MACERA FOTOĞRAFÇILIĞI

Vahşi yaşamı kontrol etmek: Mükemmel açık havada macera çekimi arayışı

Muhteşem manzaralardan uzak kamplara kadar, maceracı ve fotoğrafçı Anna Blackwell'in harika dış mekanların benzersiz ruhunu yakalamak için Canon kitini nasıl kullandığını keşfedin.
Yürüyüş ekipmanı giyen ve büyük bir sırt çantası taşıyan bir kişi, köpeğiyle birlikte kayalık bir çıkıntının üzerinde duruyor. Arka planda, birkaç dönüm boyunca uzanan bozkır görülebilir.

Uçurum tepelerinde yürüyüş, göllerde kano gezintisi veya doğal su kaynaklarında yüzme gibi mükemmel açık hava mekanlarındaki spor aktiviteleri, gözü pek fotoğrafçılar için bir fırsatlar dünyası sunar.

Kendi sınırlarını zorlamaktan güç alan Birleşik Krallık asıllı maceracı, imaj üreticisi ve yazar Anna Blackwell bu fotoğrafçılardan biridir. Hatta Lowe Alpine ve Peak UK gibi önde gelen açık hava spor markaları için fotoğraf ve video çekimleri yaparak bunu bir kariyere dönüştürmüştür. Şaşırtıcı maceraları arasında Fransa ve İspanya'da antik hac yolları boyunca tek başına 1.000 mil yürümek, 11 ülke ve beş başkentte 4.000 km kayak yapmak ve Kuzey Afrika'nın en yüksek zirvesi Toubkal Dağı'na tırmanmak yer alır.

Bir hobiyi nasıl mesleğe dönüştürdüğü sorulduğunda Anna, "Özellikle arkadaşlarım ve ailem uzun mesafe yürüyüşümün nasıl ilerlediğini görebilsinler diye ilk maceralarımdan birinde fotoğraf çekmeye ve bir blog yazmaya başlamıştım" diye açıklıyor. "Birkaç yıl boyunca maceralarımı görüntüler ve kelimeler yoluyla internette paylaşmaya devam ettim ve bu insanların ilgisini çekti. Kısa süre sonra etkinliklerde, festivallerde, işletme ve okullarda maceralarımdan bahsetmeye başladım. Ardından, yaklaşan seyahatlerimde kendileriyle çalışmak üzere markalarla iletişime geçmeye başladım ve bunu tam zamanlı bir iş haline getirmek için fotoğrafçılık, yazarlık, macera film yapımcılığı, konuşma ve sosyal medyadan yavaş yavaş yeterli gelir elde edebildim."

Anna'nın en son yürüyüş ve kamp gezisi onu, partneri Sam'i ve köpeği Bilbo'yu yanlarında bir Canon EOS R6 ve iki lens (Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ve Canon RF 50mm F1.8 STM) ile birlikte İngiltere'deki kuzey Dartmoor'un kayalık bölgesine götürdü. Anna, her şeyden uzaklaşmayı neden sevdiğini ve en iyi vahşi doğada yürüyüş yapma tavsiyelerini paylaşıyor ve en sevdiğiniz maceralarınızı muhteşem fotoğraflarla nasıl evinize getirebileceğinizi açıklıyor.

Mükemmel konum

Güneşli bir günde uzak bir bozkırda büyük bir tor kaya oluşumu.

Maceracı ve fotoğrafçı Anna Blackwell, "Dartmoor, kendimi küçük, önemsiz bir insan olarak hissedebileceğim türde bir vahşi doğa" diyor. İngiltere'nin güneyinde yer alan Devon'daki bu yüksek arazi bölgesi uzak bozkırlarıyla ünlüdür ve Anna'nın Canon EOS R6 ile ilk çekimi için ideal konum olduğunu da kanıtlamıştır. Canon EOS R6 ve Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens ile 105 mm, 1/320 sn, f/7,1 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Anna Blackwell

Düşük ışıkta çekilen bu görüntüde, bir bağımsız kaya oluşumunun arasından güneş ışınları görülebiliyor.

