Yazıcı Türleri
Piyasada evde, ofiste veya ev ofiste kullanım için neredeyse her bütçeye uygun bir yazıcı bulunabilir. İster düşük maliyetli mürekkep püskürtmeli fotoğraf yazıcısı, ister üst düzey tam renkli bir lazer yazıcı veya çok işlevli bir hepsi bir arada yazıcı arayın - kendinize uygun bir model bulabilirsiniz.
Ucuz ve ekonomik mürekkep püskürtmeli yazıcılardan hepsi bir arada yazdırma-tarama makinelerine kadar bin bir türlü yazıcı türünü ve uygulama seçeneklerini araştırmadan önce istediğiniz yazıcınızdan beklentinizi anlamanız çok önemli.
1. Lazer Yazıcılar
Lazer yazıcılar, metin ve görselleri kağıda aktarmak için ışık veya odaklanmış ışın kullanır. Lazer ışınları, lazer yazıcının içinde bulunan silindirik bir tambur olan fotoreseptörden çıkar. Kağıt, yazıcının içinde hareketine devam ettikçe bu işlem tamamlanır. Lazer yazdırma cihazı, görseli ve metni fotoreseptöre yazdırır. Lazer yazıcı, acil bir durumda hemen bir şeyler yazdırmak için kullanılabilir.
2. Tek Fonksiyonlu Yazıcılar
Tek fonksiyonlu yazıcılar sadece tek bir işlem için üretilmiştir: baskı almak. Çift taraflı baskı, USB bağlantısı, hafıza kartı yuvaları ve çok işlevli kağıt tepsisi gibi ek özelliklere sahip olabilirler. Aynı zamanda mürekkep püskürtmeli ve lazer yazıcılar olarak da karşımıza çıkabilirler.
3. Megatank Yazıcılar
Ekonomik fiyatı ve yüksek mürekkep kapasitesi sebebiyle genelde Megatank yazıcılar olarak adlandırılan mürekkep tanklı yazıcılar, tüketiciler arasında popülerlik kazanmıştır. Bu yazıcılar, tek kullanımlık kartuşlar yerine mürekkep şişelerinden yeniden doldurulabilir mürekkeple çalışan bir hazne mekanizmasına sahiptir. Daha fazla mürekkebe erişebildikleri için çalışma süreleri daha uzun, çalıştırma maliyetleri daha düşüktür.
4. Çok İşlevli Yazıcılar
Bir çok işlevli yazıcı; yazdırma, tarama, faks ve fotokopi gibi birden fazla işlevi olan bir donanımdır. Diğer bir ismi ise hepsi bir arada yazıcıdır. Masraftan kısmak, kaynaklarını tek yere toplamak ve iş akışlarını hızlandırmak isteyen düşük bütçeli firmalar için uygundur. Çok işlevli yazıcılar çalışabilmek için bir bilgisayara kablolu veya kablosuz bir şekilde bağlı olmak zorunda olsalar da zaman zaman bağımsız fotokopi makineleri gibi bir kontrol paneline de sahip olabilirler. Tabii bunlar birden fazla donanıma olan ihtiyacı da ortadan kaldırırlar, çünkü ofiste veya evde birçok işi tek yerden, tek seferde halledebilirler.
5. Hepsi Bir Arada Yazıcı, Tarayıcı, Fakslar
Hepsi bir arada (AIO) yazıcılar, birden fazla cihazın özelliklerini tek yerde toplar. Bir hepsi bir arada yazıcı, en temel haliyle bir lazer yazıcı veya renkli mürekkep püskürtmeli yazıcıyı bir tarama cihazıyla birleştirerek yazıcı, tarayıcı ve fotokopi makinesi işlevi görebilir.
Fotoğraf Yazıcısı Türleri
1. A3 Fotoğraf Yazıcıları
Bir A3 fotoğraf yazıcısı, A3’e kadar olan (29,7 x 42 cm) fotoğraf boyutlarını işleyebilecek bir cihazdır. Fotoğrafçılık açısından baktığımızda A3 fotoğraf yazıcıları göz kamaştırıcı, renkli ve olağanüstü bir baskı kalitesi ortaya koyar.
2. A2 Fotoğraf Yazıcıları
Bir A2 fotoğraf yazıcısı, A2’ye kadar olan fotoğraf boyutlarını işleyebilecek bir cihazdır. A2 fotoğraf yazıcılarının ürettiği baskı kalitesi; fotoğrafçılık açısından bakıldığında parlak, canlı ve göz alıcıdır.
3. Cep Boyutlu Fotoğraf Yazıcıları / Taşınabilir Fotoğraf Yazıcıları
Kompakt bir yazıcı olan cep boyutlu yazıcıda metin veya fotoğraf yazdırabilirsiniz. Cep yazıcıları; hızlı bir şekilde okunması kolay faturalar, müşteri makbuzları veya kargo etiketleri yazdırmak isteyen küçük işletmeler tarafından kullanılabilir. Aynı zamanda fotoğraf yazdırmak için de kullanılabilirler. Bunun yanında günlük tutmayı sevenler de taşınabilir cep yazıcılarını günlüklerine yaratıcı bir yönler katmak üzere bir araç olarak kullanabilirler.
4. Çıkartma Yazıcıları
Çıkartma yazıcıları, karton ve/veya kendinden yapışkanlı etiket gibi malzemeler üzerine baskı yapar. Bu yazıcılar, rulo halindeki malzemeyle veya kopartılabilir sayfalarla çalışabilmek için özel tasarlanmış besleme sistemlerine sahip olmalıdır.
