TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BİLGİLERİ

Bokeh fotoğrafçılığıyla yaratıcılığınızı ortaya çıkarın

Doğal bokeh efektinin yerini hiçbir şey tutamaz! Denemenizi önerdiğimiz en iyi lensler, ayarlar ve teknikler ile arka planlarda hoş görünen bir bulanıklık oluşturmak için bu ipuçlarını ve püf noktalarını uygulayın.
Özel bir beyaz ve açık mavi dairesel bokeh arka planın önünde bir kadının loş ışıklı portresi.

Japonca bir kelime olan "bokeh," "bulanıklık" anlamına gelir ve bir fotoğraftaki odak dışı alanların nasıl göründüğünü tanımlamak için kullanılır. İngilizce bir kelime olan OK ile kafiyeli bir şekilde telaffuz edilen bokeh, fotoğraflarda gece yanan sokak lambaları gibi çok sayıda küçük parlak açık ton bulunduğunda en belirgin haline gelir. Ancak bokeh efekti, göz alıcı dairesel vurgular oluşturmaktan ibaret değildir. Görüntüdeki bulanık kısımların kalitesi de önemlidir.

Peki bokeh fotoğrafçılığı nedir? Çekim sırasında bu bulanık alanları yakalayabildiğimizde, fotoğrafçılığın en ilgi çekici efektlerinden birini elde etmiş oluruz. Bu efekt ile sahnedeki dikkat dağıtan kalabalığı kaldırabilir, görüntüdeki önemli kısımları odak noktası haline getirebilir ve gereksiz ayrıntıları yumuşak renklere ve tonlara dönüştürebiliriz.

Arka planda bulanık araçlar ve trafik sinyallerinin olduğu bir yoldan geçen bir kadın; Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM lense sahip Canon EOS R8 ile çekilmiştir.

Işık noktaları odak dışında kaldığında, bokeh efekti hoş ve dairesel bir şekle bürünür. Canon EOS R8 ve Canon RF 85mm F2 MACRO IS USM lens ile 85 mm, 1/125 sn, f/2,2 ve ISO 8.000 değerlerinde çekilmiştir.

Arka plandaki bulanık yeşillikler tarafından ayrıntıları vurgulanan bir örümcek ağının yakından çekimi.

Arka planı bulanıklaştırmak yeterli değildir. Bulanıklaştırıldığında ilginç ve tercihen çarpıcı gözükecek bir arka plan seçmelisiniz. Yeşillik genellikle işe yarar. Canon EOS R8 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/256 sn, f/3,2 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Bokeh efekti, bu nedenlerle uzun zamandır fotoğrafçılıkta kullanılan en güçlü görsel illüzyonlardan biridir. Çift lensli akıllı telefonlar günümüzde bokeh efektini taklit edebilse de bunu yapmak için yazılım gerekir. Akıllı telefonlardaki minik lensler ve sensörler, doğal bir bokeh efekti elde etmek için ihtiyaç duyulan sığ alan derinliğini sunmayı imkansız kılıyor. Bu optik efekti gerçek anlamda yalnızca daha özel fotoğraf makinelerinde bulunan daha hızlı lensler ve daha büyük sensörler ile elde edebiliriz; bunun yerini hiçbir şey tutamaz.

Canon EOS R8 ve EOS R6 Mark II gibi tam kare fotoğraf makineleri bokeh fotoğrafçılığı için idealdir ancak Canon EOS R100, EOS R50, EOS R10 ve EOS R7 gibi APS-C formatlı gövdeler de son derece etkili olabilir.

Bu makalede, etkileyici bir bokeh efekti elde ederek fotoğraflarınızı daha da çarpıcı hale getirmenizi sağlayacak temel tekniklerden, fotoğraf makinesi becerilerinden ve kitlerden bahsedeceğiz.

Bokeh efekti için en iyi lensler

Canon EOS R6 fotoğraf makinesi ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens.

