A woman touches a paper star hanging from her ceiling, in front of shuttered windows.

İÇ MEKAN FOTOĞRAFÇILIĞI

Mükemmel projeler: Evde yaratıcı fotoğraf çekimleri için üç fikir

Yaratıcı ilham kaynakları genellikle evde, gözümüzün önünde gizlenir. Çok iyi bildiğiniz bir alana daha yakından baktığınızda şaşıracaksınız. Size ilham kaynağı olacak ve fotoğraf makinenizle yaratıcı bir şekilde keşfedebileceğiniz çok sayıda nesne ve senaryo bulacaksınız.

Evde yaratıcılığınızı konuşturmanın en iyi yollarından biri, fotoğraf makinenizde daha önce kullanmamış olabileceğiniz özellikleri keşfetmektir. Örneğin Canon EOS 90D, zaman atlamalı çekimler için aralık ayarlayıcısına ve en net görüntülerinizi oluşturmanıza yardımcı olması için odak yığma özelliğine sahiptir. Yaratıcılığınıza ilham verecek üç iç mekan fotoğraf fikrini burada bulabilirsiniz. Bunlar becerilerinizi geliştirmek, fotoğraf makinenizle yeni numaralar öğrenmek ve hatta fotoğrafçılıkta yeni favori bir alan keşfetmek için harika yollar sunar.

Hızlı ileri alma: Eğlenceli bir zaman atlamalı video çekin

A Canon EOS 90D on a tripod filming ingredients laid out on a table.
Yukarıdan çekim yapmak, özellikle de videolarda ilginç bir düz çekim oluşturur. Tripod kullanmak çekim boyunca makineyi sabit tutar.

Genellikle etkileyici bir şehir manzarasının üzerinde batan bir güneşin zaman atlamalı videolarıyla karşılaşırız ancak evinizin rahat ortamında da bu gibi ilginç zaman atlamalı videolar çekmek mümkündür! İyi bir zaman atlamalı çekim yapmanın en önemli noktası, fotoğrafa bakacak kişiye yeni bir perspektif sunmaktır. Bu, bir hamur işinin fırında pişmesi ve kabarması gibi sıradan bir sürecin çekimi olabilir. Burada da örnek olarak taze hazırlanmış kurabiyelerin hazırlanmasını, pişirilmesini ve fırından alınmasını çektik.

Zaman atlamalı çekimler zaman alan görevleri saniyelere sığdırdığından yiyecek hazırlama sürecini filme almak için idealdir. İşlem için ihtiyacınız olan her şeyi planlayın, ardından da tüm malzemelerinizi ve araçlarınızı düz bir yüzeye yerleştirip başlamaya hazır olun.

Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II gibi çok yönlü bir lens kullanmak, sahneye uygun şekilde görüntüyü yakınlaştırmanıza veya uzaklaştırmanıza imkan tanır. 25 cm'lik yakın odaklama mesafesi ise aksiyona iyice yaklaşmanızı sağlar. Aşağıda, evinizde basit ama ilgi çekici bir zaman atlamalı video planlamanıza yardımcı olacak üç ipucu daha verilmiştir.

1. Kadrajınızı tripod kullanarak oluşturun

A Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM lens. A woman with multi-coloured hair making cookies.
Tripod kullanmak, çekim sekansları veya video çekerken tutarlılığı korumaya yardımcı olur. Tripod denge sağlar ve görüntü kompozisyonu için yaratıcı fırsatları değerlendirmenize imkan tanır. Oda çok karanlıksa kesintisiz bir ışık kaynağı ekleyin. Bu bir stüdyo ışığı veya bir masa lambası bile olabilir.

Fotoğraf makinenizin sabit olması gerektiğinden makineyi tripoda monte etmelisiniz. Yüksek görüş açısı devam eden aksiyonu yakalamayı sağlar. Lensi 18 mm'ye uzaklaştırmak her şeyi kadraja sığdırmaya imkan tanır. Sahne biraz karanlıksa ortamı aydınlatmak için kesintisiz bir ışık kaynağı kullanın (örneğin bir masa lambası gibi).

2. Zaman atlamalı çekiminizi özelleştirin

İlgili makaleler
A light painting image of a bed of flowers with multi-coloured lights behind.

