silhouette of woman in-front of city scape

Fotoğrafçılığın Temelleri

Bokeh fotoğrafçılık ipuçları ve en iyi lensler

DSLR fotoğrafçıları, fotoğraflarındaki odak dışı alanlara bayılırlar. Bu alanlar, fotoğraflarını aşırı odak dışı alanlar elde etmenin zor olduğu giriş düzeyi fotoğraf makineleri ve akıllı telefonlardan ayırmanın bir yoludur. Bokeh, bu odak dışı alanların kalitesi ve özelliğini tarif etmek için kullanılan terimdir ve en iyi göründüğü yer bulanık vurgulardır.

Bokeh miktarı, görüntünüz sığ alan derinliğine veya daha fazla odak dışı alana sahip olduğunda artar. Bu yüzden, görüntülerinizde bokeh miktarını kontrol etmek, bulanık alanları artırmaya bağlıdır. Aşağıda, görüntülerinize bokeh efekti ekleyen alan derinliğini azaltma işlemiyle görüntülerinize bulanıklık eklemenin birkaç yolu bulunmaktadır.

1. "Hızlı" bir lens kullanın – Bu, geniş maksimum diyafram açıklığına sahip lensleri tarif eder.EF 85mm f/1.8 USM veya EF 50mm f/1.8 STM modellerini öneririz

2. Geniş diyafram açıklığıyla çekim yapın – Alan derinliğini azaltıp odakladığınız nesneden odak dışı azalmayı artırmak için fotoğraf makinenizdeki Diyafram önceliği (Av) modunu veya Manuel (M) Modu kullanarak geniş bir diyafram açıklığı (küçük f/sayısı) seçin.

3. Nesneniz ile arka plan arasındaki mesafeyi artırmak, arka planı daha bulanık hale getirir.

ornate lamp in-front of bokeh effect

4. Yaklaşın – Nesneyle aranızdaki mesafeyi en aza indirmek, arka planın bulanıklık miktarını artırır.

5. Daha uzun odak uzaklıkları kullanarak fotoğraflarınızdaki odak dışı alanın miktarını artırın. Zum lensiniz varsa maksimum odak uzaklığına yakınlaştırın. 200 m veya daha yüksek odak uzaklığına sahip lensler, daha da bulanık alanlar üretir.

İlgili Makaleler
How to use natural light

FOTOĞRAF AYDINLATMASI

Doğal ışık kullanma

Işığı lehinize kullanmayı bilmek fotoğraflarınızda ciddi farklılıklar yaratacaktır. Ayrıca sonuçları görmek için herhangi bir yeni ekipmana yatırım yapmanıza gerek kalmaz.

The difference a portrait lens makes

PORTRELER

Portre lenslerinin yarattığı fark

Portre fotoğrafçılığı gibi belirli fotoğrafçılık türleri için tasarlanmış uzman düzeyi lens serileri, fotoğraflarınızda büyük fark yaratabilir.

Take better portraits

PORTRELER

Zorlu ışık koşullarında portre çekimi

Gece portre çekimi zor olabilir. Portre becerilerinizi nasıl geliştirebileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

6. Odak dışı alanda görünür vurgulara sahip nesneleri seçin. Vurgular görüntüdeki ışık kaynaklarını tarif eder; yani küçük süs ışıkları veya ağaç yapraklarının arasından geçen güneş ışığı, bulanık ışık veya bokeh efektinden güzel küreler ve efektler oluşturur.

7. Ön planı unutmayın – Görüntülerinizin ön planında da odak dışı alan elde edilebilir. Nesnenizi görüntüde arkaya yerleştirin ve fotoğraf makinesi lensine yakın bazı ön plan ayrıntılarını ekleyin.

8. Ayrıca kartona şekiller açıp lensinizin önüne yerleştirerek ilginç efektler elde edebilirsiniz; şuradaki videoyu izleyin:

Bokeh efektinin niceliği yerine niteliğini geliştirmek, kullandığınız lense bağlıdır. Özellikle odak dışı vurgularda görünür olan bulanık ışık beneklerinin şekli diyafram açıklığı, yani lensinizin diyafram kanatları tarafından oluşturulan delik tarafından üretilir. Genellikle daha fazla diyafram kanadına sahip olan lensler, daha dairesel bir diyafram açıklığı ve daha güzel bokeh efektleri oluşturur.

 silhouette of woman in-front of city scape with zoom