Alan Rowan stands on the side of a hill, with yellow gorse bushes, grassy fields and a river in the valley behind him. He holds a compact camera to take a photo of the natural view.

Gece kuşu: Munro Moonwalker'dan dağ manzaralarının fotoğrafını çekme ipuçları

Alan Rowan, ulusal bir gazetede çalışan bir gazeteci olarak gece yarısına doğru işlerini bitirdiğinde uyuyamayacak kadar gergin oluyordu. Sıkı bir dağcı olan Rowan, gazete binasını terk eder etmez doğruca İskoçya'nın dağlarına yol almaya başladı. Şimdi karanlıkta tırmanışa geçiyor, etrafta kimseler olmadan güneşin doğuşunu izliyor ve dünyanın geri kalanı yeni bir güne uyanırken dağdan aşağı iniyor.

"Gecenin bu vaktinde yürümenin en güzel yanlarından biri günün canlanışına şahit olmak" diye belirtiyor.

The sun sets over a low mountain landscape.

Alan'ın benzersiz yaşam tarzı ona öylesine uygundu ki dağlara olan tutkusunu iş programı dışındaki zamanlara sığdırarak ve geceleri toplamda yaklaşık 300 dağ zirvesine tırmanarak 20 yıl boyunca hayatını bu şekilde sürdürmeyi başardı.

Şimdi serbest çalışan bir gazeteci ve yazar olan Alan, gece yarısı çıktığı maceralar hakkında iki kitap yayımladı ve bu yıl her dolunayda farklı bir dağa tırmanma hedefini anlatan bir üçüncüsü üzerinde çalışıyor.

Gece vakti zirvelere tırmanma tutkusu, çantasının hep dolu ve anlık bir kararla İskoçya'nın en yüksek tepelerinden herhangi birine doğru yol almaya hazır vaziyette olduğu anlamına geliyor. Bu maceralarını blogunda ve sosyal medya platformlarında Munro Moonwalker adı altında paylaşıyor.

Ceketinin cebine sığabilecek kadar küçük bir Canon kompakt fotoğraf makinesi, dağ manzaralarını fotoğraflamak üzere çıktığı bu gezintilerde daima yanında. Alan, "Yürürken olabildiğince hafif olmak istediğimden cep boyutunda iyi bir fotoğraf makinesi sahibi olmayı gerçekten seviyorum" diyor. "Ben dağları görürken fotoğraf çekmek için dışarı çıkıyorum, fotoğraf çekerken dağda bulunmak için değil. İkisi arasında fark var. Lens değiştirmek gibi uğraşlarla oyalanmak istemiyorum. Bu yüzden cep boyutunda fotoğraf makineleri benim ihtiyaçlarım için ideal."

"Her fotoğraf bir hikaye anlatıyor. Bunlar, nerelerde bulunduğunuz ve kim olduğunuza dair kayıt niteliğinde"

Alan, dağlardaki anılarını yakalamak için PowerShot SX740 HS fotoğraf makinesi kullanıyor. Taşınabilirlik ve kullanım kolaylığının yanı sıra 4K video imkanı ve olağanüstü 40x optik zum gibi pek çok güçlü özelliğe sahip bu fotoğraf makinesi sayesinde Alan, ister yakınındaki ayrıntıları isterse de uzaktaki vahşi yaşamı ve nesneleri fotoğraflayabiliyor.

Alan şunları söylüyor: "Fotoğrafçılık benim için çok önemli. Her fotoğraf bir hikaye anlatıyor. Bunlar, nerelerde bulunduğunuz ve kim olduğunuza dair kayıt niteliğinde. Aynı zamanda başkalarına kaçırdıklarını göstermenin bir yolu. Çoğu zaman dağın tepesine ulaşıyorum ve 'Keşke şu veya bu kişi de bunu görebilseydi' diye düşünüyorum. Benim için mükemmel bir miras. Çektiğim resimler nesilden nesle aktarılacak ve torunlarım neler yaptığımı görmekten zevk alacak diye umuyorum."