Canon RF 50mm F1.8 STM gibi geniş maksimum diyafram açıklığı sunan bir lens, arka planlara hoş ve yumuşak bir bokeh efekti katmanızı sağlar. Bu fotoğraftaki lenste görülen yaprakların, nasıl yuvarlak bir açıklık oluşturduğuna dikkat edin. Bu durum, bokeh efektinin şeklini büyük ölçüde belirler.

İlgi çekici bir bokeh efekti elde etmek için "hızlı", yani geniş maksimum diyafram açıklığı olan bir lense sahip olmanız gerekir. İdeal durumda bu diyafram açıklığı f/2,8 veya daha geniş (f sayısı daha düşük) olmalıdır. Bu, kitinizdeki zoom gerekli odak uzaklığına sahip olsa da kit çantanızda hızlı bir sabit lens (sabit odak uzaklıklı) bulundurmanızı gerektiren temel sebeplerden biridir.

Geniş açılı lenslerle arka planın bulanıklaştırılması daha zor olabildiğinden, 50 mm veya daha fazla odak uzaklığına sahip hızlı lensler bokeh fotoğrafçılığı için genellikle idealdir. Bunun nedeni, daha kısa odak uzaklıklarının herhangi bir odak uzaklığı ve diyafram açıklığında daha geniş bir alan derinliği üreterek ön plandan arka plana kadar sahnenin daha büyük bir kısmının net bir şekilde taranmasını ve daha az bokeh efektinin elde edilmesini sağlamasıdır.

Uygun maliyetli bokeh lensler için en iyi seçenekler arasında Canon RF 50mm F1.8STM ve RF 85mm F2 MACRO IS STM bulunur. Ancak geniş açılı lensleri elemeyin. Daha kısa odak mesafelerinde alan derinliği azaldığı için hem RF 35mm F1.8 MACRO IS STM hem de RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, yakın çekim fotoğrafçılığında bokeh efektli arka plan oluşturmada gerçekten iyidir.

Aşırı yakın çekimlerde, çok kısa odak uzaklığı çok küçük bir alan derinliği sağlayarak bokeh potansiyelini en üst düzeye çıkarır. Bu nedenle RF 85mm F2 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ve RF 24mm F1.8 MACRO IS STM lenslerin 0,5x makro özellikleri öne çıkar. Canon RF 16mm F2.8 STM lens de çok geniş görüş alanı sayesinde sahnedeki ana konuya gerçekten yakınlaşmak ve onu bulanık ancak geniş bir arka plana karşı izole etmek için iyi bir seçenektir. Bu, çekime daha fazla yaratıcılık katabilir.

Genel olarak, odak dışında kalan her bir ışık noktası diyafram açıklığının şeklini yansıttığından, bir lenste ne kadar diyafram yaprağı bulunursa dairesel bokeh efekti de o kadar ilgi çekici olur. Tamamen açık bir lensle, yani lensin desteklediği maksimum diyafram açıklığıyla (en düşük f sayısı) çekim yaparken açıklık zaten dairesel olacağından bu bir sorun yaratmaz ancak farklı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Canon web sitesindeki teknik özelliklerine bakarak lensinizin kaç yaprağa sahip olduğunu öğrenebilirsiniz. Yedi yaprak, ilgi çekici bir bokeh efekti elde etmek için idealdir. Ancak dokuz yaprak ile daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Yukarıda bahsedilen makro lenslerin her ikisi de dokuz diyafram yaprağına sahipken diğerleri yedi diyafram yaprağına sahiptir.

Canon'un kullanışlı lens seçme aracı, lens önerilerini fotoğraf makinenize ve istediğiniz çekim türüne göre özelleştirmenizi sağlar.

En iyi bokeh fotoğraf makinesi ayarları

Diyafram Önceliği modunun ayarlarını gösteren Canon EOS R6 LCD ekranı.

