A man and two children sit in a sunny field enjoying a picnic. Photo by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

YAZ FOTOĞRAFÇILIĞI

Canon EOS 250D ile güneşli ve yalın güzellikte yaz fotoğrafçılığı

İsveçli fotoğrafçı Hannah Clark'ın yaz çekimleri, güneşin altındaki keyifli günleri hatırlatıyor. Arkadaşlarını ve ailesini doğal fotoğraflama stili, hoş bir aydınlatmaya ve sıcak bir estetiğe sahip.

Hannah fotoğrafçılığı yıllarca hobi olarak sürdürdü. Stockholm'deki renkli sokaklardan seyahatlerindeki muazzam manzaralara kadar her şeyi fotoğraflamak için kompakt fotoğraf makineleri kullandı. Kısa zaman önce ise fotoğrafçılığı biraz daha ciddiye almaya karar verdi ve hobisini ufak çapta bir işe dönüştürmek için bir Canon DSLR fotoğraf makinesine yatırım yaptı. Bu ufak çaplı işini şu anda düzenli işiyle birlikte yürütüyor.

Hannah, en yeni gelişmelere ayak uydurmasına yardımcı olması için EOS sistemi lensler ve Speedlite flaşlarla uyumluluk imkanı, optik vizör ve rehberli kullanıcı arabirimi (GUI) gibi eski kompakt fotoğraf makinelerinde bulunmayan birçok özelliğe sahip hafif ve kullanımı kolay Canon EOS 250D'yi tercih etti.

Kit çantasındaki Canon EOS 250D, Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM ve Canon EF 50mm f/1.8 STM lens ile birlikte Hannah, yeteneklerini geliştirmek için birçok fotoğrafçılık zorluğunun üstesinden geldi. Kompozisyonu yeniden değerlendirmekten farklı odak uzaklığı denemeleri yapmaya kadar uzanan bu zorluklar, Hannah'ın yaratıcılık sınırlarını zorlamakla kalmayıp yeni kitine de alışmasını sağladı. Hannah'ın neler öğrendiğine göz atın. Kendi yaz tatili eğlencenizi fotoğraflarken ilham alabileceğiniz bazı teknikler de bulabilirsiniz.

1. Farklı açılar bulun

Hannah, fotoğrafçılığını keşfederken alışılmadık açılardan çekim yapmaktan çok keyif aldı. "Kompozisyon üzerine çok kafa yoruyorum," diyor Hannah. "Tipik fotoğraf çekme yöntemimi zihnimde canlandırarak üzerinde bazı oynamalar yapıyorum; yukarıdan veya alçaktan çekim yapıyorum ve kişiyi kadrajda farklı yerlere konumlandırabiliyorum. Biraz hareket ederek yepyeni bir fotoğraf elde edebiliyorum."

Canon EOS 250D hareket edebilen ekrana sahip en hafif DSLR fotoğraf makinesidir.* Bu özelliği sayesinde daha ilgi çekici kareler yakalamak için fotoğraf makinesini başınızın üstünde tutarken veya yere çömelerek çekim yaparken pratiklik sağlar.

A composite photo shows a yellow flower and a girl in a yellow dress, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

2. Kristal netliğinde gözler için Otomatik Göz Odaklama özelliğini kullanın

Net sonuçlar elde etmek Canon EOS 250D'deki otomatik odaklama sistemiyle artık çok kolay. Otomatik Göz Odaklama özelliği, ekranı Canlı Kontrol modunda (fotoğraf makinesinin arka kısmındaki Canlı Kontrol düğmesine basarak kolayca etkinleştirilebilir) kullanırken nesnenizin gözlerinin odakta kalmasını sağlar.

"Çocukları oyun oynarken fotoğraflıyorsam Otomatik Göz Odaklama özelliğini neredeyse her zaman kullanıyorum. Çünkü çocuklar ne yapıyor olursa olsun onları en iyi ifade eden nokta gözleridir," diyor Hannah.