BAHÇE FOTOĞRAFÇILIĞI

Yaratıcılığınızı artırın: Bahçede deneyebileceğiniz üç proje

Laleleri ışıkla boyamak, yıldızları fotoğraflamak ve güzel bahçe kuşlarını çekmek gibi yaratıcı yönünüzü ortaya çıkaracak üç teknik.

A time stacked image of a flower blooming.

ZAMAN ATLAMALI ÇEKİM

Zaman atlamalı zaman yığını tekniğiyle çekim yapın ve görüntünüzün baskısını alın

Bir dizi görüntüyü zaman yığınına dönüştürmeye yönelik bu yardımcı bilgilerle zaman atlamalı çekimi tek bir görüntüye dönüştürün.

A macro shot of soap mixing with water.

MAKRO FOTOĞRAFÇILIK

Soyut makro fotoğrafçılığı: Sabun baloncukları çekimi

Bu kolay adım adım kılavuz sayesinde sabun kullanarak nasıl etkileyici ve renkli soyut makro görüntüler çekebileceğinizi keşfedin.

Fotoğraf makinenizde varsa Video çekimi modunu seçin. Ardından MENU düğmesine basın ve çekim menülerinde gezinerek Zaman atlamalı film modunu bulun. Tam kontrol için Özel'i seçin ve Full HD mi yoksa 4K çekim mi yapmak istediğinize karar verin. Zaman atlamalı çekimimizi sosyal medyada paylaşacağımızdan Full HD bunun için çok uygun. Ayrıca hafıza kartında daha az alan kaplar.

Aralık/çekimler alt menüsündeki aralık, fotoğraf makinesinin çekimi ne sıklıkta yaptığını belirler. Ayarlarda değiştirilebilen Video sisteminize bağlı olarak, fotoğraf makinenizin bitmiş bir çekimin bir saniyesi için 24, 25 veya 30 kareye ihtiyacı vardır. Genel bir kural olarak, yavaş hareket eden bulutlar için her kare arasında yaklaşık 10 saniyelik bir aralığa; pişirme gibi daha hızlı aksiyonlar için ise yaklaşık iki saniyelik bir aralığa ihtiyaç vardır.

Çekim sayısı bölümü ile, çekilen toplam kare sayısı ayarlanır. Ayrıca faydalı bir hesap makinesi olarak da kullanılabilir ve tamamlanmış filminizin ne kadar süreceğini size söyler. 25 fps'de çekim yaptığımızda, 2 saniye ve 800 çekim aralığıyla 26 dakika 38 saniye boyunca film çekerek 32 saniyelik bir klip üreteceğimizi görebiliriz.

Otomatik pozlamayı, Sabit 1. Kareye ayarlayın; aksi takdirde fotoğraf makineniz her görüntü için pozlamayı ayarlar ve bu da parlaklığın dalgalanmasına neden olabilir. Ayrıca AF'nin kayıt sırasında oynamadığından emin olmak için lensi manuel odaklamaya geçirmek ve öznenin ellerine veya masaüstüne odaklanmak da iyi bir fikirdir.

3. Fotoğraf makinesini kullanmaya hazır olun

A composite image: left, the back of the Canon EOS 90D showing the interval shooting settings; right, a cookie rising in an oven.
Aksiyonun sonuna kadar zaman atlamalı çekim yapmak için yeterli sayıda kare seçtiğinizden emin olun.

Menülerden çıkarken pozlamayı kontrol etmek için bir test çekimi yapmanız istenecektir. Memnunsanız START/STOP düğmesine ve ardından deklanşöre basarak çekime başlayın. Fotoğraf makinesi belirlediğiniz her aralıkta bir görüntü alır. Hareketiniz beklenenden daha erken biterse kaydı durdurmak için deklanşöre tekrar basmanız yeterlidir. Kareleriniz otomatik olarak hazır bir zaman atlamalı film halinde derlenecektir.

Yakınlaşın: Makro sayesinde sıradan olanı sıra dışı hale getirin

Makro lensle günlük hayatın parçası olan nesneleri çekmek yaratıcı özgürlüğü keşfetmenin ve görsel olarak ilgi çekici görüntüler oluşturmanın kolay bir yoludur.