Anna, "Bu maceralara başlamamın nedeni kendimi zorlamak istememdi" diyor. "Sınırlarımı test etmek, konfor alanımın limitlerini bulmak istedim. Ama çok eğlendim, gerçekten büyük bir keyifti." Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/200 sn, f/22 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Anna Blackwell

Anna, Sam ve Bilbo, kuzey Dartmoor'u keşfetmeye, fantastik "tor" kaya oluşumları nedeniyle Belstone adlı bir köyde başladılar. Bu büyük, tek başına ayakta duran kayalık çıkıntılar, Anna'nın her zaman ilgisini çekmiştir.

"Bu benim için Dartmoor'un tamamen yeni bir parçasıydı ve gerçekten heyecan vericiydi. Bu pastoral köyün içinden geçiyorsunuz ve hemen bozkırlara ulaşıyorsunuz" diyor. "Vahşi ve soyutlanmış hissettim, aradığım şey tam da bu.

"Benim tutkum yürüyüş yapmak" diye devam ediyor. "Sırtımda ağır bir sırt çantasıyla etrafta dolaşmayı seviyorum. Bu, belli bir yere hızlı gitmekle ilgili değil; bu, huzur verici yerleri tam anlamıyla takdir etmekle ilgili. Yürüyüşümüzü yaptık, sonra çadırımızı kurduk ve vahşi doğada bir gece geçirdik."

Anna'nın açık havayı seven yapısı, ailesinin yürüyüşe ve doğa yürüyüşüne olan sevgisinin yanı sıra İsveçli köklerinden geliyor. "Annem İsveçli ve bence dışarıda fazla zaman geçirmek ve doğayı takdir etmek İsveç kültürüne fazlasıyla kök salmış alışkanlıklar. Çok fazla yürüyüş ve keşif yaparak büyüdüm ve İsveç'e her gittiğimizde kanoyla gezer, kamp yapar ve dışarıda yerdik. Yani bu, çok erken yaşlardan itibaren hayatımın ayrılmaz bir parçasıydı diye düşünüyorum."

Solo maceralar ve seyahat arkadaşları

Bu çarpıcı manzara görüntüsünde büyük bir nehrin durgun sularına yansıyan karla kaplı dağlar görülebilir.

Anna bu fotoğrafı 2020'de, İsveç'in Kuzey Kutbu bölgesinde yaptığı bir solo yürüyüş sırasında çekti. Anna, "Tutkumun işim olmasıyla ilgili en zor nokta, iş ve keyif arasındaki çizginin genellikle bulanık olması ancak çoğu zaman bu bir sorun olmuyor çünkü maceraların yanı sıra çekim yapma ve içerik oluşturma sürecinden de hâlâ zevk alıyorum" diyor. "Ayrıca belirli sınırları korumaya da çok dikkat ediyorum. Hiçbir şekilde, Instagram için bile kayıt altına almadığım, daha küçük, kişisel maceralara çıkıyorum. Yani iş için olanların yanı sıra 'kendim için' de maceralara atılıyorum." Canon EOS 5D Mark IV ve Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM lens ile 33 mm, 1/100 sn, f/8 ve ISO 1.250 değerlerinde çekilmiştir. © Anna Blackwell

Kahverengi ve beyaz işaretli ve kırmızı koşum takan orta boy siyah bir köpek, kayalık bir çıkıntıda fotoğraf makinesine bakarak oturuyor.

Anna, fotoğraflar için poz vermeyi çok seven genç köpeği Bilbo'yu sık sık keşif gezilerine götürüyor. Diğer düzenli yol arkadaşları ise bir Canon fotoğraf makinesi ve lens. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/4.000 sn, f/1,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir. © Anna Blackwell

Anna'nın Dartmoor gezisinde arkadaşları yanındaydı ancak 2020 sonbaharında İsveç'in Kuzey Kutbu bölgesinde gerçekleştirdiği bir solo yürüyüş de dahil olmak üzere sık sık tek başına da seyahat ediyor (yukarıda soldaki resme bakın). "İçten içe solo maceraları gerçekten çok seviyorum çünkü bu eşsiz bir deneyim" diye açıklıyor. "10 günlüğüne gittim ve başka tek bir ayak izi bile görmedim. Yalnız olduğunuzda hem iyi hem de kötü anlarla başa çıkmanız gerekiyor. Dolayısıyla, gerçekten berbat bir gün geçiriyorsanız, motivasyonunuz eksikse ve yorgun ve açsanız bunu atlatmak tamamen ve sadece sizin sorumluluğunuzda. Ama sonunda kendinizi A noktasından B noktasına sağ salim ulaştırdığınızı biliyorsunuz."