"Tipik fotoğraf çekme yöntemimi zihnimde canlandırarak üzerinde bazı oynamalar yapıyorum."

3. Farklı odak uzaklıklarıyla denemeler yapın

Hannah, başta Canon EF 50mm f/1.8 STM sabit lensi ve Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM zum lensi olmak üzere bir süredir hem sabit lenslerle (sabit odak uzaklığına sahip) hem de zum lensleriyle denemeler yapıyor. Sabit lensle çekim yaparken kadrajı ayarlamak için yer değiştirmekten keyif alsa da "çocuklar uzakta olsa bile onları hareket ederken farklı açılardan yakalayabildiğim için zum lensi kullanmak eğlenceli," diyerek de ekliyor.

Çocuklarını çimlerde ve gölün yanında fotoğraflayarak Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM lensini test ederken Hannah, bu lensin hafifliğinin ne kadar işine yarayabileceğini fark etti. "Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM ile denemeler yapmaya bayıldım. Oldukça hafif olması beni şaşırttı. Tatilde yanımda götürerek muhakkak çok fazla çekim yaparım." diyor Hannah.

Ancak portrelerinde sığ alan derinliği yakalamasına ve arka plan bulanıklığı yaratmasına imkan tanıdığı için kit çantasından Canon EF 50mm f/1.8 STM lensini de ayırmadı. "Daha geniş bir diyafram açıklığına sahip olan 50 mm'lik lens, hava hafif karanlıkken çekim yapmak veya bulanık bir arka plan oluşturmak için mükemmel. Canon EOS 250D ile birlikte kullanıldığında 50 mm'lik lens portreler için ideal. Çekim yapmak için sadece bir lens seçmem gerekseydi bu lensi tercih ederdim," diyor Hannah.

İlgili Makaleler
A woman and girl look at the back of a Canon EOS 250D

AİLE FOTOĞRAFÇILIĞI

EOS 250D ile mükemmel aile fotoğrafları nasıl çekilir?

Daha iyi kompozisyona, mükemmel pozlamaya ve hatta kişisel stile sahip aile fotoğrafları çekmek için Canon EOS 250D'yi nasıl kullanacağınızı keşfedin.

A mother holds her sun, wearing sunglasses.

AİLE FOTOĞRAFÇILIĞI

Doğal ve yaratıcı aile portreleri nasıl çekilir?

Profesyonel portre fotoğrafçısı Christian Anderl, ailenizle eğlence dolu samimi anları çekmek için Canon fotoğraf makinenizi nasıl kullanacağınızı paylaşıyor.

A girl in a playwark holds a frisbee up, framing her face.

AİLE FOTOĞRAFÇILIĞI

Daha iyi portreler çekin: Aile fotoğrafçılığının eğlenceli zorlukları

Aile blogu yazarı Katja Gaskell, akıllı telefonu yerine Canon EOS M50'yi kullandı ve sonuçlar karşısında büyülendi: Bu teknikleri deneyerek kendinizi şaşırtın.

A baby sits with an abacus.

BEBEK FOTOĞRAFÇILIĞI

Bebek fotoğrafçılığıyla ilgili hemen kullanabileceğiniz 12 ipucu

Bebek fotoğrafçılığını eğlenceli hale getiren ve harika sonuçlar sunan akıllı yöntemlerimizle değerli anları koruyun ve bebeğinizin gelişimini yakalayın

A composite shows two children looking at a flower, and a boy sitting on a dock, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

4. Düşük ışıkta portre çekimi yapın

"Altın saat" adıyla da bilinen, güneşin gökyüzünde daha alçakta olduğu, özellikle de şafak ve alacakaranlık vakitlerinde ortaya çıkan yumuşak ışık fotoğrafçılar arasında popülerdir. Bu yumuşak ışık, Hannah'ın kişisel fotoğraf renkleri paletinin bir parçasıdır ve güneşin ten renklerini hoş bir şekilde aydınlatmasıyla fotoğrafa sıcak bir görünüm katar.