Diyafram Önceliği modu, sığ alan derinliklerinde geniş bir diyafram açıklığı ayarlamanızı sağlar. Bu, güçlü bir arka planda bokeh efekti oluşturmak için tam da ihtiyacınız olan özelliktir.

Arka planı bulanıklaştırarak mükemmel bir şekilde odaklanmış bir Airedale terrier'in yakın çekim portresi.

f/1,8 geniş diyafram açıklığında çekim yaparken alan derinliğimiz çok sığ olacağı için odaklamanın mükemmel ayarlanması gerekir. AF'si insanları, araçları ve kedi, köpek ile kuş gibi hayvanları tanıyabildiğinden EOS R10 gibi bir fotoğraf makinesi burada gerçekten yardımcı oluyor. Canon EOS R10 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/200 sn, f/1,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Diyafram açıklığı tercihi, bokeh efektinin fotoğraflarınızda nasıl görüneceğini büyük ölçüde etkiler. Diyafram açıklığı ne kadar genişse (yani f sayısı ne kadar düşükse) alan derinliği o kadar sığ olur. Bu da arka planın daha bulanık görünmesini sağlar. Bu nedenle Diyafram Önceliği (Av) modunda veya Manuel modda geniş bir diyafram açıklığı (düşük f numarası) ile çekim yapmayı deneyin.

Diyafram Önceliği (Av) modunda ISO'yu Otomatik olarak da ayarlayabilirsiniz. Bu, enstantane hızının ihtiyaçlarınıza göre yeterince hızlı olup olmadığını görmek için iyi bir başlangıç noktasıdır. Alternatif olarak, Otomatik ISO özellikli Manuel (M) modu kullanıp diyafram açıklığını ve enstantane hızını ayarlayabilirsiniz. Ardından, fotoğraf makinesi doğru ISO değerini otomatik olarak belirleyecektir. Buradaki püf nokta, geniş bir diyafram aralığı ve fotoğraf makinesini elde tuttuğunuzda fotoğraftaki odaklanılmış alanların net görünmesini sağlayacak kadar yüksek bir enstantane hızı (1/200 sn civarında bir değer deneyebilirsiniz) seçmektir.

Daha iyi bir bokeh efekti elde etmek için çekim mesafenizi ayarlama

Bir çimin üzerinde duran yusufçuğun Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM lens ile yakından çekilmiş görüntüsü.

Uygun maliyetli RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ve RF 85mm F2 MACRO IS STM'nin tamamında, en kısa odak uzunluğunda çekim yaparken küçük nesnelerin fotoğraf makinesinin sensöründe yarı gerçek boyutlu olarak üretilmesini sağlayan 0,5x makro özelliği vardır. Canon EOS R5 ve Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM lens ile 1/250 sn, f/3,5 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Arka planda bulanıklaştırılmış kiraz ağacıyla sağa doğru bakan bir Jack Russel terrier; Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM lens ile çekilmiştir.

Tüm bu lensler, az alan derinliği sağlayarak odaklanmamış alanlarda yumuşak ve pürüzsüz bokeh efekti sağlarken Optik Görüntü Sabitleyiciler, elde yapılan çekimlerde fotoğraf makinesi titremesini önleyerek görüntünün hareket bulanıklığından korunmasına yardımcı olur. Canon EOS R6 ve Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM lens ile 1/85 sn, f/2 ve ISO 400 değerlerinde çekilmiştir.

Konunuz ve arka plan arasındaki mesafeyi artırınca, arka plan daha da bulanıklaşır. Konu ve fotoğraf makineniz arasındaki mesafeye de dikkat etmeniz gerekir. Lensiniz konuya ne kadar yakın olursa alan derinliği o kadar sığ olur. Bu, arka plandaki alanların daha hızlı bir şekilde odak dışında kalması anlamına gelir. Fotoğrafta daha fazla alanı bulanıklaştırmak için konuyu fotoğraf makinenize daha yakın ve arka plana daha uzak olacak şekilde konumlandırın.

