TEMEL FOTOĞRAFÇILIK BİLGİLERİ

Bokeh fotoğrafçılık ipuçları: yeni başlayanlara yönelik bir kılavuz

Doğal bokeh efektinin yerini hiçbir şey tutamaz! Denemenizi önerdiğimiz en iyi lensler, ayarlar ve teknikler ile arka planlarda hoş görünen bir bulanıklık oluşturmak için bu ipuçlarını ve püf noktalarını uygulayın.
Canon Camera
Japonca bir kelime olan "bokeh," "bulanıklık" anlamına gelir ve bir fotoğraftaki odak dışı alanların nasıl göründüğünü tanımlamak için kullanılır. Genellikle İngilizce bir kelime olan OK ile kafiyeli bir şekilde okunan ancak Japoncada ikinci hecesi kısa "e" olarak telaffuz edilen bokeh, fotoğraflarda gece yanan sokak lambaları gibi birçok küçük parlak vurgu bulunduğunda daha belirgindir. Ancak bokeh efekti, göz alıcı dairesel vurgular oluşturmaktan ibaret değildir. Görüntüdeki bulanık kısımların kalitesi de önemlidir.

Çekim sırasında bu bulanık alanları yakalayabildiğimizde, fotoğrafçılığın en ilgi çekici efektlerinden birini elde etmiş oluruz. Bu efekt ile sahnedeki dikkat dağıtan kalabalığı kaldırabilir, görüntüdeki önemli kısımları odak noktası haline getirebilir ve gereksiz ayrıntıları yumuşak renklere ve tonlara dönüştürebiliriz.
Kısa kollu beyaz tişört ile açık kahverengi yelek giyen ve papyon takan sarı saçlı küçük çocuğun, gülümserken ormanda çekilmiş bir fotoğrafı.

Arka planı bulanıklaştırmak yeterli değildir. Bulanıklaştırıldığında ilginç ve tercihen çarpıcı gözükecek bir arka plan seçmelisiniz. Yaprakların arasından parlayan güneş gibi yer yer gözüken vurgular ile genellikle ilgi çekici bir bokeh efekti elde edebilirsiniz. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/500 sn, f/1,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Masada duran, kuğu ve gül dekorları kullanılmış bir pasta. Bulanık görünen süs ışıkları, arka planı aydınlatıyor.

Süs ışıkları gibi ışık noktaları odak dışında kaldığında, bokeh efekti hoş ve dairesel bir şekle bürünür. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/10 sn, f/1,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Bokeh efekti, bu nedenlerle uzun zamandır fotoğrafçılıkta kullanılan en güçlü görsel illüzyonlardan biridir. Çift lensli akıllı telefonlar günümüzde bokeh efektini taklit edebilse de bunu yapmak için yazılım gerekir. Akıllı telefonlardaki minik lensler ve sensörler, doğal bir bokeh efekti elde etmek için ihtiyaç duyulan sığ alan derinliğini sunmayı imkansız kılıyor. Bu optik efekti gerçek anlamda yalnızca daha büyük fotoğraf makinelerinde bulunan lensler ve sensörler ile elde edebiliriz. Bunun yerini hiçbir şey tutamaz. Fotoğrafçılar, eskiden iyi bir arka plan bulanıklığı elde etmek için DSLR fotoğraf makinelerine ihtiyaç olduğunu düşünürdü. Ancak burada kullanılan Canon EOS R6 gibi aynasız fotoğraf makineleri ve Canon M50 veya EOS M6 Mark II gibi başlangıç seviyesindeki aynasız modeller de aynı etkiyi yaratacaktır. Buradaki en önemli eleman, fotoğraf makinesinden ziyade lenstir.

Bu makalede, etkileyici bir bokeh efekti elde ederek fotoğraflarınızı daha da çarpıcı hale getirmenizi sağlayacak temel tekniklerden, fotoğraf makinesi becerilerinden ve kitlerden bahsedeceğiz. Yalnızca arka planı bulanıklaştırarak iyi bir bokeh efekti elde edemeyiz. İlgi çekici vurgular oluşturmamız ve bulanıklaştığında güzel görünecek doğru ışığı veya kadraja alacağımız doğru ayrıntıları yakalamamız gerekir.

Bokeh efekti için en iyi lensler

Canon EOS R6 fotoğraf makinesi ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens.

Canon RF 50mm F1.8 STM gibi geniş maksimum diyafram açıklığı sunan bir lens, arka planlara hoş ve yumuşak bir bokeh efekti katmanızı sağlar. Bu fotoğraftaki lenste görülen yaprakların, nasıl yuvarlak bir açıklık oluşturduğuna dikkat edin. Bu durum, bokeh efektinin görünme şeklini büyük ölçüde belirler.