Yine de doğa yürüyüşüne başka biriyle birlikte çıkmak fotoğrafçılık açısından iyi olabilir. "Otomatik olarak bir konunuzun olması bir şeyleri fotoğraflamayı çok daha kolay hale getiriyor" diyor Anna. "Bu, fotoğraflarımda sıklıkla konu olarak yer alan Bilbo için de geçerli. Manzarada bir insan ya da köpeğin olması sizi, klasik manzara fotoğrafçılığının yapmadığı bir şekilde içine çekiyor."

Fotoğrafa mı yoksa macera seyahatine mi olan tutkusunun daha önce başladığı sorulduğunda Anna tereddüt etmiyor. "Önce fotoğrafçılıkla ilgilendim" diyor heyecanla. "Büyükbabam harika bir fotoğrafçıydı, bu yüzden onun fotoğraf albümlerini karıştırarak büyüdüm ve bu bana erken yaşta fotoğraf sevgisini aşıladı. İlk fotoğraf makinemi 15 yaşında aldım ve okulda fotoğrafçılık okudum. Yine de ilk birkaç maceramı fotoğraflamadım. Bu ikisini ancak birkaç yıl sonra birleştirdim."

Görsel bir hikaye anlatma

Alacakaranlıkta çadırının önünde oturan ve kafa lambasından çıkan bir ışık huzmesiyle aydınlanmış bir fincan sıcak çikolatayı yudumlayan biri.

Partneri Sam, EOS R6'nın düşük ışık özellikleri sayesinde, her gün güneş doğmadan hemen önce veya battıktan hemen sonra ortaya çıkan ve fotoğrafçıların çok sevdiği bir zaman dilimi olan alacakaranlık sırasında dumanı tüten sıcak içeceği ile Anna'nın bu görüntüsünü yakalayabildi. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/160 sn, f/1,8 ve ISO 1.000 değerlerinde çekilmiştir. © Sam Rogers

Doğa yürüyüşlerini kayıt altına almak, Anna için esnek kalmak, küçük bir kit almak ve hareket halindeyken yaratıcı olmak anlamına geliyor. Uçsuz bucaksız manzaraların yanı sıra, sırt çantanızı takmak, çadır mandallarını sabitlemek veya bir fincan sıcak çikolatanın tadını çıkarmak gibi küçük anları fotoğraflamayı veya videoya almayı da öneriyor ve bunların görsel hikaye anlatımınıza gerçekten katkıda bulunabileceğini düşünüyor.

"Maceraların hikaye anlatımı yönünü seviyorum" diye açıklıyor. "Genellikle uzak yerlerde tamamen kendi başıma olmama rağmen aslında bunu başkalarıyla paylaşmayı gerçekten çok seviyorum ve fotoğrafçılık bu deneyimleri aktarmak için harika bir platform.

"Bu yolculukta, alacakaranlık saatlerinde kafa lambasının fotoğraflarını çekmeye ve bir fincan sıcak çikolatadan ya da kaynattığım sudan çıkan buharı görmeye odaklandık çünkü bu, günün o saatini fotoğraflamanın yaratıcı bir yoluydu."

Her şeye hazırlıklı kit

Yürüyüş ekipmanı giyen ve sırtında büyük bir sırt çantası olan bir kişi, Canon fotoğraf makinesiyle fotoğraf çekmek için uzun çimenlerin üzerine çömeliyor.

Yalnızca 680 g (kart ve pille birlikte) ağırlığındaki Canon EOS R6, özellikle Anna gibi her zaman hareket halinde olan maceracılar için mükemmel bir seyahat arkadaşı. Ancak bu tür fotoğrafçılıkta yeni olanlar için Anna, önce ne çekmek istediklerine karar vermelerini ve ardından bu kararın kit seçimlerini yönlendirmelerine izin vermelerini tavsiye ediyor. "Becerileriniz ve ilgi alanlarınız geliştikçe ve tarzınızın ne olduğunu veya neleri daha fazla çekmek istediğinizi belirledikçe kitiniz de bununla birlikte gelişebilir" diyor. © Sam Rogers

Uzak bir bozkırın ortasında, uçsuz bucaksız arka planda neredeyse kaybolmuş mavi bir çadırın yanında bir insan ve bir köpek görülebiliyor.

