli tasarım yenilikleriyle gelir ve Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM bu lenslerden biridir. Canon EF 70-300mm F4-5.6 IS II USM modelinden daha hafif olmasına rağmen yakınlaştırma kapasitesi daha yüksektir ve RF uzatıcılarla bu kapasite daha da genişletilebilir. Elde daha net çekimler için 5,5 stop'lu Görüntü Sabitleyici avantajına sahiptir ve EOS R6 ve EOS R7 gibi IBIS donanımlı fotoğraf makinelerinde bu değer 6 stop'a çıkar. Ayrıca, süper hızlı ancak neredeyse tamamen sessiz Nano USM otomatik odaklama teknolojisini kullandığı için yaklaşmaya çalıştığınız konuları korkutup kaçırmaz. Bu lens, EOS R7 ve EOS R10 ile birlikte kullanıldığında 160-640 mm'lik genişletilmiş, etkili bir zoom aralığına ulaşır.

Vahşi yaşam fotoğrafçılığı için en iyi giriş seviyesi RF süper telefoto lensler: Canon RF 800mm F11 IS STM ve Canon RF 600mm F11 IS STM

Bulanık bir arka planda, açık alanda duran ve güneş ışığıyla bir kulağındaki damarlar belirgin hale gelen bir tavşan.

RF 800mm F11 IS STM gibi bir telefoto lensin uzun menzili, ürkek hayvanları korkutmadan fotoğraflamanızı mümkün kılar. Canon EOS RP ve Canon RF 800mm F11 IS STM lens ile 1/100 sn, f/11 ve ISO 500 değerlerinde çekilmiştir. © Ben Hall

Arkasındaki kayada açıklıklar olan ve bir kayanın üzerinde duran dikkatli bir lemur.

f/5,6 ve f/11 gibi daha küçük maksimum diyafram açıklıklarına sahip telefoto lensler, daha geniş diyafram açıklıklarına (daha düşük f sayıları) sahip lenslere kıyasla daha kolay taşınabilir ve daha uygun fiyatlıdır. Canon EOS R6 ve Canon RF 600mm F11 IS STM lens ile 1/1.400 sn, f/11 ve ISO 1.600 değerlerinde çekilmiştir.

RF 800mm F11 IS STM, konunuzun büyük hayvanlar veya arka bahçenizdeki kuşlar olması fark etmeksizin kadrajınızı dolduran vahşi yaşam fotoğrafları çekebilmenizi sağlar. Bu lense Canon Extender RF 1.4x veya Canon Extender RF 2x uzatıcı modellerini eklediğinizde daha fazla yakınlaştırma da elde edebilirsiniz (Canon Extender RF 2x uzatıcıyla 1.600 mm'ye kadar odak uzaklığı elde edebilirsiniz). EOS R Sistemi fotoğraf makineleri, bu etkileyici odak uzaklıklarında dahi otomatik olarak odaklama yapabilir. Lensi Canon EOS R7 veya EOS R10 modeline monte ettiğinizde kırpma faktörü, 1,4x veya 2x uzatıcılarda olduğu gibi diyafram açıklığında azalmaya neden olmadan 1.280 mm'lik muazzam bir etkili odak uzaklığı sağlar.

RF 800mm F11 IS STM, bu kadar uzun bir menzil erişimine sahip olan bir lense göre şaşırtıcı derecede kompakt ve hafiftir. Ayrıca elle çekilen fotoğrafların ve videoların daha net olmasını sağlayan 4 stop'lu Optik Görüntü Sabitleyici özelliği bulunmaktadır.

Canon RF 800mm F11 IS STM, özel olarak kuş fotoğrafçılığına yönelik bir lens iken, RF 600mm F11 IS STM, kuşları ve benzeri hayvanları fotoğraflamak için kullanılabilecek daha genel amaçlı bir süper telefoto lenstir. Hoş bir arka plan bulanıklığı için yapraksız f/11 diyafram açıklığı, neredeyse tamamen sessiz otomatik odaklama için STM motoru ve Canon Extender RF 1.4x (toplam 840 mm odak uzaklığına ulaşmanızı sağlar) Canon Extender RF 2x (toplam 1.200 mm odak uzaklığına ulaşmanızı sağlar) ile çalışabilme açısından özellikleri RF 800mm ile benzerdir. EOS R7 ve EOS R10 ile kullanıldığında, uzatıcı olmadan 960 mm'lik etkili odak uzaklığına sahiptir. Lens aynı zamanda 20 cm'den daha kısa olacak şekilde geri çekilebilir, bu sayede her yere götürebileceğiniz kullanışlı bir süper telefoto lenstir.

Vahşi yaşam fotoğrafçılığı için en iyi giriş seviyesi EF lens: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM

Su seviyesinden fotoğraflanan bir ördek ve ördeğin gagasından damlayan su damlaları.