İlgi çekici bir bokeh efekti elde etmek için "hızlı" yani geniş maksimum diyafram açıklığı sunan bir lense sahip olmanız gerekir. İdeal durumda bu diyafram açıklığı f/2,8 veya daha geniş (f numarası daha düşük) olmalıdır. Bu, kitinizdeki zum gerekli odak uzaklığına sahip olsa da kit çantanızda hızlı bir sabit lens (sabit odak uzaklıklı) bulundurmanızı gerektiren temel sebeplerden biridir. Burada kullanılan Canon RF 50mm F1.8 STM lens gibi geniş maksimum diyafram açıklığı sunan bir sabit lens, arka planları kolaylıkla bulanıklaştırmanızı ve ayrıntıları hoş ışık noktalarına dönüştürmenizi sağlar. Maksimum f/4-5,6 veya daha fazla diyafram açıklığına sahip bir kit lensi ile arka planı bulanıklaştırabilirsiniz ancak bokeh efektiyle aynı kaliteyi elde edemezsiniz. Ancak elbette geniş maksimum diyafram açıklığı, lensin daha fazla ışık alması anlamına gelir. Böylece, bokeh efektiyle yaratıcılığınızı konuşturabileceğiniz düşük ışık koşullarında da avantaj elde edebilirsiniz.

Bu denli kritik bir öneme sahip olmasa da göz önünde bulundurulması gereken bir faktör daha vardır. Lensler bulanıklığı farklı şekilde yakalar ve bazı lensler diğerlerine oranla daha hoş bir bokeh efekti elde etmenizi sağlar. Genel olarak her bir ışık noktası diyafram açıklığının şeklini yansıttığından, bir lenste ne kadar diyafram yaprağı bulunursa dairesel bokeh efekti de o kadar ilgi çekici olur. Tamamen açık bir lensle, yani lensin desteklediği maksimum diyafram açıklığıyla (en düşük f numarası) çekim yaparken, açıklık her türlü dairesel olacağından bu çok önemli değildir. Ancak farklı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Lensinizin kaç yapraklı olduğunu ürünle gelen kullanıcı kılavuzuna bakarak veya Canon web sitesinden lens özelliklerinizi inceleyerek öğrenebilirsiniz. Yedi yaprak, ilgi çekici bir bokeh efekti elde etmek için idealdir. Ancak dokuz yaprak ile daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Bokeh fotoğrafçılığı için en iyi diyafram açıklığını ayarlama

Açık kahverengi yelek giyen ve papyon takan genç çocuk, sarmaşıkla kaplı bulanık görünen bir duvarın önünde elinde bir yüzük kutusu tutuyor.

f/1,8 ve f/8 diyafram açıklıklarında yapılan çekimler arasındaki farka bakalım. Daha geniş diyafram açıklığı (f/1,8) kullanıldığında arka plan bulanıklaşıyor. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/200 sn, f/1,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Açık kahverengi yelek giyen ve papyon takan genç çocuk, zor ayırt edilen sarmaşıkla kaplı bir duvarın önünde elinde bir yüzük kutusu tutuyor.

Ancak f/8 diyafram açıklığında çekim yaptığınızda arka plan çok daha ayrıntılı görünür ve konu odak noktası olmaktan çıkar. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/200 sn, f/8 ve ISO 1250 değerlerinde çekilmiştir.

Diyafram açıklığı tercihi, bokeh efektinin fotoğraflarınızda nasıl gözükeceğini büyük ölçüde etkiler. Diyafram açıklığı ne kadar genişse (f numarası ne kadar düşükse), alan derinliği o kadar sığ olur. Bu da arka planın daha bulanık gözükmesini sağlar. Bu nedenle Diyafram Önceliği (Av) modunda veya Manuel modda geniş bir diyafram açıklığı (düşük f numarası) ile çekim yapmayı deneyin.

Bokeh efekti için en iyi fotoğraf makinesi ayarları

Diyafram Önceliği modunun ayarlarını gösteren Canon EOS R6 LCD ekranı.

Diyafram Önceliği modu, sığ alan derinliklerinde geniş bir diyafram açıklığı ayarlamanızı sağlar. Bu, güçlü bir arka planda bokeh efekti oluşturmak için tam da ihtiyacınız olan özelliktir.