Alan'dan doğa fotoğrafçılığına yönelik ipuçları

1. Yanınızda büyük bir zum götürün

Alan'ın tırmanışları, onu baş döndürücü noktalara ulaştırıyor. Böyle yerlerde güvende kalmak için bilindik patikalardan ayrılmamak gerekiyor. "İyi bir zum ile geyik veya yırtıcı bir kuş gibi vahşi yaşam gördüğünüzde onlara çok daha yakından bakabilirsiniz" diye belirtiyor.

"Birkaç kilometre ötede bir canlı gördüğünüzde fotoğraf çekmek için hemen o anda yanına gideyim diyemezsiniz, siz varana kadar o gitmiş olur. Fotoğrafı o an durduğunuz yerden yakalayabilmeniz gerekir."

A rusty red boat sits in the middle of a lake on a sunny day
A close-up of the boat’s hull shows flaky red and blue paint with a metallic texture.

Kompakt bir gövdede 40x optik zuma sahip Canon PowerShot SX740 HS, uzaktaki nesnelerin ayrıntılı bir şekilde fotoğraflanmasına imkan tanır. ZoomPlus teknolojisi ise optik zumu dijital olarak iki katına çıkararak diğer dijital zumlara kıyasla kaliteden neredeyse hiç ödün vermeden 80x zuma ulaşır. Yukarıdaki görüntülerde 80x zum, uzaktaki bir teknenin gövdesinde bulunan pası ayrıntılı bir şekilde fotoğraflamak için kullanıldı.

Bu fotoğraf makinesi, Alan'ın geceleri gökyüzünü yakından fotoğraflamasına bile imkan tanıyor. "Şu an üzerinde çalıştığım kitap, dolunay sırasında dağların tepesinde olmayı konu alıyor" diyor. "Güçlü bir zuma sahip fotoğraf makinemin olması, daha yakın çekimler elde etmemi sağlıyor."

2. Harekete hazır olun

Seri çekim modları, dağlarda kullanışlı olabilir. "Devasa bir manzaranın ortasında olsanız da çoğu zaman uzaklarda bir yerlerde hareket saptayabilirsiniz ve bu durumda bir şeyler yapmak için yalnızca birkaç saniyeniz olur" diyor Alan. "Fundalıkların arasında bir parlama gördüğünüzde ona hızlıca yakınlaşmak istersiniz. Bu yüzden Canon PowerShot SX740 HS fotoğraf makinesinin sunduğu sürekli çekim hızı, hareketi yakalama konusunda size büyük bir avantaj kazandırır."

Vahşi yaşamdan okuldaki spor etkinliklerine kadar, hareketli nesneler için uygun, saniyede 10 kare hızına sahip olan bu seri çekim modu hikayenin daha büyük bir kısmını yakalamanızı sağlar.

3. İnce detayları yakalayabildiğinizden emin olun

İlgili Makaleler
A person wearing hiking gear and a large rucksack stands on top of a rocky outcrop with their dog. In the background, acres of remote moorland can be seen.

MACERA FOTOĞRAFÇILIĞI

Açık hava macera fotoğrafçılığı

Fotoğrafçı Anna Blackwell, Canon EOS R6 ile Dartmoor'un vahşi doğasında geziniyor.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

DOĞA FOTOĞRAFÇILIĞI

Powershot G7 X Mark III ile siyah-beyaz doğa

Canon Marka Elçisi Helen Bartlett, kompakt fotoğraf makinenizle hareket halindeyken nasıl ilham verici siyah-beyaz doğa fotoğrafları çekebileceğinize dair tavsiyelerini paylaşıyor.