Hannah şöyle söylüyor: "En çok akşam saatlerindeki ışığı seviyorum ve parlak güneş ışığında çekim yapmaktansa düşük ışıkta çekim yapmayı tercih ediyorum. Bu daha zarif bir ışık." Fakat Canon EOS 250D ile hem iç mekanda hem de gün batımında çekim yapmak çok kolay. "ISO 3200 değerine kadar çıkarak deneme yaptım; görüntülerde kumlanma oluşmuyor," diyor Hannah. "ISO değeriyle oynamaya bayılıyorum. Değeri artırarak daha yüksek bir enstantane hızı kullanabiliyorum ve düşük ışıkta bile hareketi yakalayabiliyorum. Birçok kişinin ISO değerini artırmaya çekindiğini duydum. Ancak Canon EOS 250D, yüksek bir ISO değeriyle bile harika sonuçlar sunuyor."

Dahası Canon EOS 250D'deki otomatik odaklama özelliği ortamın gözünüze çok karanlık geldiği seviyelerde bile odaklama yapar (Canlı Kontrol modunda 4EV'ye kadar). Fotoğraf makinesinin gece görüşü sizinkinden iyidir, bu yüzden nesnenizi seçmesi için ona güvenin.

A composite shows a girl in a field of long grass, then standing with a boy in the same field, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

5. Otomatik modun sizi nereye kadar götürebileceğini görün

Hannah, fotoğrafçılığını ilerlettiği için artık genellikle Manuel modda çekim yapıyor. Ancak aynı zamanda tek bir düğmeyle yüksek kaliteli sonuçlar elde etmenizi sağlayan otomatik ayarların da oldukça değerli olduğunu ve fotoğrafçılığı öğrenmenize yardımcı olacağını düşünüyor. Hannah, önünüzdeki sahneyi analiz ederek çevrenize en uygun ayarları seçen Tam Otomatik Akıllı Sahne Modu da dahil olmak üzere Canon EOS 250D'deki Otomatik ayarları keşfetti.

"Sahne ayarlarını ilk başta Manuel mod kullanımına geçişimi kolaylaştırmak için kullandım," diyen Hannah şu şekilde devam ediyor: "Bu ayarlar, uzun süredir fotoğraf makinesi kullanmayan veya daha önce hiç DSLR kullanmamış biri için mükemmeldir. Fotoğraf makinesi kullanılacak ayarları seçerken siz de bir şeyler öğrenebiliyorsunuz. Fotoğraf makinesini ilk aldığımda Portre ayarlarının yanı sıra hareket eden çocukları odaklayabilmek için Spor sahnesi modunu kullandım."

Hannah, küçük ayrıntıları fotoğraflamayı çok seviyor. Oğlunu parlak pembe bir kovadaki suda ellerini yıkarken çekmek için fotoğraf makinesini Otomatik moda aldı. "Ayrıntıları yakalamayı ve fotoğraflarla bir hikaye yazmayı seviyorum," diyor. "Bu, bir omzu tutan eller, ayaklar, masadaki güneş gözlüğü ve kumsaldaki bir şapka gibi büyük resimdeki küçük ayrıntılar olabilir." Bu örnekte f/5,6'da 1/500 saniye ve ISO 200 değeriyle Otomatik ayarlar kullanıldı. 1/500 saniyelik yüksek enstantane hızı sayesinde ellere sıçrayan su damlalarını dondurabildi.

