Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

Seyahat Vlogu Çekimi

Macera vlogu çekme: Amazon'u fotoğraf makinesiyle fetheden kadınla tanışın

İngiliz kaşif Laura Bingham, arkadaşları maceracı Ness Knight ve Pip Stewart ile 2018 yılında, Guyana'daki Essequibo Nehri'nin kaynağına dünyanın ilk keşif gezisini gerçekleştirdi ve nehri Atlantik Okyanusu'na kadar kanoyla geçti. Yeni anne olan Laura, zorlu çabalar sonucunda hak ettiği maceracı statüsünü korumak için sıra dışı bir şeyler yapması gerektiğini hissetti. Verdiği 72 günlük sınav sırasında, hızlı akıntılar, şelaleler ve zehirli yılanlarla karşılaştı ve tüm bunları bir Canon PowerShot G7 X Mark II ile kaydetti.*

Essequibo Nehri, Guyana'daki en büyük; Güney Amerika'daki ise üçüncü en büyük nehirdir. Gür yağmur ormanları ve açık ovalardan geçen nehrin uzunluğu, kaynaktan mansap kısmına kadar 1000 km'den fazladır. Laura'ya ve ekibine yolculukları boyunca destek olan yerli Wai Wai halkı ve nadir rastlanan jaguar da dahil çeşitli vahşi canlı türleri için hayat kaynağıdır. Nehir, 72 gün boyunca Laura için de destek kaynağı oldu. Kıyılarında, üç metre uzunluğundaki yırtıcı timsahın yanı başında bir hamakta uyudu ve yiyecek ihtiyacını karşılamak için sularında balık tuttu.

Laura ve ekibi, odaklarını yolculuğu tamamlamanın fiziksel ve duygusal zorluklarından ayırmadan, insanın dayanma gücünün ve sürdürülebilir, kendi kendini idame ettirebilen bir seyahatin hikayesini anlatmak üzere yola çıktı. Yolculuğun belirli kısımlarında bir fotoğrafçı ve film yapımcısı onlara eşlik etti ancak daha özel anları doğrudan fotoğraf makinesiyle belgelemek için kendi çekim becerilerine ve üç adet Canon PowerShot G7 X Mark II fotoğraf makinesine güvenmek zorundaydılar.**

Bitkin durumdayken bir macera vlogu çekmek için neler gerektiğini, hangi kitin bu zorluğun altından kalkabileceğini ve hikayenizi anlatmak için zaman ayırmanın neden önemli olduğunu öğreneceğiz.

A group photograph by Jon Williams of the expedition members in the Guyana jungle.

Essequibo'yu seçmeniz için size ne ilham verdi?

"Eşim etkili oldu." (maceraperest ve TV sunucusu Ed Stafford) "Ayrıca bir oğlumuz olmuştu ve kimliğimi kaybetmekten korkuyordum. Tüm maceralarımın unutulup geçmişte kalacağından ve kendimi anneliğe kaptıracağımdan korkuyordum. Ed ile bu konuyu konuştum, o da gelişigüzel bir şekilde 'Essequibo daha önce hiç aşılmadı ve tıpkı bir Disney ormanı gibi muhteşem.' dedi. 'Disney' ve 'daha önce hiç aşılmadı' sözlerini duyar duymaz, 'Fikir için teşekkürler, artık benim!' dedim ve heyecan içerisinde gülerek araştırmalara başlamak için hemen doğrudan ofise koştum."

Laura photographs her husband Ed Stafford playing with their son on a beach.

Anlatmak istediğin hikaye neydi?

"Ness, Pip ve ben benzer macera motivasyonlarına sahibiz. İnsan gücüne dayalı deneyimden gerçekten çok keyif alıyoruz. Sürdürülebilir, alternatif seyahatin faydaları üzerinde durmaya çalışırken aynı zamanda fiziksel olarak da kendimize meydan okumaya çalışıyorduk. "Ayrıca insanların çevre üzerindeki etkilerinin sonuçlarına da ilgi çekmek istedik. Nehir, bakir yağmur ormanlarında başlıyordu ancak ilerledikçe, insanların madencilik ve ağaç kesmek amacıyla yağmur ormanına müdahale ettiği yerlerden geçtik. Bu yerlerde, daha önce temiz olan su kirli suya dönüşüyordu. İnsan dışkıları ve çöpler suyu kirletmişti ve hepimizin vücudunda kızarıklıklar ve apseler oluştu. Bunu mümkün olduğunca kapsamlı bir şekilde belgelemek bizim için önemliydi."