Makro fotoğrafçılık, günlük hayatta karşılaştığımız nesnelere yepyeni bir perspektiften bakmamızı sağlar ve eviniz, çekebileceğiniz eğlenceli nesnelerle doludur. Bu bir çatal, peynir rendesi veya bir halının elyaf ipleri olabilir. Makro lensle ultra yakın çekimler yapmak desenler, şekiller ve dokularla yaratıcı bir etki oluşturmamızı sağlar.

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM gibi bir makro lens, gerçek boyutlu görüntüler yakalayan 1:1 reprodüksiyon oranı sayesinde yaratıcı yakın çekimler için idealdir. Tripod kullanmak çekimlerinizin sabit kalmasını da sağlar. Her hareket büyütüleceğinden bu özellikle yakın mesafeden çekim yaparken daha da önemlidir.

Makro yakın çekimler, sıradan olanın sıra dışı görünmesini sağlayabilir. Bu yüzden bir domatesin tohumları veya bir saç fırçasındaki saçlar gibi ilginç özellikleri olan nesneleri seçmenizi öneririz. Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM lensin hızlı diyafram açıklığı, doğal ışıkla çalışmanızı sağlar. Ancak harici aydınlatma ekleyerek nesnenizin ayrıntılarını vurgulayabilir ve arka ışık da oluşturabilirsiniz. Bu, sıvı veya şeffaf bir nesnenin çekimi için idealdir.

Yakın çekim görüntülerinizin son derece net olmasını sağlamak için kullanmanız gereken üç temel ayarı aşağıda bulabilirsiniz.

1. Dokunmatik Odaklama ile Canlı Kontrol ve Canon Camera Connect

A screenshot of the Canon Camera Connect App, showing focus selection.
Uzaktan çekim yapmak ve dokunmatik odaklama özelliklerine ulaşmak için Canlı Kontrol özelliğini kullanın veya Canon Camera Connect uygulamasına bağlanın.

Küçük nesneleri çekerken hassas odaklama elde etmek zor olabilir. Canlı Kontrol modunda çalışmak, LCD ekrandan çalışmanızı ve tam olarak neyin odakta olduğunu görmenizi sağlar. Ayrıca son pozlamanın nasıl görüneceğini değerlendirmenize de imkan tanır. Odak noktanızı istediğiniz yere ayarlamak için ekrana dokunmanız yeterlidir. Alternatif olarak, manuel odaklamaya geçin ve parçalı kontrol için lensin üzerindeki odak halkasını çevirin. En ince ayrıntıların bile son derece net olmasını sağlamak için Büyütme düğmesine basarak görüntüyü 5 veya 10 kat büyütebilirsiniz.

Alternatif olarak Canon Camera Connect uygulamasına bağlanarak bunu uzaktan da yapabilirsiniz. Hassas bir odak alanı seçmek için akıllı cihazınızdaki dokunmatik ekrana dokunun. Uygulamayı, fotoğraf makinesi ayarlarını makinenize dokunmadan değiştirmek için de kullanabilirsiniz. Böylece fotoğraf makinesinin titremesinin görüntülerinizi etkileme olasılığını en aza indirmiş olursunuz.

2. Manuel odak artırma

Odak artırma, bu bıçağın tırtıklı kenarında da görüldüğü gibi parlak renkli vurgu kullanarak bir sahnenin odaktaki tüm unsurlarını tanımlamayı sağlar. Görüntünün net olduğunu doğrulamanın hızlı ve kolay bir yoludur. Yeşil kare, manuel odaklama kullanıldığında görünen odak yardımı kılavuzudur.

Manuel odak artırma (MF artırma); Canon EOS RP, Canon EOS 90D ve diğer birçok Canon fotoğraf makinesinde bulunan ve son derece net odaklama elde etmenize yardımcı olan bir özelliktir. Odak artırma özelliği mevcutsa bu işlevi etkinleştirmek, görüntünüzün odakta olan kısımlarının parlak renkli bir kaplama ile vurgulanmasını sağlar. Canlı Kontrol özelliğini etkinleştirin ve MENU düğmesine basın, ardından MF artırma ayarlarını bulana kadar çekim menüleri arasında gezinin.

