FOTOĞRAF RESTORASYONU

Değerli anıları restore etme

Belçika'nın korkunç 2021 sel felaketinde hasar gören sayısız fotoğrafı onaran ReStory projesini keşfedin.
  Uyuyan bir bebeğin hasar görmüş fotoğrafını tutan eller.

Temmuz 2021'de Belçika, tarihin en yıkıcı ve ani sellerinden birini yaşadı. Birçok insan hayatını kaybetti ve 220.000'den fazla ev hasar gördü veya yıkıldı. Güney Belçika'daki Wallonia bölgesi, özellikle de Liège şehri, en kötü etkilenenler arasındaydı ve bölge hala yaralarını sarıyor.

Her şeyini kaybettiğinde anılara tutunursun. Ancak hayatta kalanlar, hasar görmüş ya da sular altında kalmış, manevi değeri çok yüksek binlerce fotoğrafı da kaybettiler.

Happiness Brussels reklam ajansı, çok sayıda gönüllü dijital rötuş uzmanı, restorasyon laboratuvarı Object Care ve Canon Belçika arasında ortak bir girişim olan "ReStory" adlı bir projenin desteğiyle, sel mağdurları için mümkün olduğunca çok fotoğrafın restore edilmesine yönelik bir misyon başlatıldı.

"Canon olarak, görüntülerin ve onlarla ilişkili hikayelerin duygusal gücünün farkındayız." diyor Canon Benelüks'ün genel müdürü Jacco Leurs. "Bu yüzden ReStory fotoğraf restorasyon programını destekliyoruz ve arka planındaki hikayelerden çok etkilendik. Proje, selden etkilenen ve hasar görmüş fotoğraflarının restore edilmesini isteyen herkese yardım ediyor. Bu şekilde, bu insanlar anılarına sıkı sıkı tutunabilir ve biz de acılarını hafifletmeye yardımcı olabiliriz."

ReStory: Sel nedeniyle hasar görmüş fotoğrafları restore etme projesi

Masada oturan ve su nedeniyle hasar görmüş bir fotoğrafı tutan kadın.

Fotoğraflar, tarihin değerli bir parçasını elimizde tutmamızı sağlar. Kalbimizde sakladığımız insanlar, yerler ve anılar...

Bir köpek ile birlikte çimlere oturmuş genç bir kadının sel nedeniyle hasar görmüş fotoğrafı.

Bu fotoğrafın sahibi için özel bir anlamı vardı. Kız kardeşiyle düzenli olarak gittiği bir güzellik salonunda çekilmişti.

Sel sırasında, bu korkunç olaydan derinden etkilenen birçok kişinin sesleri ve yüzleri haber bültenlerinde yer aldı. Happiness Brussels'ın işletme müdürü Mattias Vermeire, haberler ve insanları nasıl yardıma teşvik ettikleri hakkında konuşuyor.

"Televizyonda her şeyini kaybettiğini anlatan bir kadın vardı ama elinde evlilik fotoğrafları ve tatil fotoğraflarının yer aldığı bir fotoğraf albümü tutuyordu." diye açıklıyor. "'Televizyonumun yerine yenisini alabilirim. Her eşyamı değiştirebilirim ama bu anıları geri getiremem.' diyordu. Yapabileceklerimizden haberi yoktu elbette. 'Bu insanlara yardım edebiliriz.' diye düşündük. Fotoğrafları restore etmemizi sağlayabilecek mevcut hizmetler olup olmadığını öğrenmek için çalışmalara başladık."

Ajans, hasarlı fotoğrafları onarmak için kimyasal stabilizasyon yoluyla nesnelerin restorasyonunda uzmanlaşmış bir şirket olan Object Care ile görüştü.

Restore edilecek anılar arama

Enkazın ortasında duran, elinde hasarlı bir düğün fotoğrafı bulunan bir fotoğraf albümü tutan kadın.

Sel sularıyla evi mahvolan bu kadın, dokuz yıl önce kocasını kaybetmiş. Birlikte geçirdikleri zamana dair anılarına, özellikle de düğün fotoğraflarına geri kavuşmayı çok istiyordu.

Duvarın önünde duran ve elinde üç tekerlekli bir bisikletin lekeli siyah-beyaz fotoğrafını tutan kadın.

Su nedeniyle hasar görmüş fotoğrafların onarılamaz olduğunu düşünebilirsiniz ancak dijital teknikler kullanılarak temizlenebilir ve restore edilebilirler.

Happiness Brussels ekibi plan doğrultusunda hareket etti ve projeyi Facebook grupları ve sel mağdurlarına yardım eden kâr amacı gütmeyen kuruluşlar aracılığıyla duyurdu. Ancak ilk tepki sınırlı kaldı. "Canon Belçika ile görüştük. Bize Canon'un sahip olduğu en iyi sinematik ekipmanları sağladılar ve bununla ilgili bir belgesel çektik." diye açıklıyor Mattias. "Sonra, doğrudan yardım edebileceğimiz insanlar bulmaya gittik.