Geniş Formatlı Yazıcı Türleri
1. Çizim Yazıcıları
Çizim yazıcıları (ploterler), mürekkep veya toner kullanmadan, bir kurşun kalem, tükenmez kalem, fosforlu kalem veya diğer yazma aletleriyle vektör fotoğraflar çıkartmak ve kesintisiz çizgiler çizebilmek için tasarlanmıştır. Bu yazıcı türü, sıklıkla çizim taslaklarını veya benzeri belgeleri kağıda geçirebilmek için kullanılır.
2. Prova Baskı Yazıcıları
Bir prova baskı yazıcısı, ürünün son halinin tam bir temsilini üretmek için kullanılır. Bir sipariş üretime gönderilmeden önce yazıcıdan çıkan bu kopya üzerinde son kontroller yapılır. Baskı provaları, bir sipariş işleme alınmadan önce sorunların görülebilmesi adına son bir fırsat sundukları için çok önemlidir.
3. Grafik Yazıcıları
Şu sıralar en çok kullanılan ve en sevilen yazıcılar grafik yazıcılarıdır. Baskı için grafik üretmek kendine has bir süreç içerir ve son ürün genelde dijital formda bir tasarım olur. Gazete, dergi, broşür gibi fiziksel yayınlar için baskı tasarımı kullanılır.
4. Özel Amaçlı ve Endüstriyel Yazıcılar
Özel amaçlı yazdırma, standart yazdırma prosedürlerinin dışında yöntemler kullanarak yazdıracağınız parçanın kalitesini iyileştirme sürecine verilen addır. Özel amaçlı ve endüstriyel yazıcılar, mevcut son teknolojiyi kullanıp UV kaplamalardan, folyo baskıdan ve kabartmalı kağıda baskı/kabartmalı baskı yöntemlerinden yararlanarak göz alıcı ve unutulmaz reklamlar üretir.
Üretim Yazıcıları ve Ticari Yazıcılar
1. Dijital Baskı Makineleri
Dijital baskı makineleri, baskıya hazır görüntüleri bir araya getirmek için sayılar ve formüllerden oluşan sofistike bir sistem kullanır. Bu görseller piksellerden oluşur ve görselin dijitalleştirilmiş hâli pozalama, mürekkep birikimi ve toner birikimini düzenlemek için kullanılır ve görselin basılı versiyonu elde edilir.
2. Yaprak Beslemeli Baskı Makineleri
Yaprak beslemeli baskı makineleri, özellikle dijitale göre daha uygun fiyata daha geniş bir renk yelpazesi gerektiren, talebe göre çalışan iş akışlarına, daha fazla uygulama esnekliği sunar. Yaprak beslemeli tasarımı sayesinde mevcut olan çok sayıda çekmece birden fazla malzemeye erişimi kolaylaştırır. Bir iş, diğerinden farklı bir malzemeye ihtiyaç duyabilir. Kapak sayfaları veya bölücüler kullanmak mümkündür. Bitmiş bir projeyi hemen çekebilmek için bir çıktı ünitesi kullanılabilir.
3. Kesintisiz Beslemeli Yazıcılar
Kesintisiz beslemeli yazıcılar, yaprak beslemeli baskı makinelerinin aksine makineyi durmaya ve yeni sayfalar yüklemeye ihtiyaç duymadan yüklü miktarda kağıt işleyebilir.
4. Ticari Fotoğraf Baskısı Yazıcıları
Ticari baskı merkezleri dosyaları yazdırmak için baskı makinesini de içeren birçok farklı teknikten yararlanabilir. Dijital dosyanın hazırlanma süreci, yapılacak baskı türüne bağlı olarak değişir. Ticari fotoğraf yazıcıları için baskı öncesi süreç veya dosya hazırlama işlemleri son derece hassas olmalıdır.
Doğru Yazıcı Türünü Seçmek
Piyasada birçok farklı türde yazıcı bulunur. Bir yazıcı almadan önce doğru türü seçebilmeniz için aşağıdan iyi bir yazıcının bazı özelliklerine göz atabilirsiniz.
- İnç başına nokta (DPI): İnç başına nokta, baskı kalitesini ölçmek için kullanılır. DPI değeri yükseldikçe kalite artar. Bu yüzden net, yüksek kalitede baskılar istiyorsanız daha yüksek DPI değerlerine sahip yazıcılara göz atın.
- Dakika başına sayfa (PPM): Dakika başına sayfa, bir yazıcının dakikada kaç sayfa çıkartabileceğini söyleyen bir hız ölçütüdür. PPM değeri belgeye göre değişebilir; örneğin, siyah-beyaz bir baskı istiyorsanız 10 PPM ile çalışan bir yazıcı, renkli baskılarda 5 PPM daha düşük çalışabilir. Bu sebeple eğer daha fazla sayfa yazdırmak istiyorsanız önce makinenin hızını kontrol edin.
- Fiyat: Fiyat, her cihazda oldukça önemlidir. Daha ucuz bir alternatif seçmekten kaçının çünkü uzun vadede mürekkep veya kartuş harcamanız daha fazla olacaktır. Ucuz makineler iyi makinelerden iki kat daha fazla mürekkep tüketir, bu da toplam masrafınızı artırır. Bu yüzden her zaman ucuz bir yazıcıdan ziyade kalitelisini tercih edin.
- Kağıt işleme kapasitesi: İyi bir yazıcı bütün kağıt ihtiyaçlarınızı halledebilmeli ve yazıcıda yükseltme yapılabilmelidir. Standart bir yazıcının kapasitesi en fazla 200 sayfadır.