EV PROJELERİ

Sanatsal bokeh efektleri için yaratıcı ipuçları

Bokeh, bulanık arka plan efektlerinden çok daha fazlasıdır. TikTok içerik üreticisi Rosie Lugg, ışıkla oynayıp özel kağıt parçaları keserek görüntülerinize nasıl eşsiz bir hava katacağınızı anlatıyor.
Etrafı yıldız şekilli bokeh efektiyle sarılmış elini bir CD'nin parlak tarafına yerleştiren bir kişi.

Bokeh, yaratıcı camialarda popüler bir kelime haline geldi. "Bulanık" kelimesinin Japoncası, görüntünün içindeki odak dışı alanların kalitesini tanımlamaktadır. Kaliteli bir bokeh efekti, etrafı bulanıklaştırarak sahnedeki ana ilgi kaynağını öne çıkarma tekniğinde kilit faktördür. Bu nedenle özellikle portre ve natürmort çekimlerinde etkilidir. Yeni başlayanlar için bokeh rehberimizden daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Hoş bir bokeh efekti, Rosie Lugg'ın çekim stilinin temelini oluşturuyor. Başarılı bir fotoğrafçı olmanın yanı sıra hevesli bir TikTok içerik üreticisi de olan Rosie, gelecek vadeden fotoğrafçılar için yeni ipuçları ve püf noktaları ile adım adım takip edebilecekleri faydalı öğretim videoları paylaşıyor. Rosie burada, bokehi sadece bir bulanıklık efekti olmaktan çıkarıp gerçekten sanatsal bir unsura nasıl yaratıcı bir şekilde dönüştürebileceğinizi açıklıyor.

1. Kitinizi seçin.

Sahnenin ön veya arka planındaki alanları odak dışı bırakabilme özelliği, bokeh efekti için elzemdir. Sığ bir alan derinliği kullanmalısınız ancak akıllı telefonla çekim yapıyorsanız bu derinliği elde etmek zor olabilir. Birçok Canon aynasız fotoğraf makinesinde bulunan büyük görüntü sensörüne sahip bir fotoğraf makinesi veya geniş diyafram açıklıklarına sahip lensler ve hatta telefoto lensler kullanarak kolayca bokeh efekti elde edebilirsiniz.

Canon fotoğraf makinelerinin hepsi, iyi bokeh efektli görüntüler çekebilir. Rosie de kendi çekimi için Canon EOS 200D'sine (Canon EOS 250D'nin eski modeli) güveniyor. Ancak Canon EOS RP veya EOS R6 gibi tam kare fotoğraf makineleriyle de bu efekti elde edebilirsiniz. Hızlı sabit lensler, bu efekt için idealdir ve Canon EF 50mm F1.8 STM gibi bazı muhteşem seçeneklerimiz mevcuttur.

EOS R Sistemi seçeneklerine, görüntüye oldukça doğal bir perspektif katan Canon RF 50mm F1.8 STM dahildir. Daha geniş görüş açısı için Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM iyi bir seçimdir; portre çekimi içinse Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM mükemmeldir. Kısa telefoto odak uzaklığı, konunuzu kaybetmeden rahat bir çekim mesafesi ve iyi gösteren, hafif düz bir perspektif sunar. Bu makro lenslerin her ikisi de oldukça kısa bir minimum odaklama mesafesine sahiptir; bu da gerçekten sığ bir alan derinliği oluşturulmasına yardımcı olur.

Bokeh görünümü, aynı zamanda lensinizdeki diyafram yaprağı sayısından da etkilenir. Genel olarak ne kadar çok yaprak olursa o kadar ilgi çekici bir dairesel bokeh efekti oluşturulur. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ve Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, dokuz diyafram yaprağına sahipken Canon RF 50mm F1.8 STM'de yedi yaprak bulunur.

2. Kesin ve yapıştırın.

Bir kağıdın üzerine yüzüstü yerleştirilen lensin etrafına çizgi çizen bir el.

Rosie, "Şablon, lensinizin önüne uyacak boyutta olmalıdır. Bu nedenle en kolay yol, lensin etrafını çizip bu şekli kesmektir," diyor. © Rosie Lugg

Süs ışıklarıyla donatılmış bir duvarın önünde Canon EOS 200D'yi tutan bir el. Yıldız şekilli bir kağıt parçası, lensin üzerine yerleştirilmiş.

Lensi yapış yapış bırakan elektrik bandını kullanmak yerine Rosie'nin katlama yöntemini denemeye ne dersiniz? "Şablonumu katlanabilir şeritler bırakarak kesiyorum ve sabitlemek için şeritlerin etrafına saç bandı takıyorum." © Rosie Lugg

Rosie sözlerine, "Özel şekilli bokeh öğeleriyle çekimime biraz sihir eklemeyi çok seviyorum," şeklinde devam ediyor. "Bu şekilleri elde etmek çok da kolay. Bir kağıt veya kartı masaya koyup lensinizi üzerine yerleştirin; ön kısım aşağıya bakmalıdır. Ardından dairenin çevresinin bir taslağını çizin. Daha sonra bu taslağın çevresini, lensin üzerine katlayabileceğiniz şeritler bırakarak kesin. Şablonun sabitlenmesi için bu şerit kısımlarını lastikli bir bantla tutturarak kullanabilirsiniz."