Bokeh efekti için en iyi odak uzaklığını ayarlama

Bulanık bir arka plan üzerinde parlak pembe rujlu ve saçları arkadan örgülü bir kadının portresi.

Bokeh, genellikle etkili portrelerin temel bir bileşenidir. Genellikle tüm görsel dikkati, fotoğrafını çektiğiniz konuya çekmek istersiniz. Odak dışı ve bulanık bir arka plan oluşturmak, dikkat dağıtan arka plan dağınıklığını ortadan kaldırarak ve bunu güzel bir bokeh efektiyle değiştirerek sahnedeki konuyu izole etmenin mükemmel bir yoludur. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/2.500 sn, f/1,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Daha uzun odak uzaklığı, daha dar bir alan derinliği sağlar ve bu da daha güçlü arka plan bulanıklığı oluşturabilir. Telefoto zoom'lar, bu nedenle konuyu izole etmek ve arka planı daha az ayrıntı gözükecek şekilde bulanıklaştırmak için çok etkilidir. Örneğin Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lens, zoom aralığının uzun tarafına doğru kullanıldığında, diyafram açıklığı o uzunlukta daha dar olsa bile mükemmel bir bokeh arka planı oluşturabilir. Bulanıklığı ve bokeh efektini artırmak için biraz geriye gidip daha uzun bir odak uzaklığı kullanarak zoom yapın (veya lens değiştirin).

Ön planda bokeh efekti elde etme

Bej rengi yelek giyen genç çocuk, sarmaşıkla kaplı bir duvarın yanında elinde açık bir yüzük kutusu tutuyor.

Sarmaşıklı çiti yakın mesafeden çektiğimizde kadrajın solundaki bulanık görünen yaprakları da yakalayarak derinlik hissini daha iyi aktarmış oluruz. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/160 sn, f/1,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Bej rengi yelek ve açık mavi bot giyen genç çocuk, ormandaki boş alanda koşuşturuyor.

Buna benzer dar açılardan yapılan çekimler, konunun önünde kalan zemini bulanıklaştırmamıza olanak sağlamasının yanı sıra arka planda daha güçlü bir bokeh efekti için arka alanı daha da "uzaklaştırır". Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/500 sn, f/1,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Bokeh efekti denilince, arka planda estetik bir görüntü oluşturmayı düşünürüz. Ancak bokeh ile kadrajın ön planında da etkili bir efekt elde edebiliriz. Ön plandaki odak dışı ayrıntıları dahil edecek bir kompozisyon ile fotoğrafa bakan kişilerin net olan konuya odaklanmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, bunu fotoğraf makinesini bitkilere veya yere yakınlaştırıp bulanık ön planı kadraja alarak yapabilirsiniz. Bunun gibi yumuşak ayrıntılar, sahneye derinlik hissi kazandırır ve kompozisyonunuza göz alıcı, bulanık renkler katmanız için harika bir yöntem sunar.

Video çekerken bokeh efekti elde etme

Twinkling Christmas tree lights in the foreground and a car's rear lights in the background are all out of focus.

İzleyicilerin sahnedeki ayrıntılara alışmasını sağlayacağından, video kompozisyonlarında da derinlik çok önemlidir. Odak dışı ayrıntıları sahnenin ön ve arka planına dahil ederek derinlik hissini daha iyi aktarabilir ve odağı kadraja çekebilirsiniz. Dahası, bokeh vurgular videolarda fotoğraflardaki kadar güzel görünür ve ek olarak hareket edebilir. Araba farları, süs ışıkları ve diğer parlak ışık noktaları, bulanıklaştığında ışıltılı ve göz alıcı bokeh noktalarına dönüşür ve daha hoş bir görüntü sunar.

Göz alıcı bokeh vurguları elde etme

Bir adam, sarman bir kediyi parlak bir dizi yılbaşı ışığının arasında fotoğraflıyor.