İlgili Makaleler
How to become a vlogger

VLOG ÇEKİMİ

Nasıl vlogger olunur

Yeni başlayanlara yönelik vlog ipuçlarımızla kaliteli vlog'lar oluşturun.

Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

VLOG ÇEKİMİ

Vlog çekimi için en iyi Canon fotoğraf makineleri

Daha fazla kontrol ve etkileyici video kalitesi sunan, vlog çekimine yönelik bu mükemmel Canon fotoğraf makineleri, vlog'unuzu hayata geçirmenizi kolaylaştırır.

The best compact for content

KOMPAKT FOTOĞRAF MAKİNELERİ

İçerik için en iyi kompakt tasarım

PowerShot G7 X Mark III'ün, günlük yaşamda yaratıcı yönünüzü açığa çıkarmaya nasıl yardımcı olabileceğini keşfedin.

Laura and Ness Knight use a Canon PowerShot G7 X Mark II to film themselves in front of a tent in the jungle, inside which Pip Stewart is sitting.

Hikayeyi nasıl anlatmayı planladınız?

Instagram'da @laurabingham93 kullanıcı adıyla paylaşım yapan Laura şunları söylüyor: "Sosyal medyada kolektif olarak 150.000 veya 160.000 kadar takipçimiz var. Bu yüzden gerekli tepkiyi verebilecek iyi bir kitleye sahip olduğumuzu biliyorduk. Ancak aynı zamanda kendi saf duygularımızı da doğrudan fotoğraf makinesine aktarmak istedik ve bunun için de Canon PowerShot G7 X Mark II kullandık."

"Hepimizin, kimse fark etmeden çıkarıp hislerini kaydedebileceği birer küçük fotoğraf makinesine ihtiyacı vardı. Bu, yaşanan deneyimi, film ekibine röportaj vererek anlatmaya kıyasla daha dürüst bir hale getirdi. Fotoğraf makinelerimizi, kolayca erişebilmek için ceplerimizde veya günlük çantalarımızda tuttuk ve böylece çekim yapabileceğimiz her fırsatı kullandık."

Dış mekanda macera videolarınızı çekerken karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdi?

"Bir görevi tamamlamak için duygusal ve fiziksel olarak kendinizi tamamen adadığınızda, durup fotoğraf ya da video çekmeyi kolayca unutabiliyorsunuz. Bu özellikle benim durumum için geçerliydi; görevi yerine getirmek ve aileme geri dönmek istiyordum. Bununla birlikte, bu seyahate, bir hikaye anlatmak ve yalnızca kendimiz için değil; sponsorlarımız için de içerik üretmek amacıyla çıktık. Bu yüzden bunu yapmalıydık. PowerShot G7 X Mark II'yi cebimden çıkarıp hemen çekime başlamak çok önemliydi. Böylece kalan sürede hedefimize odaklanıp olabildiğince yoğun ve hızlı şekilde ilerlemeye devam edebilirdik."

Ness Knight sits on a sandy riverbank filming a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

Fotoğraf makinelerini seçerken göz önünde bulundurduğunuz en önemli noktalar nelerdi?

"Deneyimlerim bana, ne kadar çok miktarda ağırlık taşırsam o kadar az eğleneceğimi gösterdi. Yanınızda harika çekimler yapan küçük bir PowerShot G7 X Mark II fotoğraf makineniz varsa seyahatin eğlenceli yönüne katkıda bulunacaktır.

"Fotoğraf makinelerimizi güneş kremi, güneş gözlükleri ve günlük yiyeceklerimiz ile birlikte çantamıza atıp kanoda önümüze koyarak yolculuk yaptık. Sağlam ve dayanıklı olduklarını kanıtladılar ve çekimleri depolamak için yanımızda getirdiğimiz dizüstü bilgisayarın aksine neme çok iyi dayandılar. Fotoğraf makinelerimizin fazla neme maruz kaldığından endişelendiğimiz durumlarda makineleri kurutmak için pirinç dolu torbaların içine attık. Yemek için bir bardak pirinç alırken fotoğraf makinelerinin orada olduğunu unutmamamız gerekiyordu ama işe yaradı!"