"Bu proje için iki farklı şekil kestim," diyor Rosie. "Kalpli ve buharı tüten kupa çekimi (aşağıda) için kalp şeklinde bir parça kestim; otoportrem için ise yıldız şeklinde karar kıldım." Kalp şeklindeki bokeh efekti, düğün veya Sevgililer Günü fotoğraflarınıza gerçekten romantik bir hava katarken yıldız efekti, doğum günü çekimlerine ya da mevsimsel kutlamalara eğlenceli bir dokunuş ekler.

"Kullandığınız fotoğraf makinesine ve lense bağlı olarak en iyi efekti elde etmek için doğru boyutta bir parça kesmek, biraz deneme yanılma gerektirir ama buna değer," diye ekliyor Rosie. "Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM gibi daha kısa odak uzaklığına sahip lenslerde daha küçük parçalar kesmeyi deneyin."

3. Biraz ışıkla oynayalım.

Siyah-beyaz bir kupanın üzerindeki buharda süzülüyormuş gibi görünen kalp şekilli bokeh yolu.

Bu atmosferik çekim için Rosie, lensin üzerine yerleştirilen özenle kesilmiş şekil sayesinde kalp şekilli bokeh efekti yaratan süs ışığı telinin önüne buharı tüten bir kupa yerleştirdi. Canon EOS 200D ( Canon EOS 250D'nin eski modeli) ve Canon EF 35mm f/1.4L II USM lens ile 1/250 sn., f/1,4 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir. © Rosie Lugg

Bir kupa ve süs ışığı telinin önüne yerleştirilmiş tripod üzerindeki bir fotoğraf makinesi.

Rosie, kupa için tek bir ışık kaynağı kullandı ve fotoğraf makinesini yakındaki tripoda yerleştirdi. Alan derinliğini minimuma indirmeye yardımcı olan geniş bir diyafram açıklığı belirledi. "Süs ışıkları, kupanın yaklaşık 3-4 metre gerisinde. Işıkları ne kadar uzağa yerleştirirseniz o kadar bulanık görünürler," diye açıklıyor. © Rosie Lugg

"Görüntünüze bokeh şekilleri eklemek için biraz ışığa ihtiyacınız var. Odak dışında kalan her ışık, kestiğiniz parçanın şekline bürünür. Bu yüzden arka plana bir süs ışığı teli yerleştirmek idealdir. Bu ışıkları bir sıra halinde asabilir veya bir araya getirebilirsiniz. Yaratmak istediğiniz fotoğrafa göre en iyi seçeneği belirleyin. Ön plandaki ana nesneyi aydınlatmak için daha parlak tek bir ışığa ihtiyacınız var. Fotoğrafçı ışığınız yoksa endişelenmeyin. Bir masa lambası veya oda aydınlatması ve hatta pencereden gelen gün ışığı bile işinizi görür."

Rosie ayrıca görüntülerine renk serpiştirmeyi de seviyor. "Favori hilelerimden biri, ana ışığı yansıtmak için eski bir CD kullanmak böylece konunun üzerine farklı renkler yansıtabiliyorum. Efekti ayarlamak için diskin konumunu ve açısını değiştirebilirsiniz."

4. Ayarlarınızı seçin.

"Arka plandaki bulanıklığı maksimuma çıkarmak için lensinizin en geniş diyafram açıklığı değerini kullanın," diyor Rosie. "Ben genellikle Manuel (M) modda çekim yapıyorum. Önce en düşük f sayısını seçin ve ardından hareket bulanıklığını önlemek için yeterince hızlı bir enstantane hızı belirleyin. Portrelerde fotoğraf makinenizi bir tripoda yerleştirip en az 1/125 değerinde bir enstantane hızı kullanmak en iyisidir. Ama hareket olmayan natürmort çekimlerde daha düşük enstantane hızları da kullanılabilir. Aynasız bir fotoğraf makinesinin elektronik vizöründe (EVF) veya arka ekranında ya da Canlı Kontrol modundaki bir DSLR'nin arka ekranında görüntüyü önizleyin. Görüntü çok karanlıksa ISO ayarınızı artırın. Çekimlerin olabildiğince detaylı ve kumlanmasız çıkması için Canon EOS 200D makinemin ISO ayarını 400'ün üzerine ayarlamamaya çalışıyorum. Ama daha yeni olan Canon EOS R Sistemi aynasız fotoğraf makineleriyle çok daha yüksek değerlere çıkabilirsiniz."

5. Kadraja girin.

Elindeki akıllı telefonuyla bir sandalyeye yaslanıp ön plandaki ışığa bakan bir kadın.