MF artırma özelliğini açın, ardından bir renk ve seviye seçin; manuel olarak odaklandığınızda kaplama ekranda görünür. Odaktaki öğeyi daha kolay görebilmek için nesnenizle net bir kontrast oluşturan bir renk seçin.

3. Mükemmel alan derinliği için odak basamaklamayı kullanın

Sol taraftaki ananas dilimi fotoğrafı, f/8 değeriyle çekilmiştir. Daha yüksek bir f sayısı, görüntünün daha fazla odaklanmasını sağlar ancak ışığı kısıtlar. Sağ taraftaki metal perçin fotoğrafı, f/2,8 değeriyle çekilmiştir. Bu değer, odaklama düzlemini kısıtlar ancak daha fazla ışığın girmesine imkan tanır. Bu diyafram açıklığında çekilen bir dizi görüntüyü derlemek için odak basamaklama kullanıldığında sağdaki son derece net görüntü elde edilmiştir.

F/2,8 gibi geniş bir diyafram açıklığı ile çekim yapmak, nesnenizin belirli bir bölümünü izole etmeyi sağlayan çok ince bir alan derinliği oluşturur. Ancak görüntünün tamamının odakta olmasını isterseniz normalde ışığı kaybetme pahasına lensin diyafram açıklığını azaltmanız gerekir. Canon EOS 90D'nin odak basamaklama işlevi, bir dizi görüntü çekip bunları Digital Photo Professional'da birleştirmenizi ve f/2,8'de dahi daha fazla alan derinliği elde etmenizi sağlar.

Canlı Kontrol etkinken MENU düğmesine basın, çekim menülerinde gezinin ve odak basamaklamayı etkinleştirin. İlk olarak toplam çekim sayısını seçin. 30 ile başlayın ancak özellikle ayrıntılı bir çekim yapıyorsanız bu sayıyı artırın. Makro için normalde 100 çekim sayısı yeterlidir. Ardından Odak artışını (odağın çekimler arasında hareket etme miktarı) seçin; dört ile başlayın ve denemeler yapın. Bunun çalışması için Otomatik Odaklama özelliğini kullanmanız gerektiğini unutmayın. Şimdi deklanşöre basarak çekim sekanslarınıza başlayın.

Daha yeni Canon fotoğraf makinelerinde bu kullanışlı odak basamaklama özelliği bulunur. Daha eski bir Canon fotoğraf makineniz varsa endişelenmeyin. Bu makinelerle de odak yığma tekniği ile görüntü oluşturabilirsiniz. Digital Photo Professional yazılımını açabilir ve rehberli Derinlik Birleştirme aracını kullanarak görüntüleri geniş alan derinliğiyle tek bir görüntü halinde yığabilirsiniz.

Mükemmel görüntüler: Evinizde sinematik portre çekimleri

Evde çarpıcı portreler çekerek fotoğrafçılık becerilerinizi pratiğe dökebilir ve aileniz ya da ev arkadaşlarınızı bu sürece dahil edebilirsiniz. Mükemmel portreler için Yüz ve Göz Algılama AF özelliğini etkinleştirin.

Portre fotoğrafçılığı iç mekanlarda da başarılı olabilir. Çarpıcı bir portre çekmek için pahalı stüdyo ışıklarına veya egzotik konumlara gerek yoktur. İhtiyacınız olan tek şey istekli bir özne ve biraz yaratıcılıktır. Doğru pozu ve yeterli doğal ışığın geldiği bir pencere bulmak, iyi bir portre ile mükemmel bir portre arasındaki farkı yaratabilir.

Portreler havalı 50 mm'lik lens, geniş açılı lens, hatta balık gözü lens gibi farklı lensler kullanılarak çekilebilir. Ancak genel olarak portre çekimleri Canon EF 85mm f/1.8 USM gibi 135 mm veya 85 mm lenslerle yapılır. Bu lens, perspektifi tek bir kareye sığdırabildiğinden portre çekimleri için mükemmeldir. Hızlı f/1,8 diyafram açıklığı, görüntünüzün ışıkla dolmasını sağlar ve yoğun bir arka planı bile bulanıklaştırarak öznenizin mükemmel şekilde ayrılmasını sağlar. ISO değerini 100'de, diyafram açıklığını f/1,8'de ve enstantane hızını da yaklaşık 1/125 saniye - 1/160 saniyede tutun. Canon EOS 90D gibi APS-C sensörlü fotoğraf makinelerinde 85 mm'nin 136 mm'ye eşdeğer olduğunu unutmayın.

