Manzara fotoğrafçılığı

RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

Manzara, fotoğrafçılığın en popüler ve kolay erişilebilir konularından biridir. Uygun ışık için günün "doğru" zamanında çekim yapmak, kompozisyonun bazı temel kurallarını uygulamak ve çektiğiniz görüntünün son derece net olmasını sağlayacak adımları atmak büyük fark yaratır.

Hava

Hava koşullarına hazırlıklı olun. Uygun ışığı uzun süre beklemek zorunda kalabilirsiniz, bu nedenle soğuk iklimlerde sıcak tutan ve hava koşullarına dayanıklı kıyafetler ve iyi bir çift bot giydiğinizden emin olun! Sıcak iklimlerde ise bol bol güneşten koruyucu götürün ama güneş battıktan sonra çekim yapacaksanız yanınıza bir kazak veya ceket almayı da unutmayın. Özellikle Canlı Kontrol özelliğini sıkça kullanacaksanız yedek pil götürmek de iyi bir fikir olacaktır. Lens siperliği ise lensin ön kısmını direkt gün ışığı ve yağmurdan korur.

Bir sırt çantası siz yoldayken ekipmanınızı korur ve aynı zamanda uzun mesafe yürüyüşlerinde omuz çantasına kıyasla taşıması daha rahattır.

Hazırlık

Mükemmel noktayı bulduğunuzda fotoğraf makinenizi bir tripod ile kullanmak iyi bir fikir olabilir. Bu şekilde fotoğraf makinesinin pozlama sırasında hareket etmemesini sağlamış ve son derece net çekimler yapma şansınızı artırmış olursunuz. Böylece siz de çekeceğiniz fotoğraf için en iyi kompozisyonu belirleyebilirsiniz. Öncelikle bacakların kalın kısımlarını çekerek uzatın ve sağlam bir şekilde oturmasını sağlayın. Yalnızca gerekliyse ince olan alt kısımları kullanın. Fotoğraf makinenizi kafaya yerleştirin ve makinenizde varsa "INFO" düğmesine basarak elektronik seviyelemeyi etkinleştirin. Sonrasında, çizgi kırmızıdan yeşile dönüşüp ufkun düz olduğunu gösterene kadar fotoğraf makinenizin açısını ayarlayabilirsiniz.

Çekim modu

Diyafram Önceliği (Av) modu manzara çekimleri için harika bir seçimdir çünkü size alan derinliğini kontrol etmeniz için diyafram ayarı yapmanıza olanak tanırken fotoğraf makinesi enstantane hızını kendi ayarlar. Genel olarak bir manzaranın ön plandan ufka kadar net görünmesini sağlamak için oldukça geniş bir alan derinliğine ihtiyaç duyarsınız ve bu da f/16 veya f/22 gibi dar diyafram açıklığı ile elde edilebilir.

Görüntü kalitesi

100 veya 200 gibi düşük bir ISO ile çalışmak en iyi kalitede görüntüler elde etmenizi sağlar. ISO ne kadar yükselirse görüntülerdeki kumlanma (gren) o kadar artacaktır.

Düşük ISO ve dar diyafram açıklığı kombinasyonu daha yavaş enstantane hızına sebep olacağı için tripod kullanarak makineyi sabit tutun.

Çekimi yapmak için deklanşöre bastığınızda resmin çok hafif bulanıklaşmasına sebep olacak ufak bir titreşime sebep olabilirsiniz. Bunu önlemek için siz deklanşöre bastıktan kısa bir süre sonra deklanşörü kendi kendine çalıştıracak otomatik zamanlayıcı modunu kullanabilirsiniz. Alternatif olarak da fotoğrafı çekmek için uzaktan kumanda kullanabilirsiniz. Wi-Fi özelliğine sahip bir fotoğraf makineniz varsa Camera Connect uygulamasını kullanarak deklanşörü mobil cihazınız ile uzaktan çalıştırabilirsiniz.

Kompozisyon

Üçte bir kuralı yüzyıllardır kullanımda olan bir kompozisyon kılavuzudur ve fotoğraf makinenizin bu kılavuzu kullanmanıza yardımcı olacak bir Izgara Ekranı mevcuttur. Fotoğraf makinenizin menüsünü açarak Canlı Kontrol modunu ve Izgara Ekranını etkinleştirin, sonra da 3x3 ızgarayı seçin. Artık Canlı Kontrol modunu etkinleştirdiğinizde fotoğraf makinenizin ekranında bir ızgara göreceksiniz.

Sahnenin önemli unsurlarını bu çizgilere ve çizgilerin kesiştiği noktalara konumlandırmaya çalışın. Birkaç adım kenara gitmek veya fotoğraf makinesinin açısını değiştirmek son derece büyük bir fark yaratabilir.

Canlı renkler

Şafaktan sonraki ve gün batımından önceki saatler, yaydıkları sıcak ışıkla manzaraya kattıkları hoş altın renk nedeniyle altın saat olarak anılır. Gökyüzünde alçak konumda olan güneş aynı zamanda manzaranın desenlerini, konturlarını ve dokusunu ortaya çıkarır, bu yüzden özellikle güneşli bir günde bu saatlerde fotoğraf çekmeyi hedefleyin.

Fotoğraftaki mavi ve yeşil renkleri öne çıkarmak için fotoğraf makinenizin Manzara modunu seçin. Diyafram Önceliği (Av) modu veya Program (P) modunu kullanmakta kendinize güveniyorsanız benzer bir efekt için Görüntü Stilini Manzara olarak ayarlayın.

Odaklama

Genel olarak, odaklandığınız noktanın ötesindeki net alan, bu noktanın önündeki keskin alanın yaklaşık iki katı derinliktedir. Bu yüzden görüntüde maksimum alan derinliğini yakalamak için sahnenin yaklaşık üçte biri derinliğindeki bir noktaya odaklanın. Fotoğraf makinenizde dokunmatik ekran mevcutsa odak noktasını ayarlamak için Canlı Kontrol modunda ekrana dokunabilirsiniz. Alternatif olarak navigasyon kontrollerini kullanarak AF noktasını istenilen konuma getirin ve lensi odaklamak için deklanşöre yarım basın.

İncele

İlk fotoğrafınızı çektikten sonra ekrana bakın. Resmin daha parlak veya daha koyu olmasını istiyorsanız fotoğraf makinenizin pozlama dengesi özelliğini kullanın ve bir çekim daha yapın. Manzara modunda çekim yapıyorsanız Q düğmesine basın ve "Standart ayar" kısmını "Daha Parlak" veya "Daha Koyu" olarak değiştirin. İşiniz bittikten sonra "Standart ayar" olarak tekrar değiştirmeyi unutmayın.

İlgili ürünler

İlgili makaleler

Manzaralar için en iyi lensler

Uygun fiyatlı sabit ve zoom lensleri seçmek için ihtiyacınız olan tüm bilgiler.

Elde manzara çekimi yapma

Tripod olmadan çarpıcı manzara fotoğrafları çekmeyi öğrenin.

Baskı için manzara görüntülerini nasıl düzenlersiniz?

Manzara fotoğraflarınızı sanat eserlerine dönüştürecek düzenleme teknikleri.

Zorlu hava koşullarında çekim yapmaya yönelik ipuçları

Hem ekipmanlarınızı hem de kendinizi korumaya kadar, işte zorlu hava koşullarında fotoğraf çekmede uzmanlaşmak için en iyi ipuçlarımız ve tavsiyelerimiz.