Fotoğraf makinesinin kullanımı kolay mıydı?

"Yaptığımız işin doğası gereği, bizim tarafımızdan çok fazla müdahalede gerektirmeyen bir fotoğraf makinesiyle çalışmamız çok önemliydi. Ayarları değiştirecek kadar fazla zamanımız olmadığından Otomatik çekim modunu çok kullandık. PowerShot G7 X Mark II fotoğraf makinesinin otomatik ayarı oldukça iyi; fotoğraf makinelerinden anlamıyorsanız ve ayarlara gidip farklı sahneler ve farklı modlar seçecek zamanınız yoksa bunu sizin için yapacak kadar akıllı. Farklı ışıklandırmaya sahip ortamlarda gerçekten iyi iş çıkardı. Hem nehirde doğrudan güneş ışığı altındayken, hem de gece ormanın gölgesi altında hamaklarımızdayken, sahneyi gerektiği gibi pozlayabildi.

"PowerShot G7 X Mark II'nin bir diğer harika özelliği de ekranı yukarı döndürerek kendinizi düzgün şekilde kadrajlayabilmenize imkan tanıması. Bu sayede kendinizi odaklayıp odaklayamadığınızı ve arka planınızda nelerin olduğunu görebilirsiniz. Bu işlev, özellikle de vlog çekimleri için çok kullanışlı. Ayrıca fotoğraf makinesini hareket halindeyken kullanmayı daha da kolaylaştırdı."

Adventurer Laura Bingham stands chest deep in the Essequibo River, holding a machete aloft. Photograph by Jon Williams.

Fotoğraf ve video çekmeye zaman ayırdığınız için memnun musunuz?

"Seyahat sırasında yaşanan her an o kadar yoğundu ki birçoğu yolculuk sırasında unutuldu. Her şeyi hatırlamak gerçekten imkansız ve küçük güzel anları unutma riski var. Artık evlerimize döndüğümüz için tüm anılar bulanıklaştı. Ancak çektiğimiz fotoğraf ve videolar sayesinde yolculuğumuzu tekrar tekrar kendi içimizde yaşayabiliyoruz."

Maceralarını vlog çekimine dönüştürmek isteyebilecek diğer kişilere önerebileceğiniz ipuçları nelerdir?

"Amacınız sosyal medya için vlog çekmekse Canon PowerShot G7 X Mark II bu iş için mükemmel. Maceralarınızda size engel oluşturmayacak; aksine size yardımcı olacak çok kapsamlı harika bir vlogger fotoğraf makinesidir.

"İçerik bakımından ise fazla içeriğin hiçbir zaman zararı olmayacağını unutmayın. Yeterli içerik oluşturduğunuzu düşünseniz bile her zaman denemeler yapabilir ve işe yarayan bir şey bulana kadar yeni açılar üzerinde çalışabilirsiniz. Yetkinliklerinizi ve kusurlarınızı öğrenecek kadar özgür olun ve ihtiyacınız olduğunda yardım isteyin."

Hazırlayan: Matthew Bowen

*Canon PowerShot G7 X Mark II fotoğraf makinesi; 0-40°C, %10-90 nem koşullarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Zorlu koşullarda normal çalışma garanti edilemez. Su Geçirmez Kılıf (40 m) WP-DC55, ayrı aksesuar olarak mevcuttur.

** Bu makalede yer alan video; Laura, Ness ve Pip'in Canon PowerShot G7 X Mark II fotoğraf makinesiyle çektikleri vlogun ve profesyonel film yapımcısı Peiman Zekavat'ın Canon EOS C300 Mark II, Canon EOS 5D Mark IV ve L serisi lensler ile yaptığı çekimlerin bir birleşiminden oluşur.

İlgili Ürünler

İlgili Makaleler

İlham Alın bölümü; kullanışlı fotoğrafçılık ipuçları, alıcı kılavuzları ve bilgilendirici röportajlar dahil olmak üzere en iyi fotoğraf makinesini veya en iyi yazıcıyı bulmanız ve bir sonraki yaratıcı fikrinizi hayata geçirmeniz için ihtiyacınız olan her şeyi içeren temel bir kaynaktır.

Tüm Hikayelere geri dön