Bej rengi yelek giyen ve papyon takan genç bir çocuk, gülümseyerek ormandaki ağaçların arasında yürüyor.

f/1,8 geniş diyafram açıklığında çekim yaparken alan derinliğimiz çok sığ olacağı için odaklamanın mükemmel ayarlanması gerekir. Göz Algılama AF özellikli EOS R6 gibi bir fotoğraf makinesi, en yakın gözü otomatik olarak algılayıp ona kilitlenebildiğinden bu çekimler için idealdir. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/500 sn, f/1,8 ve ISO 320 değerlerinde çekilmiştir.

Diyafram Önceliği (Av) modunda, ISO değerini de ayarlamanız gerekir: 100 ile başlayıp enstantane hızının ihtiyacınıza uygun olup olmadığına bakın. Alternatif olarak, Otomatik ISO özellikli Manuel (M) modu kullanıp diyafram açıklığını ve enstantane hızını ayarlayabilirsiniz. Ardından, fotoğraf makinesi doğru ISO değerini otomatik olarak belirleyecektir. Buradaki püf nokta, geniş bir diyafram aralığı ve fotoğraf makinesini elde tuttuğunuzda fotoğraftaki odaklanılmış alanların net görünmesini sağlayacak kadar yüksek bir enstantane hızı (1/200 sn civarında bir değer deneyebilirsiniz) seçmektir.

Daha iyi bir bokeh efekti elde etmek için çekim mesafenizi ayarlama

Bulanık görünen tuğla duvarın önünde, içinde pembe çiçekler bulunan bir vazo.

Konu arka plana çok yakın olduğu için arka plan bulanık olsa bile tuğlaların şeklini seçebiliyorsunuz. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/200 sn, f/1,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Arka planda çok bulanık olduğu için zor ayırt edilen tuğla duvar ile, içinde pembe çiçekler bulunan bir vazo.

Konu ve arka plan arasındaki mesafeyi artırınca, arka plan daha da bulanıklaşır. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/200 sn, f/1,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Konunuz ve arka plan arasındaki mesafeyi artırınca, arka plan daha da bulanıklaşır. Konu ve fotoğraf makineniz arasındaki mesafeye de dikkat etmeniz gerekir. Lensiniz konuya ne kadar yakın olursa alan derinliği o kadar sığ olur. Bu, arka plandaki alanların daha hızlı bir şekilde odak dışında kalması anlamına gelir. Çiçek fotoğraflarımızda, arkada kalan çiçeklerin odak dışındayken öndeki çiçeklerin nasıl net olduğuna dikkat edin. Fotoğrafta daha fazla alanı bulanıklaştırmak için konuyu fotoğraf makinenize yakın ve arka plana uzak olacak şekilde konumlandırın.

Bokeh efekti için en iyi odak uzaklığını ayarlama

Sonbahar renkleriyle bezenmiş çalı çitinin önünde duran cam boncuklardan yapılmış kalp şeklinde bir bahçe süsü.

24-105 mm zum lensinin, her iki zum aralığı ucuyla yapılan çekimlerin arasındaki farka göz atın. Zum aralığının geniş ucuyla (bu durumda 32 mm) yapılan çekimde arka planın daha fazla kısmı odakta olduğu için sahne kalabalık görünüyor. Canon EOS R6 ve Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens ile 32 mm, 1/200 sn, f/6,3 ve ISO 2.000 değerlerinde çekilmiştir.

Bulanık görünen arka plan ile cam boncuklardan yapılmış kalp şeklinde bir bahçe süsü.

Geri gidip 105 mm lensin netleme aralığının diğer ucunu kullanarak yakınlaştırma yaptığınızda perspektif sıkıştırılır ve arka plan bulanıklığı artar. Canon EOS R6 ve Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lens ile 105mm, 1/200 sn, f/7,1 ve ISO 3.200 değerlerinde çekilmiştir.

Daha uzun bir odak uzaklığı kullanarak arka planda daha güçlü bir bulanıklık elde edebilirsiniz. Bunun sebebi, görüş açısının daralmasıdır. Bu sayede arka planın daha küçük bir kısmı etkili bir şekilde kadraja dahil edilir. Telefoto zumlar, bu nedenle konuyu izole etmek ve arka planı daha az ayrıntı gözükecek şekilde bulanıklaştırmak için çok etkilidir. Bulanıklığı ve bokeh efektini artırmak için biraz geriye gidip daha uzun bir odak uzaklığı kullanarak zum yapın (veya lens değiştirin).

Ön planda bokeh efekti elde etme

Bej rengi yelek giyen genç çocuk, sarmaşıkla kaplı bir duvarın yanında elinde açık bir yüzük kutusu tutuyor.