İç mekan portrelerinizi daha etkili hale getirmenin üç basit yolunu daha aşağıda bulabilirsiniz.

1. Manzaralı oda

Pencereden veya kapıdan gelen doğal ışığı kullanmak yalnızca görüntüyü parlaklaştırmakla kalmaz, aynı zamanda görüntüye derinlik de kazandırır.

Evde çekim yapmanız öznenizi bir duvarın veya düz bir arka planın önüne yerleştirmenizi gerektirmez. Çekiminize derinlik ve boyut katmak için bahçeye bakan bir pencereniz veya balkonunuz varsa bunlardan yararlanabilir ya da sadece dış dünyaya açılan kapınızı açabilirsiniz. Öznenizi arka planın önüne yerleştirdiğinizde dar 85 mm'lik kırpmayı kullanarak görüntünün kadrajı doldurmasını sağlayabilirsiniz.

2. Yansıtma özelliğini kullanın

Pencereden gelen ışığı öznenize yansıtmak için reflektör kullanarak doğal ışığın yönünü kontrol edin.

Pencere önünde iç mekan portresi çekerken yaşanan zorluklardan biri, gün ışığıyla aydınlatılan arka planın çekim yapılan odadan çok daha parlak olmasıdır. Işığı dengeleyip öznenizi aydınlatmanın yollarından biri de Canon Speedlite 470EX-AI gibi bir flaş kullanmaktır. Bu, ışığı duvarlardan ve tavandan yansıtmak için gereken optimum açıyı otomatik olarak algılayarak doğal görünümlü sonuçlar elde etmenizi sağlar.

Daha da basit bir yöntemden yararlanmak isterseniz ya da flaşınız yoksa ışığı dış mekandan öznenize yansıtmak için reflektör kullanabilirsiniz. Reflektör olarak büyük bir beyaz kart veya folyo gibi basit bir nesne kullanılabilir. Reflektör yumuşak ve doğal bir ışık oluşturur; tıpkı bir flaş gibi bu ışığa da istediğiniz gibi açı verip ışığı yönlendirebilirsiniz.

3. Yaratıcı efektler için Fotoğraf Stilleri özelliğini kullanın

Fotoğraf Stilleri ayarını kullanarak görüntüyü yaratıcı bir şekilde işleyin ve etki yaratın.

Canon EOS 90D her seferinde mükemmel portreler elde etmenizi sağlayan Yüz ve Göz Algılama AF özelliğine sahiptir. Ancak görüntü işlemeyi özelleştirmek için Fotoğraf Stilleri özelliğini de kullanabilirsiniz. Portre stili, cilde hoş bir görünüm kazandırmak için netliği bir miktar düşürür ve doğal cilt tonları elde etmek için renk ile doygunluğu ayarlar. Siyah-beyaz özelliği ise çarpıcı siyah-beyaz portre çekimleri üretir.

Fotoğraf Stilleri özelliği tüm Canon fotoğraf makinelerinde bulunmaz ancak daha yeni olan birçok model bu özelliğe sahiptir. Fotoğraf Stilleri seçeneğine sahip değilseniz bu ayarlamaları Digital Photo Professional'da da yapabilirsiniz.

Yazan: Jeff Meyer

İlgili Ürünler

İlgili Makaleler

İlham Alın bölümü; kullanışlı fotoğrafçılık ipuçları, alıcı kılavuzları ve bilgilendirici röportajlar dahil olmak üzere en iyi fotoğraf makinesini veya en iyi yazıcıyı bulmanız ve bir sonraki yaratıcı fikrinizi hayata geçirmeniz için ihtiyacınız olan her şeyi içeren temel bir kaynaktır.

İpuçları ve Teknikler bölümüne geri dön