Rosie, otoportresini çekerken fotoğraf makinesinin otomatik odaklama işlevini kontrol edebilmek için telefonundaki Canon Camera Connect uygulamasını kullandı. © Rosie Lugg

Arkasındaki yıldız şekilli bokeh kümesiyle başını yana eğmiş bir kadının otoportresi.

Burada, Rosie'nin başını ve omuzlarını aydınlatan tek bir ışık kaynağı ve arka plandaki süs ışıkları kümesinden elde edilen yıldız şekilli bokeh efekti ile çekilmiş otoportrenin tamamlanmış halini görüyoruz. Canon EOS 200D ( Canon EOS 250D'nin eski modeli) ve Canon EF 35mm f/1.4L II USM lens ile 1/125, f/1,4 ve ISO 200 değerlerinde çekilmiştir. © Rosie Lugg

"Otoportre için birçok Canon fotoğraf makinesinde bulunan değişken açılı ekranı kullanabilirdim ama telefonumdaki Canon Camera Connect uygulamasını kullanmayı tercih ettim," diyor Rosie. "Her şeyi çok kolaylaştırıyor. Görüntünün önizlemesini gerçek zamanlı olarak telefondan gerçekleştirip ekrana dokunarak otomatik odaklama yapılacak noktayı seçebilirsiniz. Portrelerde bu nokta genellikle fotoğraf makinesine en yakın kısım olan gözler oluyor. Fotoğraf makinesinin iki saniyelik otomatik zamanlayıcı gecikmesini kullanmak da işinize yarar. Bu sürede fotoğraf çekilmeden önce telefonu bir yere koyup poz verebilirsiniz."

6. Denemeler yapın.

Yüzünün yansımasının ön planda görülebildiği ve arkasındaki süs ışığı kümesinden elde edilen yıldız şekilli bokeh efekti ile bir kadının otoportresi.

Rosie, bu otoportre stili için eski bir CD kullandı: "Yalnızca renk eklemek için değil aynı zamanda çekime ekstra yaratıcı bir unsur katan yansımadan faydalanabilmek için CD kullandım." Canon EOS 200D ve Canon EF 35mm f/1.4L II USM lens ile 1/125, f/1,4 ve ISO 200 değerlerinde çekilmiştir. © Rosie Lugg

Arka plandaki yıldız şekilli bokeh efektiyle yüzük takan bir çift el.

Rosie, denemeler yapmaya bayılıyor. "Ellerle, ilgi çekici ve etkileyici ön plan konuları yaratabilirsiniz," şeklinde açıklıyor Rosie. "Farklı hareketler ve şekiller ile denemeler yapmaya bayılıyorum." Canon EOS 200D ve Canon EF 35mm f/1.4L II USM lens ile 1/125, f/1,4 ve ISO 200 değerlerinde çekilmiştir. © Rosie Lugg

Temel konularda ustalaşınca arkadaş ve aile portrelerinize kendine has bir görünüm katmak için aynı teknikleri kullanabilirsiniz. Rosie, kurguyla oynamanın işe yaradığını söylüyor. "Konunun ve fotoğraf makinesinin konumunu birazcık bile değiştirerek veya farklı açılardan çekim yaparak görüntülerin tarzını ve hissiyatını önemli ölçüde değiştirebilirsiniz. Ön plandaki nesneler ile arka plandaki süs ışıkları arasındaki mesafeyi değiştirmek, daha da büyük bir fark yaratır. Modu belirlemek için ekstra yardımcı malzeme ve farklı renklerde ışık kullanmayı çok seviyorum. Yaratıcılığınızı serbest bırakmanız yeterli."

Bu yaratıcı tekniklerden ilham aldınız mı? Rosie'nin TikTok'taki muhteşem ışık efektleri yaratmak için bokeh şekilleri kullanmaya dair ipuçlarını izleyin ve kendi görüntülerinize eğlenceli efektler eklemeye başlayın. Sonuçları #FreeYourStory hashtag'iyle ve @canonemea etiketiyle paylaşın.


Yazan: Matthew Richards

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

  • YARATICI FOTOĞRAFÇILIK

    Sosyal medyaya yönelik yaratıcı teknikler

    İki TikTok fotoğrafçısı, sayısız paylaşım arasında öne çıkan görüntüler oluşturmak için en önemli ipuçlarını paylaşıyor.

  • PORTRE FOTOĞRAFÇILIĞI

    Peri masalı portreleri

    Rosie Hardy ile unutulmaz mistik görüntüler yaratmak için on uzman ipucu.

  • EV PROJELERİ

    Kendi ev stüdyonuzu kurun

    Flaşla yaratıcılığınızı artırma ve düşük bütçeyle çarpıcı portreler çekme yöntemlerini keşfedin.

  • TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BİLGİLERİ

    Etkileyici bir bokeh efekti oluşturma

    Arka planlarınızda hoş görünen bir bulanıklık elde etmek için bu ipuçlarını ve püf noktaları takip edin.