Sarmaşıklı çiti yakın mesafeden çektiğimizde kadrajın solundaki bulanık görünen yaprakları da yakalayarak derinlik hissini daha iyi aktarmış oluruz. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/160 sn, f/1,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Bej rengi yelek ve açık mavi bot giyen genç çocuk, ormandaki boş alanda koşuşturuyor.

Buna benzer dar açılardan yapılan çekimler, konunun önünde kalan zemini bulanıklaştırmamıza olanak sağlamasının yanı sıra arka planda daha güçlü bir bokeh efekti için arka alanı daha da "uzaklaştırır". Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/500 sn, f/1,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Bokeh efekti denilince, arka planda estetik bir görüntü oluşturmayı düşünürüz. Ancak bokeh ile kadrajın ön planında da etkili bir efekt elde edebiliriz. Ön plandaki odak dışı ayrıntıları dahil edecek bir kompozisyon ile fotoğrafa bakan kişilerin net olan konuya odaklanmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, bunu fotoğraf makinesini bitkilere veya yere yakınlaştırıp bulanık ön planı kadraja alarak yapabilirsiniz. Bunun gibi yumuşak ayrıntılar, sahneye derinlik hissi kazandırır ve kompozisyonunuza göz alıcı, bulanık renkler katmanız için harika bir yöntem sunar.

Video çekerken bokeh efekti elde etme

Twinkling Christmas tree lights in the foreground and a car's rear lights in the background are all out of focus.
İzleyicilerin sahnedeki ayrıntılara alışmasını sağlayacağından, video kompozisyonlarında da derinlik çok önemlidir. Odak dışı ayrıntıları sahnenin ön ve arka planına dahil ederek derinlik hissini daha iyi aktarabilir ve odağı kadraja çekebilirsiniz. Dahası, bokeh vurgular videolarda fotoğraflardaki kadar güzel görünür ve ek olarak hareket edebilir. Araba farları, süs ışıkları ve diğer parlak ışık noktaları, bulanıklaştığında ışıltılı ve göz alıcı bokeh noktalarına dönüşür ve daha hoş bir görüntü sunar.

Göz alıcı bokeh vurguları elde etme

Bir adam, sarman bir kediyi parlak bir dizi yılbaşı ışığının arasında fotoğraflıyor.

Bu basit teknik renkli ışıklar ve hatta yılbaşı süslemeleriyle de uygulanabilir.

Arka planda odak dışı renkli ışıklar bulunan bir kedi portresi.

Hoş bokeh vurgular elde etmek için fotoğraflarınızın arka planında süs ışıkları kullanmayı deneyin.

Çekimlerinizde bokeh efekti elde etmenin güçlü yöntemlerinden biri de daha koyu bir arka plan veya düşük ışık ile çekim yaparak kadraja küçük ve parlak ışık noktaları dahil etmektir. Ağacın arasından parlayan güneş, hava karardığında yoğunlaşan bir sokak, lunapark oyuncaklarının renkli görünümü veya pasta mumları gibi çeşitli sahnelerde bu etkileyici efekti elde edebilirsiniz. Efekti kendiniz oluşturmak istiyorsanız süs ışıklarını kullanabilirsiniz. Süs ışıklarını çekiminizin arka planına, ön planına veya her iki yere de yerleştirebilirsiniz. Süs ışıkları, odak dışında kaldığında hoş bokeh noktalarına dönüşür.

Özel şekilli bokeh efekti elde etme

A blurred image with out-of-focus highlights in the shape of five-pointed stars rather than circles.
Tamamen açık bir lensle (maksimum diyafram açıklığıyla) çekim yaparken, açıklık yuvarlak olduğundan bokeh efekti de görüntülerinizde yuvarlak görünür. Aksi taktirde bokeh efektinin şekli, lensteki diyafram yapraklarının sayısına göre belirlenir. Genel itibariyle, diyafram yapraklarının sayısı arttığında, açıklık daha dairesel bir şekil alır. Böylece daha dairesel bir bokeh efekti elde edilir. Uygulamada bu, bokeh vurguların genellikle daire veya altıgen şeklini alacağı anlamına gelir. Bokeh efektinizin hangi şekilde gözükeceğini öğrenmek için lensinizi fotoğraf makinesinden çıkarın, ışığa tutun ve lensin içine bakın.

Ancak yaratıcılığınızı konuşturup bokeh efektinizin şeklini kendiniz de belirleyebilirsiniz. Bunu dilediğiniz şekilde bir şablon kesip lensinizin önüne yerleştirerek yapabilirsiniz. Bu videoda, basit bir kart parçası kullanarak renkli yıldızlar ve kar taneleri şeklinde bir bokeh efekti elde edeceğiz.