A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

VAHŞİ YAŞAM FOTOĞRAFÇILIĞI

Kendinizi doğaya bırakın

Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı Tolga Aktaş, PowerShot ZOOM'un içinde bulunduğunuz anda kalmaya nasıl yardımcı olduğunu anlatıyor.

"Dağın tepesindeyken mümkün olan en iyi şekilde fotoğraflamanız gereken muhteşem bir manzara görürsünüz" diyor Alan. Bu sebeple olabildiğince çok bilgiyi yakalayabilen bir fotoğraf makinesine sahip olmak gerçekten fark yaratır. "4K kalitesinde video çekiminde her bir çimen ayrı ayrı görülebilir. 4K çekim yaparak aksi halde gözünüzden kaçacak küçük ayrıntıları yakalarsınız."

Canon PowerShot SX740 HS fotoğraf makinesinin 4K video modu, net çözünürlük ve video çekiminden fotoğraf yakalama seçeneği sunar. Alan, zaman atlamalı film işlevini de faydalı buluyor. "Zaman atlamalı çekim, güneşin doğuşu ve batışı için ideal. Çok kısa bir sekansta değişen ışığı ve farklı ışık kümelerini yakalayabilirsiniz."

4. Nerede olursanız olun hareket halindeyken paylaşın

A purple and grey landscape lies on the floor with walking poles and a camera on top of it.

"Paylaşımda bulunmak çok önemli hale geldi" diyor Alan. "Sosyal medyada insanlar aktif olarak yeni hikayeler paylaşmamı bekliyor. Bazen hazırlamaya vakit bulamıyorum. Böyle durumlarda insanlar, 'Bu paylaşımı bekliyorum, nerede kaldı?' gibi şeyler söylüyorlar."

Canon PowerShot SX740 HS fotoğraf makinesinin Bluetooth ve Wi-Fi bağlantı özelliği sayesinde Alan, dağın eteklerinden güncelleme yapmak için fotoğraf makinesini cep telefonuna bağlayarak hareket halindeyken görüntü paylaşabiliyor. Canon Camera Connect uygulamasındaki Otomatik Aktarma özelliği sayesinde görüntüler otomatik olarak telefonuna aktarılıyor ve fotoğrafları blogunda veya sosyal medyada yayınlamadan önce telefonunun GPS'ini kullanarak coğrafi etiket ekleyebiliyor.

5. Net vahşi yaşam fotoğrafları ve makro çekimler için görüntü sabitleme özelliğini kullanın


İster bahçesinde torununun parende atmasını fotoğraflıyor ister üstünden geçen bir kartalı yakalıyor olsun, Alan Canon PowerShot SX740 HS'nin Intelligent IS özelliğinin videoları dengede ve fotoğrafları net tutmakta çok faydalı olduğunu keşfetti. Makro çekimlerin yanı sıra hareketli çekimlerde de çok işe yaradığını söylüyor.

"Torunum için tırtıl, kelebek ve diğer her türlü şeyin yakın çekimini alıyorum ve sonrasında ona gösteriyorum," diyor. "Fotoğrafları görünce heyecanlanıyor ve bu şekilde yakın bir bağ geliştirdik. Dışarıya çıkıp keşfetmek istemesi harika bir şey. Doğa ve doğal dünya ile ilgilenen bir genç nesle sahipseniz bundan daha güzel bir şey yoktur."

A macro shot shows bluebells with wet grass behind.

Yazan: Lucy Fulford

Canon'un 4K serisinin gücünü ve çok yönlülüğünü keşfedin

İlgili Makaleler

İlham Alın bölümü; kullanışlı fotoğrafçılık ipuçları, alıcı kılavuzları ve bilgilendirici röportajlar dahil olmak üzere en iyi fotoğraf makinesini veya en iyi yazıcıyı bulmanız ve bir sonraki yaratıcı fikrinizi hayata geçirmeniz için ihtiyacınız olan her şeyi içeren temel bir kaynaktır.

İpuçları ve Teknikler bölümüne geri dön