6. Aksiyonun hiçbir anını kaçırmayın

"Öğrendiğim en büyük şey fotoğraf makinemi daima yanımda taşımam gerektiği oldu," diyor Hannah. "Fotoğraf makinem yanımdaysa her zaman yeni bir şeyler öğreniyor ve makineyi daha da iyi tanıyorum. Bu da kendime daha çok güvenmemi sağlıyor." Bu tür nedenlerden dolayı Hannah ailesini fotoğraflarken genellikle çocukları onu nereye götürürse takip ediyor ve onların doğal şekilde oynamalarına izin veriyor. İnsanlardan poz vermelerini istemek yerine onları kendi hallerinde eğlenirken çekmeyi tercih ediyor. "Fotoğraf makinemi yanımdan hiç ayırmıyorum ve olayları genellikle akışına bırakarak onlar ne yapmak istiyorsa onu yapıyorum. Oyun oynayan çocukların en iyi karelerini, çocuklar fotoğraf makinesine odaklanmadığında yakalayabiliyorsunuz."

Hannah hiçbir anı kaçırmadığından emin olmak için Canon EOS 250D'de saniyede beş kare (fps) yakalayabilen Sürekli Çekim modunda seri çekim yapıyor. "Bir saniyede pek çok kare yakalayabilmek için seri çekim ayarını her zaman açık tutuyorum," diyor Hannah. "Elinizde bir dizi çekim varsa harika bir fotoğraf yakalamış olma şansınız da artıyor. Yan tarafındaki sıçramalarıyla bu kareyi (aşağıda) çok seviyorum. Çok enerjik bir his veriyor."

7. Fotoğraf makinesinin bağlantı özelliğini kullanın

Günübirlik gezilerde hareket halindeyken çekim yaparken fotoğraflarınızı aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşabilmek harika bir imkan. Bluetooth veya Wi-Fi ile Canon EOS 250D'yi kolayca akıllı telefonunuza veya tabletinize bağlayabilirsiniz. Canon Camera Connect uygulaması ise görüntüleri aktarabilmenize ve sosyal medyaya yükleyebilmenize veya sevdiklerinize gönderebilmenize olanak sağlar.

"Çektiğim fotoğrafları genellikle Instagram'da paylaşmak istiyorum. Bu yüzden fotoğrafları fotoğraf makinemden telefonuma aktarıp paylaşabilmek ideal bir özellik," diyor Hannah. "Bu özelliği Canon EOS 250D ile kullanabiliyorum ve bence kullanımı süper kolay. Üstelik teknik işlerden çok da anlamam! Ayrıca Canon Camera Connect uygulamasında fotoğraf makinenizle nasıl bağlantı kurabileceğinizi talimatlarla anlatan bir kılavuz da mevcut."

Fotoğraf makinenizden nasıl en iyi şekilde yararlanabileceğiniz ile ilgili daha fazla öneriyi; Canon Fotoğraf Rehberi uygulaması üzerinde fotoğraf makinenizin modeline uygun uzman tavsiyeleri, yardımcı bilgiler ve ipuçlarıyla birlikte sunulan tüm fotoğrafçılık türlerinde nasıl başarılı olabileceğinize ilişkin ipuçlarından öğrenebilirsiniz.

Yazan: Lucy Fulford

*EOS 250D (Siyah/Gümüş); tamamen dönebilen LCD ekrana sahip, dijital tek lens yansımalı, APS-C boyutunda sensörlü tüm fotoğraf makineleri arasında dünyanın en hafif fotoğraf makinesidir. CIPA yönergeleri uyarınca pil ve hafıza kartı dahildir. 9 Nisan 2019 tarihi itibarıyla (Canon tarafından yapılan araştırmaya göre).

İlgili Ürünler

İlgili Makaleler

İlham Alın bölümü; kullanışlı fotoğrafçılık ipuçları, alıcı kılavuzları ve bilgilendirici röportajlar dahil olmak üzere en iyi fotoğraf makinesini veya en iyi yazıcıyı bulmanız ve bir sonraki yaratıcı fikrinizi hayata geçirmeniz için ihtiyacınız olan her şeyi içeren temel bir kaynaktır.

Tüm Hikayelere geri dön