Hemen deneyin: Bokeh efektiyle natürmort çekim yapma

Masa üstünde folyoyla çevrili bir ayna, yanında bir ışık kutusu ve Canon EOS R6 sarı bir gülü çekmek için ayarlanmış.

Bu, bu makaledeki tüm ipuçlarını kullanarak evde bokeh efekti denemeleri yapabileceğiniz oldukça basit ve etkili bir yöntemdir.

Aynalı bir yüzeyde çekilen ve etrafında odak dışı vurgular bulunan sarı bir gül.

Buruşturulmuş folyo, lambadan gelen ışığı dağınık vurgular halinde yansıtır. Bu vurgular bulanıklaştırıldığında bokeh efekti hoş ve dairesel bir şekle bürünür. Canon EOS R6 ve Canon RF 50mm F1.8 STM lens ile 1/640 sn, f/1,8 ve ISO 100 değerlerinde çekilmiştir.

Uygun ayarlarla çekim yapıldığında, odak dışı ışık noktalarıyla hoş bir bokeh efekti elde edebileceğimizi öğrendik. Bokeh efektiyle evde natürmort çekim yapabileceğiniz bu basit kompozisyona göz atın. Aynalı bir yüzeye bir nesne yerleştirdikten sonra, arka plana buruşturulmuş bir folyo kağıdı yerleştirin. Işığı yansıtırken dağıtması için folyoyu fazla buruşturmamaya dikkat edin. Işığı folyoya yansıyacak şekilde bir masa lambası kullanın. Ardından ikinci bir ışık yardımıyla konuyu aydınlatın (bu kompozisyon için LED panel kullandık ancak normal bir lamba da işinize yarayacaktır). Fotoğraf makinenizi konuya yakın olacak şekilde konumlandırın, Diyafram Önceliği (Av) moduna ayarlayın ve geniş bir diyafram açıklığı (ideal olarak yaklaşık f/1,8 aralığında) kullanın ve bulanıklaştırılmış mükemmel bir bokeh efekti elde etmek için alçak açıdan çekim yapın.

Yazar James Paterson

Bokeh efekti elde etmeye yönelik ipuçları

  • Daha fazla diyafram yaprağı bulunan, hızlı bir lens (f/2,8 veya daha düşük f numarası) kullanın.
  • En geniş diyafram açıklığıyla çekim yapın.
  • Diyafram Önceliği (Av) modunda çekim yapın.
  • Daha iyi bir bokeh efekti elde etmek için çekim mesafenizi artırın.
  • Daha uzun odak uzaklıkları, daha güçlü bir bulanıklık elde etmenizi sağlar.
  • Ön plana bokeh efekti eklerken yaratıcılığınızı konuşturun.
  • Video çekerken de bokeh efekti elde edebileceğinizi unutmayın.
  • Göz alıcı bir bokeh efekti elde etmek için koyu arka plan ile yapılan çekimlerde kadraja küçük ve parlak ışık noktaları dahil edin.
  • Kendi şablonlarınızı keserek bokeh efekti için özel şekiller oluşturun.

İlgili Ürünler

İlgili makaleler

  • Long exposure photography

    POZLAMA FOTOĞRAFÇILIĞI

    Uzun pozlama fotoğrafçılığı

    Suyun akıcı hareketlerini veya ışık izlerini yakalamak için yavaş enstantane hızını nasıl kullanacağınızı öğrenin.

  • Fotoğrafçı ve şair Amaal Said'in gözleri kapalıyken ve kırmızı baş örtüsü omuzlarına dökülürken çekilmiş bir portresi.

    OTOPORTRE FOTOĞRAFÇILIĞI

    Mükemmel otoportreler

    Sıradan bir selfie'yi mükemmel bir otoportreye nasıl çevireceğinizi keşfedin.

  • Get creative in your garden: three techniques to master

    BAHÇE FOTOĞRAFÇILIĞI

    Bahçenizde yaratıcılığınızı konuşturun: Uzmanlaşabileceğiniz üç teknik

    Işıkla boyamadan yıldızları fotoğraflamaya kadar evde denenebilecek eğlenceli projeler.

  • A Speedlite on a tripod with a cardboard box mounted in front of it, throwing gentle light on a boy.

    PROJELER

    3 adet kendin yap fotoğraf aksesuarı

    Kendi softbox'ınızı, odaklanmış ışık için spot ışığı tüpünüzü ve fotoğraf makinenizi sabitlemek için minderinizi hazırlayın.