Çok amaçlı Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens, küçük ayrıntılardan bunun gibi olağanüstü manzaralara kadar çeşitli çekimler yapmak için uygundur. Canon EOS R6 ve Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens ile 30 mm, 1/320 sn, f/5 ve ISO 200 değerlerinde çekilmiştir. © Sam Rogers

Yüksek hızlı seri çekimler gibi özellikleri kullanmak ve tam çerçeve aynasız Canon EOS R6'nın görüntü sabitleme sisteminden yararlanmak, Anna'nın düşük ışıkta tripodunu unutmasının bir sorun olmadığı anlamına geliyordu.

"Alacakaranlıkta stabilizasyon ve 20,1 MP çözünürlük harikaydı çünkü yanımıza bir tripod almayı unutmuştuk. Görünüşe göre ihtiyacımız da yokmuş çünkü fotoğraf makinesi bu düşük ışıkla harika bir şekilde başa çıktı" diyor.

Anna, fazla eşya taşımadan seyahat etmesine uygun şekilde genellikle, hafif Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM gibi bir lensin üstün beceri göstereceği, hem portreler hem de engin manzaralar için çok yönlülük sunan tek bir lens taşıyor.

"Böyle lensleri seviyorum çünkü size esneklik sunuyor. Bilbo'nun yakın çekimleri için 24 mm'ye sahip olmak harikaydı ancak daha sonra bazı manzaralarda biraz daha fazla sıkıştırma elde edebildim. Maceraya atıldığımda, her şeyi tek bir lensle yapabilmeyi istemek gibi bir ruh haline bürünüyorum."

Öngörülemeyen hava koşullarının zorluğu

Yürüyüş ekipmanı giyen ve eşyalarla dolu bir kızağı çeken bir kişi, ormanlık bir alanda derin karlar arasında ilerliyor.

Anna "Bu fotoğraf, Mart 2022'de Finlandiya'nın Kuzey Kutbu bölgesindeki bir kayak turu gezisinden" diyor. "Burada, arkadaşım ve vahşi doğa rehberi Chris önümüzdeki rotamızı inceliyor. Bu görüntüyü çok seviyorum çünkü karla kaplı ağaçlar ve geniş bir kış manzarası ile çevrili olmanın büyülü hissini yakalıyor." Canon EOS 5D Mark IV ve Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM lens ile 65 mm, 1/320 sn, f/2,8 ve ISO 125 değerlerinde çekilmiştir. © Anna Blackwell

Bir ren geyiği sürüsü, donmuş bir vahşi doğada yiyecek bir şeyler arıyor.

Anna'nın 2020'de İsveç'in Kuzey Kutbu bölgesinde yaptığı solo yürüyüşten başka bir görüntü. "Fotoğraf makinem sırt çantamın omuz askısına takılı olduğu için -8ºC havaya ve yoğun kar yağışına rağmen bu fotoğrafı çekmek için hızlı tepki verebildim" diyor. "Tamamen gerçeküstü ve huzurlu bir andı. Yalnızca ben ve geçip giden ren geyiği sürüsü... Karda burunlarını çekerek yiyecek bir şeyler bulmaya çalışıyorlardı. Orada olmam umurlarında bile değildi!" Canon EOS 5D Mark IV ve Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM lens ile 70 mm, 1/320 sn, f/7,1 ve ISO 640 değerlerinde çekilmiştir. © Anna Blackwell

Anna'ya ve maceralarının öngörülemeyen koşullarına ayak uydurabilecek bir kite sahip olmak zor olabilir.

Örneğin, yakın zamanda Finlandiya'nın Kuzey Kutbu bölgesine yaptığı bir kayak turu sırasında sıcaklık -22ºC'ye düşmüştü. "Sıcaklıklar bu kadar düşük olduğunda, kayaklarınızı giymekten atıştırmalık molaları vermeye kadar her şey zorlaşır" diye açıklıyor. "Fotoğraf çekmek verimlilik açısından adeta askeri bir operasyon haline gelir ve böylece eller, hareket etmeye devam edebilmeniz için mümkün olduğunca az soğukta bırakılır."

Ancak Anna, bu anıların kayıt altına alınmasının buna değdiği konusunda ısrar ediyor.

"Açık hava sporlarını fotoğraflamanın en iyi yanı, o anıları sonsuza dek yaşamaktır. Hâlâ ilk maceralarımdan fotoğraflara baktığımda tam olarak nerede ve kiminle olduğumu ve ne hissettiğimi hatırlayabiliyorum. Bu gerçekten büyük bir güç.