Çok yönlü Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS II USM lens, hem tam kare hem de APS-C EOS DSLR'lerle uyumludur. Ayrıca adaptörler aracılığıyla EOS R Sistemi ve EOS M serisi fotoğraf makineleriyle de kullanılabilir. Canon EOS 850D ve Canon EF 70-300 mm IS f/4-5.6 IS II USM lens ile 267 mm (35 mm eş değeri odak uzaklığı 427 mm'dir), 1/320 sn, f/5,6 ve ISO 640 değerlerinde çekilmiştir. © Ben Hall

Bu oldukça uzun 70-300 mm odak uzaklığı aralığını kapsayan bir zum lensidir ve büyük hayvanlar için esnek kadraj olanakları sunmasıyla, vahşi yaşam fotoğrafçılığı için klasik bir başlangıç lensidir. Daha da yakınlaştırmak için Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM lensi Canon Yuva Adaptörü EF-EOS R ile Canon EOS R10 veya EOS R7 modeline taktığınızda 112-480 mm'lik etkili zoom aralığına sahip olursunuz.

Sadece 710 gr. ağırlığında olan ve 14,55 cm'e kadar küçülebilen bu lensi seyahatlerinizde kolayca taşıyabilir, 4 stop'lu Görüntü Sabitleyicisi ile fotoğraf makinesinin titreşiminden etkilenmeyen net fotoğraflar çekebilirsiniz.

Vahşi yaşam fotoğrafçılığı için en iyi giriş seviyesi EF-S lens: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

Durgun suda yüzen iki kuğu.

Çok yönlü EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM lens hafif ve kompakttır. Bu da uzaktaki hayvanlara yaklaşmanıza ve konunuzu rahatsız etmeyecek şekilde sakin ve sessiz çekim yapmanıza olanak verir. Canon EOS 850D ve Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM lens ile 200 mm (35 mm eş değeri odak uzaklığı 320 mm'dir), 1/4.000 sn, f/5,6 ve ISO 800 değerlerinde çekilmiştir. © Ben Hall

18-55 mm kit lensinizi tamamlayacak bir telefoto zum lensi arıyorsanız bu lens sizin için iyi bir seçenektir. Canon EOS 90D ve EOS 850D gibi APS-C sensörlü EOS DSLR modelleri için tasarlanan EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM tam kare bir fotoğraf makinesinde kullanılacak 88-400 mm odak uzaklığındaki lense denk bir aralık sunar. Küçük ve hafif yapısıyla hayvanat bahçesinde veya vahşi yaşam parkında geçireceğiniz bir günde ya da daha uzak seyahatlerinizde kolayca taşıyabileceğiniz bir lenstir.

Alternatif vahşi yaşam lensleri

Telefoto lensler, vahşi yaşam fotoğrafçılığının ağır işçileri olsa da hayvanları ve kuşları fotoğraflarken yaratıcı yönde kullanılabilecek birçok farklı lens vardır.

Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM ve Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM gibi makro lensler, böceklerin ve diğer küçük yaratıkların fotoğraflarını çekmek için idealdir. Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM özel bir makro lens olmasa da, gerçek boyutun neredeyse yarısı kadar etkileyici bir büyütme oranına sahiptir. EF ve EF-S lensler, Canon Yuva Adaptörü EF-EOS R ile kullanıldığında EOS R7 ve EOS R10 ile tam uyumludur. 1,6x kırpma modunu kullanmak istiyorsanız EF-S lensleri adaptör aracılığıyla EOS RP ve EOS R6 gibi tam kare EOS R Sistemi fotoğraf makinelerinde de kullanabilirsiniz.

Canon RF 14-35mm F4L IS USM gibi geniş açılı lensler ve Canon RF 16mm F2.8 STM gibi ultra geniş açılı lensler de bir hayvanın yaşam alanını daha geniş bir ölçekte fotoğraflamak, bir kuş sürüsünün tamamını fotoğraflamak ve hatta arka planınızdaki vahşi yaşama dair konuşurken kendi vlogunuzu çekmek için kullanışlı olabilir.

Yazan: Marcus Hawkins ve Matthew Richards

123°C/73°F'de, f/1,2 lens, Merkez AF noktası, Tek Çekim AF, ISO 100 ile fotoğraf çekimi sırasında. Odak Dışı Düzleştirme kaplamalı RF lensler hariç.

2Video sadece İngilizce olarak mevcuttur.

3Sürekli çekim hızı, çeşitli koşullara bağlı olarak değişebilir. Ayrıntılar için teknik özelliklere bakın.

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

  • VAHŞİ YAŞAM

    RF 200-800mm F6.3-9 IS USM ile kuş fotoğrafçılığı

    Bir profesyonel fotoğrafçı ve bir hobi fotoğrafçısı bir araya gelerek RF 200-800mm F6.3-9 IS USM'yi sahada test ediyor.

  • VAHŞİ YAŞAM FOTOĞRAFÇILIĞI

    Vahşi yaşam fotoğrafçılığına dair ipuçları

    Canon fotoğraf makineleri ve lenslerinizden en iyi şekilde faydalanıp vahşi yaşam fotoğrafçılığınızı ileri seviyeye taşıyabilmeniz için ipuçları ve teknikler.

  • VAHŞİ YAŞAM FOTOĞRAFÇILIĞI

    Vahşi yaşamı fotoğraflamak için ipuçları

    Profesyonel fotoğrafçı Dani Connor, genç bir vahşi yaşam fotoğrafçısıyla sektörde başarılı olmak için en iyi tavsiyelerini paylaşıyor.

  • MAKRO FOTOĞRAFÇILIK

    Böceklerin dünyasını keşfedin.

    Pierre Anquet'den tavsiyelerle minik canlıların gizli yaşamlarını ortaya çıkarın.