Bu basit teknik renkli ışıklar ve hatta yılbaşı süslemeleriyle de uygulanabilir.

Arka planda odak dışı renkli ışıklar bulunan bir kedi portresi.

Hoş bokeh vurgular elde etmek için fotoğraflarınızın arka planında süs ışıkları kullanmayı deneyin.

Çekimlerinizde bokeh efekti elde etmenin güçlü yöntemlerinden biri de daha koyu bir arka plan veya düşük ışık ile çekim yaparak kadraja küçük ve parlak ışık noktaları dahil etmektir. Ağacın arasından parlayan güneş, hava karardığında yoğunlaşan bir sokak, lunapark oyuncaklarının renkli görünümü veya pasta mumları gibi çeşitli sahnelerde bu etkileyici efekti elde edebilirsiniz. Efekti kendiniz oluşturmak istiyorsanız süs ışıklarını kullanabilirsiniz. Süs ışıklarını çekiminizin arka planına, ön planına veya her iki yere de yerleştirebilirsiniz. Süs ışıkları, odak dışında kaldığında hoş bokeh noktalarına dönüşür.

Özel şekilli bokeh efekti elde etme

Tamamen açık bir lensle (maksimum diyafram açıklığıyla) çekim yaparken, açıklık yuvarlak olduğundan bokeh efekti de görüntülerinizde yuvarlak görünür. Aksi taktirde bokeh efektinin şekli, lensteki diyafram yapraklarının sayısına göre belirlenir. Genel itibariyle, diyafram yapraklarının sayısı arttığında, açıklık daha dairesel bir şekil alır. Böylece daha dairesel bir bokeh efekti elde edilir. Uygulamada bu, bokeh vurguların genellikle daire veya altıgen şeklini alacağı anlamına gelir. Bokeh efektinizin hangi şekilde gözükeceğini öğrenmek için lensinizi fotoğraf makinesinden çıkarın, ışığa tutun ve lensin içine bakın.

Ancak yaratıcılığınızı konuşturup bokeh efektinizin şeklini kendiniz de belirleyebilirsiniz. Bunu dilediğiniz şekilde bir şablon kesip lensinizin önüne yerleştirerek yapabilirsiniz. Bu videoda, basit bir kart parçası kullanarak renkli yıldızlar ve kar taneleri şeklinde bir bokeh efekti elde edeceğiz.

Hemen deneyin: Bokeh efektiyle natürmort çekim yapma

Masa üstünde folyoyla çevrili bir ayna, yanında bir ışık kutusu ve Canon EOS R6 sarı bir gülü çekmek için ayarlanmış.

Bu, bu makaledeki tüm ipuçlarını kullanarak evde bokeh efekti denemeleri yapabileceğiniz oldukça basit ve etkili bir yöntemdir.

Aynalı bir yüzeyde çekilen ve etrafında odak dışı vurgular bulunan sarı bir gül.

Buruşturulmuş folyo, lambadan gelen ışığı dağınık vurgular halinde yansıtır. Bu vurgular bulanıklaştırıldığında bokeh efekti hoş ve dairesel bir şekle bürünür. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/640 sn, f/1,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Uygun ayarlarla çekim yapıldığında, odak dışı ışık noktalarıyla hoş bir bokeh efekti elde edebileceğimizi öğrendik. Bokeh efektiyle evde natürmort çekim yapabileceğiniz bu basit kompozisyona göz atın. Aynalı bir yüzeye bir nesne yerleştirdikten sonra, arka plana buruşturulmuş bir folyo kağıdı yerleştirin. Işığı yansıtırken dağıtması için folyoyu fazla buruşturmamaya dikkat edin. Işığı folyoya yansıyacak şekilde bir masa lambası kullanın. Ardından ikinci bir ışık yardımıyla konuyu aydınlatın (bu kompozisyon için LED panel kullandık ancak normal bir lamba da işinize yarayacaktır). Fotoğraf makinenizi konuya yakın olacak şekilde konumlandırın, Diyafram Önceliği (Av) moduna ayarlayın ve geniş bir diyafram açıklığı (ideal olarak yaklaşık f/1,8 aralığında) kullanın ve bulanıklaştırılmış mükemmel bir bokeh efekti elde etmek için düşük açıdan çekim yapın.