"Atıldığım maceraların dezavantajı ise bunun bazen belirli türde fotoğraflar çekme konusunda bir baskı oluşturması. Harika bir havada geçeceğine ve inanılmaz dağ ortamlarında gerçekten ilham verici içerikler oluşturabileceğimi düşündüğüm geziler yaptım ancak 10 gün boyunca sağanak yağmur yağdı. Üstünüzü değiştirmek ve fotoğraf makinesi ekipmanınızı kurutmak için eve gidemeyecek olmanızdan dolayı bu koşullarda çekim yapmak zor olabilir. Bir çadırdasınız ve eşyaları kuru tutmanın bir yolu yok. Canon'u sevmemin nedenlerinden biri de bu çünkü fotoğraf makinem çok dayanıklı."

İlk adımı atmak

Yürüyüş ekipmanı giyen, büyük bir sırt çantası ve trekking direkleri taşıyan bir kişi, destansı bir dağ manzarasını aşıyor.

İskandinavya'nın Kuzey Kutbu ve Kuzey bölgelerinde 1.000 km'lik bir solo yürüyüş sırasında çekilen bu otoportre, Anna'nın favorilerinden biri. "Sırt çantam yemek de dahil 10 gün boyunca ihtiyacım olan her şeyi içerdiğinden yaklaşık 30 kg taşıyordum. Bu kadar fazla ağırlık taşımak, özellikle böyle bir ortamda, durmak ve fotoğraf makinemi kurmak için genellikle biraz zihinsel bir mücadele vermem gerektiği anlamına geliyor. Yine de ortaya çıkan sonuçtan çok memnun kaldım. Anı tam olarak umduğum gibi yakaladığını düşünüyorum." Canon EOS 5D Mark III ( Canon EOS 5D Mark IV'ün eski modeli) ve Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM lens ile 24 mm, 1/640 sn, f/7,1 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir. © Anna Blackwell

Kendi unutulmaz maceralarına atılmak isteyen ancak nereden başlayacağından emin olmayanlar için Anna'nın bir tavsiyesi var: "Maceralara çıkmanızın önündeki engel öz güven eksikliğiyse küçükten başlayıp bu cesareti zamanla geliştirmekten utanmayın. Örneğin, arkadaşlarla veya belki de ne yaptığını bilen biriyle bir gece yaban kampı veya kendi kendine yetmeye alışmak için yeni bir yerde kendi başınıza gündüz yürüyüşleriyle başlamak. Kurslar da beceri geliştirmenin ve yeni macera arkadaşlarıyla tanışmanın harika bir yoludur. Son olarak, hata yapmaktan korkmayın. Biz profesyoneller bile zaman zaman yüzümüze gözümüze bulaştırabiliyoruz. Bir şeyler öğrendiğiniz sürece bu bir başarısızlık sayılmaz."

Nihayetinde, bilinmeyene doğru yapılan atlayış buna değecektir.

"Maceralar benim için hâlâ kendimi sıfırlamanın ve yeniden enerji kazanmanın en iyi yollarından biri. Özellikle solo maceralar; yeni bir yer keşfetmeye sadece bir gün uzaklıkta olsa bile" diye bitiriyor Anna. "Bunlar yaratıcılığımı ve hırsımı besleyen yolculuklar. Dolayısıyla işim bu olmasaydı bile onlara ihtiyaç duyardım."

Yazan: Lorna Dockerill

İlgili Ürünler

  • Aynasız Fotoğraf Makineleri

    EOS R6

    Dilediğiniz konuyla ve dilediğiniz teknikle çekimler yapın. EOS R6, yaratıcılığınızı hiç olmadığı kadar iyi kullanmanızı sağlar.
  • RF Lensler

    RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

    Tam kare aynasız fotoğraf makinesi tutkunları için ideal günlük lens. Kullanım kolaylığı, düşük ağırlık ve kompakt boyut sunan RF 24-105mm F4-7.1 IS STM sayesinde fotoğrafçılığınızı bir adım öteye taşıyın.
  • Standart Lens

    RF 50mm F1.8 STM

    Geniş f/1,8 diyafram açıklığına sahip kompakt, sessiz ve hafif 50 mm RF sabit lens, yaratıcılığınızı çalışmalarınıza dökmek için idealdir.
  • İlgili makaleler