Orada üç gün kaldık ve karşılaştığımız herkesle konuşup ne yapacağımızı anlattık. Bazı insanlar 'Bana yardım edebilirsiniz. Restore edilebilecek bazı fotoğraflarım var ya da böyle fotoğrafları olan tanıdıklarım var.' dedi."

Ekip daha sonra restorasyon sürecine başladı ve Ekim 2021'de Brussels Expo'daki Photo Days etkinliği sırasında gösterilen bir fotoğraf sergisinde ve kısa bir belgeselde yer alan röportajlarla projeyi belgeledi. Kısa sürede, giderek daha fazla insan fotoğraflarının restore edilmesi konusunda iletişime geçmeye başladı ve proje sonraki yıl da devam etti.

Fotoğraf restorasyon süreci

Yemek yiyen bir kadının kırışmış, su nedeniyle hasar görmüş fotoğrafı.

"Topladığımız fotoğraflarda sadece su hasarı yoktu." diyor Mattias. "Üzerlerinde kum, kir ve hatta yağ veya mürekkep vardı. Tamamen turuncu olan fotoğrafları bile topladık."

Yemek yiyen bir kadının rötuşlanmış fotoğrafı.

Neyin restore edilebileceği konusunda bazı sınırlamalar olsa da, süreç yine de şaşırtıcı derecede etkilidir. En yıpranmış görüntüler bile önemli ölçüde iyileştirilebilir.

Object Care'in restorasyon süreci, her bir fotoğrafı manuel olarak temizlemeyi içeriyor. Ajanstaki gönüllü rötuş uzmanlarından oluşan bir ekip daha sonra görüntüler üzerinde ince ayarlamalar yapıyor.

"Hasarlı bir fotoğrafı alıp suya atmaktan korkmuyorlar." diyor Mattias. "İlk başta şaşkınlığa uğramıştık ama ne yapmaları gerektiğini çok iyi biliyorlardı. Üzerlerindeki kirleri çıkarmak ve olabildiğince temiz hale getirmek için fotoğrafları suya koyuyorlar. Ardından, bir Canon fotoğraf makinesiyle fotoğrafını çekerek dijitalleştiriyorlar. İşte biz bu noktada devreye giriyoruz.

"Görselleri iyileştirmek veya birleştirmek için Photoshop ve diğer teknikleri kullanarak reklam amaçlı fotoğraflar oluşturuyoruz. 'Bu uzmanlığı hasar görmüş fotoğrafları temizlemek ve lekeler ile izleri gidermek için kullanabiliriz.' diye düşündük."

Şirket içi gönüllü dijital rötuş uzmanları, ReStory projesi kapsamında sel nedeniyle hasar görmüş görüntüleri temizlemek için yaklaşık 1.000 saat harcadı ve bazı serbest çalışanlar da gönüllü olmak için iletişime geçti. Düzenleme sürecinin sınırlamaları var ancak yine de sonuçlar ve tepkiler dikkat çekiciydi.

"Yüzün yarısının fotoğraftaki hasar nedeniyle kaybolması durumunda insan yüzlerini restore edemeyiz. Ancak gökyüzünü ve ağaçları yeniden yaratabilir ve görüntülerde, insanların üzerindeki lekeleri çıkarabiliriz." diyor Mattias.

Profesyonel kalitede, canlı baskılar için düzeltilen fotoğraflar Canon imagePROGRAF PRO-1000'de basıldı. "Mümkün olduğunca çok insana yardım edebilmek için şu anda çok sayıda fotoğraf topluyoruz. İnsanlardan fotoğrafları teslim almak için turlar düzenliyoruz. Bu fotoğrafların duygusal değeri yüksek olduğundan, insanlar elbette onları bir zarfa koyup bize postayla göndermeyi tercih etmiyorlar."

Sel nedeniyle hasar görmüş fotoğrafların restore edilmesine ilişkin başvurular www.restory.photo adresinden yapılabilir

Eski veya hasar görmüş görüntüleri restore etmek için beş ipucu

En üstte küçük bir çocuğun portresi bulunan, hasar görmüş bir fotoğraf yığını tutan eller.

"Birçok insan restorasyon için yalnızca iki veya üç fotoğrafa sahip. Bu da birçok insana yardım edebileceğimiz anlamına geliyor." diyor Mattias. "Hedefimiz bu. 100 veya 200 fotoğrafı restore ederek üç-dört kişiye yardım etmek istemedik. Gerçekten önemsedikleri, anılarına hayat veren daha az sayıda fotoğrafı restore ederek çok sayıda insana yardım etmek istedik."