Yazan: James Paterson ve Matthew Richards

İlgili Ürünler

  • Aynasız Fotoğraf Makineleri

    EOS R7

    Heyecan verici hızı ve görüntü kalitesini, geleceğe yönelik tasarlanan taşınabilir APS-C gövdesinde bir araya getiren bu fotoğraf makinesiyle vahşi doğayı keşfedin.
  • Aynasız Fotoğraf Makineleri

    EOS R8

    Tam kare fotoğrafçılığa ve videoya geçerek yaratıcılık hedeflerinizi gerçekleştirin.
  • Aynasız Fotoğraf Makineleri

    EOS R10

    APS-C boyutlu sensörle geliştirilen bir aynasız EOS R Sistemi fotoğraf makinesi ile fotoğraf ve video çekimlerinizi bir üst seviyeye taşıyın.
  • Geniş Açılı Lens

    RF 16mm F2.8 STM

    Vlogger'lar ve yaratıcı içerik üreticileri için tasarlanmış, kompakt, uygun maliyetli, EOS R serisi ile uyumlu, ultra geniş açılı ve tam kare 16 mm lens.
  • Geniş Açılı Sabit Lens

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Manzara fotoğrafçılığı, vlog çekimi, iç mekan çekimi ve harika makro görüntüler için ideal olan kompakt, hafif 24 mm sabit lens.
  • CANON LENSLER

    RF 28mm F2.8 STM

    Çok yönlü 28 mm odak uzaklığı ve hızlı f/2,8 maksimum diyafram açıklığı ile seyahat ve sokak fotoğrafçılığı için ince ve hafif pankek lens.
  • Standart Lens

    RF 50mm F1.8 STM

    Geniş f/1,8 diyafram açıklığına sahip kompakt, sessiz ve hafif 50 mm RF sabit lens, yaratıcılığınızı çalışmalarınıza dökmek için idealdir.
  • RF Lensler

    RF 85mm F2 MACRO IS STM

    Üstün telefoto sıkıştırma ve 5 stop'lu görüntü sabitleme özelliğine sahip RF 85mm F2 MACRO IS STM, kompakt ve hafif bir gövdede yakınlaştırma için çok yönlülük sunar.
  • RF-S Lensler

    RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

    Seyahat, vahşi yaşam, spor ve yaşam tarzı çekimleri için mükemmel olan geniş açılı-telefoto açılı EOS R serisi APS-C zoom lensi.
  • İlgili makaleler

  • TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BİLGİLERİ

    Pozlama nasıl kontrol edilir?

    Diyafram açıklığı, enstantane hızı ve ISO ayarlarında ustalaşın.

  • AYDINLATMA TEKNİKLERİ

    Mevcut ışıkta çekim

    Fotoğraflarınızın daha iyi görünmesi için en iyi ışığı nasıl bulacağınızı ve yakalayacağınızı öğrenin.

  • TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BİLGİLERİ

    Fotoğrafçılığa başlamanın yolları

    Akıllı telefondan fotoğraf makinesine yükseltme yapmak mı istiyorsunuz? Yeni başlayanlara yönelik fotoğrafçılık kılavuzumuz, başlamak için ihtiyacınız olan her şeyi sunar.

  • EV PROJELERİ

    Özel bokeh efektleri oluşturun.

    Görüntülerinize kalp ve yıldız gibi özel bokeh şekilleri eklemenin basit ve yaratıcı yolu.