Siyah-beyaz fotoğrafçılık

EOS-1D_X_Mark_II_Sample_Image_Scotts_17.jpg

Jonathan ve Angela Scott

Siyah-beyaz fotoğraflarda kompozisyon, kontrast, şekil, doku ve form önemli etmenlerdir. Monokrom fotoğrafçılığın modası geçmeyen kalitesini yakalamak için aşağıdaki adımları izleyin.

Konular

EOS R Helen Bartlett Örneği UK -0007.tif

Canon Elçisi Helen Bartlett

Günbatımları gibi etkileyiciliğini renklerden alan sahnelerin renkli olarak fotoğraflanmaları daha iyidir. Bununla birlikte, siyah-beyaz efekti çok çeşitli konulara uygulanabilir. Hangi fotoğrafların monokrom olarak güzel görüneceğini tahmin etmek zor olabilir ancak efekti önizlemek için Canlı Kontrolü kullanabilirsiniz.

Monokrom Fotoğraf Stili

PCA - Black and white photography - exercise-black_white_picstyle_English copy.jpg

Üç şekilde siyah-beyaz fotoğraf oluşturabilirsiniz: Fotoğraf makinenizde monokrom ayarını seçerek ya da fotoğrafı renkli olarak çekip fotoğraf makinesi içinde veya harici yazılım kullanarak siyah-beyaz kopyasını oluşturarak. Sonradan siyah-beyaza dönüştürmek, fikrinizi değiştirmeniz durumunda faydalıdır ancak monokrom ayarda çekim yapmak size zaman kazandırır.

Yaratıcı Otomatik (CA) moda sahip fotoğraf makinelerinde Monokrom Ambiyans seçeneğini kullanabilirsiniz. Fotoğraflarınızın görünüşünü daha iyi şekilde kontrol edebilmek için Yaratıcı Alan modlarından birini seçin: Program (P), Diyafram Önceliği (Av), Enstantane Önceliği (Tv), Manuel (M) veya Bulb (B). Ardından Fotoğraf Stili menüsünden Monokrom ayarını seçin. Fotoğraf Stili menüsüne fotoğraf makinenizin ana menüsünden ulaşabilir veya değişiklikleri Hızlı Kontrol ekranında yapabilirsiniz.

Fotoğraf Stilini Özelleştirme

Monokrom ayarını da, diğer Fotoğraf Stili seçenekleri gibi farklı görünümler elde etmek üzere özelleştirebilirsiniz. Bu ayarı yapmak için Fotoğraf Stili menüsünde seçeneği vurgulayın ve INFO düğmesine basın.

Filtre etkisi

Monokrom ayarına özel iki seçenek bulunur: Filtre etkisi ve Ton etkisi. Çoğu renk, grinin tonlarına dönüştürüldüğünde birbirlerine benzer şekilde görünür ancak filtre etkisi, belirli renkleri daha aydınlık veya karanlık hale getirerek vurgulayabilmenizi sağlar. Fotoğraf makinenizde dört filtre etkisi bulunur: Sarı, turuncu, kırmızı ve yeşil. Bunlardan her biri, kendi rengini parlaklaştırır ve diğer renkleri değişen oranlarda karartır.

Sarı filtre

Üç sarı çiçeğin orijinal renkli görüntüsü.
Üç çiçeğin görüntüsü, filtre uygulanmamış siyah-beyaz.
Üç çiçeğin görüntüsü, sarı filtre uygulanmış siyah-beyaz.

Renkli

Sarı filtre

Bu filtre en hafif etkiyi yarattığından pek çok fotoğrafçılık türünde kullanıma uygundur. Örneğin mavi gökyüzü ile beyaz bulutlar arasındaki kontrastı artırarak daha ilgi çekici manzara fotoğrafları çekmenize ve soluk cilt rengi tonlarını hafifçe aydınlatmanıza yardımcı olur.

Turuncu filtre

Genç bir adamın orijinal renkli portresi.
Aynı portre, filtresiz siyah-beyaz.
Aynı portre, turuncu filtre uygulanmış siyah-beyaz.

Renkli

Turuncu filtre

Turuncu filtre, tuğlaları vurguladığı için mimari veya şehir manzarası çekimleri için iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca bu filtre, portre çekimde soluk cilt tonlarını ve lekelerini sarı filtreye göre daha fazla aydınlatır.

Kırmızı filtre

Bir manzaranın orijinal renkli görüntüsü.
Manzara görüntüsü, siyah-beyaz ve filtre uygulanmamış.
Manzara görüntüsü, kırmızı filtre uygulanmış siyah-beyaz.

Renkli

Kırmızı filtre

Bu filtre, güçlü bir kontrast oranı oluşturarak mavi gökyüzünü daha koyu gösterip bulutları vurgulayacağından, genellikle yaz günleri çekilen fotoğraflarda başarılı bir etki oluşturur. Monokrom Fotoğraf Stilinin kontrast parametresini artırmak etkiyi daha belirgin hale getirebilir.

Yeşil filtre

Kırmızı bir yaprağın orijinal renkli görüntüsü.
Yaprak görüntüsü, siyah-beyaz ve filtre uygulanmamış.
Yaprak görüntüsü, yeşil filtre uygulanmış siyah-beyaz.

Renkli

Yeşil filtre

Yeşil yapraklar ile çiçekler veya sonbahar yaprakları arasında kontrast yaratabileceğinden bitki fotoğrafı çekimlerinde yeşil filtreyi kullanmayı deneyin. Bu filtre, ağaçları ve çimenleri aydınlatırken mavi gökyüzünü aynı anda hem daha parlak hem de daha az vurgulu hale getirir.

Ton etkisi

Tonlama efekti uygulanmamış şekilde bulutların arasından geçen güneş ışınlarının siyah-beyaz görüntüsü.
Aynı görüntü, sepya tonlamalı.
Aynı görüntü, mavi tonlamalı.
Aynı görüntü, mor tonlamalı.
Aynı görüntü, yeşil tonlamalı.

Yok

Yeşil

Ton etkisi uygulayarak monokrom fotoğraflarınıza hafif bir renk katmanı ekleyebilirsiniz. Dört seçenekten birini belirleyebilirsiniz: Sepya, mavi mor veya yeşil. Çarpıcı fotoğraflar çekmek için filtre ve ton etkilerini birleştirebilirsiniz.

Siyah-beyaz fotoğraf çekmeyi bitirdikten sonra Fotoğraf Stilinde renkli seçeneklerden birini ayarlamayı unutmayın. Aksi takdirde, ardından çektiğiniz tüm fotoğraflar monokrom olarak kaydedilir.

İlgili ürünler

İlgili makaleler

Siyah-beyaz fotoğrafçılığa dair ipuçları

Düğünler ve manzaralardan spora ve portrelere kadar çarpıcı siyah-beyaz görüntülerin nasıl çekileceğini keşfedin.

Dünyayı monokrom fotoğraflamak

Renk körü fotoğrafçı Chris Ward, ince detaylara odaklanan görüntülerin nasıl oluşturulacağını anlatıyor.

Siyah-beyaz doğa

PowerShot G7 X Mark III ile çarpıcı siyah-beyaz doğa görüntüleri oluşturun.

Uzun pozlamalı siyah-beyaz çekim yapma

Stephen McNally'nin uzun pozlamalı mistik siyah-beyaz fotoğrafları nasıl çektiğini keşfedin.