1. Fotoğraflarınızı hızlı bir şekilde kurutmaya çalışmayın.

Mattias, "Su nedeniyle hasar görmüş fotoğrafları hemen kurutmaya çalışmaktan ve herhangi bir ısıtma sisteminin üzerine koymaktan kaçının. Çünkü bu, fotoğraflara daha da fazla zarar verir." diye tavsiyede bulunuyor. "Kağıt eskisinden daha sert olmaya ve çatlamaya başlayacaktır. Bu, kimyasal bir değişimdir ve düzeltilmesi imkansızdır. Bir fotoğraf hasar gördüğünde yapılacak en iyi şey onu aynı ortamda tutmaktır."


2. İçinde su buharı bulunan kapalı bir torbaya koyun.

Fotoğraflarını profesyonel restorasyon uzmanlarına göndermek isteyenlere Mattias şöyle diyor: "Fotoğrafınız suya maruz kaldıysa yapılabilecek en iyi şey, koşulların aynı kalmasını sağlamak için fotoğrafı bir miktar su buharı veya damlalar bulunan kapalı bir torbaya koymaktır."


3. Eski fotoğrafları kendiniz restore etmek için Photoshop veya Digital Photo Professional'a (DPP) aktarmadan önce bunları dijitalleştirin.

Restore etmeyi planladığınız fotoğrafı taradıktan veya yüksek kaliteli bir fotoğrafını çektikten sonra Adobe Photoshop gibi düzenleme yazılımlarında dijital sürümünü açın. Görüntünün bir kopyasını oluşturduktan sonra, gereken tüm kırpma ve düzleştirme ayarlarını yapın.


4. Hasarlı alanları düzeltin ve renk düzeltmeleri yapın.

Adobe Photoshop'ta Nokta İyileştirme Fırçası'nı kullanmak; kırışıklıklardan kurtulmaya, lekeleri gidermeye, yırtıkları düzeltmeye ve su veya geçen zaman nedeniyle hasar görmüş alanları onarmaya yardımcı olabilir. Orijinal arka plan katmanınızı düzenlememek amacıyla yapmayı seçtiğiniz tüm değişiklikler için yeni bir katman oluşturun. Greni azaltmak için Kumlanma Azaltma aracını da kullanabilirsiniz. Renk solması, eski görüntülerin ortak bir özelliğidir. Bu nedenle, kaliteli baskılar elde etmek için genellikle renk düzeltmeleri yapmak da tavsiye edilir. Canon'un DPP RAW işleme ve fotoğraf düzenleme yazılımı, renk ayarı ve keskinleştirme dahil olmak üzere görüntülerinizde ince ayarlamalar yapma seçenekleri sunar.


5. Baskı için hazırlayın.

Evde baskı almadan önce görüntünüzü JPEG, PNG veya TIFF gibi uygun bir görüntü dosyası formatında kaydedin. Fotoğraf makineniz destekliyorsa size maksimum düzenleme esnekliği sağladığı için RAW'da çekim yapmanız önerilir. Kompakt ama çok yönlü A3+ Canon PIXMA PRO-200, yüksek kaliteli renkli ve monokrom baskı için mükemmeldir. Görüntüleri kendiniz restore etmek istiyorsanız bu kablosuz yazıcı, olağanüstü üretim ve özelleştirilebilir baskı boyutları için 8 renkli boya bazlı mürekkep sistemi sunar. Uygun fiyatlı PIXMA serisi, evde fotoğraf baskısı alırken de kaliteli sonuçlar sunar. Canon Pro Platinum PT-101, solmaya karşı mükemmel dirence sahip, stüdyo kalitesinde baskı sunan parlak, ağır bir fotoğraf kağıdıdır.


Adobe ve Photoshop, Adobe'nin ABD'de ve/veya başka ülkelerdeki tescilli ticari markaları veya ticari markalarıdır.


Yazan: Lorna Dockerill

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

  • DÜZENLEME TEMELLERİ

    Özel fotoğrafları düzenleme

    Özel günlerde yaptığınız çekimleri bu basit fotoğraf düzenleme ipuçlarıyla iyileştirin.

  • FOTOĞRAF DÜZENLEME / POST PRODÜKSİYON

    DPP ile RAW görüntüleri düzenleme

    Canon'un DPP yazılımını kullanarak RAW fotoğraflarınızı nasıl düzenleyeceğinizi, iyileştireceğinizi ve geliştireceğinizi keşfedin.

  • YARATICI BASKI

    Baskıları sergilemeyle ilgili en iyi ipuçları

    Aile fotoğraflarınızın galeri tarzı güzel baskılarıyla evinize nasıl yeni bir hava katabileceğinizi keşfedin.

  • AİLE FOTOĞRAFÇILIĞI

    Geçen yıldan daha iyi yılbaşı fotoğrafları çekin

    Fotoğrafçı Lena Petrova, yılbaşı fotoğrafçılığınızı nasıl geliştirebileceğinizi anlatıyor.